ROPAC/CATAR: Guvernul si Parlamentul nu apara interesele tarii; legea vanzarii terenurilor nu protejeaza resursa strategica care este pamantul; restrictiile la credite pentru romani care primesc si cea mai mica subventie din Europa creeaza o concurenta neloiala intre romani si straini la achizitia de terenuri agricole

ROPAC/CATAR: Guvernul si Parlamentul nu apara interesele tarii; legea vanzarii terenurilor nu protejeaza resursa strategica care este pamantul; restrictiile la credite pentru romani care primesc si cea mai mica subventie din Europa creeaza o concurenta neloiala intre romani si straini la achizitia de terenuri agricole

 

terenuri_fermieri_saracieLegea vanzarii terenurilor, in varianta in care a trecut prin Camera Deputatilor nu asigura pentru romani accesul la pamant si nici nu protejeaza aceasta resursa strategica pentru dezvoltarea agriculturii romanesti si societatii rurale din Romania, potrivit unui comunicat al ROPAC si CATAR. Confederatiile acuza Guvernul si Parlamentul ca nu apara interesele tarii. Lipsa interdictiilor pentru straini la achizitia de terenuri consfintite de acesta lege, coroborata cu restrictionarea accesului la creditare si cele mai mici subventii din Europa pentru fermierii din Romania, creeaza cadrul unei concurente neloiale intre straini si romani in ceea ce priveste achizitia de terenuri, se mai arata in comunicat.

Iata comunicatul ROPAC/ CATAR:

Legea vȃnzării terenurilor agricole trecută de Camera Deputaţior nu asigură resursa strategică principală, necesară dezvoltării agriculturii romȃneşti şi societăţii rurale din Romȃnia – PӐMÂNTUL

Dacă dorim eliminarea sărăciei în Romȃnia, reducerea decalajelor faţă de celelalte state europene, dezvoltare durabilă, conservarea biodiversităţii, eliminarea riscurilor climaterice, supravieţuirea naţională, trebuie să avem în vedere, în cadrul strategiei de dezvoltare rurală pe termen mediu şi lung toate resursele naţionale, în special resursa umană şi pămȃntul.

Posibilităţile romȃnilor de a accesa finanţări bancare sau europene pentru achiziţia de terenuri este practic nulă în comparaţie cu posibilităţile străinilor. Costurile de împrumut în Romȃnia sunt de trei patru ori mai mari decȃt în restul Europei sau în restul lumii occidentale. Accesul la finanţări europene este mult mai anevoios în Romȃnia.

Subvenţionarea agriculturii romăneşti este mult redusă faţă de celelalte ţări. Toate aceste diferenţe situează fermierii romȃni, ţăranii noştri, în dezavantaj competitiv net faţă de cumpărătorul străin.

GUVERNUL ȘI PARLAMENTUL ROMÂNIEI DE AZI NU APӐRӐ INTERESELE ṬӐRII

Legea care reglementează tranzacţionarea terenurilor agricole romȃneşti trebuie să garanteze şi să faciliteze (proporţional cu posibilităţile romȃnilor de a cumpăra terenuri în Europa) accesul fermierilor romȃni (persoane fizice, juridice, asociatii, cooperative agricole) şi tinerilor fermieri romani la resursa principala – pămȃntul – cu scopul de a asigura suveranitatea alimentară a Romȃniei, ocuparea forţei de muncă, distribuţia judicioasă resurselor naturale ale ţării către cetăţenii ei cu precădere, pentru a reduce decalajele între Romȃnia şi celelalte ţări ale Uniunii Europene la nivel social, economic si ecologic…cele trei criterii care stau la baza asigurării sustenabilităţii dezvoltării, subiect atȃt de dezbătut la nivelul întregii Europe.

Romȃnii trebuie să ştie care este structura proprietăţii la nivelul întregii ţări. Cȃt din terenurile Romȃniei mai este deţinut de romȃni şi firme romȃneşti şi cȃt de alţii, avȃnd în vedere că interesul centrelor de putere economică mondială sunt extrem de interesate să achiziţioneze terenuri în Romȃnia. Aici facem referire în special la China şi ţările arabe. Aceasta responsabilitate revine Guvernului Romȃniei prin Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

CATAR şi Alianţa ROPAC au transmis ministerului opţiunile fermierilor romȃni cu privire la principiile care trebuie să stea la baza Legii vȃnzării terenurilor dar şi a Legii comasării terenurilor dar şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, program obligatoriu pentru Romȃnia (cu finanţare europeană sau nu), dacă toţi ne dorim eliminarea sărăciei, reducerea decalajelor, dezvoltare durabilă, conservarea biodiversităţii, eliminarea riscurilor climaterice, supravieţuirea naţională.

Romȃnia are cea mai mare civilizaţie rurală vie din Europa. Din acestă perspectivă, Romȃnia este unică. Unicitatea sa nu poate fi copiată, pentru că sursa legitimităţii sale este o moştenire agro-culturală şi rurală continuă. În termeni de marketing, factorul unic care o diferenţiază, fiind apreciat de consumatori şi greu de imitat de concurenţi, devine un avantaj competitiv sustenabil, atȃt pentru o firmă comercială, cȃt şi pentru întreaga naţiune.

Susţinem că civilizaţia rurală vie a Romȃniei are un deosebit potenţial de dezvoltare agricolă, turistică, socială, culturală şi economică. Considerăm că este o sursă de diferenţiere naţională sustenabilă care va deveni tot mai apreciată cu trecerea timpului. Suntem ferm convinşi că civilizaţia rurală vie este o resursă naturală strategică a Romȃniei şi ar trebui recunoscută ca atare în cadrul Acordului de Parteneriat între Comisia Europeană şi Guvernul Romȃniei.

Propunerea de P.N.D.R (2014-2020) şi Legea vȃnzării terenurilor realizate de către agricultorii romȃni din Alianţa ROPAC se poate descărca de pe site: www.aliantaropac.ro

Preşedinte CATAR
Alin Bogdan BUZESCU

Alianta ROPAC: Federaţia Crescătorilor de Bovine din Romȃnia, Federaţia Natională de Agricultură Ecologică, Federaţia Oierilor de Munte din Romȃnia, Asociaţia Profesională Natională Legume Fructe, Confederaţia Asociaţiilor Tărăneşti din Romȃnia – CATAR, Forumul Montan din Romȃnia, LAPAR, Asociaţia AgromRo, Asociatia Natională pentru Dezvoltare Rurală-Montana, “Romontana”, Organizatia Interprofesională a Producătorilor si Procesatorilor de In si Cȃnepă din Romania, Patronatul Pestelui din Romania, Uniunea Natională a Crescătorilor de Păsări din Romania U.N.C.P.R., Federaţia Natională de Produse Tradiţionale, Federaţia Romovis “10 mai 2006”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *