Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
Studiu Asociatia Pro Consumatori: 37 grame grasimi si 3 grame sare in 100 grame salam de vara!
Agrostandard | 7 June, 2017 | 0 comentarii | 924 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

SALAMLa 30% din sortimentele analizate nu se regaseste carnea de vita in reteta acestora. La numai 25% dintre produsele analizate se mentioneaza tipul de fum folosit la afumarea acestora si anume fum natural obtinut din lemn de fag. Acest lucru ne indreptateste sa credem ca la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care de cele mai multe ori este injectat in masa produsului pentru a potenta gustul, mirosul si a creste termenul de valabilitate. Insa, fumul lichid contine gudron, hidrocarburi aromatice policiclice si alte substante chimice care pot afecta ficatul, pancreasul si chiar pot genera anumite forme de cancer, sustin reprezentantii Asociatiei Pro Consumatori (fosta Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Romania – APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor. APC a analizat 20 sortimente salam de vara in cadtul unui studiu care face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”.

Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Salamul de vara, asa cum ne spune si denumirea, a fost gandit pentru consum in sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicata a verii, suficient de uscat pentru a ramane ferm si elastic, cu structura placuta, fara grasime migrata din membrana. Consumat la temperatura ambianta ori usor prajit (cum este potrivit sa procedam daca nu am avut posibilitate de pastrare la rece), este pretabil pentru nenumarate variante de alcatuire a unei gustari, de la consumul simplu, cu paine, la variante sofisticate, alaturi de felurite legume, pastete etc.

Intre preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structura tipica, fierte si dublu afumate. Se prepara si se prezinta in forma de baton („ruda“) cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm si masa de circa 500g. Ca urmare a afumarii si a uscarii moderate din finalul procesului de preparare, suprafata ramane continua dar cu numeroase denivelari scurte, pozitionate in lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.

Se prepara din carne (pulpa) de porc si de vita, in proportii egale, la care se adauga circa 20% masa de slanina proaspata si condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar si putina silitra ori salpetru (circa unu la mie), care sunt saruri ale azotului adaugate, dupa traditia germana, cu scop de conservare si de pastrare a culorii rosii specifice).

Citeste si Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca

Prepararea traditionala presupunea framantarea la rece a carnii tocate si a slaninei, in etape alternate cu timpi „de odihnire“ care durau cateva zile, apoi tragerea in membrane de porc sau de vita, afumare, fierbere, si iar afumare si uscare moderata. Astfel preparat, salamul de vara se poate pastra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fara riscul pierderii calitatii (modificarea gustului placut, a aromei, a consistentei, a stabilitatii chimice).

Top 10 sortimente de salam de vara dupa pretul per kilogram
1. Cris-Tim (Matache Macelaru – salam de vara uscat) – 45,90 lei
2. Cris – Tim (Gostat – salam de vara uscat) – 33,80 lei
3. Aldis (salam de vara uscat) – 32,10 lei
4. Agricola (salam de vara uscat extra) – 31,40 lei
5. Caroli (salam vara uscat) – 28,15 lei
6. Caroli (Campofrio) – 27,83 lei
7. Jumbo Com (banat bun – salam de vara extra) – 27,74
8. Goodies Meat (Pikok) si C+C – 25,69 lei
9. Fox (salam de vara extra) – 23,73 lei
10. Meda (salam vara)– 21,98 lei

Top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul total de grasimi din 100 grame produs
1. Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grasimi saturate
2. Aldis – 37 grame, din care 18 grame grasimi saturate
3. Agricola – 34 grame, din care 10 grame grasimi saturate
4. Fox (salam de vara extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grasimi saturate
5. Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grasimi saturate
6. Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grasimi saturate
7. Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grasimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grasimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grasimi saturate (banat bun)
8. Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grasimi saturate
9. Caroli (salam de vara extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grasimi saturate
10. Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grasimi saturate

Top 10 sortimente de salam de vara dupa valoarea energetica din 100 grame produs
1. Cris –Tim (Gostat) – 422 kcal
2. Aldis – 406 kcal
3.Agricola – 382,4 kcal
4. Fox (salam vara extra) – 378 kcal
5. Goodies Meat (Pikok) – 348 kcal
6. Cris – Tim (Matache Macelaru) – 341,1 kcal
7. Jumbo (banat bun) – 340 kcal
8. Auchan – 332 kcal
9. Carrefour – 329 kcal
10. Caroli (Maestro) – 328 kcal

Top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul de sare din 100 grame produs
1. Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame
2. Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame
3. Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame
4. Cris-Tim – 2,55 grame
5. Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame
6. Fox (salam de vara) – 2,48 grame
7. Fox (salam de vara extra) – 2,41 grame
8. CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame
9. Agricola – 2 grame
10. Kaufland – 1,5 grame

”Un salam de vara preparat corect are proprietati gustative imbietoare (carne fiarta, condimentata si afumata), o valoare energetica ridicata (intre 1250…1600 kJ, respectiv circa 300-385 kcal per 100 g produs) si constituie o sursa majora de proteina valoroasa (minim 15% din masa salamului). Cu aceste valori, salamul de vara constituie o sursa excelenta pentru cei ce desfasoara mult efort fizic, dar ramane la fel de folositor si pentru cei care desfasoara activitati mai lejere, caz in care asocierea in consum cu legume si alte componente ale hranei, dar si consumul cumpatat, se impun riguros”, declara Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.

Articolul integral il puteti vedea aici.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 November, 2020 | 0 comentarii | 50 vizualizari | 0 voturi

Napolact Granola

FrieslandCampina Romania le ofera amatorilor unui stil de viata sanatos doua noi optiuni pentru un mic-dejun savuros – iaurturi bio cu granola, fie ele cu capsuni si zmeura sau cu seminte si miere. O noua gama de iaurturi Napolact BIO le sta la dispozitie celor care mizeaza pe cea mai importanta masa a zilei si […]

Autor: Agrostandard | 21 November, 2020 | 0 comentarii | 88 vizualizari | 1 vot

lidl

Lidl sprijina producatorii locali prin facilitarea exportului de produse autohtone catre magazinele Lidl din Europa, in valoare de 59 milioane de euro, in 2019. Datele au fost extrase din cel de-al treilea raport de sustenabilitate lansat de retailer, care acopera perioada 1 martie 2019 – 29 februarie 2020, se rataa intr-un comunicat al companiei. In […]

Autor: Agrostandard | 13 November, 2020 | 0 comentarii | 195 vizualizari | 1 vot

p1

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat la BucharestFoodSummit ca in data de 1 decembrie vor fi semnate doua programe importante pentru agricultura romaneasca, finantate din programul national de rezilienta si relansare economica. Este vorba de alocarea unei sume de 750 milioane de euro pentru crearea unei retele nationale de preluare, depozitare, procesare, distributie si promovare […]

Autor: Agrostandard | 9 November, 2020 | 0 comentarii | 285 vizualizari | 1 vot

piata_valea ialomitei

Producatorii romani se muta din piete in parcare. Dupa ce autoritatile au anuntat ca pun lacatul pe pietele agroalimentare inchise, edilii locali au gasit tot felul de solutii pentru ca produsele locale sa poata fi gasite pe tarabe in continuare. Nu de alta, dar dupa cum se știe, pietele agroalimentare constituie pentru multi romani principalul […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2020 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 1 vot

Foto_Ana Gheorghiu

Ana Gheorghiu a preluat funcția de Public Affairs, Science and Sustainability Lead pentru grupul de țari Romania, Bulgaria si Republica Moldova, la finalul lunii octombrie, devenind parte a echipei de conducere a diviziei Bayer Crop Science. Pentru noul sau rol, Ana Gheorghiu isi propune sa construiasca o rețea solida de dialog cu partenerii Bayer – […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard