Sustine Agrostandard
starea vremii
Distributie-Comert
Rosia romaneasca de septembrie! Cum se adapteaza retailul la oferta locala
Agrostandard | 10 September, 2019 | 0 comentarii | 293 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

mega_cosEste stiut faptul ca in Romania sfarsitul lunii iulie-august este o perioada ceva mai grea pentru comerciantii care vand rosii, fie ca vorbim de retaileri sau de vanzatorii din piete, pentru ca nu prea exista oferta locala, intre doua cicluri de productie. Cat despre castraveti, nici nu mai vorbim. Asa se face ca preturile la rosii au urcat luna trecuta chiar si pana 8 lei/kg, dupa care au scazut la 4 lei/kg. O data cu luna septembrie, situatia pare sa fi revenit la normal, pentru ca a intrat puternic pe piata productia din cel de-al doilea ciclu, iar preturile s-au redus chiar sub 3 lei/kg.

“S-a creat o falie intre primul si al doilea ciclu si am ramas descoperiti, ajungandu-se chiar la 8 lei/kg la rosii. Pana in saptamana acesta (n.red 2- 8 septembrie) rosiile se preluau cu 4 lei/kg, dupa care au coborat spre 2 lei si ceva. In urma cu trei saptamani erau si 8 lei/kg pe piata”, a declarat pentru AgroStandard Aurel Tanase, presedintele Prodcom.

El spune ca de vina pentru aceasta situatie sunt si producatorii, cei mici in special, care au o pondere de 80% numeric si de doar 20% dpdv al productiei. Acestia refuza sa se organizeze in forme asociative si isi vand marfa in piata neorganizata, pe langa municipii, dupa cum spune Tanase.

Ce strategie isi face supermarketul

Retailerii recunosc ca au probleme in aprovizionarea cu rosii intre cele doua cicluri de productie, insa, incearca, sa suplineasca aceasta lipsa in masura in care este posibil tot din oferta interna. Singurele luni in care se acopera consumul de rosii in totalitate din productia interna sunt iunie si septembrie, sustin retailerii.

Olga_talmaciu
“Nu este intotdeauna posibil sa asiguram consumul din productia interna in totalitate, in special la rosie, pentru ca avem specificul din Romania. Sunt aceste culturi scurte de primavara si toamna, iar intre momentul de defrisare a culturii de primavara si de intrare pe rod a culturii de toamna exista un interval de 3-4 saptamani pentru care incercam sa gasim si avem alternative de culturi interioare. Trebuie sa ii invatam si pe producatori sa le agreeze, sa aiba curajul sa le abordeze.

Citeste si Legumicultura la Fierbinti de Ialomita! Rosia, cea mai profitabila

Productia la rosie incepe undeva la sfarsitul lunii mai, in functie de cum este primavara, si se defriseaza la mijloc de iulie. Vine apoi ciclul urmator, iar la inceput de august incepe din nou recoltarea”, ne-a declarat Olga Talmaciu, inginer agronom, consultant de specialitate pentru Mega Image, pe care am intalnit-o recent la ferma unui producator de legume din Ialomita.

Ea spune ca in afara de cele 2 culturi scurte, exista si zone in Romania unde producatorii fac cultura lunga, adica un ciclu prelungit. Practic, plantarea rasadului are loc in aprilie si defrisarea se face in octombrie.

Un astfel de exemplu este localitatea Baleni din judetul Dambovita, unde s-a recoltat la foc continuu, dupa cum ne-a declarat Talmaciu. Recunoaste, insa, ca au mai fost si ceva exceptii, producatori din Braila si Constanta, care au hotarat sa nu mai defriseze cultura, dupa ce au vazut potentialul de productie.

Castravetii, marea problema

La castravete, lucrurile stau si mai prost decat la rosii. Nu de alta, dar la inceput de iulie se cam termina productia interna…

“Avem perioade de deficit la rosie, dar si la castravete. Daca la rosie mai avem zone unde se fac culturi lungi, la castravete nu exista asa ceva. Se planteaza in primavara foarte devreme si cultura se duce in cap la inceput de iulie, orice i-ai face…Incercam sa integram aceste culturi cumva intermediare, adica sa se planteze cumva mai tarziu, sa intre pe rod exact cand cultura principala este defrisata si sa produca pe timp de vara”, a mai declarat Talmaciu.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Exista insa si culturi care nu ridica astfel de probleme, cum ar fi, de exemplu, ardeiul gras, ardeiul kapia sau vanata, care se planteaza primavara si se defriseaza in octombrie-noiembrie, potrivit declaratiilor reprezentantului Mega Image.

Mega Image lucreaza cu peste 140 de producatori locali, care fac parte din programul „Gusturi romanesti de la gospodari” lansat in urma cu sase ani. Acestia cultiva sase legume de sezon (rosii, ardei bianca, salata verde, castraveti cornison, ardei kapia si vinete) pe o suprafata totala de peste 86 de hectare in zona de sud-est a tarii. (Viorela Pitulice)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

3 × two =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 November, 2019 | 0 comentarii | 92 vizualizari | 1 vot

schloer

Schimbarile climatice, migratia accentuata, dar si dificultatile crescânde de a produce suficienta apa pentru irigatii sunt doar câteva din provocarile actuale care trebuie luate serios in calcul si analizate consecvent de specialistii preocupati de viitorul agriculturii. De aceea, considera specialistul in geopolitica Hardy Schloer, „este nevoie sa aplicam instrumente de inteligenta artificiala pentru luarea deciziilor […]

Autor: Agrostandard | 13 November, 2019 | 0 comentarii | 101 vizualizari | 1 vot

romanianfood

Pe 15 noiembrie 2019, BusinessMark va invita la cea de-a VII-a editie a „Romanian Food & Agribusiness Conference”, eveniment ce va avea loc la JW Marriott Hotel Bucuresti. Agricultura are o pondere importanta din PIB-ul României, chiar daca, pe fondul transformarii economiei românesti, ponderea in economie s-a diminuat in ultimele decenii. Cu toate acestea, agricultura […]

Autor: Agrostandard | 8 November, 2019 | 0 comentarii | 110 vizualizari | 1 vot

panda1

Preparatele vegane reprezinta unul dintre cele mai interesante segmente de piata in domeniul alimentar, cu o crestere de 7 ori, in 2018, si de 40 de ori fata de anul 2017, potrivit estimarilor platformei de comenzi si livrare de mancare foodpanda.ro, detinuta de Delivery Hero Romania. Cat despre 2020, prognozele privind vanzarile penru 2020, acestea […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2019 | 0 comentarii | 118 vizualizari | 1 vot

Summit-300

Cel mai important eveniment de business al sfarsitului de an Bucharest Food Summit 2019 are loc in perioada 12-13 noiembrie la Academia de Studii Economice din Bucuresti si la Hotel Sheraton. Dupa succesul inregistrat la prima editie, din noiembrie 2018, editia din 2019 se pozitioneaza ca un eveniment de o si mai mare anvergura, reunind […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2019 | 0 comentarii | 112 vizualizari | 1 vot

poli

Lansat in 1974 in fosta Iugoslavie, POLI este primul produs de tip „Carnati de Bologna” exclusiv din carne de pui creat in Europa. Desi ambalajul si identitatea brandului au fost reinnoite in ultimii ani, interiorul sau a ramas neschimbat, pentru ca respecta reteta originala lansata acum mai bine de 40 de ani. Gamele lansate in […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Oct 2019 | 0 comentarii | 795 vizualizari | 3 voturi
09 Oct 2019 | 0 comentarii | 598 vizualizari | 3 voturi
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2067 vizualizari | 3 voturi
»
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 6250 vizualizari | 2 voturi
»
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2067 vizualizari | 3 voturi
»
24 Aug 2019 | 0 comentarii | 1882 vizualizari | 1 vot
»
14 Sep 2019 | 0 comentarii | 1343 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2019 © Agrostandard