Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Romapis: Apocalipsa insectelor se simte din plin si in Romania!
Agrostandard | 4 July, 2020 | 0 comentarii | 706 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

ALBINAMai multe organizatii din agricultura si activisti pentru protectia mediului – Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul fermierilor ecologici si traditionali, Federatia asociatiilor apicole din Romania – ROMAPIS, Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti – ASAT, Asociatia Hosman Durabil au trimis o scrisoare eurodeputatei Carmen Avram referitoare pozitia acesteia vis-a-vis de strategiile Uniunii Europene cu privire la Pactul Verde European (Green Deal) si Strategia De la Ferma la Furculita (Farm to Fork). Reluam integral scrisoarea:

„In atentia: MEP Carmen Avram

Spre stiinta: MEP Daniel BUDA, Adrian-Dragos BENEA, Dacian CIOLOS, Corina CRETU, Dan-Stefan MOTREANU, MADR

Stimata doamna Europarlamentar Carmen Avram,

Semnatarii acestei scrisori au primit cu interes si preocupare afirmatiile dumneavoastra recente facute in Comisia pentru Agricultura a Parlamentului European cu privire la strategiile Uniuinii Europene: Pactul Verde European (Green Deal) si Strategia De la Ferma la Furculita (Farm to Fork). Din inregistrarea care circula in spatiul virtual (https://youtu.be/bDyqPcTz4BI) distingem urmatoarele opinii pe care le-ati exprimat public:

1. Aceste strategii reprezinta o povara pe umerii fermierilor si ai consumatorilor. Afirmati ca nu se vor mai putea trata culturile agricole cu nicio substanta activa, ceea ce va duce la pierderea productiei de porumb de pe o suprafata de 1.000.000 ha in Romania.

2. Trecerea la agricultura ecologica ar duce la o scadere a productiei si o scumpire a alimentelor. De asemenea, va exprimati interesul pentru posibilitatea ca unele State Membre (intelegem deci ca va referiti in primul rand la Romania) sa poata opta pentru tranzitia la agricultura ecologica intr-o proportie mai mica decat media europeana, lasand alte State Membre sa depaseasca procentul de 25% pentru a se ajunge la o medie a UE la acest nivel. Intrucat sintagmele pe care le utilizati conduc si la ideea ca strategia UE referitoare la mediu si siguranta alimentara ar fi contrare interesului general al Romaniei va rugam sa luati in considerare reactia noastra referitor la cele de mai sus.

Romania, pe langa marii fermieri, ale caror pozitii sunt, in general, cele exprimate de dvs., are o populatie rurala foarte numeroasa, in mare parte tarani practicanti ai unei agriculturi traditionale si multi alti mici producatori de hrana locala, al carui rol crucial a fost cel mai recent revelat in debutul pandemiei Coronavirus.

Alaturi de acestia, exista un numar mare de cercetatori si organizatii preocupate de soarta mediului si, mai ales, un numar in crestere de consumatori responsabili si ingrijorati de calitatea hranei pe care o consuma, care privesc lucrurile in mod contrar celor afirmate de dvs. In primul rand, am dori sa fie citate sursele cifrelor mentionate de dvs.

Nu putem aproxima astfel de argumente, ci este necesar ca ele sa fie bazate pe scenarii de utilizare a produselor sintetice, a caror utilizare se vrea redusa, modulate pe un orizont de 10 ani, nu doar pentru prezent. De asemenea, este necesara analiza de costuri a produselor sintetice de protectia plantelor la hectar versus produse ecologice de protectia plantelor la hectar, considerand si subventia aferenta (in crestere pentru Romania!) pentru agricultura ecologica, premiumul de pret pentru produsele ecologice pe o piata europeana in crestere, precum si costurile de mediu (de pierdere a biodiversitatii si poluare a resurselor de apa si sol, vitale inclusiv pentru agricultura).

Acum, mai mult decat oricand, este nevoie sa punem accentul de pilda pe rolul insectelor polenizatoare in asigurarea sigurantei si suveranitatii alimentare pe termen lung

1. Apocalipsa insectelor este un fenomen manifestat nu numai in alte tari din UE (exemple : Croatia2 , Letonia3 sau Bulgaria4 ), se simte din plin si in Romania datorita produselor de sinteza utilizate in agricultura conventionala. Aceste fenomene antropice sunt posibil de evitat, desi inca se produc in UE si sunt catalogate local drept dezastre naturale. Pentru cei pe care organizatiile noastre ii reprezinta, agricultura ecologica nu este o amenintare ci o directie de viitor, o cale de ridicare a nivelului de trai al populatiei prin accesul la alimente mult mai sanatoase si prin protejarea mediului inconjurator. Pretul mic al alimentelor produse prin folosirea pesticidelor sintetice este o iluzie. Costurile care conteaza cu adevarat nu se vad in pretul de la raft, ele deriva din poluarea aerului pe care il respiram si a apei pe care o bem, din pierderea biodiversitatii dar si din prezenta reziduurilor toxice in hrana pe care o mancam si care apar mai apoi in probleme de sanatate asociate cu calitatea alimentelor. Schimbarile climatice si degradarea accentuata a resurselor naturale, fenomenele meteorologice extreme soldate cu mari pierderi materiale si chiar de vieti omenesti nu intra in alcatuirea pretului produselor agricole provenite din sistemul agricol practicat in prezent, dar sunt o consecinta directa sau indirecta a acestuia.

Pesticidele sintetice precum si hrana de calitate slaba au impact asupra sanatatii populatiei, implica costuri sociale care nu se vor regasi pe bonul de casa cu care se cumpara alimentele.

Obsesia fermelor mari pentru productivitate foarte ridicata obtinuta prin intensivizarea cu orice pret a agriculturii este in final paguboasa pentru intreaga societate. Odata cu produsele agricole ieftine, in mare parte exportate neprelucrate, exportam si o parte din sanatatea mediului si a populatiei. Romania, care inca se bucura de un potential valoros in domeniul agroecologiei nu poate sa se plaseze nici impotriva conceptului Pactului Verde si Strategiei De la Ferma la Furculita, nici nu poate cauta cai de a evita ducerea la indeplinire a acestora in tara noastra care este parte dintr-o comunitate europeana. O asemenea atitudine ar afecta cu adevarat interesele Romaniei, implicit a milioanelor de producatori mici si medii care depind inclusiv de sanatatea insectelor polenizatoare pentru munca si hrana lor.

Consideram ca limitarea drastica a folosirii pesticidelor sintetice este posibila, avand ca exemplu capacitatea de a produce ecologic si eficient a numerosi operatori din agricultura Romanei, ca astfel se vor produce beneficii in sistemul agricol actual si ca este nevoie de sprijinirea consistenta a fermierilor in aceasta tranzitie prin Politica Agricola Comuna si noile initiative legate de Pactul Verde, tranzitie care trebuie facuta cu adevarat, nu evitata sau amanata. Rezistenta tarii noastre la conformarea agriculturii romanesti la strategiile UE din perioada urmatoare ar aduce prejudicii intregii tari atat pe plan european cat si national.

De asemenea va impartasim preocuparea noasta pentru o regandire de paradigma la nivelul tarii, in sensul in care nu trebuie sa ne concentram atentia doar asupra productiei, ci sa luam in calcul intregul lant de distributie a hranei, inclusiv gestionarea deseurilor alimentare (de altfel o foarte mare problema la nivel mondial, unde se pierde o treime din productia totala de alimente). De ce sa crestem productia cand nu lipsa productiei duce la foamete sau malnutritie?

Scrisoare deschisa realizata si transmisa de:
Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul fermierilor ecologici si traditionali (www.ecoruralis.ro)
Federatia asociatiilor apicole din Romania – ROMAPIS (www.romapis.ro)
Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti – ASAT (www.asatromania.ro)
WWF (www.wwf.ro)
Asociatia Hosman Durabil (www.moara-veche.ro)
Slow Food Cluj Transilvania Rural Development Research Platform (www.rdrp.ro)
Proiectul de cooperare Just Food Fundatia ADEPT (www.fundatia-adept.org)”

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 17 January, 2021 | 0 comentarii | 309 vizualizari | 1 vot

nicuvasile (1)

2020 a fost un an greu pentru fermieri din mai multe puncte de vedere, dar chiar si asa pare greu chiar si sa ne imaginam ca la unele culturi recoltele au fost cu mult sub productiile medii din 1986, cu toata dezvoltarea tehnologica actuala, sustine Nicu Vasile, seful LAPAR. Nu se sfieste sa spuna nici […]

Autor: Agrostandard | 8 December, 2020 | 0 comentarii | 777 vizualizari | 1 vot

LAPAR

Fermierii cu pana la cinci hectare au un venit mult mai mic decat romanii aflati in somaj, a declarat seful LAPAR, Nicu Vasile, in cadrul unei conferinte ce a avut loc recent la ASAS. Romania nu este capabila sa-si hraneasca proprii cetateni, 33% din cele 10,3 milioane de ferme europene se aflau in 2016 pe […]

Autor: Agrostandard | 7 December, 2020 | 0 comentarii | 205 vizualizari | 1 vot

LAPAR

LAPAR anunta inceperea procedurilor pentru punerea la punct a unui centru de cercetare aplicata, dezvoltare si implementare pentru agricultura, care va functiona in apropiere de Bucuresti, cu finantare din surse private, a declarat presedintele LAPAR in urma cu cateva zile intr-o conferinta de presa. El a mai anuntat si punerea la punct a Parteneriatului Public […]

Autor: Agrostandard | 4 December, 2020 | 0 comentarii | 266 vizualizari | 1 vot

tabara (1)

LAPAR va incheia un parteneriat public-privat (primul de acest fel in sector, de altfel) cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (A.S.A.S.) care anunta ca este deschisa pentru colaborarea cu asociatiile de fermieri din Romania. Rezultatele cercetarii romanesti vor putea sa ajunga astfel cu mult mai usor la agricultori pentru a-i ajuta sa […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 216 vizualizari | 1 vot

APAR

Primul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1641 vizualizari | 4 voturi
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1704 vizualizari | 3 voturi
19 Ian 2021 | 0 comentarii | 97 vizualizari | 2 voturi
29 Dec 2020 | 0 comentarii | 297 vizualizari | 2 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1760 vizualizari | 2 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1704 vizualizari | 3 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1641 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2021 © Agrostandard