Legume-Fructe
Roşia Capriciu tratează cancerul şi înfruntă seceta
Agrostandard | 8 May, 2013 | 0 comentarii | 1078 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

rosie_secetaCercetătorii buzoieni din horticultură, care caută soluţii în lupta cu schimbările de climă au creat noi soiuri de plante, mai rezistente la caniculă şi la umiditate scăzută în sol şi aer, iar rezultatele sunt promiţătoare. Veştile bune din acest domeniu vin de la o echipă a Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău, care a omologat deja un nou soi de roşie denumită Capriciu, rezistentă la secetă şi bogată în antioxidanţi. Seceta prelungită care este o caracteristică în câmpia Bărăganului a facut ravagii în anii trecuţi printre legumicultorii din întreg judeţul, care la un moment dat au ieşit chiar şi în stradă pentru a cere repararea sistemelor de irigaţii. Acest aspect a făcut ca cercetătorii buzoieni să caute rapid soluţii care mai de care mai revoluţionare. „Încercăm să adaptăm la schimbările de climă, toate soiurile pe care noi le avem la staţiunea de cercetare. Mediul înconjurător este într-o continuă transformare iar plantele sunt adesea afectate de caniculă. Tomata tip cireaşă denumită sugestiv Capriciu s-a adaptat deja la aceste transformări de mediu. Nu are nevoie de irigare intensă iar fructul rezistă la temperaturi foarte mari”, spune doctorul în horticultură Costel Vânătoru.

Creatorul soiului de tomata tip cireaşă cercetătorul Floarea Burnichi, spune că ideea i-a venit în urmă cu 10 ani în urma unui schimb de experienţă efectuat în Israel. „Tomatele tip cireaşă, sunt considerate mai apropiate din punct de vedere al rezistenţei la boli şi productivitatii de tipul sălbatic. Din acest motiv beneficiiează de aceste avantaje mai mult decat celelalte tipuri de tomate cultivate. Am văzut în Israel roşii mici, adaptate la solul arid al zonei. De atunci a devenit un hobby pentru mine să găsesc un hibrid asemănător, care să aibă gustul roşiilor autohtone dar să reziste capriciilor vremii”, ne-a explicat cercetătoarea Floarea Burnichi.

Horticultorii buzoieni au numai cuvinte de laudă despre calităţile roşiei „Capriciu”, despre care susţin că are cu 20 la sută mai mult licopen faţă de soiurile clasice, un antioxidant ce previne cancerul.

“Studii de specialitate au confirmat că aceşti antioxidanţi din tomate distrug celulele cauzatoare de cancer mamar şi cancer de prostată”, spune doctorul în horticultură Costel Vânătoru. Medicii buzoieni confirmă şi ei că antioxidanţii au proprietăţi anticancer. “Licopenul din tomate este creditat ca un antioxidant care distruge radicalii liberi. Antioxidanţii sunt indicaţi în combaterea tuturor noxelor provenite din mediul extern, din atmosferă, din sol şi din stările de stres. Persoanele care consumă cantităţi crescute de produse care conţin antioxidanţi, prezintă un risc mult mai mic la îmbolnăvirea de cancer”, a declarat medicul Karmencita Pricop.

Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

eighteen + seven =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 16 August, 2017 | 0 comentarii | 283 vizualizari | 1 vot

magazin interior

Celebra lege a supermarketurilor 321/2009, devenita 150/2016 in urma modificarilor de anul trecut, in loc sa clarifice pare sa incurce si mai mult apele in retailul romanesc. Un fermier roman, Ionica Nechifor, secretar executiv al Federatiei Romovis, spune ca Romania a facut un pas usor in spate pentru ca a trecut de la procentul de […]

Autor: Agrostandard | 9 August, 2017 | 0 comentarii | 1050 vizualizari | 1 vot

bihor

Cinci tineri bihoreni au deschis, in satul Totoreni, comuna Tarcaia, o hala de procesare, autorizata, unde preiau si valorifica legumele si fructele producatorilor locali din Depresiunea Beiusului, folosind retete traditionale. Ei produc bulion, zacusca sau muraturi, dar si dulceturi aromate, compoturi sau siropuri. Materia prima este achizitonata de la producatorii locali si nu oricum, ci […]

Autor: Agrostandard | 7 August, 2017 | 1 comentarii | 1036 vizualizari | 1 vot

castraveti

In timp ce in Olt producatorii locali au ajuns sa vanda kilogramul de castraveti si cu 20 de bani, pentru ca nu exista cerere, unitatile de procesare sunt nevoite sa aduca marfa din strainatate, din tari precum Turcia, Macedonia sau Bulgaria. Si aceasta pentru ca legumicultorii romani nu pot sa asigure decat undeva la 3.000 […]

Autor: Agrostandard | 5 August, 2017 | 0 comentarii | 1273 vizualizari | 1 vot

rosia gigant

Un tanar legumicultor din comuna Balesti, judetul Gorj, se lauda pe Facebook cu rosii culese din gradina proprie, care ating o greutate de pana la 1,3 kilograme! Laurentiu Malaescu, care are 29 de ani, se ocupa de legumicultura de cativa ani, ce-i drept, in timpul liber, dar chiar si asa face performanta. Tanarul cultiva rosii […]

Autor: Agrostandard | 3 August, 2017 | 0 comentarii | 321 vizualizari | 1 vot

FRUCTE SCOLI

Un nou program de promovare a obiceiurilor alimentare sanatoase in randul copiilor, in valoare de 250 milioane euro, a intrat in vigoare marti, 1 august. Cele doua programe deja existente au fost grupate intr-un singur cadru juridic. Astfel, incepand cu prima zi a anului scolar 2017-2018, milioane de copii din Romania si majoritatea statelor membre […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
07 Aug 2017 | 0 comentarii | 1149 vizualizari | 2 voturi
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 4924 vizualizari | 2 voturi
21 Iun 2017 | 0 comentarii | 3293 vizualizari | 2 voturi
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6552 vizualizari | 2 voturi
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5369 vizualizari | 2 voturi
»
09 Iul 2017 | 2 comentarii | 10042 vizualizari | 1 vot
»
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6552 vizualizari | 2 voturi
»
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5369 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard