Consumul de miere in Romania este de 600-700 de grame/an pe cap de locuitor, de doua-trei ori mai putin decat in tarile dezvoltate. Din totalul productiei nationale, 5% apartine apicultorilor certificati ecologic sau in curs de conversie, potrivit datelor federatiei de profil Romapis. Trebuie remarcata insa tendinta de crestere a consumului de miere ecologica in tara noastra. Chiar daca cnsumul de miere a crescut cu 15%, in ultimii doi-trei ani, el este de 3-4 ori mai mic comparativ cu 1,5 kilograme in Olanda și Belgia, 2 kg in Germania și chiar 3 kg in tarile nordice, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din
Romania (ACAR).
Citeste si studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor, realizata de AGROSTANDARD.
Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins un varf de 1,47 milioane de familii de albine.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 830 vizualizari | 1 vot

Comisia Europeana Comisia vrea sa amane cu un an intrarea in vigoare a noii legi privind agricultura ecologica, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022! CE a lansat, in data de 4 septembrie, o consultare publica cu privire la viitorul plan de actiune privind agricultura ecologica. Acest sector va contribui mult la realizarea […]
Autor: Agrostandard | 15 June, 2020 | 0 comentarii | 825 vizualizari | 1 vot

Pactul Ecologic si strategia «De la ferma la furculita» care aduc o presiune imensa, in plus, pe sectorul agricol. Acestea inseamna conditii inimaginabile si costuri foarte mari, nu doar pentru fermieri, ci si pentru o jumatate de miliard de consumatori europeni. Exista estimari care plaseaza cresterea costurilor pentru agricultori cu pana la 400%, dupa reducerea […]
Autor: Agrostandard | 28 April, 2020 | 0 comentarii | 371 vizualizari | 1 vot

Livezile eco au depasit in 2018 suprafata de un milion de hectare la nivelul UE, ceea ce inseamna un plus de 5% fata de 2017, potrivit celor mai recente estimari Agence Bio. Ele reprezentau 7,5% din total suprafetelor lucrate in sistem eco. In 2017, Europa dispunea de o suprafata de 985 500 ha de livezi […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2020 | 0 comentarii | 783 vizualizari | 1 vot

Chiar daca toata lumea se plange ca ducem lipsa de unitati de procesare eco, teoretic, exista si capacitati de acest fel. La nivelul anului 2017, de exemplu, erau inregistrate in sistem ecologic 164 de unitati (fabrici) de prelucrare a produselor agricole vegetale si animale, cele mai multe in sectorul conservarii fructelor si legumelor, potrivit datelor […]
Autor: Agrostandard | 4 January, 2020 | 0 comentarii | 719 vizualizari | 1 vot

Fructe mai scumpe la polonezi, un furnizor important pe piata europeana! Productia mica din 2019 a dus la scumpirea merelor in Polonia, tara care asigura circa o treime din productia UE, invadand an de an piata comunitara cu fructe la preturi mici. Potrivit datelor Institutului de Economie al Agriculturii si Industriei Alimentare din aceasta tara, […]