Sustine Agrostandard
starea vremii
Zootehnie
Secretele fermei de bizoni de la Cluj
Agrostandard | 13 April, 2014 | 0 comentarii | 915 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

bizoniClujul are cea mai mare ferma de bizoni de pe continent. Este vorba de un proiect pornit de doi oameni de afaceri, unul din Germania, altul din Austria. Johann Kliger si Rudolf Kerner au investit pana acum in aceasta ferma 1,5 milioane de euro. Insa ei nu vor sa se opreasca aici. Proiectul este condus de un chestor de Poliţie pensionat, Toma Rus, fostul şef al Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate din Cluj si fost subsecretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Toma Rus a devenit celebru datorita cooperarii cu FBI in combaterea unor retele transfrontaliere de trafic de persoane, care duceau cersetori romani la New York. De asemenea, el a devenit cunoscut pentru ca a condus descinderile in cel mai cunoscut dosar de santaj de presa, Gazeta de Cluj, tergiversat in prezent de Tribunalul Braila.

Ferma de bizoni din judetul Cluj a fost creata pe o suprafata de 500 de hectare, de pe teritoriul comunelor Recea– Cristur si Taga. In prezent, exista 278 de exemplare, insa proprietarii vor sa ajunga, in urmatorii cinci ani, la 2.000 de capete. Ei au contracte prin care trebuie sa livreze cate 100 de bizoni pe an unor restaurante de lux din toata Europa. Carnea de bizon este considerata o delicatesa, iar curiozitatea ii face pe tot mai multi europeni, care au citit in copilarie cartile germanului Karl May cu Winetou si cu Old Shatterhand sa isi doreasca sa guste din preparatele obtinute din carnea animalelor crescute in judetul Cluj.

De altfel, cei doi investitori straini vor sa isi dezvolte afacerea. Ei doresc sa creeze si un tarc de vanatoare, unde vor creste cerbi lopatari, cerbi carpatini, capriori, mufloni si mistreti. De asemenea, ei vor sa infiinteze si o crescatorie de sturioni, dar si un abator, o carmangerie si o retea de res¬taurante in care sa serveasca vanat, bizon si sturioni. La Recea – Cristur va functiona unul dintre aceste res¬taurante de lux, alaturi de cabane de vanatoare.

Reteaua de restaurante ar urma sa fie dezvoltata in primul rand in Germania, Austria si Romania si are toate premisele sa fie un adevarat succes, crede Rudolf Kerner. Austriacul detine deja in tara sa un tarc unde creste cerbi, precum si un restaurant cu specific vanatoresc, unde serveste preparate din carnea lor. Johann Kliger spune, la randul sau, ca deja ferma din judetul Cluj a devenit cea mai mare ferma de bizoni din Europa si ca Romania are sansa sa devina cel mai important exportator de acest tip de carne de pe continent.

Deocamdata, ferma a dus la crearea a 30 de locuri de munca, spune directorul ei, Toma Rus. ”Eu petrec oricum sase luni pe an in comuna Recea – Cristur. Cand mi-au solicitat ajutorul pentru infiintarea si dezvoltarea acestei ferme, am acceptat cu bucurie”, spune Toma Rus. La inceput, localnicii au privit bizonii drept o ciudatenie, apoi s-au obisnuit cu acestia. Oamenii ii hranesc iarna pe bizoni cu fan si cu faina, iar in sezonul cald animalele consuma vegetatia de pe cele 500 de hectare.

Sursa: Romania Libera

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

nineteen − eighteen =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 November, 2018 | 0 comentarii | 179 vizualizari | 1 vot

ABATOR

Pana cand vom ajunge sa avem cate un abator mobil in fiecare comuna, cum vrea ministrul Agriculturii Petre Daea, va mai trece ceva vreme… Deocamdata, insa, suntem la faza in care, probabil impulsionati de seful de la Agricultura, functionarii de la directiile agricole judetene au inceput o campanie puternica de informare a crescatorilor de animale […]

Autor: Agrostandard | 19 November, 2018 | 0 comentarii | 204 vizualizari | 1 vot

burcu

Cooperativa Tara Mea anunta ca va infiinta un abator si o sectie de transare pentru carnea de oaie, cu o valoare de circa 6 milioane de euro. De asemenea, va ajunge sa livreze 1.000 de porci/zi catre fermele partenere. Cooperativa Țara Mea a semnat un parteneriat cu cele trei federații si 10 asociatii de oieri […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2018 | 0 comentarii | 243 vizualizari | 1 vot

graulnaturevo

Productia agricola totala a UE a atins 432,6 miliarde de euro, in 2017, cu 6,2% mai mult, fata de 2016, potrivit datelor Eurostat. Avansul s-a datorat in principal productiei animale, care a consemnat o crestere de 10,3%, comparativ cu 3,6% la productia vegetala si 2,3% la servicii. Cea mai mare crestere a productiei agricole a […]

Autor: Agrostandard | 15 November, 2018 | 0 comentarii | 173 vizualizari | 1 vot

minea

Explozia focarelor de pesta porcina africana a incins spiritele in societatea romaneasca, oricum si asa destul de divizata. Multi se feresc sa spuna lucrurilor pe nume, altii improsca cu noroi in stanga si in dreapta, iar virusul se propaga in continuare. Un lucru este clar, insa, autoritatile trebuie sa se hotarasca daca Romania vrea sa […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2018 | 0 comentarii | 653 vizualizari | 1 vot

miereAPIA

In perioada 2015 – 2018, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit 17.055 solicitari de finantare pentru dezvoltarea fermelor mici. Valoarea fondurilor europene nerambursabile solicitate prin intermediul submasurii 6.3 este de aproximativ 256 de milioane de euro. AFIR a încheiat, pana la aceasta data, cu micii fermieri contracte de finantare, în valoare de 159,42 milioane […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
28 Aug 2018 | 2 comentarii | 12294 vizualizari | 1 vot
»
25 Sep 2018 | 1 comentarii | 3818 vizualizari | 2 voturi
»
28 Aug 2018 | 0 comentarii | 2622 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard