Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat unui producator din Bucuresti inca sase atestate pentru produse traditionale. Astfel, acesta a primit atestat pentru sase produse traditionale obtinute din carne de porc: caltabos taranesc mestesugari de gusturi, toba taraneasca mestesugari de gusturi, drob de casa mestesugari de gusturi, cârnati macelaresti mestesugari de gusturi, cârnati taranesti mestesugari de gusturi, lebar taranesc mestesugari de gusturi. Cârnatii macelaresti mestesugari de gusturi sunt un preparat din carne specific sezonului rece, nelipsiti de pe mesele de sarbatori in special cu ocazia Craciunului si a Anului Nou.
Acestia se obtin din spata de porc cu grasime si slanina tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasa, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Traditia fabricarii cârnatilor este mostenita de la breslasii bucuresteni de acum 200 ani si pastrata pâna in prezent.
Caltabosul taranesc mestesugari de gusturi este un preparat din carne de porc, maruntaie de porc si orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor si de echilibrul dintre organele de porc si grasimea folosita la acest preparat si afumarea corespunzatoare.
Produsul traditional caltabos se consuma ca aperitiv, in special de sarbatorile de Craciun. Traditia fabricarii este mostenita de la hangii bucuresteni, cu o vechime in zona de peste 50 ani, fiind transmis de la o generatie la alta.
Cârnatii taranesti mestesugari de gusturi se obtin din spata de porc cu grasime si slanina tare, provenite de la porci crescuti in ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasa, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. Secretul cârnatilor taranesti mestesugari de gusturi consta in calitatea si prospetimea carnii si a faptului ca este taiata la barda, a ingredientelor de calitate, in proportii corecte si uscarea/afumarea lor corespunzatoare.
Drobul de casa mestesugari de gusturi se obtine din ficat de porc (70%), carne porc si prapure porc iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasa, piper negru , verdeturi, oua crude si fierte.
Drobul de casa mestesugari de gusturi este un preparat din carne specific sarbatorilor pascale, nelipsit de pe masa de Paste. Secretul drobului de casa mestesugari de gusturi il reprezinta compozitia specifica, in care se regaseste in proportie de peste 70% ficat de porc si verdeturi in proportii corecte, prapur si coacere/afumare corespunzatoare.
Lebarul taranesc mestesugari de gusturi este un preparat din ficat de porc si carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit a produsului lebar taranesc mestesugari de gusturi este dat de materia prima, de condimentele folosite, precum si durata de fierbere a acestora.
Toba taraneasca mestesugari de gusturi este un preparat traditional obtinut din rasoale si organe de porc. Secretul gustului consta in maiestria utilizarii condimentelor in amestec cu organe si carnea de porc care aminteste de aroma produsului traditional de odinioara.
MADR sustine producatorii autohtoni, incurajându-i sa-si inregistreze produsele traditionale in scopul promovarii produselor locale, a diversificarii productiei, si pentru mentinerea patrimoniului national in privinta gustului si savorii preparatelor autentice pregatite dupa retete stravechi. In acest fel, produsele traditionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, pastrând vie constiinta si identitatea nationala, pe de o parte si interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de alta parte.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 19 January, 2021 | 0 comentarii | 137 vizualizari | 1 vot

Pe vremuri producea masini agricole, astazi vorbim de roboti si drone, senzori sau echipamente de ultima generatie, conform solicitarilor venite din partea pietei. O transformare incredibila a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA Bucuresti, cu o traditie de aproape 100 de ani, la care putini s-ar […]
Autor: Agrostandard | 18 January, 2021 | 0 comentarii | 124 vizualizari | 1 vot

Federatia Asociatiilor Apicole din Romania Romapis s-a saturat de derogarile repetate privind utilizarea neonicotinoidelor in Romania si atrage atentia ministrului Agriculturii Adrian Oros ca ele -au facut prin abuzarea legislatiei europene, motiv pentru care solicitam corectarea acestor erori grave prin revocarea autorizatiilor nr. 13335, 13336 si 13337/18.12.2020. Iata si scrisoare adresata ministrului Oros de ROMAPIS. […]
Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 1 comentarii | 566 vizualizari | 1 vot

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 166 vizualizari | 1 vot

Damian Marian, fondatorul restaurantului The Grill alaturi de Dani Otil, vorbeste despre experienta traita in vremurile pandemiei. S-a trecut la terasa, dar au crescut si livrarile la domiciliu, care au ajuns sa aiba o pondere intre 25 si 30% din vanzarile totale, bonul mediu avand o valoare cuprinsa intre 100 si 120 RON. Referitor la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1704 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]