Taranii din Romania continua lupta impotriva acapararii terenurilor de catre straini

Taranii din Romania continua lupta impotriva acapararii terenurilor de catre straini

 

agricultura-industriala_strainiARC2020 organizeaza un Tur European de Vorbitori de 10 zile despre fenomenul de acaparare a terenurilor agricole din Romania, care se va desfasura intre 21-30 aprilie, 2013. Attila Szocs, activist in domeniul agriculturii si administrator al Asociatiei Taranesti Eco Ruralis, care monitorizeaza achizitiile majore de terenuri agricole din Romania si Dan Cismas, fermier biodinamic si co-presedinte al Asociatiei Taranesti Eco Ruralis, vor vizita capitalele Europene si orase strategice pentru a evidentia, dezbate si sensibiliza opinia publica despre impactul economic si ecologic al achiitilor majore de terenuri agricole de catre companii nationale si internationale. Puteti afla mai multe despre Tur accesand ACEST LINK.

In Romania, suprafata totala de 13.7 milioane ha de pamant agricol este impartit in 8.3 milioane ha de teren arabil si 4.3 milioane ha de pajisti si pasuni. Conform recensamantului agricol, Romania se situeaza pe locul 5 in UE dupa dimensiunea suprafetei arabile, avansata doar de Franta, Spania, Polonia si Germania.

Peste 4 milioane de tarani detini terenuri agricole cu o dimensiune medie de 2 ha de teren arabil si 3 ha, dimensiunea medie a unei ferme. Majoritatea acestor mici gospodarii s-au format la inceputul anilor 1990, in timpul primei faze de tranzitie post-comunista, moment in care numarul micilor ferme taranesti a crescut in urma privatizarii fostelor intreprinderi agricole de stat si restituirea pamanturilor la detinatorii originali. Deoarece acest proces a coincis cu declinul productiei industriale si disponibilizarea muncitorilor din sectorul industrial din zonele rurale, o mare parte a somerilor au fost absorbiti de agricultura de subzistenta.

Prevederile legale funciare in vigoare prevad ca doar cetateni romani si companii inregistrate in Romania pot cumpara pamant.

In pofida acestor prevederi, statisticile Ministerului Agriculturii din Romania, publicate in noiembrie, 2011, arata ca firmele multinationale detin 800000 ha de terenuri agricole in Romania. Aceasta cifra reprezinta 6% din suprafata arabila a tarii. Miza principala o prezinta si subventia europeana directa acordata Romaniei in cadrul Politicii Agricole Comune.

Acest aspect duce la comasarea terenurilor, in timp ce jumatate din subventiile primite in 2012 au ajuns la 1% din fermieri, toti detinatori de terenuri agricole de peste 500 ha.

Fondurile de investitii si companiile care controleaza pamantul agricol din Romania sunt de exemplu: Nordcapital, Aquila Capital si Agroyield; KTG Agrar AG gestioneaza terenuri romanesti detinute de straini. Germanagrar este unul dintre cei mai mari “jucatori” Europeni in investitiile agricole, cu un interes special in Europa de Est; inclusiv Romania.

Alti speculanti sunt First Farms, Ingelby si Jantzen Development in Danemarca, Tornator din Finalnda si Cascade Empire din Austria. Doi dintre cei mai mari latifundiari din Romania, Maria Trading si Delta-Rom Agriculture sunt companii multinationale inregistrate in Romania.

Cererea tot mai crescuta de pamant agricol a facut ca preturile sa creasca in fiecare an din 2004 pana in prezent.

Prevederile legale privind piata funciara din Romania se vor schimba din 1 ianuarie, 2014. Datorita conditiilor seminate de Romania in Tratatul de Aderare in UE, tara va trebui sa isi liberalizeze piata funciara. Totodata, aceasta data va marca si o crestere in subventionarea agriculturii din Romania. Astfel, preturile terenurilor agricole romanesti vor creste in continuare.

Este foarte important ca cetatenii diferitor tari din Europa sa afle mai mult de aceste probleme care se intampla chiar sub nasul nostru. Organizatii si fermeri din toata Europa lucreaza din greu sa constientizeze populatia europeana si sa ofere mai multe informatii si statistici despre aceasta dezbatere.

Turul coincide cu lansarea unui nou studiu al Coalitiei Hands Off the Land si Coordinarea Europeana Via Campesina (ECVC), dovedind ca scara acapararii de terenuri din Europa este de multe ori trecuta cu vederea.

Sursa: ECO Ruralis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *