Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Studiu Asociatia Pro Consumatori: 37 grame grasimi si 3 grame sare in 100 grame salam de vara!
Agrostandard | 7 June, 2017 | 0 comentarii | 464 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

SALAMLa 30% din sortimentele analizate nu se regaseste carnea de vita in reteta acestora. La numai 25% dintre produsele analizate se mentioneaza tipul de fum folosit la afumarea acestora si anume fum natural obtinut din lemn de fag. Acest lucru ne indreptateste sa credem ca la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care de cele mai multe ori este injectat in masa produsului pentru a potenta gustul, mirosul si a creste termenul de valabilitate. Insa, fumul lichid contine gudron, hidrocarburi aromatice policiclice si alte substante chimice care pot afecta ficatul, pancreasul si chiar pot genera anumite forme de cancer, sustin reprezentantii Asociatiei Pro Consumatori (fosta Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Romania – APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor. APC a analizat 20 sortimente salam de vara in cadtul unui studiu care face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”.

Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Salamul de vara, asa cum ne spune si denumirea, a fost gandit pentru consum in sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicata a verii, suficient de uscat pentru a ramane ferm si elastic, cu structura placuta, fara grasime migrata din membrana. Consumat la temperatura ambianta ori usor prajit (cum este potrivit sa procedam daca nu am avut posibilitate de pastrare la rece), este pretabil pentru nenumarate variante de alcatuire a unei gustari, de la consumul simplu, cu paine, la variante sofisticate, alaturi de felurite legume, pastete etc.

Intre preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structura tipica, fierte si dublu afumate. Se prepara si se prezinta in forma de baton („ruda“) cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm si masa de circa 500g. Ca urmare a afumarii si a uscarii moderate din finalul procesului de preparare, suprafata ramane continua dar cu numeroase denivelari scurte, pozitionate in lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.

Se prepara din carne (pulpa) de porc si de vita, in proportii egale, la care se adauga circa 20% masa de slanina proaspata si condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar si putina silitra ori salpetru (circa unu la mie), care sunt saruri ale azotului adaugate, dupa traditia germana, cu scop de conservare si de pastrare a culorii rosii specifice).

Citeste si Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca

Prepararea traditionala presupunea framantarea la rece a carnii tocate si a slaninei, in etape alternate cu timpi „de odihnire“ care durau cateva zile, apoi tragerea in membrane de porc sau de vita, afumare, fierbere, si iar afumare si uscare moderata. Astfel preparat, salamul de vara se poate pastra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fara riscul pierderii calitatii (modificarea gustului placut, a aromei, a consistentei, a stabilitatii chimice).

Top 10 sortimente de salam de vara dupa pretul per kilogram
1. Cris-Tim (Matache Macelaru – salam de vara uscat) – 45,90 lei
2. Cris – Tim (Gostat – salam de vara uscat) – 33,80 lei
3. Aldis (salam de vara uscat) – 32,10 lei
4. Agricola (salam de vara uscat extra) – 31,40 lei
5. Caroli (salam vara uscat) – 28,15 lei
6. Caroli (Campofrio) – 27,83 lei
7. Jumbo Com (banat bun – salam de vara extra) – 27,74
8. Goodies Meat (Pikok) si C+C – 25,69 lei
9. Fox (salam de vara extra) – 23,73 lei
10. Meda (salam vara)– 21,98 lei

Top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul total de grasimi din 100 grame produs
1. Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grasimi saturate
2. Aldis – 37 grame, din care 18 grame grasimi saturate
3. Agricola – 34 grame, din care 10 grame grasimi saturate
4. Fox (salam de vara extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grasimi saturate
5. Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grasimi saturate
6. Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grasimi saturate
7. Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grasimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grasimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grasimi saturate (banat bun)
8. Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grasimi saturate
9. Caroli (salam de vara extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grasimi saturate
10. Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grasimi saturate

Top 10 sortimente de salam de vara dupa valoarea energetica din 100 grame produs
1. Cris –Tim (Gostat) – 422 kcal
2. Aldis – 406 kcal
3.Agricola – 382,4 kcal
4. Fox (salam vara extra) – 378 kcal
5. Goodies Meat (Pikok) – 348 kcal
6. Cris – Tim (Matache Macelaru) – 341,1 kcal
7. Jumbo (banat bun) – 340 kcal
8. Auchan – 332 kcal
9. Carrefour – 329 kcal
10. Caroli (Maestro) – 328 kcal

Top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul de sare din 100 grame produs
1. Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame
2. Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame
3. Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame
4. Cris-Tim – 2,55 grame
5. Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame
6. Fox (salam de vara) – 2,48 grame
7. Fox (salam de vara extra) – 2,41 grame
8. CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame
9. Agricola – 2 grame
10. Kaufland – 1,5 grame

”Un salam de vara preparat corect are proprietati gustative imbietoare (carne fiarta, condimentata si afumata), o valoare energetica ridicata (intre 1250…1600 kJ, respectiv circa 300-385 kcal per 100 g produs) si constituie o sursa majora de proteina valoroasa (minim 15% din masa salamului). Cu aceste valori, salamul de vara constituie o sursa excelenta pentru cei ce desfasoara mult efort fizic, dar ramane la fel de folositor si pentru cei care desfasoara activitati mai lejere, caz in care asocierea in consum cu legume si alte componente ale hranei, dar si consumul cumpatat, se impun riguros”, declara Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.

Articolul integral il puteti vedea aici.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

five × 1 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 October, 2017 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 1 vot

CocoRico la targul Anuga

CocoRico, brandul 100% romanesc al grupului Aaylex, prezent pe pietele din 10 tari europene, a participat la targul Anuga din Koln, cel mai mare si cel mai important eveniment mondial din domeniul industriei alimentare al anului 2017. Targul Anuga, desfasurat anul acesta sub genericul ”Gusta viitorul”, a gazduit 7.200 de companii din 108 de tari, […]

Autor: Agrostandard | 12 October, 2017 | 0 comentarii | 186 vizualizari | 1 vot

pungi

Autoritațile din Romania au anunțat ca, incepand de anul viitor, folosirea de pungi din plastic va fi interzisa. Ca alternativa, raman sacosele depanza si pungile de hartie. Sacosele de panza, intotdeauna la moda. Sacosele de panza sunt usor de imprimat si, ca si pungi de hartie, reprezinta un produs prietenos cu mediul inconjurator. Studiile spun […]

Autor: Agrostandard | 10 October, 2017 | 0 comentarii | 420 vizualizari | 1 vot

popescu 1

Daca producatorii de cereale se plang ca 2017 nu este un an bun din cauza preturilor mici, nici brutarii nu au motive de bucurie, dupa cate se pare. Costurile tot mai mari cu salariile, energia electrica si carburantii i-au determinat pe producatorii de paine sa treaca la scumpiri, un proces care se face deja simtit […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 454 vizualizari | 1 vot

pitis

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, i-a acordat lui Bogdan-Ionut Tuchilus primul atestat pentru un produs traditional din judetul Vrancea – ”Painea lui Pitis” – in cadrul Festivalului Viei si Vinului Bachus 2017. ”Painea lui Pitis” poarta numele unui brutar din perioada interbelica, fiind astfel un produs local cu traditie indelungata. Painea impletita la […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 2670 vizualizari | 1 vot

saghi

Producatorii romani de carne de porc au viata grea. Importurile tot mai mari de carne din strainatate, fie ca vorbim de carne congelata sau refrigerata, dar si preturile mci oferite de abatoare sunt doar cateva din motivele care dau batai de cap crescatorilor romani de porci. Pentru multi, lantul integrat constituie solutia care ii mentine […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1388 vizualizari | 4 voturi
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1763 vizualizari | 4 voturi
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 2003 vizualizari | 2 voturi
»
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 5112 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3532 vizualizari | 2 voturi
»
22 Iul 2017 | 0 comentarii | 2941 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard