Sustine Agrostandard
starea vremii
Zootehnie
Secretele fermei de bizoni de la Cluj
Agrostandard | 13 April, 2014 | 0 comentarii | 584 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

bizoniClujul are cea mai mare ferma de bizoni de pe continent. Este vorba de un proiect pornit de doi oameni de afaceri, unul din Germania, altul din Austria. Johann Kliger si Rudolf Kerner au investit pana acum in aceasta ferma 1,5 milioane de euro. Insa ei nu vor sa se opreasca aici. Proiectul este condus de un chestor de Poliţie pensionat, Toma Rus, fostul şef al Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate din Cluj si fost subsecretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Toma Rus a devenit celebru datorita cooperarii cu FBI in combaterea unor retele transfrontaliere de trafic de persoane, care duceau cersetori romani la New York. De asemenea, el a devenit cunoscut pentru ca a condus descinderile in cel mai cunoscut dosar de santaj de presa, Gazeta de Cluj, tergiversat in prezent de Tribunalul Braila.

Ferma de bizoni din judetul Cluj a fost creata pe o suprafata de 500 de hectare, de pe teritoriul comunelor Recea– Cristur si Taga. In prezent, exista 278 de exemplare, insa proprietarii vor sa ajunga, in urmatorii cinci ani, la 2.000 de capete. Ei au contracte prin care trebuie sa livreze cate 100 de bizoni pe an unor restaurante de lux din toata Europa. Carnea de bizon este considerata o delicatesa, iar curiozitatea ii face pe tot mai multi europeni, care au citit in copilarie cartile germanului Karl May cu Winetou si cu Old Shatterhand sa isi doreasca sa guste din preparatele obtinute din carnea animalelor crescute in judetul Cluj.

De altfel, cei doi investitori straini vor sa isi dezvolte afacerea. Ei doresc sa creeze si un tarc de vanatoare, unde vor creste cerbi lopatari, cerbi carpatini, capriori, mufloni si mistreti. De asemenea, ei vor sa infiinteze si o crescatorie de sturioni, dar si un abator, o carmangerie si o retea de res¬taurante in care sa serveasca vanat, bizon si sturioni. La Recea – Cristur va functiona unul dintre aceste res¬taurante de lux, alaturi de cabane de vanatoare.

Reteaua de restaurante ar urma sa fie dezvoltata in primul rand in Germania, Austria si Romania si are toate premisele sa fie un adevarat succes, crede Rudolf Kerner. Austriacul detine deja in tara sa un tarc unde creste cerbi, precum si un restaurant cu specific vanatoresc, unde serveste preparate din carnea lor. Johann Kliger spune, la randul sau, ca deja ferma din judetul Cluj a devenit cea mai mare ferma de bizoni din Europa si ca Romania are sansa sa devina cel mai important exportator de acest tip de carne de pe continent.

Deocamdata, ferma a dus la crearea a 30 de locuri de munca, spune directorul ei, Toma Rus. ”Eu petrec oricum sase luni pe an in comuna Recea – Cristur. Cand mi-au solicitat ajutorul pentru infiintarea si dezvoltarea acestei ferme, am acceptat cu bucurie”, spune Toma Rus. La inceput, localnicii au privit bizonii drept o ciudatenie, apoi s-au obisnuit cu acestia. Oamenii ii hranesc iarna pe bizoni cu fan si cu faina, iar in sezonul cald animalele consuma vegetatia de pe cele 500 de hectare.

Sursa: Romania Libera

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

five + 3 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 October, 2017 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 1 vot

CocoRico la targul Anuga

CocoRico, brandul 100% romanesc al grupului Aaylex, prezent pe pietele din 10 tari europene, a participat la targul Anuga din Koln, cel mai mare si cel mai important eveniment mondial din domeniul industriei alimentare al anului 2017. Targul Anuga, desfasurat anul acesta sub genericul ”Gusta viitorul”, a gazduit 7.200 de companii din 108 de tari, […]

Autor: Agrostandard | 15 October, 2017 | 0 comentarii | 524 vizualizari | 1 vot

graul cl

Valoarea productiei ramurii agricole a crescut in 2016 cu 2,5%, comparativ cu anul 2015, potrivit datelor INS. Indicele productiei ramurii agricole in anul 2016 fata de anul 2015 a fost 102,5% pe total, 105,3% la productia vegetala si 97,6% la productia animala. In ceea ce priveste valoarea serviciilor agricole, aceasta este in general nesemnificativa, in […]

Autor: Agrostandard | 11 October, 2017 | 0 comentarii | 311 vizualizari | 1 vot

romfilatelia

Romfilatelia readuce in prim plan bogatia patrimoniului natural al Romaniei, o data u lansarea emisiunii Rase de oi din Romania, care va fi disponibila incepand de vineri, 13 octombrie 2017 in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,50 lei, este […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 2676 vizualizari | 1 vot

saghi

Producatorii romani de carne de porc au viata grea. Importurile tot mai mari de carne din strainatate, fie ca vorbim de carne congelata sau refrigerata, dar si preturile mci oferite de abatoare sunt doar cateva din motivele care dau batai de cap crescatorilor romani de porci. Pentru multi, lantul integrat constituie solutia care ii mentine […]

Autor: Agrostandard | 4 October, 2017 | 0 comentarii | 510 vizualizari | 1 vot

22278934_1809179469109771_2000339579_o

Crescătorii români de porci sunt în continuare dependenți de importurile de purcei, în condițiile în care oferta de pe piața internă nu poate satisface solicitările. La Gologanu, in judetul Vrancea, actionarii fermei Pig Elita, o unitate de crestere si ingrasare porci, cu o capacitate de 1.500 capete pe serie, spun ca aduc purcei din Germania […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1404 vizualizari | 4 voturi
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1766 vizualizari | 4 voturi
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 2024 vizualizari | 2 voturi
»
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 5122 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3535 vizualizari | 2 voturi
»
22 Iul 2017 | 0 comentarii | 2944 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard