Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) a organizat, in data de 14 octombrie, evenimentul „Fascinanta calatorie a tomatelor de la samanta la farfurie” ce s-a desfasurat la Athénee Palace Hilton. In prima parte a evenimentului au fost prezentate proiectele si obiectivele AIPROM de catre Presedintele Vasile Iosif si membrii Consiliului Director, Vicepresedintele Pascal Cassecuelle, Vicepresedintele Jean Ionescu si Dorin Pop, reprezentantul membrilor asociatiei, fiind premiati actorii implicati in realizarea filmuletelor educative, disponibile si pe website-ul AIPROM. A doua parte a evenimentului s-a concentrat pe curiozitati despre tomate si istoria lor, iar mai apoi a avut loc panelul de dezbatere in care invitatii, specialisti din domeniu, alaturi de moderatorul Lucian Mindruta, au putut discuta despre aportul fiecarui actor implicat in etapele procesului de dezvoltare a tomatelor, de la samanta la farfurie, se arata in comunicatul AIPROM.
Un aspect foarte important legat de calitatea semintelor de tomate a fost punctat de doamna Valeria Tudor, reprezentantul Impexsem. Asemenea societatii care sufera schimbari si modernizari, si semintele de tomate trebuie sa evolueze pentru a produce fructe de calitate. In acest sens, specialistii dezvolta hibrizi de seminte performante, cu material genetic rezistent la boli si care aduc productii suficiente pentru a hrani populatia in dezvoltare.
Mai departe, George Tibacu, reprezentantul fermierilor, a impartasit secretul sau pentru a produce tomate de calitate, cu gust si anume folosirea unor tehnologii cat mai bune, incepand cu seminte de calitate, respectarea tratamentelor de protectia plantelor si, nu in ultimul rand, colaborarea cu specialistii si consultantii din domeniu si munca depusa cu pasiune.
Marius Petrache, reprezentatul Marcoser a specificat importanta oferirii de consultanta. „De peste 10 ani organizam simpozioane, zile deschise la ferma si le aratam fermierilor cum trebuie sa lucreze si sa se echipeze. Atingem in mod direct peste 2000 de fermieri si in mod indirect, prin social media, cateva zeci de mii de fermieri.”
La randul ei, Paulina Gabor, reprezentatul Autoritatii Nationale Fitosanitare, a precizat ca inspectorii viziteaza fermierii „cateva zile din saptamana sau poate chiar in cele 5 zile din saptamana, si atunci cand merg in desfasurarea unui control ii si invata pe fermieri” si le ofera sfaturi pentru a identifica bolile sau daunatorii si le recomanda tratamentele potrivite si aplicarea corespunzatoare a acestora.
Laurentiu Rinchita, reprezentatul Profi Rom Food, a punctat ca retailerii se asigura intotdeauna ca tomatele si produsele disponibile spre consum sunt sigure, verificate in mod regulat atat de catre stat, de autoritati, cat si in privat. Conform spuselor sale, „romanului ii place sa aiba intotdeauna rosii pe masa” si prefera sa consume productiile nationale „In perioada cuprinsa intre luna iunie si pana in luna octombrie, procesul de tomate importate si valorificate este foarte mic”.
Reprezentantul Autoritatii Nationale Fitosanitare, Aurelia Surdu, ne-a confirmat ca in fiecare an se analizeaza la nivel european mii de probe, pentru a certifica si asigura siguranta alimentelor. In cazul tomatelor, „din 600 de probe analizate, anul trecut, nu s-a gasit nicio proba non-conforma, iar anul acesta a existat o singura proba non-conforma.” Mai mult, a tinut sa specifice ca „in ultimul timp, fermierul roman vine la autocontrol si vrea sa se asigure ca ceea ce pune pe piata este foarte sigur pentru consum”.
Prin astfel de initiative si evenimente, AIPROM se angajeaza sa comunice in mod transparent cu publicul larg si sa educe si promoveze economia circulara, agricultura durabila, sustenabilitatea, dar si siguranta utilizatorilor de produse de protectia plantelor si a mediului inconjurator.
AIPROM a fost infiintata in 2002 si reprezinta companiile care dezvolta, formuleaza si reambaleaza produse pentru protectia plantelor. AIPROM reprezinta peste 85% din piata de produse de protectia plantelor din Romania si este membru al Asociatiei Europene de Protectia Culturilor – ECPA. Initiativa „Time to change – Este timpul schimbarii!” reflecta ambitia industriei de a oferi solutii durabile la provocarile agricole contemporane.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”