Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
S-a deschis prima clatitarie-bacanie bretona din Bucuresti!
Agrostandard | 27 September, 2018 | 0 comentarii | 1215 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

CLATITARIENominoë este bineinteles si inainte de toate primul rege al Bretaniei, „tatal natiunii” cum ii spun bretonii, cel care a unificat Bretania, l-a invins pe Carol cel Plesuv, regele Franciei Occidentale, in timpul bataliei de la Ballon, in 845, obtinand astfel recunoasterea independentei Bretaniei de catre puternicii razboinici franci. Dar Nominoë este si povestea primei „clatitarii-bacanii” bretone din Bucuresti, care si-a deschis portile pe data de 17 septembrie 2018. O poveste care incepe insa cu… 36 ani in urma, cand un baietel roman de nici 8 ani, pe nume Olavy-Thedor, de abia scapat din lagarul ceausist, ajunge impreuna cu parintii sai intr-un centru pentru refugiati si apatrizi situat la Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei.

O regiune in care isi va petrece urmatorii 11 ani din viata si in care va reveni cu regularitate ulterior, o regiune a Frantei cu o puternica identitate, cultura, gastronomie si istorie, dar si cu o natura si o geografie deosebite, care l-a primit si ocrotit la vreme de restriste si pribegie, si de care a ramas profund atasat.

Citeste si Povestea Mierii spusa de Marius Moldoveanu

Iata cum si de ce, la inceputul anului 2017, in timpul unei discutii cu sotia, acel baietel devenit intre timp om in toata firea si jumatatea sa, Dana, s-au gandit ca ar putea recrea si la noi, in Romania, un mic colt de Bretanie, devenind astfel un fel de „ambasadori” ai acelei regiuni deosebite. Si cum sa reprezinti Bretania in afara granitelor sale mai bine decat deschizand o „clatitarie bretona”?

In acest scop, cei doi au inceput prin a se forma la meseria de „crepier”, in Bretania, unde in vara anului 2017, au urmat o formare personalizata la „Ecole Creperie Le Roïc”, predata de Maestrul Patrick Rongier. Un om deosebit, care a crezut in proiectul pe care i l-au descris si care a redeschis scoala pe care o inchisese pentru a o muta in alta localitate special pentru ei.

A urmat o perioada lunga de pregatiri in vederea deschiderii acestei prime „ambasade a Bretaniei” in Romania, o perioada de aproape un an de zile… Un an de demersuri administrative diverse (si la noi in tara, nu sunt putine…), de contacte cu furnizorii, atat romani cat si breton, de cautare a unui spatiu comercial potrivit pentru acest loc deosebit, de amenajare a acelui spatiu odata gasit, de alcatuire si formare a unei echipe pe masura acestui loc.

O perioada lunga si grea, cu atat mai mult cu cat cei doi tineri antreprenori au trebuit sa se imparta intre slujba pe care o pastrau in continuare (profesor de engleza pentru ea, director intr-o corporatie din domeniul auto pentru el) si acest proiect.

Dar dupa 1 an de zile, s-a intrezarit insa capatul tunelului: spatiul ales era echipat, amenajat si decorat, multiplele autorizatii erau obtinute, o echipa frumoasa era alcatuita, iar lucrurile deveneau ceva mai simple dupa ce el a decis sa-si ia o perioada de concediu fara plata de 6 luni, pentru a se putea consacra in intregime si a „pune pe picioare” acest frumos proiect.

Citeste si Romanii, codasi la consumul de fructe si legume

Iata cum, pe 13, respectiv 15 septembrie, Dana si Theo, impreuna cu echipa (Alex, Bogdan, Noemi si Daniel) si un invitat de marca (insusi Maestrul Patrick Rongier, cel care ii formase in urma vara anului 2017 la meseria de „crepier”), au organizat 2 frumoase evenimente de lansare in aceasta prima „creperie-bacanie bretona” din Bucuresti, iar pe data de 17 septembrie, au deschis in mod oficial mica lor pravalioara.

O pravalioara care este o autentica „clatitarie” bretona, cu „clatite sarate” facute din adevarata faina de hrisca bretona bio, fara gluten in mod natural, si totodata si clatite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone cele mai traditionale si, nu in ultimul rand, cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat in cea mai veche cidrarie artizanala bretona inca in activitate (brut, dulce si bio, toate 3 premiate cu medalia de aur la ultimul Concurs Agricol de la Paris), dar si cea mai buna bere artizanala romaneasca, nefiltrata si nepasteurizata (IPA si alba).

Si totodata o bacanie, din care clientii pot achizitiona atat cidrul si berea sus mentionate, cat si adevarati biscuiti artizanali bretoni („galettes” si „palets”) si bomboane caramel cu unt sarat. In ambele zone, accentul este pus pe produsele traditionale, artizanale, naturale si bio.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Dar Nominoë este chiar mai mult decat o „clatitarie-bacanie bretona” (ceea ce deja nu este putin !). Este o adevarata „ambasada” a Bretaniei, prin decorul sau, prin muzica sa, prin atmosfera sa, prin mica biblioteca alcatuita exclusiv din carti despre Bretania (pentru adulti, pentru copii, despre istorie, turism, geografie, pictura, benzi desenate sau frumoasele legende bretone), un loc „care te transporta in spatiu si timp”, asa cum a spus foarte frumos una din primele cliente care i-a calcat pragul; era cel mai frumos compliment pe care Dana si Theo il puteau primi!

Sursa: CCIFER.RO

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 29 September, 2020 | 0 comentarii | 58 vizualizari | 1 vot

risipa_alimentara

Fiecare roman arunca, in medie, 129 de kilograme de mancare pe an, iar tinta Guvernului este sa reduca aceasta cantitate (mancare gatita, fructe, legume, produse de panificatie, lactate, carne) la jumatate pana in 2030, a declarat, marti, Cornel Hanganu, consilier in cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei din cadrul Guvernului Romaniei. in cadrul conferintei […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 160 vizualizari | 1 vot

PAINE_NEAMBALATA

Razboiul painii sau mai precis preferinta romanilor pentru un anumit fel de paine, fie ca vorbim de varianta ambalata sau neambalata trece intr-o noua faza! Recent, Universitatea din Bucuresti a facut public un studiu potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalata. Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 90 vizualizari | 1 vot

paine_COVID

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucuresti (UB), potrivit caruia painea neambalata ramane contaminata dupa contactul cu SARS-CoV-2 si ar putea constitui o sursa de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face urmatoarele precizari: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor […]

Autor: Agrostandard | 25 September, 2020 | 0 comentarii | 131 vizualizari | 1 vot

branzeturi

In sedinta Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptata Hotararea privind stabilirea valorii ajutorului financiar in avans pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi. Prin aceasta Hotarare se acorda un sprijin financiar pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi, pentru cererile depuse […]

Autor: Agrostandard | 25 September, 2020 | 0 comentarii | 686 vizualizari | 1 vot

tineri_terenuri

Guvernul a aprobat in sedinta din data de 24 septembrie 2020 Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard