Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Distributie-Comert
Rosia romaneasca de septembrie! Cum se adapteaza retailul la oferta locala
Agrostandard | 10 September, 2019 | 0 comentarii | 452 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

mega_cosEste stiut faptul ca in Romania sfarsitul lunii iulie-august este o perioada ceva mai grea pentru comerciantii care vand rosii, fie ca vorbim de retaileri sau de vanzatorii din piete, pentru ca nu prea exista oferta locala, intre doua cicluri de productie. Cat despre castraveti, nici nu mai vorbim. Asa se face ca preturile la rosii au urcat luna trecuta chiar si pana 8 lei/kg, dupa care au scazut la 4 lei/kg. O data cu luna septembrie, situatia pare sa fi revenit la normal, pentru ca a intrat puternic pe piata productia din cel de-al doilea ciclu, iar preturile s-au redus chiar sub 3 lei/kg.

“S-a creat o falie intre primul si al doilea ciclu si am ramas descoperiti, ajungandu-se chiar la 8 lei/kg la rosii. Pana in saptamana acesta (n.red 2- 8 septembrie) rosiile se preluau cu 4 lei/kg, dupa care au coborat spre 2 lei si ceva. In urma cu trei saptamani erau si 8 lei/kg pe piata”, a declarat pentru AgroStandard Aurel Tanase, presedintele Prodcom.

El spune ca de vina pentru aceasta situatie sunt si producatorii, cei mici in special, care au o pondere de 80% numeric si de doar 20% dpdv al productiei. Acestia refuza sa se organizeze in forme asociative si isi vand marfa in piata neorganizata, pe langa municipii, dupa cum spune Tanase.

Ce strategie isi face supermarketul

Retailerii recunosc ca au probleme in aprovizionarea cu rosii intre cele doua cicluri de productie, insa, incearca, sa suplineasca aceasta lipsa in masura in care este posibil tot din oferta interna. Singurele luni in care se acopera consumul de rosii in totalitate din productia interna sunt iunie si septembrie, sustin retailerii.

Olga_talmaciu
“Nu este intotdeauna posibil sa asiguram consumul din productia interna in totalitate, in special la rosie, pentru ca avem specificul din Romania. Sunt aceste culturi scurte de primavara si toamna, iar intre momentul de defrisare a culturii de primavara si de intrare pe rod a culturii de toamna exista un interval de 3-4 saptamani pentru care incercam sa gasim si avem alternative de culturi interioare. Trebuie sa ii invatam si pe producatori sa le agreeze, sa aiba curajul sa le abordeze.

Citeste si Legumicultura la Fierbinti de Ialomita! Rosia, cea mai profitabila

Productia la rosie incepe undeva la sfarsitul lunii mai, in functie de cum este primavara, si se defriseaza la mijloc de iulie. Vine apoi ciclul urmator, iar la inceput de august incepe din nou recoltarea”, ne-a declarat Olga Talmaciu, inginer agronom, consultant de specialitate pentru Mega Image, pe care am intalnit-o recent la ferma unui producator de legume din Ialomita.

Ea spune ca in afara de cele 2 culturi scurte, exista si zone in Romania unde producatorii fac cultura lunga, adica un ciclu prelungit. Practic, plantarea rasadului are loc in aprilie si defrisarea se face in octombrie.

Un astfel de exemplu este localitatea Baleni din judetul Dambovita, unde s-a recoltat la foc continuu, dupa cum ne-a declarat Talmaciu. Recunoaste, insa, ca au mai fost si ceva exceptii, producatori din Braila si Constanta, care au hotarat sa nu mai defriseze cultura, dupa ce au vazut potentialul de productie.

Castravetii, marea problema

La castravete, lucrurile stau si mai prost decat la rosii. Nu de alta, dar la inceput de iulie se cam termina productia interna…

“Avem perioade de deficit la rosie, dar si la castravete. Daca la rosie mai avem zone unde se fac culturi lungi, la castravete nu exista asa ceva. Se planteaza in primavara foarte devreme si cultura se duce in cap la inceput de iulie, orice i-ai face…Incercam sa integram aceste culturi cumva intermediare, adica sa se planteze cumva mai tarziu, sa intre pe rod exact cand cultura principala este defrisata si sa produca pe timp de vara”, a mai declarat Talmaciu.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Exista insa si culturi care nu ridica astfel de probleme, cum ar fi, de exemplu, ardeiul gras, ardeiul kapia sau vanata, care se planteaza primavara si se defriseaza in octombrie-noiembrie, potrivit declaratiilor reprezentantului Mega Image.

Mega Image lucreaza cu peste 140 de producatori locali, care fac parte din programul „Gusturi romanesti de la gospodari” lansat in urma cu sase ani. Acestia cultiva sase legume de sezon (rosii, ardei bianca, salata verde, castraveti cornison, ardei kapia si vinete) pe o suprafata totala de peste 86 de hectare in zona de sud-est a tarii. (Viorela Pitulice)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 November, 2020 | 0 comentarii | 105 vizualizari | 1 vot

lidl

Lidl sprijina producatorii locali prin facilitarea exportului de produse autohtone catre magazinele Lidl din Europa, in valoare de 59 milioane de euro, in 2019. Datele au fost extrase din cel de-al treilea raport de sustenabilitate lansat de retailer, care acopera perioada 1 martie 2019 – 29 februarie 2020, se rataa intr-un comunicat al companiei. In […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 138 vizualizari | 1 vot

APAR

Primul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a […]

Autor: Agrostandard | 9 November, 2020 | 0 comentarii | 293 vizualizari | 1 vot

piata_valea ialomitei

Producatorii romani se muta din piete in parcare. Dupa ce autoritatile au anuntat ca pun lacatul pe pietele agroalimentare inchise, edilii locali au gasit tot felul de solutii pentru ca produsele locale sa poata fi gasite pe tarabe in continuare. Nu de alta, dar dupa cum se știe, pietele agroalimentare constituie pentru multi romani principalul […]

Autor: Agrostandard | 1 November, 2020 | 0 comentarii | 253 vizualizari | 1 vot

oros_BucharestFoodSummit

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a vorbit la BucharestFoodSummit despre necesitatea infiintarii unor depozite regionale mari care sa aiba si rolul de a gazdui rezervele strategice la produsele de baza. Rezerve care vor trebui sa fie consolidate, pentru ca nu „se stie ce vremuri vor veni”. Iar cea mai buna dovada in acest sens este ceea […]

Autor: Agrostandard | 1 November, 2020 | 0 comentarii | 180 vizualizari | 1 vot

salam_sibiu

1 noiembrie este Ziua Nationala a Salamului de Sibiu IGP Bucuresti. In Romania, productia anuala de Salam de Sibiu IGP ramane constanta la 3.000 de tone, chiar si in acest an provocator pentru toate afacerile.Totusi in cadrul categoriei se dezvolta un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezinta aproximativ 6% din […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
09 Oct 2020 | 0 comentarii | 489 vizualizari | 2 voturi
03 Dec 2020 | 0 comentarii | 71 vizualizari | 1 vot
02 Dec 2020 | 0 comentarii | 151 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard