Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Studiu Asociatia Pro Consumatori: 37 grame grasimi si 3 grame sare in 100 grame salam de vara!
Agrostandard | 7 June, 2017 | 0 comentarii | 531 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

SALAMLa 30% din sortimentele analizate nu se regaseste carnea de vita in reteta acestora. La numai 25% dintre produsele analizate se mentioneaza tipul de fum folosit la afumarea acestora si anume fum natural obtinut din lemn de fag. Acest lucru ne indreptateste sa credem ca la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care de cele mai multe ori este injectat in masa produsului pentru a potenta gustul, mirosul si a creste termenul de valabilitate. Insa, fumul lichid contine gudron, hidrocarburi aromatice policiclice si alte substante chimice care pot afecta ficatul, pancreasul si chiar pot genera anumite forme de cancer, sustin reprezentantii Asociatiei Pro Consumatori (fosta Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Romania – APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor. APC a analizat 20 sortimente salam de vara in cadtul unui studiu care face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”.

Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Salamul de vara, asa cum ne spune si denumirea, a fost gandit pentru consum in sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicata a verii, suficient de uscat pentru a ramane ferm si elastic, cu structura placuta, fara grasime migrata din membrana. Consumat la temperatura ambianta ori usor prajit (cum este potrivit sa procedam daca nu am avut posibilitate de pastrare la rece), este pretabil pentru nenumarate variante de alcatuire a unei gustari, de la consumul simplu, cu paine, la variante sofisticate, alaturi de felurite legume, pastete etc.

Intre preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structura tipica, fierte si dublu afumate. Se prepara si se prezinta in forma de baton („ruda“) cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm si masa de circa 500g. Ca urmare a afumarii si a uscarii moderate din finalul procesului de preparare, suprafata ramane continua dar cu numeroase denivelari scurte, pozitionate in lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.

Se prepara din carne (pulpa) de porc si de vita, in proportii egale, la care se adauga circa 20% masa de slanina proaspata si condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar si putina silitra ori salpetru (circa unu la mie), care sunt saruri ale azotului adaugate, dupa traditia germana, cu scop de conservare si de pastrare a culorii rosii specifice).

Citeste si Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca

Prepararea traditionala presupunea framantarea la rece a carnii tocate si a slaninei, in etape alternate cu timpi „de odihnire“ care durau cateva zile, apoi tragerea in membrane de porc sau de vita, afumare, fierbere, si iar afumare si uscare moderata. Astfel preparat, salamul de vara se poate pastra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fara riscul pierderii calitatii (modificarea gustului placut, a aromei, a consistentei, a stabilitatii chimice).

Top 10 sortimente de salam de vara dupa pretul per kilogram
1. Cris-Tim (Matache Macelaru – salam de vara uscat) – 45,90 lei
2. Cris – Tim (Gostat – salam de vara uscat) – 33,80 lei
3. Aldis (salam de vara uscat) – 32,10 lei
4. Agricola (salam de vara uscat extra) – 31,40 lei
5. Caroli (salam vara uscat) – 28,15 lei
6. Caroli (Campofrio) – 27,83 lei
7. Jumbo Com (banat bun – salam de vara extra) – 27,74
8. Goodies Meat (Pikok) si C+C – 25,69 lei
9. Fox (salam de vara extra) – 23,73 lei
10. Meda (salam vara)– 21,98 lei

Top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul total de grasimi din 100 grame produs
1. Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grasimi saturate
2. Aldis – 37 grame, din care 18 grame grasimi saturate
3. Agricola – 34 grame, din care 10 grame grasimi saturate
4. Fox (salam de vara extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grasimi saturate
5. Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grasimi saturate
6. Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grasimi saturate
7. Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grasimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grasimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grasimi saturate (banat bun)
8. Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grasimi saturate
9. Caroli (salam de vara extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grasimi saturate
10. Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grasimi saturate

Top 10 sortimente de salam de vara dupa valoarea energetica din 100 grame produs
1. Cris –Tim (Gostat) – 422 kcal
2. Aldis – 406 kcal
3.Agricola – 382,4 kcal
4. Fox (salam vara extra) – 378 kcal
5. Goodies Meat (Pikok) – 348 kcal
6. Cris – Tim (Matache Macelaru) – 341,1 kcal
7. Jumbo (banat bun) – 340 kcal
8. Auchan – 332 kcal
9. Carrefour – 329 kcal
10. Caroli (Maestro) – 328 kcal

Top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul de sare din 100 grame produs
1. Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame
2. Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame
3. Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame
4. Cris-Tim – 2,55 grame
5. Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame
6. Fox (salam de vara) – 2,48 grame
7. Fox (salam de vara extra) – 2,41 grame
8. CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame
9. Agricola – 2 grame
10. Kaufland – 1,5 grame

”Un salam de vara preparat corect are proprietati gustative imbietoare (carne fiarta, condimentata si afumata), o valoare energetica ridicata (intre 1250…1600 kJ, respectiv circa 300-385 kcal per 100 g produs) si constituie o sursa majora de proteina valoroasa (minim 15% din masa salamului). Cu aceste valori, salamul de vara constituie o sursa excelenta pentru cei ce desfasoara mult efort fizic, dar ramane la fel de folositor si pentru cei care desfasoara activitati mai lejere, caz in care asocierea in consum cu legume si alte componente ale hranei, dar si consumul cumpatat, se impun riguros”, declara Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.

Articolul integral il puteti vedea aici.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

eighteen − 16 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 20 April, 2018 | 0 comentarii | 25 vizualizari | 1 vot

oua-1

Importurile de oua din Polonia se fac la preturi de dumping, sub pretul practicat pe piata proprie a Poloniei, concurand neloial fermierii romani, sustin reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, intr-un document transmis Guvernului, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Consiliului Concurentei. Din Polonia provine peste 80% din totalul oualor importate […]

Autor: Agrostandard | 20 April, 2018 | 0 comentarii | 34 vizualizari | 1 vot

magazin

Fermierii si IMM-urile vor beneficia de mai multa certitudine si vor fi degrevatI partial de necesitatea de a gestiona riscuri pe care nu le pot controla prin noile masuri de interzicere a practicilor comerciale neloiale propuse de Comisia Europeana recent. Totodata, micilor operatori le va fi asigurat un tratament mai echitabil, iar autoritatile nationale vor […]

Autor: Agrostandard | 18 April, 2018 | 0 comentarii | 310 vizualizari | 1 vot

Raftul Romanesc_Kaufland____

Kaufland Romania a lansat Raftul Romanesc – zona special amenajata in magazine, in care sunt expuse separat produsele din carne de porc romaneasca pentru a incuraja clientii sa opteze pentru produse autohtone si a sustine astfel economia locala. Raftul Romanesc este parte din primul program national pentru carne romaneasca, initiat de Kaufland, care ajunge astfel […]

Autor: Agrostandard | 18 April, 2018 | 0 comentarii | 261 vizualizari | 1 vot

lapte

Producatorii de lapte din Europa au intrat in 2018 cu stangul, in conditiile in care pretul de achizitie a scazut de la o luna la alta in primul trimestru. In februarie, pentru a treia luna consecutiv, pretul mediu platit fermierilor europeni s-a micsorat, stabilindu-se la 344,6 euro/tona, potrivit presei internationale. De remarcat faptul ca o […]

Autor: Agrostandard | 13 April, 2018 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 1 vot

BOD

Romania are la acest moment cinci fabrici de zahar operationale, detinute de patru companii, fata de 33 inainte de Revolutie. Ce-am avut si cu ce-am mai ramas, ca sa nu mai comentam prea mult…..Ministerul Agriculturii a anuntat ca a recunoscut ca operatori economici care desfasoara activitati de fabricarea zaharului urmatoarele fabrici: Antrepriza Zahar Bod – […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
11 Apr 2018 | 1 comentarii | 7258 vizualizari | 2 voturi
15 Mar 2018 | 1 comentarii | 1954 vizualizari | 2 voturi
23 Feb 2018 | 0 comentarii | 354 vizualizari | 2 voturi
»
11 Apr 2018 | 1 comentarii | 7258 vizualizari | 2 voturi
»
24 Feb 2018 | 4 comentarii | 5796 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2018 © Agrostandard