Sustine Agrostandard
starea vremii
Distributie-Comert
Romanii renunta la paine si trec pe carne si legume! Fructele, tot putine..
Agrostandard | 15 October, 2019 | 0 comentarii | 203 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

COS MANCARECe mai mananca romanii! In 2018, a scazut consumul de paine si de lapte, dar a crescut cel de carne (probabil sunt si mai multi bani in piata?!). Cartoful ramane un produs de baza pentru toata lumea (3 kg/luna/cap de locuitor), cu observatia ca lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrindu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariați, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistica (INS). Daca la legume avem o crestere usoara, la fructe, in schimb, consumul este la un nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,03 kg. Datele au fost facute publice de INS pentru a marca Ziua Mondiala a Alimentației, sarbatorita anual la 16 octombrie de majoritatea țarilor lumii incepand din anul 1981. Ele au fost extrase din cercetarea Ancheta Bugetelor de Familie privind veniturile si consumurile populației.

Consumul la principalele produse alimentare:

– Painea si produsele de franzelarie reprezinta unul din alimentele de baza pentru toate categoriile de gospodarii analizate. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar a fost de 8.00 kg (8,20 kg/persoana in anul 2017), insemnand anual 96,5 kg/persoana (98,4 kg/persoana in 2017).

– Consumul mediu lunar de carne proaspata pe o persoana a fost, in anul 2018 de 3,60 kg/persona, in crestere fața de anul 2017. Impreuna cu preparatele din carne, acesta se ridica la 4,84 kg/persoana lunar, in crestere fața de anul anterior cu 0,09kg/persoana lunar, ceea ce inseamna un consum mediu anual de 58,07kg/persoana.

– Consumul de lapte a fost, in anul 2018, in medie lunar, de 5,63 litri/persoana (5,77 litri/persoana in 2017). In anul 2018, nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (6,21 litri/persoana in 2017 si 6,08 litri/persoana in 2018), iar cel mai scazut in cele de someri (4,12 litri/persoana in 2017 si 4,26litri/persoana in 2018).

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

– Consumul de branzeturi si smantana este mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,66kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,08kg/persoana). Nivelul consumului de branzeturi si smantana este diferențiat mai mult in funcție de numarul persoanelor din gospodarie, cel mai inalt inregistrandu-se la gospodariile formate dintro singura persoana (2,24kg/persoana).

– Cartoful este un aliment care se consuma in cantitați relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kg. Lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrindu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariați.

– Consumul de legume si conserve din legume a fost, in anul 2018, de 8,08 kg, in medie lunar pe o persoana, in crestere fața de anul anterior cu 0,09 kg/persoana. Ca si in cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferențiaza cel mai mult in funcție de marimea si componența gospodariei. Consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (12,35 kg/persoana) si in gospodariile fara copii (9,07 kg/persoana), iar cel mai mic in gospodariile cu 4 si mai mulți copii (5,01kg/persoana) si, respectiv, in cele compuse din 6 si mai multe persoane (5,65kg/persoana)

– Consumul de fructe este de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,03 kg in anul 2018 si 3,90 kg in anul 2017. In sinteza, diferențele in ceea ce priveste nivelul consumului principalelor alimente sunt determinate, in ordine, de marimea gospodariilor, de numarul copiilor sub 18 ani si de marimea venitului. Mediul de rezidența imprima un anumit specific, derivat, in principal, din modalitațile de acoperire a nevoilor, dar diferențele cantitative sunt mai puțin evidente.

Citeste si Romania, locul 14 in lume la importurile de tomate, in 2018

– Cercetarea statistica trimestriala continua privind Ancheta Bugetelor de Familie, ale carui rezultate sunt publicate anual in lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai in Romania”, releva, de altfel, o multitudine de alte aspecte de interes privind consumul alimentar din țara noastra.

Sursa foto: Stirile Kanald.ro

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

16 − fourteen =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 3 June, 2020 | 0 comentarii | 211 vizualizari | 2 voturi

legume_fructe_hypermarket

Producatorii romani, membri ai Uniunii Salvam Taranul Roman, ii acuza pe parlamentari ca au scris dupa „dictare” o lege care avantajeaza strict comerciantii, in detrimentul producatorilor autohtoni si al consumatorilor care isi doresc sa gaseasca marfa romaneasca la raft. Este vorba de Legea nr. 28/2020 (publicata in MO din 1 aprilie 2020), care modifica celebra […]

Autor: Agrostandard | 1 June, 2020 | 0 comentarii | 36 vizualizari | 1 vot

cafea

In lume exista peste 70 de tari care produc cafea, dar majoritatea productiei globale provine de la primii cinci producatori: Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia si Etiopia. Daca cei mai mari producatori sunt cunoscuti, trebuie sa avem in vedere si ca oricand putem avea parte de surorize. 1. Brazilia – Productia de cafea a jucat un […]

Autor: Agrostandard | 27 May, 2020 | 0 comentarii | 309 vizualizari | 1 vot

malagrow

Aproximativ 180 de legumicultori romani vor avea acces la substante nutritive si biostimulatoare moderne in cadrul unei colaborari prin care Malagrow va furniza produsele horticultorilor parteneri ai firmei Mega Image. Scopul este acela de a mentine un nivel ridicat de productie, de a raspunde asteptarilor pietei si de a oferi clientilor romani produse locale, de […]

Autor: Agrostandard | 25 May, 2020 | 0 comentarii | 195 vizualizari | 1 vot

camion

Cel mai mare camion frigorific LHV din lume a fost lansat recent in Spania, fiind in prezent in perioada de testare. Camionul are 32 metri lungime, 70 tone si o capacitate de 66 de paleti EPAL Europa, fiind rezultatul unui proiect al Universitatii din Zaragoza, in colaborare cu producatorul SOR Ibérica, compania MAN, specializata in […]

Autor: Agrostandard | 24 May, 2020 | 0 comentarii | 182 vizualizari | 0 voturi

murad

Cui foloseste sa NU se mai deschida cele peste 12 mii de locuri de cazare pe care le gestioneaza Mohammad Murad? Doreste cineva pe litoral sau in Bucuresti imense ruine goale, negre, exact in mijlocul spatiilor unde vrem sa ne simtim bine in vacanta asteptata cu disperare dupa Coronavirus? Raspunsul, daca nu este dat de […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Apr 2020 | 0 comentarii | 2058 vizualizari | 3 voturi
03 Iun 2020 | 0 comentarii | 211 vizualizari | 2 voturi
27 Mai 2020 | 0 comentarii | 400 vizualizari | 2 voturi
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1410 vizualizari | 2 voturi
»
23 Apr 2020 | 0 comentarii | 2058 vizualizari | 3 voturi
»
20 Mar 2020 | 0 comentarii | 1618 vizualizari | 1 vot
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1410 vizualizari | 2 voturi
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1410 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2020 © Agrostandard