La 30% din sortimentele analizate nu se regaseste carnea de vita in reteta acestora. La numai 25% dintre produsele analizate se mentioneaza tipul de fum folosit la afumarea acestora si anume fum natural obtinut din lemn de fag. Acest lucru ne indreptateste sa credem ca la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care de cele mai multe ori este injectat in masa produsului pentru a potenta gustul, mirosul si a creste termenul de valabilitate. Insa, fumul lichid contine gudron, hidrocarburi aromatice policiclice si alte substante chimice care pot afecta ficatul, pancreasul si chiar pot genera anumite forme de cancer, sustin reprezentantii Asociatiei Pro Consumatori (fosta Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Romania – APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor. APC a analizat 20 sortimente salam de vara in cadtul unui studiu care face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”.
Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.
Salamul de vara, asa cum ne spune si denumirea, a fost gandit pentru consum in sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicata a verii, suficient de uscat pentru a ramane ferm si elastic, cu structura placuta, fara grasime migrata din membrana. Consumat la temperatura ambianta ori usor prajit (cum este potrivit sa procedam daca nu am avut posibilitate de pastrare la rece), este pretabil pentru nenumarate variante de alcatuire a unei gustari, de la consumul simplu, cu paine, la variante sofisticate, alaturi de felurite legume, pastete etc.
Intre preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structura tipica, fierte si dublu afumate. Se prepara si se prezinta in forma de baton („ruda“) cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm si masa de circa 500g. Ca urmare a afumarii si a uscarii moderate din finalul procesului de preparare, suprafata ramane continua dar cu numeroase denivelari scurte, pozitionate in lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.
Se prepara din carne (pulpa) de porc si de vita, in proportii egale, la care se adauga circa 20% masa de slanina proaspata si condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar si putina silitra ori salpetru (circa unu la mie), care sunt saruri ale azotului adaugate, dupa traditia germana, cu scop de conservare si de pastrare a culorii rosii specifice).
Citeste si Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca
Prepararea traditionala presupunea framantarea la rece a carnii tocate si a slaninei, in etape alternate cu timpi „de odihnire“ care durau cateva zile, apoi tragerea in membrane de porc sau de vita, afumare, fierbere, si iar afumare si uscare moderata. Astfel preparat, salamul de vara se poate pastra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fara riscul pierderii calitatii (modificarea gustului placut, a aromei, a consistentei, a stabilitatii chimice).
Top 10 sortimente de salam de vara dupa pretul per kilogram
1. Cris-Tim (Matache Macelaru – salam de vara uscat) – 45,90 lei
2. Cris – Tim (Gostat – salam de vara uscat) – 33,80 lei
3. Aldis (salam de vara uscat) – 32,10 lei
4. Agricola (salam de vara uscat extra) – 31,40 lei
5. Caroli (salam vara uscat) – 28,15 lei
6. Caroli (Campofrio) – 27,83 lei
7. Jumbo Com (banat bun – salam de vara extra) – 27,74
8. Goodies Meat (Pikok) si C+C – 25,69 lei
9. Fox (salam de vara extra) – 23,73 lei
10. Meda (salam vara)– 21,98 lei
Top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul total de grasimi din 100 grame produs
1. Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grasimi saturate
2. Aldis – 37 grame, din care 18 grame grasimi saturate
3. Agricola – 34 grame, din care 10 grame grasimi saturate
4. Fox (salam de vara extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grasimi saturate
5. Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grasimi saturate
6. Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grasimi saturate
7. Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grasimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grasimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grasimi saturate (banat bun)
8. Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grasimi saturate
9. Caroli (salam de vara extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grasimi saturate
10. Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grasimi saturate
Top 10 sortimente de salam de vara dupa valoarea energetica din 100 grame produs
1. Cris –Tim (Gostat) – 422 kcal
2. Aldis – 406 kcal
3.Agricola – 382,4 kcal
4. Fox (salam vara extra) – 378 kcal
5. Goodies Meat (Pikok) – 348 kcal
6. Cris – Tim (Matache Macelaru) – 341,1 kcal
7. Jumbo (banat bun) – 340 kcal
8. Auchan – 332 kcal
9. Carrefour – 329 kcal
10. Caroli (Maestro) – 328 kcal
Top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul de sare din 100 grame produs
1. Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame
2. Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame
3. Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame
4. Cris-Tim – 2,55 grame
5. Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame
6. Fox (salam de vara) – 2,48 grame
7. Fox (salam de vara extra) – 2,41 grame
8. CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame
9. Agricola – 2 grame
10. Kaufland – 1,5 grame
”Un salam de vara preparat corect are proprietati gustative imbietoare (carne fiarta, condimentata si afumata), o valoare energetica ridicata (intre 1250…1600 kJ, respectiv circa 300-385 kcal per 100 g produs) si constituie o sursa majora de proteina valoroasa (minim 15% din masa salamului). Cu aceste valori, salamul de vara constituie o sursa excelenta pentru cei ce desfasoara mult efort fizic, dar ramane la fel de folositor si pentru cei care desfasoara activitati mai lejere, caz in care asocierea in consum cu legume si alte componente ale hranei, dar si consumul cumpatat, se impun riguros”, declara Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.
Articolul integral il puteti vedea aici.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 6 March, 2021 | 0 comentarii | 858 vizualizari | 1 vot

Grupul polonez Citronex, unul dintre cei mai mari importatori si distribuitori de banane din lume, vrea sa construiasca pana la 50 ha de sere in Targu Jiu in urmatorii ani, acestea urmand sa fie destinate cultivarii tomatelor, a anuntat primarul Marcel Romanescu. De altfel, polonezii constituie si un producator important de tomate. Reprezentantii Citronex, prezenti […]
Autor: Agrostandard | 6 March, 2021 | 0 comentarii | 640 vizualizari | 2 voturi

Pesta porcina africana a ajuns si in ferma lui Dimitrie Musca, administratorul CAI Curtici, de la Macea! Peste 21.000 de porci urmeaza sa fie ucisi din cauza pestei porcine africane (PPA), in ciuda masurilor de biosecuritate stricte care se aplica in complex. Dimitrie Musca, banuieste ca la mijloc ar putea fi si plasarea intentionata a […]
Autor: Agrostandard | 4 March, 2021 | 0 comentarii | 124 vizualizari | 1 vot

Clientul Patria Credit IFN din 2020 este legumicultor, locuieste în mediul rural din Muntenia si ia credite între 5.000 si 25.000 de euro, pe care îi aloca pentru investitii. Asa arata profilul clientului din Romania, potrivit informatiilor facute publice de Patria Credit IFN. 67% dintre clienti provin din Muntenia, 23% din Moldova, 9% din Ardeal […]
Autor: Agrostandard | 4 March, 2021 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 1 vot

Piata de cartofi congelati din Romania a explodat in ultimele decenii, Romania fiind tara cu cel mai mare ritm de crestere a consumului in UE, potrivit unui studiu realizat de IndexBox, care arata ca importurile au atins undeva la 86.000 de tone, in 2019. O realitate de care sunt constienti si producatorii locali de cartofi, […]
Autor: Agrostandard | 3 March, 2021 | 0 comentarii | 2630 vizualizari | 5 voturi

Programul ″Tomata″ se extinde in acest an si va cuprinde alte 4 legume: varza, vinete, castraveti si ardei. In plus, sumele pe care le vor lua agricultorii vor fi acordate diferentiat: pentru vanzare directa si pentru industria de conserve, spune ministrul Agriculturii, potrivit Stirile Protv. Noile masuri ar trebui sa scada importurile, desi acest lucru […]