Sustine Agrostandard
starea vremii
Terenuri
Terenurile ADS, luate în vizor de străini
Agrostandard | 12 June, 2013 | 1 comentarii | 2153 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

terenuri-agricole_ADSVânzarea terenurilor micilor proprietari către străini nu mai este o problemă de actualitate, pentru că, ceea ce era de vândut s-a vândut deja. Marea miză este acum legată de terenurile încă aflate în proprietatea Agenției Domeniilor Statului(ADS) și de fostele stațiuni de cercetare care ar putea fi preluate de ADS pentru a fi apoi concesionate sau vândute, cred reprezentanții asociațiilor fermierilor. Asociațiile de fermieri cred că nu pot fi impuse restricții proprietarilor care vor să-și înstrăineze pământul. ”Au fost diverse luări de poziție ale unor asociații împotriva proprietarilor de pământ. Eu, ca proprietar de mașină, de teren, pot face ce vreau cu ele. Dacă vreau să-l vând, îl vând. Dacă este al meu fac ce vreau cu el”, a declarat Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe din România – ProAgro. El crede că interesul așa-zișilor investitori străini s-a mutat acum de la micii proprietari, care vând câteva hectare, către marile proprietăți deținute încă de ADS.

”Problema terenurilor cred că e mult mai complexă. Au apărut tot felul de investitori care sunt disperați să cumpere terenuri, dar nu prea mai au de unde. Cred că ADS-ul este sub lupă acum. Cred că miza sunt acum terenurile de stat. Investitorii sunt acum cu ochii pe ceea ce a mai rămas în proprietatea statului. Este clar că acest pământ nu trebuie vândut la metru pătrat unor străini”, a adăugat Jurconi.

Reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România(LAPAR) consideră, însă, că adevărata miză ține acum de fostele stațiuni de cercetare agricolă.

”Există un proiect de regulament al ADS prin care se încearcă atribuirea terenurilor nu prin licitație, ci prin atribuire directă. În prezent sunt date în gestiune circa 800.000 de hectare. Miza cu noul regulament ar fi că, dacă se modifică, terenurile stațiunilor de cercetare, dacă acestea vor trece la ADS, pe care vor să le împartă”, a precizat Laurențiu Baciu, președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România(LAPAR).

Fermierii nu sunt, însă, foarte încântați de perspectiva lichidării ultimelor terenuri din portofoliul ADS și consideră că nu acestă instituție trebuie să decidă cine va primi terenurile.

”ADS-ul este politizat și este normal să răspundă la comanda de partid în fiecare ciclu electoral. Sunte multe terenuri deja închiriate pe 20-49 de ani. Acolo nu se mai poate umbla. Chestiunea cu terenurile ADS-ului trebuie bine gândită, dar, în orice caz, nu ADS-ul trebuie să decidă cui vinde sau închiriază”, a declarat Ștefan Poienaru, un agricultor care lucrează 16.000 de hectare de teren la Fetești, Ialomița.

Agricultorii cer, în schimb, implicarea statului prin intermediul ADS, în achiziția de terenuri agricole de la cei care vor să vândă.

”Nu mai sunt terenuri de arendat. Statul trebuie să cumpere terenuri prin intermediul ADS-ului și apoi să le închirieze. Dreptul de preempțiune a statului trebuie să fie o consecință a unei decizii politice. Statul trebuie să conserve avuția națională, trebuie să aibă o strategie ca să facem față preconizatei crize alimentare”, a mai spus Poienaru.
Fermierii cred, însă, că dacă ADS nu va deveni o agenție care să coordoneze fondul funciar și să achiziționze noi suprafețe, nu ar mai avea mare lucru de vândut sau închiriat.

”Pe la noi n-a mai rămas mare lucru la ADS. ADS mai are fostul IAS de la Nufărul, mai are ceva pe la Măcin. Am luat și eu de la ADS 88 de hectare lângă Tulcea, concesionate pe 28 de ani. În total eu și încă trei frați lucrăm 2.000 de hectare – 400 de hectare ale noastre și restul arendate. Lucrăm aceste terenuri încă din 1992. (…) De cumpărat aș cumpăra oricât de mult teren, de câți bani am, dar nu mai e de vânzare”, spune Mihai Inge, un fermier din Mihai Kogalniceanu, județul Tulcea, care lucrează 2.000 de hectare.

Agricultorul confirmă faptul că piața terenurilor nu mai poate fi susținută de micii proprietari.

”De cumpărat s-au cumpărat deja. Nu s-au vândut sole compacte ci suprafețe de 3-5 hectare dintre cele deja arendate. Pe noi subvenția ne-a salvat, aia de mizerie cum este, pentru că dacă nu era nici aia, s-ar fi vândut mult mai mult”, a declarat Mihai Inge, un fermier din Mihai Kogalniceanu, județul Tulcea, care lucrează 2.000 de hectare”, a punctat Inge.

El a arătat că, în Tulcea, cel puțin, străinii nu sunt foarte bine reprezentați și sunt, mai ales, arendași.

”Nu sunt mulți străini pe la noi. Sunt niște francezi care au luat în arendă 2000 de hectare la Bravu, niște italieni cu 1.500 de hectare la Ciclova și 500 de hectare la Cerna și niște englezi cu 15 de hectare la Chilia”, a arătat fermierul.
El deplânge soarta țăranului român și spune că o mare parte din vină pentru această situație o au chiar țăranii deveniți orășeni.

”Țăranii au vândut pământul pentru că au pierdut legătura cu el. I-a mutat Ceaușescu la orașe și nu îi mai interesează pământul, nu mai are nicio valoare pentru ei”, a conchis Inge.

Majoritatea terenurilor concesionate de ADS au la bază contracte încheiate pe 49 de ani, foarte greu de desfiinţat, chiar dacă au fost încheiate cu nişte redevenţe infime. Acestea pleacă de la 35 kg la hectar, ajungând în unele cazuri la 700 kg, în funcţie de productivitatea zonei respective. Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără consideră că o redevenţă de 500 kg la hectar este prea mică faţă de valoarea terenurilor agricole bune. De altfel, el este de părere că în locul ADS ar fi trebuit înfiinţată Agenţia de Dezvoltare Rurală, cu alte atribuţii şi competenţe – să poată vinde şi cumpăra terenuri, să gestioneze donaţii, care apoi să fie concesionate spre înfiinţarea de noi ferme de către tineri.

Agenţia Domeniilor Statului (ADS), a fost înfiinţată prin Legea nr. 268/2001, ca instituţie de interes public, cu caracter financiar şi comercial, în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. ADS are între atribuţii privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990, si concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi.

ADS exercită, în numele statului, prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând domeniului privat al statului. Agenţia asigură gestionarea şi exploatarea patrimoniului de stat, concesionarea sau arendarea terenurilor, bunurilor, activităţilor şi serviciilor publice aflate în subordinea Ministerului Agriculturii, precum şi cumpărarea sau schimbul de terenuri cu destinaţie agricolă. ADS are în administrare o suprafaţă totală de terenuri agricole de 340.000 ha, din care 172.000 ha se află în domeniul public al statului.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, Ministerul Agriculturii va pregăti o agenţie, începând de anul viitor, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, care va fi un fel de jucător pe piaţa funciară. Agenţia va da un aviz pentru persoanele fizice străine care vor să cumpere teren în România, după modelul altor state membre.

Acesta a arătat că unele state membre au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor agricole, iar altele au condiţionat existenţa experienţei în domeniul agricol. Intenţiile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în momentul de faţă sunt de a limita achiziţia de terenuri agricole la 500 de hectare, iar experienţa în domeniul agricol să fie de cinci ani.

Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.

One comment

  • david daniela
    June 20, 2013

    Buna ziua ma numesc d… d… sunt cetatean roman am singe de roman,in anul 2011 am deschis si eu o mica firma in tara mea romania dar eu nu am dreptul sa lucru in tara mea pentru ca tara noastra este posedata de straini iar ads concesioneaza pamantul strainilor nu romanilor am o dovada firma bardeau holding a concesionat teren in judetul timis linga livezile iar firma bardeau la arendat unor italieni nu stiu de cind firna bardeau este proprietara pe paminturile ads al tari mele dragi va rog nu-mi da-ti numele pentru ca am un copil si nu vreau sa i se intimple nimic rau cu multa stima si mult respect va mai mentionez ca aceasta firma mai are teren concesionat in localitatea berzovia caras-severin si comuna berliste jud caras severin si eu care sunt nascuta pe pamint romanesc nu am dreptul va multumesc

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

3 × five =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 12 September, 2017 | 1 comentarii | 240 vizualizari | 1 vot

teren 3

Timis este judetul cu cele mai multe tranzactii funciare, asa cum era de asteptat. Proprietarii de terenuri agricole din Timiş au incheiat 5.760 de tranzactii de vanzare-cumparare in primele opt luni din acest an, echivalentul a 7% din numarul total de loturi agricole vandute in aceasta perioada la nivel national, potrivit datelor Agentiei Nationale de […]

Autor: Agrostandard | 31 August, 2017 | 0 comentarii | 211 vizualizari | 1 vot

combinacamp

In data de 30 august 2017, s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 699 ORDINUL 296/2.327 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI “Renta viagera agricola” din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii […]

Autor: Agrostandard | 12 August, 2017 | 0 comentarii | 1546 vizualizari | 1 vot

terenuri top

Prima pozitie in topul celor mai mari societati agricole care beneficiaza de subventii de la APIA este ocupat de Orgapic, o companie cu capital nemtesc, care a primit anul trecut aproape 8 milioane de lei pentru cele 4.000 de hectare administrate. Pe locul doi se afla Agro Iulia, care face parte tot din grupul de […]

Autor: Agrostandard | 7 August, 2017 | 0 comentarii | 1230 vizualizari | 2 voturi

terenuri

Strainii controleaza, in acest moment, aproximativ 20% (70.000 ha) din suprafata arabila a judetului Arad, potrivit datelor avansate de conducerea Directiei Agricole Judetene. Aceasta sustine ca terenurile din zona de ses a judetului au fost vândute si cu 12.000 de euro hectarul, iar pretul mediu este de 7.000 de euro in judet, cu 15% mai […]

Autor: Agrostandard | 16 June, 2017 | 0 comentarii | 318 vizualizari | 1 vot

terenuri_vanzare_straini

Clasa politica iresponsabila din Romania si un popor adormit au creat conditii funciare similare cu cele din Eldorado pentru societati comerciale, fonduri de investitii straine. Vom cita doar doua exemple de fonduri germane ce intervin in Romania nimanui. In vestul Romaniei aproape pe graniţa cu Ungaria, compania germana Agrarius listata la bursa din Hamburg, exploateaza […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1724 vizualizari | 4 voturi
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3352 vizualizari | 2 voturi
15 Sep 2017 | 0 comentarii | 2038 vizualizari | 2 voturi
»
09 Iul 2017 | 2 comentarii | 10110 vizualizari | 1 vot
»
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 5017 vizualizari | 2 voturi
»
05 Iul 2017 | 0 comentarii | 4756 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard pozebad politics

2017 © Agrostandard