Sfaturi pentru masa de Paste: Ce alimente nu trebuie sa combinam si cand se serveste desertul

Sfaturi pentru masa de Paste: Ce alimente nu trebuie sa combinam si cand se serveste desertul

 

nutritionist1Cateva sfaturi pentru masa de Paste de la Maria Mihaila, specialist in nutritie si fitoterapeut la Getika Holistic Life. ! Romanii ar trebui sa consume la masa de Paste cantitati moderate de alimente pentru a preveni afectiunile digestive, intrucat preparatele traditionale sunt consistente si destul de greu digerabile din cauza numarului mare de ingrediente folosite, dar mai ales din cauza modului in care acestea sunt combinate.

Preparatele romanesti facute in casa in perioada sarbatorilor sunt de obicei sanatoase intrucat sunt folosite ingrediente alese, insa alimentele gata preparate pot fi nesanatoase din cauza cantitatii de potentiatori de gust, conservanti si coloranti.

Romanii prefera sa consume de Paste oua fierte, oua umplute, platouri cu aperitive diverse, ciorba si friptura de miel, sarmale, salata de boeuf, drob, gratare, pasca, cozonac, vin, etc.

“Fie ca este vorba de consumul de oua, sarmale, cozonac sau alcool, moderatia este cuvantul cheie. Suntem romani, iar masa de Paste este un simbol. Majoritatea preparatelor romanesti traditionale gatite in casa sunt sanatoase atat timp cat ele sunt consumate cu moderatie. Sarbatorile Pascale sunt un moment de bucurie ce aduce familia impreuna. Din acest motiv, mediul in care sunt servite alimentele poate face din acesta unul benefic sau unul toxic pentru organism”, considera Maria Mihaila, specialist in nutritie si fitoterapeut la Getika Holistic Life.

nutritionist2

Ce alimente ar trebui sa nu combinam la masa de Paste

In primul rand, trebuie evitat consumul de preparate ce contin mai multe tipuri de proteina animala. Proteinele din surse diferite au nevoie de timpi de digestie diferiti.

Oul fiind un aliment neutru se poate consuma impreuna cu alte preparate. Atentie insa la cantitate deoarece este un aliment complex, deci greu digerabil. De asemenea, acesta este incadrat in categoria alimentelor diurne, de aceea este indicat ca acesta sa se consume pana in ora 16:00.

Este indicat ca lactatele sa nu fie consumate impreuna cu produsele care contin carne pentru ca au nevoie de enzime diferite pentru digestie. Lactoza din lactate necesita lactaza, iar proteina animala necesita pepsina.

Persoanele care au un tranzit intestinal lent vor incepe masa prin a consuma salate si legume crude de sezon deoarece enzimele si fibrele din acestea faciliteaza absorbtia nutrientilor.

Supele si alimentele calde vor fi consumate la final deoarece ele ajuta la omogenizarea hranei si o aduc la o temperatura apropiata cu cea a stomacului facilitand si reducand timpii de digestie.

Cand ar trebui servit desertul de Paste

Cozonacul, pasca si prajiturile se vor servi dupa cel putin o ora si jumatate dupa masa de Paste pentru a lasa loc digestiei.
Fructele si alimentele dulci vor fi consumate la distanta de mese deoarece aportul crescut de glucide duce la fermentare si indigestie. Recomandam insa consumul de ananas sau papaia in stare cruda deoarece aceeste doua fructe contin enzime digestive extrem de benefice dupa o masa copiosa.

Un pahar de vin poate sa ne ingrase mai mult decat desertul

“Alcoolul se va consuma cu moderatie mai ales de catre persoanele supraponderale deoarece este bine stiut ca acesta contine 7 kcal/g in comparatie cu glucidele care contin 4kcal/g. Cu alte cuvinte, un pahar cu vin poate sa ne ingrase mai mult decat un desert. In plus acesta reduce capacitatea ficatului de a metaboliza glucoza si de a elimina rezidurile toxice din organism”, mai spune Maria Mihaila.

Citeste si Fructe si legume provenite din import sau comert intracomunitar, comercializate ca produse romanesti

Petru o digestie optima este recomandat consumul de apa cu 30 minute inaintea mesei si minim 1 ora dupa masa. Lichidele baute in timpul mesei dilueaza sucurile gastrice si impiedica o digestie buna.

Urmarile consumului excesiv la masa de Paste

Combinatiile alimentare necorespunzatoare pot duce la disconfort, oboseala dupa masa, balonare, crampe abdominale, modificarea tranzitului intestinal, flatulenta, crize de bila, dureri de cap, ameteli.

Consumul excesiv de alimente poate sa duca de la indigestii, colecistite, reflux gastric, pana la crize pancreatice acute extrem de periculoase.

Ce ar trebui sa consumam dupa masa de Paste

Pentru a ajuta organismul sa revina la normal dupa masa de Paste, romanii ar trebui in primul rand sa faca miscare, sa bea mai multa apa, ceaiuri calde si infuzii de plante si sa consume alimente usoare, precum supe creme, salate, alimente amare ce ajuta la stimularea ficatului si la productia bilei: andive, rucola, fenicul, si alte legume precum morcov, sfecla rosie, telina, pastarnac, gulie, avocado, cartoful dulce, sparanghelul. Fructele de asemena sunt indicate.

Getika Holistic Life este o clinica privata de medicina alternativa si nutritie, infiintata in 2013, cu specialisti care au urmat cursuri in Romania si in strainatate.

Echipa este compusa din nutritionisti, fitoterapeuti, specialisti in medicina cuantica, aromaterapeuti si iridologi cu pregatire de calitate la una dintre cele mai prestigioase Univestitati de medicina alternativa din Europa: Paracelsus Medizinische Privatuniversität (PMU) cu peste 64 ce centre de predare si cercetare.

Citeste si Primele rosii de Cilieni au ajuns pe piata, inainte de Paste

In cadrul clinicii noastre controlul iridologic este facut de dna profesor Simona Bostan ce preda la Universitatea Paracelsus din Passau, Germania, avand o experienta de peste 12 ani in domeniul medicinei alternative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *