Romanii nu sunt mari amatori de paste fainoase, ocupand chiar ultimul loc in UE, la mare distanta de italieni sau albanezi, de exemplu, care se lauda cu un consum de peste 30 kg /cap de locuitor pe an, ceea ce ii claseaza pe primele pozitii la nivel mondial. La noi, media pe cap de locuitor este de 1,8 kg pe an, cu mult sub media UE de 10 kg/cap de locuitor pe an, potrivit unui studiu realizat de Rompan. La paine si produse de patiserie, in schimb, ne aflam pe locurile fruntase, chiar daca am pierdut prima pozitie, in conditiile in care in ultimii 10 ani, consumul de paine s-a redus cu 10 kg pana la 82 kg/cap de locuitor/an.
Citeste si De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie
„Romanii sunt mari consumatori de paine alba, insa a crescut cererea de paine de culoare inchisa din faina integrala, graham sau de secara. Tendinta este de majorare a consumului la faina inchisa la culoare si de scadere la faina alba. 49% din consumul de paine este inregistrat in urban si 51% in rural”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan la Indagra.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
De remarcat si faptul ca 71% din consumatorii romani prefera produsele romanesti, cozonacii fiind pe primul loc (77-80%), urmati de paste fainoase (61%) si biscuiti (60%).
Tendinte consum
Denumire produs | Evolutie 2017/2016 (%) |
Biscuiti | +12,5 |
Cozonaci | +9,3 |
Patiserie | +0,7 |
Faina | -2,3 |
Malai | -6,5% |
Paine | -2,2 |
Productie
Denumire produs | Productie 2017/2016 (to) |
Productie patiserie | 53.180/52.000 |
Biscuiti | 36.000/22.000 |
Cozonaci | 11.000/10.000 |
Paste fainoase | 32.000/NA |
Faina grau | 120.000/NA |
La realizarea studiului s-a luat in calcul un numar de 7,4 milioane gospodarii, respectiv o populatie de 18,5 mil. locuitori in 2016 si 18,3 mil. locuitori in 2017, cercetarea incluzand 3.000 de gospodarii.
Sursa foto: Voica Daniela FB
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 113 vizualizari | 1 vot

Importanta agribusiness-ului este legata de asigurarea securitatii și sigurantei alimentare a populatiei, de ponderea ridicata pe care acesta o are la formarea Produsului Intern Brut (in anul 2018, sectorul agroalimentar a contribuit cu 4,35%), dar și de ponderea ridicata a populatiei ocupate in acest sector in totalul populatiei ocupate (in anul 2018, populatia ocupata in […]
Autor: Agrostandard | 7 October, 2020 | 1 comentarii | 1886 vizualizari | 1 vot

Deficitul agroalimentar al Romaniei este ingrijorator, fiind dat de importul cu produse cu valoare adaugata mai mare, sustine Prof. Univ. Dr. Toma Adrian Dinu, Decan – Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura și Dezvoltare Rurala, USAMV București. Exportam cu pret mediu de 446 $/t și importam cu 922 $/t fiind evidenta lipsa de competitivitate […]
Autor: Agrostandard | 13 July, 2020 | 0 comentarii | 477 vizualizari | 1 vot

In acest an, Rusia ar urma sa aiba o recolta de floarea soarelui de aproximativ 15,5 milioane de tone, in timp ce in Ucraina este asteptata o productie de circa 16 milioane de tone, potrivit estimarilor analistilor. Astfel, in sezonul 2020/21, Rusia si Ucraina, in conditii meteorologice bune, vor recolta in total 32 de milioane […]
Autor: Agrostandard | 6 June, 2020 | 0 comentarii | 641 vizualizari | 1 vot

Suprafete tot mai mici la cultura de rapita, recolta la nivelul anului 2019! Productia din acest an este estimata la circa 700.000 de tone, nivel in crestere usoara fata de 2019, potrivit unui raport de piata publicat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Dupa cate se pare, productiile par sa fie mai mari decat estimarile initiale […]
Autor: Agrostandard | 2 June, 2020 | 0 comentarii | 771 vizualizari | 1 vot

Productía de grau a Romaniei ar putea atinge 6,9 milioane de tone, in acest an, intr-un scenariu mediu optimist, in conditiile secetei prelungite din primavara, se arata intr-un raport de piata realizat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Nu doar Romania asteapta productii mai mici, ci si Rusia sau Ucraina, jucatori importanti in bazinul Marii Negre. […]