Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Distributie-Comert
Romanii renunta la paine si trec pe carne si legume! Fructele, tot putine..
Agrostandard | 15 October, 2019 | 0 comentarii | 247 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

COS MANCARECe mai mananca romanii! In 2018, a scazut consumul de paine si de lapte, dar a crescut cel de carne (probabil sunt si mai multi bani in piata?!). Cartoful ramane un produs de baza pentru toata lumea (3 kg/luna/cap de locuitor), cu observatia ca lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrindu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariați, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistica (INS). Daca la legume avem o crestere usoara, la fructe, in schimb, consumul este la un nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,03 kg. Datele au fost facute publice de INS pentru a marca Ziua Mondiala a Alimentației, sarbatorita anual la 16 octombrie de majoritatea țarilor lumii incepand din anul 1981. Ele au fost extrase din cercetarea Ancheta Bugetelor de Familie privind veniturile si consumurile populației.

Consumul la principalele produse alimentare:

– Painea si produsele de franzelarie reprezinta unul din alimentele de baza pentru toate categoriile de gospodarii analizate. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar a fost de 8.00 kg (8,20 kg/persoana in anul 2017), insemnand anual 96,5 kg/persoana (98,4 kg/persoana in 2017).

– Consumul mediu lunar de carne proaspata pe o persoana a fost, in anul 2018 de 3,60 kg/persona, in crestere fața de anul 2017. Impreuna cu preparatele din carne, acesta se ridica la 4,84 kg/persoana lunar, in crestere fața de anul anterior cu 0,09kg/persoana lunar, ceea ce inseamna un consum mediu anual de 58,07kg/persoana.

– Consumul de lapte a fost, in anul 2018, in medie lunar, de 5,63 litri/persoana (5,77 litri/persoana in 2017). In anul 2018, nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (6,21 litri/persoana in 2017 si 6,08 litri/persoana in 2018), iar cel mai scazut in cele de someri (4,12 litri/persoana in 2017 si 4,26litri/persoana in 2018).

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

– Consumul de branzeturi si smantana este mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,66kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,08kg/persoana). Nivelul consumului de branzeturi si smantana este diferențiat mai mult in funcție de numarul persoanelor din gospodarie, cel mai inalt inregistrandu-se la gospodariile formate dintro singura persoana (2,24kg/persoana).

– Cartoful este un aliment care se consuma in cantitați relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kg. Lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrindu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariați.

– Consumul de legume si conserve din legume a fost, in anul 2018, de 8,08 kg, in medie lunar pe o persoana, in crestere fața de anul anterior cu 0,09 kg/persoana. Ca si in cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferențiaza cel mai mult in funcție de marimea si componența gospodariei. Consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (12,35 kg/persoana) si in gospodariile fara copii (9,07 kg/persoana), iar cel mai mic in gospodariile cu 4 si mai mulți copii (5,01kg/persoana) si, respectiv, in cele compuse din 6 si mai multe persoane (5,65kg/persoana)

– Consumul de fructe este de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,03 kg in anul 2018 si 3,90 kg in anul 2017. In sinteza, diferențele in ceea ce priveste nivelul consumului principalelor alimente sunt determinate, in ordine, de marimea gospodariilor, de numarul copiilor sub 18 ani si de marimea venitului. Mediul de rezidența imprima un anumit specific, derivat, in principal, din modalitațile de acoperire a nevoilor, dar diferențele cantitative sunt mai puțin evidente.

Citeste si Romania, locul 14 in lume la importurile de tomate, in 2018

– Cercetarea statistica trimestriala continua privind Ancheta Bugetelor de Familie, ale carui rezultate sunt publicate anual in lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai in Romania”, releva, de altfel, o multitudine de alte aspecte de interes privind consumul alimentar din țara noastra.

Sursa foto: Stirile Kanald.ro

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 25 August, 2020 | 0 comentarii | 176 vizualizari | 1 vot

PAINE

Romania este tara cu cele mai mici preturi la paine si cereale din UE, acestea fiind cu 47% sub nivelul din UE, în 2019, potrivit Eurostat. Sub media europeana se mai afla tari precum Bulgaria – 35% sub media UE si Polonia – cu 30% sub nivelul din UE. La polul opus se afla Danemarca […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2020 | 0 comentarii | 261 vizualizari | 1 vot

casa-unirea

Emil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, spune despre Casa de Comert Agroalimentar Unirea ca nu este un proiect terminat, ci va trebui sa fie restartat pe principii ale unei economii de piata transparente in care organizatiile de producatori sa fie cooptate in decizie, sa existe o consultare reala si sa […]

Autor: Agrostandard | 14 August, 2020 | 0 comentarii | 382 vizualizari | 1 vot

CIRESE

ProdCom Legume-Fructe a creat un grup de initiativa care are ca scop infiintarea unei forme asociative care sa reuneasca producatori de cirese! Iata si argumentele aduse de Aurel Tanase, presedintele ProdCom Legume-Fructe: CULTURA CIRESULUI ESTE O AFACERE DE SUCCES! Cireasa ca fruct acopera un procent mic in ce priveste cererea. Romania cu o suprafata de […]

Autor: Agrostandard | 11 August, 2020 | 0 comentarii | 263 vizualizari | 1 vot

piata sudului

Piata Sudului a fost reconstruita si extinsa cu spatii comerciale reconfigurate, in urma unei investitii de circa 10 milioane de euro, inaugurarea avand loc in data dee 11 august. Au fost amenajate 145 de tarabe pentru producatorii de fructe si legume, dispuse pe doua nivele – 105 la parter si 40 la etaj, precum si […]

Autor: Agrostandard | 10 August, 2020 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 1 vot

ACDBR-1

Distribuitorii de bunuri de larg consum se plang ca Ordonanța de Urgență nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile nu include si codurile CAEN specifice acestei activitati. Se intampla dupa ce Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) a semnalat inca de la inceputul lunii aprilie dificultatile […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard