Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Romania vrea sa inregistreze 14 produse pe sisteme de calitate europene pana in 2020. Cam putin, nu?
Agrostandard | 11 August, 2017 | 0 comentarii | 349 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

prod traditIn perioada martie-august a.c. s-au desfasurat primele intalniri de lucru din 40 judete, organizate de catre directiile agricole, ca urmare a calendarului aprobat de conducerea MADR in vederea accelerarii demersurilor de punere in aplicare a “Programului de incurajare a produselor traditionale” din Capitolul Politici Agricole şi Dezvoltare Rurala a programului de guvernare 2017-2020. Astfel, au fost identificate de catre specialişti ai Direcţiilor pentru Agricultura Judeţene un numar de aproximativ 300 de produse la nivelul Romaniei, care se pot incadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene (naţionale – produse tradiţionale, reteta consacrata şi pe cele europene – Denumire de Origine Protejate (DOP), Indicatii Geografice Protejate (IGP) şi Specialitati Traditionale Garantate (STG).

Obiectivul acestui Program il constituie inregistrarea unui numar de 14 produse pentru Romania pe sisteme de calitate europene pana in 2020. Timp de 5 luni (martie –august a.c.), la initiativa MADR cu sprijinul Directiilor pentru Agricultura Judetene, 3 echipe de specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale au purtat un dialog interactiv cu toti factorii implicati, explicand legislatia nationala şi europeana pentru incadrarea pe sisteme de calitate europene şi naţionale.

S-au prezentat cazuri concrete de inregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate naţionale ca produs tradiţional sau ca reţeta consacrata romaneasca şi etapele de inregistrare pe sisteme europene, cat şi impartaşirea experienţei romaneşti in implementarea regulamentelor europene din domeniu.

Un alt subiect abordat la aceste intalniri a fost accelerarea implementarii legislaţiei naţionale in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa “produs montan”, Romania avand o treime din suprafaţa in zona montana ( 658 de UAT-uri din 27 de judeţe).

La acţiunile desfaşurate de catre reprezentanţii MADR au participat peste 2000 de fermieri, producatori agricoli, operatori economici, procesatori economici din domeniul agro-alimentar, reprezentanti ai Grupului de Actiune Locala-GAL, reprezentanti ai fundatiilor şi asociaţiilor din domeniu.

Intalnirile s-au bucurat de prezenţa presedintilor Consiliilor Judetene, prefectilor, primari, directori ai institutiilor publice locale (APIA, AFIR, ANSVSA, ANPC), factori locali de decizie care au stabilit introducerea in strategia de promovare a produselor locale atat organizarea de targuri cu produse traditionale, de piete volante, cat si acordarea de asistenta pentru fermieri in vederea inregistrarii produselor agricole si alimentare pe sistemele de calitate europene.

Concret, s-a urmarit cresterea numarului de produse atestate ca produs traditional si inregistrarea in Registrul National al Produselor Traditionale care va fi recunoscut pe piata, prin utilizarea logo-ului de “produs traditional”, proprietatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Toate aceste demersuri s-au finalizat cu un calendar de acţiuni pe urmatoarele luni, specifice fiecarui judeţ in parte. De asemenea, pentru sectorul industrie, operatorii economici vor fi consiliati pentru inregistrarea pe retete consacrate romanesti si pentru extinderea documentatiei tehnice aferente retetei consacrate romanesti.

In analiza celor aproximativ 300 de produse propuse de judete, cu potential pe termen lung, s-au identificat 100 de potentiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene.

Pana in anul 2019, un numar de aproximativ 20 de produse identificate la evenimentele din lunile martie – august a.c. sunt in atentia MADR pentru finalizarea documentatiei conform Regulamentului european nr. 1151/2012 şi a legislaţiei naţionale corespunzatoare acesteia, dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, judeţ Valcea, Telemea de Sibiu, Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de ştiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sambureşti, Carnaţi olteneşti, Mere de Voineşti, etc.

Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). Alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP).

Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, Tuica de Arges, Tuica Zetea de Mediesu Aurit.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

one + eight =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 October, 2017 | 0 comentarii | 123 vizualizari | 1 vot

CocoRico la targul Anuga

CocoRico, brandul 100% romanesc al grupului Aaylex, prezent pe pietele din 10 tari europene, a participat la targul Anuga din Koln, cel mai mare si cel mai important eveniment mondial din domeniul industriei alimentare al anului 2017. Targul Anuga, desfasurat anul acesta sub genericul ”Gusta viitorul”, a gazduit 7.200 de companii din 108 de tari, […]

Autor: Agrostandard | 12 October, 2017 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 1 vot

pungi

Autoritațile din Romania au anunțat ca, incepand de anul viitor, folosirea de pungi din plastic va fi interzisa. Ca alternativa, raman sacosele depanza si pungile de hartie. Sacosele de panza, intotdeauna la moda. Sacosele de panza sunt usor de imprimat si, ca si pungi de hartie, reprezinta un produs prietenos cu mediul inconjurator. Studiile spun […]

Autor: Agrostandard | 10 October, 2017 | 0 comentarii | 423 vizualizari | 1 vot

popescu 1

Daca producatorii de cereale se plang ca 2017 nu este un an bun din cauza preturilor mici, nici brutarii nu au motive de bucurie, dupa cate se pare. Costurile tot mai mari cu salariile, energia electrica si carburantii i-au determinat pe producatorii de paine sa treaca la scumpiri, un proces care se face deja simtit […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 458 vizualizari | 1 vot

pitis

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, i-a acordat lui Bogdan-Ionut Tuchilus primul atestat pentru un produs traditional din judetul Vrancea – ”Painea lui Pitis” – in cadrul Festivalului Viei si Vinului Bachus 2017. ”Painea lui Pitis” poarta numele unui brutar din perioada interbelica, fiind astfel un produs local cu traditie indelungata. Painea impletita la […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 2674 vizualizari | 1 vot

saghi

Producatorii romani de carne de porc au viata grea. Importurile tot mai mari de carne din strainatate, fie ca vorbim de carne congelata sau refrigerata, dar si preturile mci oferite de abatoare sunt doar cateva din motivele care dau batai de cap crescatorilor romani de porci. Pentru multi, lantul integrat constituie solutia care ii mentine […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1396 vizualizari | 4 voturi
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1764 vizualizari | 4 voturi
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 2017 vizualizari | 2 voturi
»
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 5116 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3534 vizualizari | 2 voturi
»
22 Iul 2017 | 0 comentarii | 2942 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard