Sustine Agrostandard
starea vremii
Analize
România, singura ţară din Europa care nu-şi protejează producătorii locali de legume şi fructe
Agrostandard | 26 October, 2013 | 1 comentarii | 1041 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

romania_legume_fructeProducătorii de legume şi fructe din România sunt în colaps, în timp ce, cea mai mare parte a fructelor şi legumelor comercializate pe piaţa românească provin din import. România nu face nimic pentru a-şi proteja piaţa internă, în vreme ce alte ţări din estul Europei depun toate efeorturile pentru a-I stimuli pe producătorii locali. Bulgaria a iniţiat recent o lege care nu permite comercializarea de legume şi fructe aduse de la mai mult de 150 de kilometri, iar Polonia a interzis, pur şi simplu, importurile de legume şi fructe motivând, pur şi simplu, că au destule. Fermierii români s-au arătat încântaţi de iniţiativele vecinilor noştri, care, spun ei,ar produce un boom al micilor producători.

Limita de kilometri înseamnă boom-ul producătorilor locali

“Ar fi extraordinar pentru producătorii români dacă s-ar limita aducerea legumelor şi fructelor de la maxim 150 de kilometri pentru că ar putea astfel să apară mici producători care să deservească oraşele respective. Ar apărea producătorii fideli, şi-ar face solarii şi câmpuri de legume şi fructe. Ar apărea, astfel, zone de dezvoltare care ar include toată ţara. Aşa cum este acum se construiesc doar nişte enclave de producători mamut care vând în toată ţara”, a arătat George Lazăr, vicepreşedinte al Cooperativei Micilor Fermieri Argeşeni.

Fermierii români sunt încântaţi şi de altă iniţiativă legislativă a bulgarilor care prevede că hypermarket-urile care vând legume şi fructe vor fi închise sâmbăta şi duminica, tocmai pentru a permite dezvoltarea micilor producători care îşi vând produsele la tarabă.

“Ar vinde şi producătorii locali în pieţele volante. Ar vinde două zile bieţii oameni şi ar trăi şapte cu ce au vândut. Este discrepanţă mare între hypermarket-uri şi micii producători. Hipermarket-urile au omorât majoritatea micilor producători care nu mai au cum să supravieţuiască în oraşe. Partea urâtă este că au început să distrugă şi pieţele. În pieţe nu mai vin decât pensionarii. Ceilalţi, care au maşini, merg direct la hypermarket”, a mai spus Lazăr.

Polonia interzice importurile: avem destule legume şi fructe

Dacă România nu face nimic pentru a-şi proteja producătorii locali, Polonia, de exemplu, îşi permite să interzică importurile de legume şi fructe fără vreo motivaţie cât de cât coerentă.

“România se cramponează prea tare de prevederile Uniunii Europene care nu sunt, nici pe departe, atât de drastice. De exemplu, Polonia a interzis, pur şi simplu, importurile de legume şi fructe pe motiv că au destule. N-au dat nicio explicaţie şi nu au păţit nimic”, a arătat George Stanson, director general al Case IH & Steyr Balkans.

Limitarea importurilor înseamnă mâncare mai sănătoasă

Dacă importul de legume şi fructe ar fi cât de cât reglementat, nu numai producătorii locali ar avea de câştigat. În primul rând ar câştiga consumatorii care ar mânca produse mai sănătoase.

“Pe lanţul alimentar, distanţa dintre producător şi consumator este cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de kilometri. Aşa că, dacă se produce ceva în Brazilia sau în China, cei de acolo pot face orice cu produsul pentru că nu-şi cunoaşte consumatorul şi ştie că nu are cum să fie tras la răspundere. Îşi permite să facă orice”, a declarat Avram Fiţiu, secretar general al Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică.

Guvernul de la Sofia nu a interzis în mod direct importurile de legume şi fructe, însă a introdus nişte “criterii de prospeţime” care presupun stabilirea unei distanţe maxime de 150 de kilometri între camp şi supermarket, sau de maxim şase ore între momentul recoltării fructelor sau legumelor şi apariţia efectivă a acestora pe rafturi. În acest fel se urmăreşte încurajarea producătorilor locali şi scoaterea de pe piaţă a importatorilor.

Măsura ocoleşte tratatele europene care stau la baza aşa-numitei Pieţe Comune, care stabilesc, printre altele caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească produsele proaspete.

Măsura va fi dificil de contracarat pentru că accesul legumelor şi fructelor va fi permis pe teritoriul bulgăresc, însă acestea nu vor mai putea fi vândute ca produse “proaspete” în spaţiile din hypermarket-uri sau din pieţe.
Potrivit propunerii legislative, chiar şi fructele şi legumele provenite din Bulgaria nu vor mai putea fi comercializate ca produse proaspete dacă depăşesc limita de 150 de kilometri, iar fructele şi legumele produse în ţările vecine, România, Turcia, Grecia, Serbia pot fi eligibile ca produse proaspete exclusiv în oraşele bulgareşti de graniţă.

Închis la hypermarket sâmbăta şi duminica

Mai mult, Bulgaria vrea să introducă o nouă lege care să închidă hypermarket-urile în zilele de sâmbătă şi duminică, după modelul practicat de mult timp în Occident, tocmai pentru a stimula apariţia micilor comercianţi, a micilor magazine de cartier şi a băcăniilor, dar şi pentru a favoriza apariţia micilor producători care-şi vând produsele prin pieţe volante. În Occident, hypermarket-urile sunt pregătite să accepte anumite “handicapuri”, precum week-end-ul închis, tocmai pentru a permite existenţa micilor afaceri. “Weekendul închis” la hypermarket coincide cu apariţia pieţelor volante unde micii producători îşi vând marfa direct, pe lângă distribuţia pentru băcăniile de cartier.

Măsura urmăreşte deblocarea producţiei şi micului comerţ local având în vedere faptul că, spre deosebire de Occident, unde hypermarket-urile se aprovizionează de pe pieţele locale, în estul Europei, şi în special în România, hypermarket-urile preferă marfa de import în detrimentul celei produse local.

Hipermarket-urile, obişnuite de ani buni cu aplicarea dublului-standard, nu văd, însă, cu ochi buni iniţiativa parlamentarilor bulgari şi nu dau semen că ar vrea să accepte foarte uşor condiţiile care sunt aplicate fără reţineri în ţările lor de origine.

Măsura ar putea fi aplicată în scurt timp, deşi hypermarket-urile bulgăreşti, spre deosebire de cele din România, preiau în proporţii importante produse de pe piaţa locală.

Concluzia, cât se poate de simplă, este formulată de George Lazăr, producătorul argeşean de legume şi fructe:

“Ei (oficialii MADR -n.r.) nu urmăresc interesele poporului ci pe ale supermarket-urilor, pe ale importatorilor. Altă explicaţie nu există”…

Sursa: Lumea Satului

One comment

  • albu
    February 21, 2015

    probabil DNA va descoperii,pe cei ce impiedica buna functionare,dupa criterii personale,a comertului de legume.Si mai ales politica impusa de ,,Bucuresti,,contra producatorului roman.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

4 − 1 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 8 June, 2018 | 0 comentarii | 2118 vizualizari | 1 vot

ORZ B

FAO si-a marit prognoza pentru productia mondiala de cereale in 2018 la 2 610 milioane de tone, care, daca va fi confirmata, ar reprezenta o scadere anuala de 1,5% fata de nivelul ridicat din anul precedent, potrivit raportului FAO privind Cererea si Oferta de Cereale, publicat in data de 7 iunie. Productia mondiala de grau […]

Autor: Agrostandard | 3 June, 2018 | 0 comentarii | 1233 vizualizari | 1 vot

tineri

Toata lumea vorbeste de importanta acordata tinerilor agricultori in viitoarea PAC, in contextul in care agricultura europeana va cunoaste schimbari semnificative dupa 2020. Care sunt, insa, statele care stau cel mai bine la capitolul tineri agricultori si unde se afla Romania? Datele Eurostat pentru 2013 arata ca Polonia se afla pe primul loc in UE […]

Autor: Agrostandard | 27 April, 2018 | 18 comentarii | 579 vizualizari | 1 vot

ro map 27 msigla 277

Publicatia AGROSTANDARD lanseaza Studiul de Piata “Cele mai productive soluri din Romania. Top producatori Cereale”, un demers unic in media romaneasca, menit sa atraga atentia asupra potentialului productiv al terenurilor agricole autohtone, dar si asupra celor mai importanti jucatori de pe piata locala. Romania se numara printre cei mai mari cultivatori de cereale din Europa, […]

Autor: Agrostandard | 16 April, 2018 | 1 comentarii | 607 vizualizari | 1 vot

PORUMBUL

Giurgiu este judetul care a obtinut, anul trecut, cea mai mare productie medie la hectar la cultura de porumb: 9.298 kg/ha, ceea ce inseamna cu peste 1.000 kg in plus fata de urmatoarea clasata in topul judetelor si cu peste 3.000 de kilograme comparativ cu media pe tara. Pe locul doi in acest clasament s-a […]

Autor: Agrostandard | 12 March, 2018 | 0 comentarii | 712 vizualizari | 1 vot

coperta legume sera

Productia de tomate in lume a atins un nivel istoric in 2016 ! Cel mai mare producator a fost China, in timp ce Olanda a avut cel mai mare randament. Datele FAO arata ca productia mondiala de tomate a cunoscut un volum record de 177 042 000 tone, ceea ce inseamna un avans de 29,08% […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
11 Apr 2018 | 3 comentarii | 15460 vizualizari | 2 voturi
»
15 Iun 2018 | 1 comentarii | 4899 vizualizari | 1 vot
»
22 Mai 2018 | 1 comentarii | 4836 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Stupul inteligent | SIMbee



bad politics

2018 © Agrostandard