Sustine Agrostandard
starea vremii
Zootehnie
Secretele fermei de bizoni de la Cluj
Agrostandard | 13 April, 2014 | 0 comentarii | 688 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

bizoniClujul are cea mai mare ferma de bizoni de pe continent. Este vorba de un proiect pornit de doi oameni de afaceri, unul din Germania, altul din Austria. Johann Kliger si Rudolf Kerner au investit pana acum in aceasta ferma 1,5 milioane de euro. Insa ei nu vor sa se opreasca aici. Proiectul este condus de un chestor de Poliţie pensionat, Toma Rus, fostul şef al Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate din Cluj si fost subsecretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Toma Rus a devenit celebru datorita cooperarii cu FBI in combaterea unor retele transfrontaliere de trafic de persoane, care duceau cersetori romani la New York. De asemenea, el a devenit cunoscut pentru ca a condus descinderile in cel mai cunoscut dosar de santaj de presa, Gazeta de Cluj, tergiversat in prezent de Tribunalul Braila.

Ferma de bizoni din judetul Cluj a fost creata pe o suprafata de 500 de hectare, de pe teritoriul comunelor Recea– Cristur si Taga. In prezent, exista 278 de exemplare, insa proprietarii vor sa ajunga, in urmatorii cinci ani, la 2.000 de capete. Ei au contracte prin care trebuie sa livreze cate 100 de bizoni pe an unor restaurante de lux din toata Europa. Carnea de bizon este considerata o delicatesa, iar curiozitatea ii face pe tot mai multi europeni, care au citit in copilarie cartile germanului Karl May cu Winetou si cu Old Shatterhand sa isi doreasca sa guste din preparatele obtinute din carnea animalelor crescute in judetul Cluj.

De altfel, cei doi investitori straini vor sa isi dezvolte afacerea. Ei doresc sa creeze si un tarc de vanatoare, unde vor creste cerbi lopatari, cerbi carpatini, capriori, mufloni si mistreti. De asemenea, ei vor sa infiinteze si o crescatorie de sturioni, dar si un abator, o carmangerie si o retea de res¬taurante in care sa serveasca vanat, bizon si sturioni. La Recea – Cristur va functiona unul dintre aceste res¬taurante de lux, alaturi de cabane de vanatoare.

Reteaua de restaurante ar urma sa fie dezvoltata in primul rand in Germania, Austria si Romania si are toate premisele sa fie un adevarat succes, crede Rudolf Kerner. Austriacul detine deja in tara sa un tarc unde creste cerbi, precum si un restaurant cu specific vanatoresc, unde serveste preparate din carnea lor. Johann Kliger spune, la randul sau, ca deja ferma din judetul Cluj a devenit cea mai mare ferma de bizoni din Europa si ca Romania are sansa sa devina cel mai important exportator de acest tip de carne de pe continent.

Deocamdata, ferma a dus la crearea a 30 de locuri de munca, spune directorul ei, Toma Rus. ”Eu petrec oricum sase luni pe an in comuna Recea – Cristur. Cand mi-au solicitat ajutorul pentru infiintarea si dezvoltarea acestei ferme, am acceptat cu bucurie”, spune Toma Rus. La inceput, localnicii au privit bizonii drept o ciudatenie, apoi s-au obisnuit cu acestia. Oamenii ii hranesc iarna pe bizoni cu fan si cu faina, iar in sezonul cald animalele consuma vegetatia de pe cele 500 de hectare.

Sursa: Romania Libera

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

3 × 5 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 April, 2018 | 0 comentarii | 589 vizualizari | 1 vot

DAEA

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma ca vacarii romani ar trebui sa se inscrie in cooperative daca vor sa nu mai aiba probleme in ceea ce priveste pretul de achizitie al laptelui. Ar trebui sa urmeze exemplul crescatorilor de porci, care au infiintat Cooperativa Tara mea, iar acum vand productia – carne de porc si oua […]

Autor: Agrostandard | 20 April, 2018 | 0 comentarii | 484 vizualizari | 1 vot

bazna

304 furnizori, 30 procesatori și 6.186 crescatori s-au inscris, pana la data de 16 aprilie 2018 inclusiv, la Programul de sprijin pentru crescatorii de porci din rasele Bazna și Mangalita. Ei au avut la dispozitie o perioada de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern 9/2018 privind aprobarea schemei […]

Autor: Agrostandard | 18 April, 2018 | 0 comentarii | 336 vizualizari | 1 vot

Raftul Romanesc_Kaufland____

Kaufland Romania a lansat Raftul Romanesc – zona special amenajata in magazine, in care sunt expuse separat produsele din carne de porc romaneasca pentru a incuraja clientii sa opteze pentru produse autohtone si a sustine astfel economia locala. Raftul Romanesc este parte din primul program national pentru carne romaneasca, initiat de Kaufland, care ajunge astfel […]

Autor: Agrostandard | 18 April, 2018 | 0 comentarii | 267 vizualizari | 1 vot

lapte

Producatorii de lapte din Europa au intrat in 2018 cu stangul, in conditiile in care pretul de achizitie a scazut de la o luna la alta in primul trimestru. In februarie, pentru a treia luna consecutiv, pretul mediu platit fermierilor europeni s-a micsorat, stabilindu-se la 344,6 euro/tona, potrivit presei internationale. De remarcat faptul ca o […]

Autor: Agrostandard | 16 April, 2018 | 0 comentarii | 232 vizualizari | 1 vot

vaca rasa

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca astazi, 16.04.2018, Centrele judetene APIA vor efectua plata ajutorului de stat pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrelor genealogice si pentru serviciile de determinare a calitatii genetice a raselor de animale, aferente lunii ianuarie 2018. Suma totala autorizata la plata este de 1.619.154,44 lei […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
11 Apr 2018 | 1 comentarii | 13104 vizualizari | 2 voturi
»
24 Feb 2018 | 4 comentarii | 5810 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2018 © Agrostandard