#RomaniaFunctioneaza. O carte ce ar putea fi castigatoare pentru pomicultura romaneasca!

#RomaniaFunctioneaza. O carte ce ar putea fi castigatoare pentru pomicultura romaneasca!

 

comanIn livezile din Romania se munceste la greu in aceasta perioada, pentru ca asa dupa cum bine se stie, in pomicultura toate trebuie facute la vremea lor, altfel orice greseala costa scump si tragem mult dupa ea, spune Mihail Coman, directorul general Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti Maracineni.
Pomicultorii trebuie sa fie foarte atenti la efectuarea lucrarilor specifice de sezon, mai ales in conditiile climatice actuale, daca vor sa aiba productie. Nu este suficient insa daca vor sa se mentina pe o piata tot mai concurenta. Cum va arata pomicultura romanesca in urmatoarele decenii, sa zicem peste vreo de 20 de ani?

Mihail Coman spune ca in continuare prunul si marul vor fi speciile predominante (ocupa circa 80% din suprafetele cu livezi, in prezent), dar vor cuceri teren si arbustii fructiferi (capsuni, afini). Iar Romania va trebuie sa-si joace bine cartea la nivel european, pentru ca se poate!

O tendinta remarcata, de altfel, de cativa ani, daca ne uitam la investitiile realizate cu bani europeni. Din cele 10.000 ha de livezi noi, afinul are o pondere de vreo 3.500 ha, in timp ce marul doar 500 ha. O realitate de care tot mai multa lume devine constienta si de care va trebui sa se tina cont din ce in ce mai mult in viitor.

Trebuie remarcata insa si o alta tendinta manifestata in ultima vreme. Odata cu accesul la fondurile europene, in Romania au aparut tot mai multe livezi in sudul tarii. Cumva a avut loc o migrare, daca putem spune asa, de la deal la ses, care a facut posibila infiintarea unor liveze pe suprafete mai mari (10-15 ha).

Citeste si “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”

Mai multe insa, despre pomicultura romaneasca si cercetarea in domeniu vom afla in urmatoarele zile…

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *