Seceta si arsita, cele mai mari provocari pentru fermierii romani!

Seceta si arsita, cele mai mari provocari pentru fermierii romani!

 

mustatea1
Schimbarile climatice sunt o realitate a zilelor noastre si, dupa cum stim, dau batai de cap tot mai mari fermierilor romani. Acestia trebuie sa se adapteze la noile conditii, mai precis, sa-si aleaga cu atentie hibrizii folositi si tehnologiile utilizate. Daca in urma cu 30 de ani vorbeam de schimbari climatice, de 5 ani le vedem efectiv si, mai ales, le simtim efectele. Cercetatorii de la Fundulea atrag atentia ca de-acum incolo trebuie sa ne asteptam la foarte multe perioade de seceta si arsita, ceea ce face cu atat mai impetuoasa refacerea sistemului de irigatii. Nu de alta, dar fara apa va fi tot mai greu sa faci productie adevarata in Romania.

“Acum 30 de ani se vorbea de schimbari climatice prognozate. De 5 ani, le vedem, sunt fenomene extreme, avem inundatii, apoi seceta, arsit,.. Strategia noastra a Institutului a fost ca la orice specie de planta pentru cultura de camp sa mergem foarte mult pe imbunatatirea rezistentei la seceta si arsita. In ultimii 4-5 ani, au fostploi chiar si in timpul verii, soiurile si hibrizii straini s-au simtit ca la ei acasa si au dat productii mari. Anul trecut, insa, in conditii de seceta de toamna, iarna si primavara, soiurile si hibrizii romanesti au avut o comportare net superioara celor straini. De acum incolo, o sa avem foarte multe perioade cu seceta si arsita“, a declarat pentru AgroStandard Pompiliu Mustatea, directorul general al Institutului de Cercetare – Dezvoltare Agricola Fundulea (INCDA), pe care l-am intalnit in camp la Orezu (judetul ialomita) la Ziua Porumbului.

Care sunt conditiile specifice de cultura Romaniei?

Cercetatorul roman spune ca fenomenele extreme vor fi la ordinea zilei si in perioada urmatoare.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Fermierii ar trebui sa se obisnuiasca de acum ca vom avea toamne secetoase si sa cultive hibrizi mai timpurii, la floarea soarelui si porumb, cel putin.

echipa

“Avem in general toamne secetoase, iernile in ultimii ani au fost blande, cand de regula erau fost foarte aspre (de exemplu in anii 2002-2003 cand jumatate din suprafata cultivata cu grau in sud si in constanta a disparut) si o sa fie din ce in mai dese perioadele cu seceta si arsita…Acestia sunt factorii limitativi. Astfel de fenomene extreme fac ca ingrasamantul sa nu poata sa fie folosit daca se administreaza pe sol uscat, iar erbicidele este foarte posibil sa nu-si faca efectul pe sol uscat din cauza temperaturilor foarte mari. Aceste schimbari climatice ne dau multe batai de cap, nu numai ca tehnologie. De aceea, fermierii au inceput sa semene porumbul si floarea mult mai din timp…Pentru noi, amelioratorii, este foarte greu sa prevezi ce va fi peste 12 ani”, a mai declarat Mustatea.

Citeste si 2019 – un an greu pentru fermierii din Dobrogea

In prezent, Institutul de la Fundulea are o cota de piata de peste 50% la hibrizii de grau (tinta este de circa 70% in urmatorii 2-3 ani) si 10-12% la porumb (30-40% este obiectivul pentru urmatorii ani).

Ce atu au hibrizii romanesti? “Sunt adaptati conditiilor climatice ale Romaniei, sunt creati aici, iar in plus, pretul este mult mai jos, ceea ce conteaza pentru fermieri”, sustine Mustatea.

hibrizi_PB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *