Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
S-a deschis prima clatitarie-bacanie bretona din Bucuresti!
Agrostandard | 27 September, 2018 | 0 comentarii | 738 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

CLATITARIENominoë este bineinteles si inainte de toate primul rege al Bretaniei, „tatal natiunii” cum ii spun bretonii, cel care a unificat Bretania, l-a invins pe Carol cel Plesuv, regele Franciei Occidentale, in timpul bataliei de la Ballon, in 845, obtinand astfel recunoasterea independentei Bretaniei de catre puternicii razboinici franci. Dar Nominoë este si povestea primei „clatitarii-bacanii” bretone din Bucuresti, care si-a deschis portile pe data de 17 septembrie 2018. O poveste care incepe insa cu… 36 ani in urma, cand un baietel roman de nici 8 ani, pe nume Olavy-Thedor, de abia scapat din lagarul ceausist, ajunge impreuna cu parintii sai intr-un centru pentru refugiati si apatrizi situat la Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei.

O regiune in care isi va petrece urmatorii 11 ani din viata si in care va reveni cu regularitate ulterior, o regiune a Frantei cu o puternica identitate, cultura, gastronomie si istorie, dar si cu o natura si o geografie deosebite, care l-a primit si ocrotit la vreme de restriste si pribegie, si de care a ramas profund atasat.

Citeste si Povestea Mierii spusa de Marius Moldoveanu

Iata cum si de ce, la inceputul anului 2017, in timpul unei discutii cu sotia, acel baietel devenit intre timp om in toata firea si jumatatea sa, Dana, s-au gandit ca ar putea recrea si la noi, in Romania, un mic colt de Bretanie, devenind astfel un fel de „ambasadori” ai acelei regiuni deosebite. Si cum sa reprezinti Bretania in afara granitelor sale mai bine decat deschizand o „clatitarie bretona”?

In acest scop, cei doi au inceput prin a se forma la meseria de „crepier”, in Bretania, unde in vara anului 2017, au urmat o formare personalizata la „Ecole Creperie Le Roïc”, predata de Maestrul Patrick Rongier. Un om deosebit, care a crezut in proiectul pe care i l-au descris si care a redeschis scoala pe care o inchisese pentru a o muta in alta localitate special pentru ei.

A urmat o perioada lunga de pregatiri in vederea deschiderii acestei prime „ambasade a Bretaniei” in Romania, o perioada de aproape un an de zile… Un an de demersuri administrative diverse (si la noi in tara, nu sunt putine…), de contacte cu furnizorii, atat romani cat si breton, de cautare a unui spatiu comercial potrivit pentru acest loc deosebit, de amenajare a acelui spatiu odata gasit, de alcatuire si formare a unei echipe pe masura acestui loc.

O perioada lunga si grea, cu atat mai mult cu cat cei doi tineri antreprenori au trebuit sa se imparta intre slujba pe care o pastrau in continuare (profesor de engleza pentru ea, director intr-o corporatie din domeniul auto pentru el) si acest proiect.

Dar dupa 1 an de zile, s-a intrezarit insa capatul tunelului: spatiul ales era echipat, amenajat si decorat, multiplele autorizatii erau obtinute, o echipa frumoasa era alcatuita, iar lucrurile deveneau ceva mai simple dupa ce el a decis sa-si ia o perioada de concediu fara plata de 6 luni, pentru a se putea consacra in intregime si a „pune pe picioare” acest frumos proiect.

Citeste si Romanii, codasi la consumul de fructe si legume

Iata cum, pe 13, respectiv 15 septembrie, Dana si Theo, impreuna cu echipa (Alex, Bogdan, Noemi si Daniel) si un invitat de marca (insusi Maestrul Patrick Rongier, cel care ii formase in urma vara anului 2017 la meseria de „crepier”), au organizat 2 frumoase evenimente de lansare in aceasta prima „creperie-bacanie bretona” din Bucuresti, iar pe data de 17 septembrie, au deschis in mod oficial mica lor pravalioara.

O pravalioara care este o autentica „clatitarie” bretona, cu „clatite sarate” facute din adevarata faina de hrisca bretona bio, fara gluten in mod natural, si totodata si clatite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone cele mai traditionale si, nu in ultimul rand, cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat in cea mai veche cidrarie artizanala bretona inca in activitate (brut, dulce si bio, toate 3 premiate cu medalia de aur la ultimul Concurs Agricol de la Paris), dar si cea mai buna bere artizanala romaneasca, nefiltrata si nepasteurizata (IPA si alba).

Si totodata o bacanie, din care clientii pot achizitiona atat cidrul si berea sus mentionate, cat si adevarati biscuiti artizanali bretoni („galettes” si „palets”) si bomboane caramel cu unt sarat. In ambele zone, accentul este pus pe produsele traditionale, artizanale, naturale si bio.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Dar Nominoë este chiar mai mult decat o „clatitarie-bacanie bretona” (ceea ce deja nu este putin !). Este o adevarata „ambasada” a Bretaniei, prin decorul sau, prin muzica sa, prin atmosfera sa, prin mica biblioteca alcatuita exclusiv din carti despre Bretania (pentru adulti, pentru copii, despre istorie, turism, geografie, pictura, benzi desenate sau frumoasele legende bretone), un loc „care te transporta in spatiu si timp”, asa cum a spus foarte frumos una din primele cliente care i-a calcat pragul; era cel mai frumos compliment pe care Dana si Theo il puteau primi!

Sursa: CCIFER.RO

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

seventeen + eight =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 24 May, 2019 | 0 comentarii | 356 vizualizari | 1 vot

solar

Oltul este judetul cu cel mai mare numar de fermieri inscrisi in programul Tomata. In acest an, 4.810 legumicultori au reusit sa vanda, in cadrul primei sesiuni a programului, cantitatea de 2 tone obligatorie pentru a putea sa primeasca cei 3.000 euro. Alti 440 de producatori inscrisi in program, dar care n-au reusit sa vanda […]

Autor: Agrostandard | 23 May, 2019 | 0 comentarii | 291 vizualizari | 1 vot

rosii_frig

Programul “Rosia romaneasca” a tot prins avant, dar vremea capricioasa le-a dat peste cap planurile agricultorilor. Desi tomatele gustoase ar trebui sa fie deja pe tarabe, putini sunt cei care au reusit sa aduca marfa in fata clientilor. Avand in vedere temperaturile scazute, producatorii spun ca au investit mai mult in sere, asa ca pretul […]

Autor: Agrostandard | 23 May, 2019 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 1 vot

kaufland_legume

Kaufland Romania deschide, in data de 23 mai 2019, doua noi magazine, in Focsani si Constanta si ajunge astfel la o retea de 124 de hipermarketuri la nivel national. Acestea fac parte din planurile de extindere accelerata ale retailerului pentru 2019. Prin deschiderea noilor magazine, Kaufland a creat 170 de noi locuri de munca si […]

Autor: Agrostandard | 22 May, 2019 | 0 comentarii | 304 vizualizari | 1 vot

legume eurostat

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin inspectorii din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene, se asigura in permanenta, dar cu o intensitate sporita in aceasta perioada datorata cresterii volumului de legume si fructe din productia autohtona, ca sunt respectate prevederile Legii nr. 145/2004 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul

Autor: Agrostandard | 20 May, 2019 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 1 vot

albina_ziua mondiala

20 mai, Ziua Mondiala a albinelor! Disparitia unor polenizatori ar insemna pierderea unor alimente nutritive de care avem nevoie pentru o alimentatie sanatoasa! Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie trage un semnal de alarma cu privire la mortalitatea albinelor si cauzele care au dus la acest fenomen. In continuare aveti un material transmis de […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard