Sustine Agrostandard
starea vremii
Distributie-Comert
Romanii renunta la paine si trec pe carne si legume! Fructele, tot putine..
Agrostandard | 15 October, 2019 | 0 comentarii | 110 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

COS MANCARECe mai mananca romanii! In 2018, a scazut consumul de paine si de lapte, dar a crescut cel de carne (probabil sunt si mai multi bani in piata?!). Cartoful ramane un produs de baza pentru toata lumea (3 kg/luna/cap de locuitor), cu observatia ca lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrindu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariați, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistica (INS). Daca la legume avem o crestere usoara, la fructe, in schimb, consumul este la un nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,03 kg. Datele au fost facute publice de INS pentru a marca Ziua Mondiala a Alimentației, sarbatorita anual la 16 octombrie de majoritatea țarilor lumii incepand din anul 1981. Ele au fost extrase din cercetarea Ancheta Bugetelor de Familie privind veniturile si consumurile populației.

Consumul la principalele produse alimentare:

– Painea si produsele de franzelarie reprezinta unul din alimentele de baza pentru toate categoriile de gospodarii analizate. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar a fost de 8.00 kg (8,20 kg/persoana in anul 2017), insemnand anual 96,5 kg/persoana (98,4 kg/persoana in 2017).

– Consumul mediu lunar de carne proaspata pe o persoana a fost, in anul 2018 de 3,60 kg/persona, in crestere fața de anul 2017. Impreuna cu preparatele din carne, acesta se ridica la 4,84 kg/persoana lunar, in crestere fața de anul anterior cu 0,09kg/persoana lunar, ceea ce inseamna un consum mediu anual de 58,07kg/persoana.

– Consumul de lapte a fost, in anul 2018, in medie lunar, de 5,63 litri/persoana (5,77 litri/persoana in 2017). In anul 2018, nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (6,21 litri/persoana in 2017 si 6,08 litri/persoana in 2018), iar cel mai scazut in cele de someri (4,12 litri/persoana in 2017 si 4,26litri/persoana in 2018).

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

– Consumul de branzeturi si smantana este mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,66kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,08kg/persoana). Nivelul consumului de branzeturi si smantana este diferențiat mai mult in funcție de numarul persoanelor din gospodarie, cel mai inalt inregistrandu-se la gospodariile formate dintro singura persoana (2,24kg/persoana).

– Cartoful este un aliment care se consuma in cantitați relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kg. Lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrindu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariați.

– Consumul de legume si conserve din legume a fost, in anul 2018, de 8,08 kg, in medie lunar pe o persoana, in crestere fața de anul anterior cu 0,09 kg/persoana. Ca si in cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferențiaza cel mai mult in funcție de marimea si componența gospodariei. Consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (12,35 kg/persoana) si in gospodariile fara copii (9,07 kg/persoana), iar cel mai mic in gospodariile cu 4 si mai mulți copii (5,01kg/persoana) si, respectiv, in cele compuse din 6 si mai multe persoane (5,65kg/persoana)

– Consumul de fructe este de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,03 kg in anul 2018 si 3,90 kg in anul 2017. In sinteza, diferențele in ceea ce priveste nivelul consumului principalelor alimente sunt determinate, in ordine, de marimea gospodariilor, de numarul copiilor sub 18 ani si de marimea venitului. Mediul de rezidența imprima un anumit specific, derivat, in principal, din modalitațile de acoperire a nevoilor, dar diferențele cantitative sunt mai puțin evidente.

Citeste si Romania, locul 14 in lume la importurile de tomate, in 2018

– Cercetarea statistica trimestriala continua privind Ancheta Bugetelor de Familie, ale carui rezultate sunt publicate anual in lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai in Romania”, releva, de altfel, o multitudine de alte aspecte de interes privind consumul alimentar din țara noastra.

Sursa foto: Stirile Kanald.ro

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

four × two =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 November, 2019 | 0 comentarii | 99 vizualizari | 1 vot

schloer

Schimbarile climatice, migratia accentuata, dar si dificultatile crescânde de a produce suficienta apa pentru irigatii sunt doar câteva din provocarile actuale care trebuie luate serios in calcul si analizate consecvent de specialistii preocupati de viitorul agriculturii. De aceea, considera specialistul in geopolitica Hardy Schloer, „este nevoie sa aplicam instrumente de inteligenta artificiala pentru luarea deciziilor […]

Autor: Agrostandard | 13 November, 2019 | 0 comentarii | 110 vizualizari | 1 vot

romanianfood

Pe 15 noiembrie 2019, BusinessMark va invita la cea de-a VII-a editie a „Romanian Food & Agribusiness Conference”, eveniment ce va avea loc la JW Marriott Hotel Bucuresti. Agricultura are o pondere importanta din PIB-ul României, chiar daca, pe fondul transformarii economiei românesti, ponderea in economie s-a diminuat in ultimele decenii. Cu toate acestea, agricultura […]

Autor: Agrostandard | 8 November, 2019 | 0 comentarii | 117 vizualizari | 1 vot

panda1

Preparatele vegane reprezinta unul dintre cele mai interesante segmente de piata in domeniul alimentar, cu o crestere de 7 ori, in 2018, si de 40 de ori fata de anul 2017, potrivit estimarilor platformei de comenzi si livrare de mancare foodpanda.ro, detinuta de Delivery Hero Romania. Cat despre 2020, prognozele privind vanzarile penru 2020, acestea […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2019 | 0 comentarii | 120 vizualizari | 1 vot

Summit-300

Cel mai important eveniment de business al sfarsitului de an Bucharest Food Summit 2019 are loc in perioada 12-13 noiembrie la Academia de Studii Economice din Bucuresti si la Hotel Sheraton. Dupa succesul inregistrat la prima editie, din noiembrie 2018, editia din 2019 se pozitioneaza ca un eveniment de o si mai mare anvergura, reunind […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2019 | 0 comentarii | 113 vizualizari | 1 vot

poli

Lansat in 1974 in fosta Iugoslavie, POLI este primul produs de tip „Carnati de Bologna” exclusiv din carne de pui creat in Europa. Desi ambalajul si identitatea brandului au fost reinnoite in ultimii ani, interiorul sau a ramas neschimbat, pentru ca respecta reteta originala lansata acum mai bine de 40 de ani. Gamele lansate in […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Oct 2019 | 0 comentarii | 819 vizualizari | 3 voturi
09 Oct 2019 | 0 comentarii | 613 vizualizari | 3 voturi
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2090 vizualizari | 3 voturi
»
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 6290 vizualizari | 2 voturi
»
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2090 vizualizari | 3 voturi
»
24 Aug 2019 | 0 comentarii | 1901 vizualizari | 1 vot
»
14 Sep 2019 | 0 comentarii | 1356 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2019 © Agrostandard