Sustine Agrostandard
starea vremii
Analize
România, singura ţară din Europa care nu-şi protejează producătorii locali de legume şi fructe
Agrostandard | 26 October, 2013 | 1 comentarii | 982 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

romania_legume_fructeProducătorii de legume şi fructe din România sunt în colaps, în timp ce, cea mai mare parte a fructelor şi legumelor comercializate pe piaţa românească provin din import. România nu face nimic pentru a-şi proteja piaţa internă, în vreme ce alte ţări din estul Europei depun toate efeorturile pentru a-I stimuli pe producătorii locali. Bulgaria a iniţiat recent o lege care nu permite comercializarea de legume şi fructe aduse de la mai mult de 150 de kilometri, iar Polonia a interzis, pur şi simplu, importurile de legume şi fructe motivând, pur şi simplu, că au destule. Fermierii români s-au arătat încântaţi de iniţiativele vecinilor noştri, care, spun ei,ar produce un boom al micilor producători.

Limita de kilometri înseamnă boom-ul producătorilor locali

“Ar fi extraordinar pentru producătorii români dacă s-ar limita aducerea legumelor şi fructelor de la maxim 150 de kilometri pentru că ar putea astfel să apară mici producători care să deservească oraşele respective. Ar apărea producătorii fideli, şi-ar face solarii şi câmpuri de legume şi fructe. Ar apărea, astfel, zone de dezvoltare care ar include toată ţara. Aşa cum este acum se construiesc doar nişte enclave de producători mamut care vând în toată ţara”, a arătat George Lazăr, vicepreşedinte al Cooperativei Micilor Fermieri Argeşeni.

Fermierii români sunt încântaţi şi de altă iniţiativă legislativă a bulgarilor care prevede că hypermarket-urile care vând legume şi fructe vor fi închise sâmbăta şi duminica, tocmai pentru a permite dezvoltarea micilor producători care îşi vând produsele la tarabă.

“Ar vinde şi producătorii locali în pieţele volante. Ar vinde două zile bieţii oameni şi ar trăi şapte cu ce au vândut. Este discrepanţă mare între hypermarket-uri şi micii producători. Hipermarket-urile au omorât majoritatea micilor producători care nu mai au cum să supravieţuiască în oraşe. Partea urâtă este că au început să distrugă şi pieţele. În pieţe nu mai vin decât pensionarii. Ceilalţi, care au maşini, merg direct la hypermarket”, a mai spus Lazăr.

Polonia interzice importurile: avem destule legume şi fructe

Dacă România nu face nimic pentru a-şi proteja producătorii locali, Polonia, de exemplu, îşi permite să interzică importurile de legume şi fructe fără vreo motivaţie cât de cât coerentă.

“România se cramponează prea tare de prevederile Uniunii Europene care nu sunt, nici pe departe, atât de drastice. De exemplu, Polonia a interzis, pur şi simplu, importurile de legume şi fructe pe motiv că au destule. N-au dat nicio explicaţie şi nu au păţit nimic”, a arătat George Stanson, director general al Case IH & Steyr Balkans.

Limitarea importurilor înseamnă mâncare mai sănătoasă

Dacă importul de legume şi fructe ar fi cât de cât reglementat, nu numai producătorii locali ar avea de câştigat. În primul rând ar câştiga consumatorii care ar mânca produse mai sănătoase.

“Pe lanţul alimentar, distanţa dintre producător şi consumator este cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de kilometri. Aşa că, dacă se produce ceva în Brazilia sau în China, cei de acolo pot face orice cu produsul pentru că nu-şi cunoaşte consumatorul şi ştie că nu are cum să fie tras la răspundere. Îşi permite să facă orice”, a declarat Avram Fiţiu, secretar general al Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică.

Guvernul de la Sofia nu a interzis în mod direct importurile de legume şi fructe, însă a introdus nişte “criterii de prospeţime” care presupun stabilirea unei distanţe maxime de 150 de kilometri între camp şi supermarket, sau de maxim şase ore între momentul recoltării fructelor sau legumelor şi apariţia efectivă a acestora pe rafturi. În acest fel se urmăreşte încurajarea producătorilor locali şi scoaterea de pe piaţă a importatorilor.

Măsura ocoleşte tratatele europene care stau la baza aşa-numitei Pieţe Comune, care stabilesc, printre altele caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească produsele proaspete.

Măsura va fi dificil de contracarat pentru că accesul legumelor şi fructelor va fi permis pe teritoriul bulgăresc, însă acestea nu vor mai putea fi vândute ca produse “proaspete” în spaţiile din hypermarket-uri sau din pieţe.
Potrivit propunerii legislative, chiar şi fructele şi legumele provenite din Bulgaria nu vor mai putea fi comercializate ca produse proaspete dacă depăşesc limita de 150 de kilometri, iar fructele şi legumele produse în ţările vecine, România, Turcia, Grecia, Serbia pot fi eligibile ca produse proaspete exclusiv în oraşele bulgareşti de graniţă.

Închis la hypermarket sâmbăta şi duminica

Mai mult, Bulgaria vrea să introducă o nouă lege care să închidă hypermarket-urile în zilele de sâmbătă şi duminică, după modelul practicat de mult timp în Occident, tocmai pentru a stimula apariţia micilor comercianţi, a micilor magazine de cartier şi a băcăniilor, dar şi pentru a favoriza apariţia micilor producători care-şi vând produsele prin pieţe volante. În Occident, hypermarket-urile sunt pregătite să accepte anumite “handicapuri”, precum week-end-ul închis, tocmai pentru a permite existenţa micilor afaceri. “Weekendul închis” la hypermarket coincide cu apariţia pieţelor volante unde micii producători îşi vând marfa direct, pe lângă distribuţia pentru băcăniile de cartier.

Măsura urmăreşte deblocarea producţiei şi micului comerţ local având în vedere faptul că, spre deosebire de Occident, unde hypermarket-urile se aprovizionează de pe pieţele locale, în estul Europei, şi în special în România, hypermarket-urile preferă marfa de import în detrimentul celei produse local.

Hipermarket-urile, obişnuite de ani buni cu aplicarea dublului-standard, nu văd, însă, cu ochi buni iniţiativa parlamentarilor bulgari şi nu dau semen că ar vrea să accepte foarte uşor condiţiile care sunt aplicate fără reţineri în ţările lor de origine.

Măsura ar putea fi aplicată în scurt timp, deşi hypermarket-urile bulgăreşti, spre deosebire de cele din România, preiau în proporţii importante produse de pe piaţa locală.

Concluzia, cât se poate de simplă, este formulată de George Lazăr, producătorul argeşean de legume şi fructe:

“Ei (oficialii MADR -n.r.) nu urmăresc interesele poporului ci pe ale supermarket-urilor, pe ale importatorilor. Altă explicaţie nu există”…

Sursa: Lumea Satului

One comment

  • albu
    February 21, 2015

    probabil DNA va descoperii,pe cei ce impiedica buna functionare,dupa criterii personale,a comertului de legume.Si mai ales politica impusa de ,,Bucuresti,,contra producatorului roman.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

14 − six =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 February, 2018 | 0 comentarii | 549 vizualizari | 1 vot

top-600-coperta-1

Ialomita se afla in topul judetelor, alaturi de Calarasi, unde se afla cel mai scump teren agricol din Romania. În aceasta zona agricola a tarii, una dintre cele mai fertile, motiv pentru care si este asa de cautata de straini, hectarul de teren se vinde la preturi cuprinse intre 5.000 euro si 1.000 euro, potrivit […]

Autor: Agrostandard | 6 February, 2018 | 0 comentarii | 485 vizualizari | 1 vot

ins

Se spune adesea ca unul dintre motivele pentru care fermierii romani nu castiga suficient de bine este acela ca vand marfa la recoltare, din cauza lipsei spatiilor de depozitare. Insa cei cu experienta in acest domeniu stiu ca stocarea marfii nu este intotdeauna o garantie a unui profit mai mare, se arata intr-o analiza AgroGo. […]

Autor: Agrostandard | 5 February, 2018 | 0 comentarii | 799 vizualizari | 1 vot

exploatatii

Terenurile agricole din Romania sunt in continuare atractive pentru straini si pe buna dreptate, numai daca ne gandim la preturi. In zonele Ialomita si Calarasi tranzactiile de anul trecut s-au realizat la preturi intre 5.000 si 10.000 de euro/hectar, in timp ce in Iasi pretul unui hectar a ajuns si la 7.000 de euro pe […]

Autor: Agrostandard | 25 January, 2018 | 0 comentarii | 1258 vizualizari | 1 vot

porumb

In ultimii trei ani, productia de porumb a Europei a fost deficitara raportat la consum, cu un nivel mediu de productie de 59 milioane de tone, fata de un consum mediu anual de 74 milioane de tone. Daca Europa este deficitara la capitolul productie, tarile de pe continentul american produc in exces. Si totusi, cursul […]

Autor: Agrostandard | 8 January, 2018 | 0 comentarii | 1224 vizualizari | 1 vot

grau analiza

2018 se anunta un an bun pentru producatorii de grau, cel putin in ceea ce priveste preturile, dupa aproape zece ani de scadere, cu doua exceptii, anii 2010 si 2012 pe fondul secetelor din Marea Neagra (2010) si SUA (2012). Ori se stie ca, din punct de vedere istoric, tendinta de scadere a preturilor la […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
29 Noi 2017 | 0 comentarii | 1630 vizualizari | 3 voturi
29 Ian 2018 | 0 comentarii | 299 vizualizari | 2 voturi
21 Ian 2018 | 0 comentarii | 996 vizualizari | 2 voturi
»
15 Dec 2017 | 0 comentarii | 3510 vizualizari | 1 vot
»
20 Dec 2017 | 0 comentarii | 2578 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2018 © Agrostandard