Phil Hogan, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, declara ca in ultimii zece ani, agricultura organica a crescut, in UE, cu aproape 500.000 de hectare anual si, cu toate acestea, reprezinta doar 6,2% din totalul suprafetei agricole cultivate, ceea ce inseamna ca exista in continuare un potential foarte mare de crestere. In 2015, existau in Europa aproximativ 185.000 de ferme organice si circa 306.500 astfel de producatori, procesatori si importatori, iar cifrele sunt in crestere, in paralel cu cererea tot mai mare, spune comisarul european pe contul sau de FB. El considera ca mult-asteptatul acord privind agricultura organica, la care s-a ajuns recent, va oferi un impuls puternic unuia dintre cele mai dinamice sectoare agroalimentare europene. “Dupa mai bine de trei ani de discutii, trebuie sa recunosc faptul ca sansele de reusita pareau limitate, inclusiv pana de curand”, declara Hogan.
Asadar, ce ne vor aduce noile reglementari in termeni concreti?
Un set mai simplu de reguli va echilibra conditiile de joc, eliminand diferentele in ceea ce priveste modul in care tarile Uniunii Europene reglementeaza sectorul.
Controlul aplicarii acestor reguli – atat de important pentru increderea consumatorilor in acest sector – va fi, de asemenea, imbunatatit, inclusiv in cazul comerciantilor cu amanuntul, pentru prima data.
Controalele efectuate asupra produselor ecologice importate vor fi, de asemenea, mai stricte: organismele private de control din tarile terte, care certifica produsele ecologice, vor trebui sa respecte standardele UE atunci cand decid daca un produs care urmeaza sa fie exportat pe piata UE este organic sau nu.
Noile norme vor extinde in mod semnificativ domeniul reglementarii produselor (de exemplu, la produse precum sarea, pluta sau ceara de albine) si vor introduce noi reguli de productie (de exemplu, pentru caprioare, iepuri sau pasari de curte).
Iar noile norme vor reduce, de asemenea, semnificativ sarcina companiilor care doresc sa se conformeze certificarii ecologice, in special IMM-uri, permitand grupurilor de producatori din intreaga UE sa solicite pentru prima data o certificare comuna.
“A ajunge la un acord asupra a ceea ce a fost uneori o chestiune foarte delicata si care nu intrunea un consens transmite un mesaj politic clar cetatenilor nostri: acela ca UE poate obtine rezultate concrete. In timpurile pe care le traim, cand cetatenii si politicienii din multe state membre critica foarte usor UE, ca fiind depasita, este important sa aratam valoarea ei adaugata in gasirea de solutii la cele mai dificile probleme – indiferent de cat de mult timp ne-ar lua!
Citeste si 290.000 de hectare certificate si inregistrate in agricultura ecologica. 80% din produse, exportate
290.000 de hectare certificate si inregistrate in agricultura ecologica. 80% din produse, exportate
Multe aspecte sunt abordate cu mult mai bine la nivel european si nu ar trebui sa ezitam sa explicam acest fapt important cetatenilor nostri. Daca le putem dovedi ca solutiile UE le imbunatatesc viata, vor fi mai receptivi la actiunile care vor urma”.
Contul de Facebook al comisarului Phil Hogan
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 840 vizualizari | 1 vot

Comisia Europeana Comisia vrea sa amane cu un an intrarea in vigoare a noii legi privind agricultura ecologica, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022! CE a lansat, in data de 4 septembrie, o consultare publica cu privire la viitorul plan de actiune privind agricultura ecologica. Acest sector va contribui mult la realizarea […]
Autor: Agrostandard | 15 June, 2020 | 0 comentarii | 840 vizualizari | 1 vot

Pactul Ecologic si strategia «De la ferma la furculita» care aduc o presiune imensa, in plus, pe sectorul agricol. Acestea inseamna conditii inimaginabile si costuri foarte mari, nu doar pentru fermieri, ci si pentru o jumatate de miliard de consumatori europeni. Exista estimari care plaseaza cresterea costurilor pentru agricultori cu pana la 400%, dupa reducerea […]
Autor: Agrostandard | 28 April, 2020 | 0 comentarii | 373 vizualizari | 1 vot

Livezile eco au depasit in 2018 suprafata de un milion de hectare la nivelul UE, ceea ce inseamna un plus de 5% fata de 2017, potrivit celor mai recente estimari Agence Bio. Ele reprezentau 7,5% din total suprafetelor lucrate in sistem eco. In 2017, Europa dispunea de o suprafata de 985 500 ha de livezi […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2020 | 0 comentarii | 797 vizualizari | 1 vot

Chiar daca toata lumea se plange ca ducem lipsa de unitati de procesare eco, teoretic, exista si capacitati de acest fel. La nivelul anului 2017, de exemplu, erau inregistrate in sistem ecologic 164 de unitati (fabrici) de prelucrare a produselor agricole vegetale si animale, cele mai multe in sectorul conservarii fructelor si legumelor, potrivit datelor […]
Autor: Agrostandard | 4 January, 2020 | 0 comentarii | 724 vizualizari | 1 vot

Fructe mai scumpe la polonezi, un furnizor important pe piata europeana! Productia mica din 2019 a dus la scumpirea merelor in Polonia, tara care asigura circa o treime din productia UE, invadand an de an piata comunitara cu fructe la preturi mici. Potrivit datelor Institutului de Economie al Agriculturii si Industriei Alimentare din aceasta tara, […]