Viitorul suna eco! Despre agricultura ecologica a inceput sa se vorbeasca cu adevarat in Romania undeva prin 2000, anul in care a si fost recunoscuta oficial. Incet-incet, lumea a prins sa se obisnuiasca cu principiile care guverneaza acest sector aflat inca in cautarea identitatii. Si chiar daca teoretic multi ar spune ca stam bine din punct de vedere al productiei – de la cultivarea plantelor, cresterea animalelor si a albinelor, pana la prelucrarea produselor agricole vegetale si animale, atat cat exista –, realitatea ne arata ca mai sunt multe de facut, in primul rand in ceea ce priveste procesarea.
Pentru ca daca nu vom trece de la stadiul de furnizori de materii prime la cel de produse finite exista riscul ca agricultorii romani sa-si piarda interesul pentru acest sistem de productie, cum de altfel se si intampla periodic, din cauza cerintelor foarte stricte impuse de organismele de certificare, dar si de diferentele minime de preturi intre conventional si ecologic la anumite produse.
Nu in ultimul rand, nici consumatorii nu sunt inca in masura sa impulsioneze dezvoltarea agriculturii ecologice, cata vreme nu exista o educatie, o cunoastere adevarata a beneficiIlor oferite de acest tip de alimentatie. Iar atat timp cat se face confuzie intre eco, bio si natural, este clar ca mai sunt multe de facut.
Citeste si Seceta si arsita, cele mai mari provocari pentru fermierii romani!
Sa nu uitam un lucru: agricultura ecologica este singura in stare sa schimbe „supraproductia in superproductie” (Ioan Toncea, cercetator) si productia de „supravietuire (subzistenta) in productie de supervietuire” (P.P.Papacostea – cercetator). Un avertisment important al cercetatorilor romani, mai ales in conditiile schimbarilor climatice, potrivit Foodbiz. (Viorela Pitulice)
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 840 vizualizari | 1 vot

Comisia Europeana Comisia vrea sa amane cu un an intrarea in vigoare a noii legi privind agricultura ecologica, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022! CE a lansat, in data de 4 septembrie, o consultare publica cu privire la viitorul plan de actiune privind agricultura ecologica. Acest sector va contribui mult la realizarea […]
Autor: Agrostandard | 15 June, 2020 | 0 comentarii | 838 vizualizari | 1 vot

Pactul Ecologic si strategia «De la ferma la furculita» care aduc o presiune imensa, in plus, pe sectorul agricol. Acestea inseamna conditii inimaginabile si costuri foarte mari, nu doar pentru fermieri, ci si pentru o jumatate de miliard de consumatori europeni. Exista estimari care plaseaza cresterea costurilor pentru agricultori cu pana la 400%, dupa reducerea […]
Autor: Agrostandard | 28 April, 2020 | 0 comentarii | 373 vizualizari | 1 vot

Livezile eco au depasit in 2018 suprafata de un milion de hectare la nivelul UE, ceea ce inseamna un plus de 5% fata de 2017, potrivit celor mai recente estimari Agence Bio. Ele reprezentau 7,5% din total suprafetelor lucrate in sistem eco. In 2017, Europa dispunea de o suprafata de 985 500 ha de livezi […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2020 | 0 comentarii | 789 vizualizari | 1 vot

Chiar daca toata lumea se plange ca ducem lipsa de unitati de procesare eco, teoretic, exista si capacitati de acest fel. La nivelul anului 2017, de exemplu, erau inregistrate in sistem ecologic 164 de unitati (fabrici) de prelucrare a produselor agricole vegetale si animale, cele mai multe in sectorul conservarii fructelor si legumelor, potrivit datelor […]
Autor: Agrostandard | 4 January, 2020 | 0 comentarii | 723 vizualizari | 1 vot

Fructe mai scumpe la polonezi, un furnizor important pe piata europeana! Productia mica din 2019 a dus la scumpirea merelor in Polonia, tara care asigura circa o treime din productia UE, invadand an de an piata comunitara cu fructe la preturi mici. Potrivit datelor Institutului de Economie al Agriculturii si Industriei Alimentare din aceasta tara, […]