Sustine Agrostandard
starea vremii
Analize
România, singura ţară din Europa care nu-şi protejează producătorii locali de legume şi fructe
Agrostandard | 26 October, 2013 | 1 comentarii | 1159 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

romania_legume_fructeProducătorii de legume şi fructe din România sunt în colaps, în timp ce, cea mai mare parte a fructelor şi legumelor comercializate pe piaţa românească provin din import. România nu face nimic pentru a-şi proteja piaţa internă, în vreme ce alte ţări din estul Europei depun toate efeorturile pentru a-I stimuli pe producătorii locali. Bulgaria a iniţiat recent o lege care nu permite comercializarea de legume şi fructe aduse de la mai mult de 150 de kilometri, iar Polonia a interzis, pur şi simplu, importurile de legume şi fructe motivând, pur şi simplu, că au destule. Fermierii români s-au arătat încântaţi de iniţiativele vecinilor noştri, care, spun ei,ar produce un boom al micilor producători.

Limita de kilometri înseamnă boom-ul producătorilor locali

“Ar fi extraordinar pentru producătorii români dacă s-ar limita aducerea legumelor şi fructelor de la maxim 150 de kilometri pentru că ar putea astfel să apară mici producători care să deservească oraşele respective. Ar apărea producătorii fideli, şi-ar face solarii şi câmpuri de legume şi fructe. Ar apărea, astfel, zone de dezvoltare care ar include toată ţara. Aşa cum este acum se construiesc doar nişte enclave de producători mamut care vând în toată ţara”, a arătat George Lazăr, vicepreşedinte al Cooperativei Micilor Fermieri Argeşeni.

Fermierii români sunt încântaţi şi de altă iniţiativă legislativă a bulgarilor care prevede că hypermarket-urile care vând legume şi fructe vor fi închise sâmbăta şi duminica, tocmai pentru a permite dezvoltarea micilor producători care îşi vând produsele la tarabă.

“Ar vinde şi producătorii locali în pieţele volante. Ar vinde două zile bieţii oameni şi ar trăi şapte cu ce au vândut. Este discrepanţă mare între hypermarket-uri şi micii producători. Hipermarket-urile au omorât majoritatea micilor producători care nu mai au cum să supravieţuiască în oraşe. Partea urâtă este că au început să distrugă şi pieţele. În pieţe nu mai vin decât pensionarii. Ceilalţi, care au maşini, merg direct la hypermarket”, a mai spus Lazăr.

Polonia interzice importurile: avem destule legume şi fructe

Dacă România nu face nimic pentru a-şi proteja producătorii locali, Polonia, de exemplu, îşi permite să interzică importurile de legume şi fructe fără vreo motivaţie cât de cât coerentă.

“România se cramponează prea tare de prevederile Uniunii Europene care nu sunt, nici pe departe, atât de drastice. De exemplu, Polonia a interzis, pur şi simplu, importurile de legume şi fructe pe motiv că au destule. N-au dat nicio explicaţie şi nu au păţit nimic”, a arătat George Stanson, director general al Case IH & Steyr Balkans.

Limitarea importurilor înseamnă mâncare mai sănătoasă

Dacă importul de legume şi fructe ar fi cât de cât reglementat, nu numai producătorii locali ar avea de câştigat. În primul rând ar câştiga consumatorii care ar mânca produse mai sănătoase.

“Pe lanţul alimentar, distanţa dintre producător şi consumator este cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de kilometri. Aşa că, dacă se produce ceva în Brazilia sau în China, cei de acolo pot face orice cu produsul pentru că nu-şi cunoaşte consumatorul şi ştie că nu are cum să fie tras la răspundere. Îşi permite să facă orice”, a declarat Avram Fiţiu, secretar general al Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică.

Guvernul de la Sofia nu a interzis în mod direct importurile de legume şi fructe, însă a introdus nişte “criterii de prospeţime” care presupun stabilirea unei distanţe maxime de 150 de kilometri între camp şi supermarket, sau de maxim şase ore între momentul recoltării fructelor sau legumelor şi apariţia efectivă a acestora pe rafturi. În acest fel se urmăreşte încurajarea producătorilor locali şi scoaterea de pe piaţă a importatorilor.

Măsura ocoleşte tratatele europene care stau la baza aşa-numitei Pieţe Comune, care stabilesc, printre altele caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească produsele proaspete.

Măsura va fi dificil de contracarat pentru că accesul legumelor şi fructelor va fi permis pe teritoriul bulgăresc, însă acestea nu vor mai putea fi vândute ca produse “proaspete” în spaţiile din hypermarket-uri sau din pieţe.
Potrivit propunerii legislative, chiar şi fructele şi legumele provenite din Bulgaria nu vor mai putea fi comercializate ca produse proaspete dacă depăşesc limita de 150 de kilometri, iar fructele şi legumele produse în ţările vecine, România, Turcia, Grecia, Serbia pot fi eligibile ca produse proaspete exclusiv în oraşele bulgareşti de graniţă.

Închis la hypermarket sâmbăta şi duminica

Mai mult, Bulgaria vrea să introducă o nouă lege care să închidă hypermarket-urile în zilele de sâmbătă şi duminică, după modelul practicat de mult timp în Occident, tocmai pentru a stimula apariţia micilor comercianţi, a micilor magazine de cartier şi a băcăniilor, dar şi pentru a favoriza apariţia micilor producători care-şi vând produsele prin pieţe volante. În Occident, hypermarket-urile sunt pregătite să accepte anumite “handicapuri”, precum week-end-ul închis, tocmai pentru a permite existenţa micilor afaceri. “Weekendul închis” la hypermarket coincide cu apariţia pieţelor volante unde micii producători îşi vând marfa direct, pe lângă distribuţia pentru băcăniile de cartier.

Măsura urmăreşte deblocarea producţiei şi micului comerţ local având în vedere faptul că, spre deosebire de Occident, unde hypermarket-urile se aprovizionează de pe pieţele locale, în estul Europei, şi în special în România, hypermarket-urile preferă marfa de import în detrimentul celei produse local.

Hipermarket-urile, obişnuite de ani buni cu aplicarea dublului-standard, nu văd, însă, cu ochi buni iniţiativa parlamentarilor bulgari şi nu dau semen că ar vrea să accepte foarte uşor condiţiile care sunt aplicate fără reţineri în ţările lor de origine.

Măsura ar putea fi aplicată în scurt timp, deşi hypermarket-urile bulgăreşti, spre deosebire de cele din România, preiau în proporţii importante produse de pe piaţa locală.

Concluzia, cât se poate de simplă, este formulată de George Lazăr, producătorul argeşean de legume şi fructe:

“Ei (oficialii MADR -n.r.) nu urmăresc interesele poporului ci pe ale supermarket-urilor, pe ale importatorilor. Altă explicaţie nu există”…

Sursa: Lumea Satului

One comment

  • albu
    February 21, 2015

    probabil DNA va descoperii,pe cei ce impiedica buna functionare,dupa criterii personale,a comertului de legume.Si mai ales politica impusa de ,,Bucuresti,,contra producatorului roman.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

one − one =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 12 January, 2019 | 0 comentarii | 227 vizualizari | 1 vot

porumb_2018

2018 a fost un an bun pentru producatorii de porumb, cu o medie de 5.959 kg/ha, ceea ce a facut posibila atingerea unei recolte de 18,971 milioane de tone, ceea ce plaseaza Romania pe locul 1 in UE. Pe urmatoarele pozitii s-au clasat Franta – 12,5 mil. tone, Ungaria – 7,7 mil.to, Italia – 6,2 […]

Autor: Agrostandard | 11 January, 2019 | 0 comentarii | 92 vizualizari | 1 vot

ROMANIA_ue

Pentru ca subiectul zilei este preluarea presedintiei CE de catre Romania pentru timp de sase luni, iata si cateva cifre care ilustreaza pozitia ocupata de Romania in UE! Sunt lucruri cu care ne mandrim, dar si altele de care nu ne face placere sa amintim. Ar trebui totusi sa ne bucuram ca avem si cateva […]

Autor: Agrostandard | 3 December, 2018 | 0 comentarii | 233 vizualizari | 1 vot

FLOAREA

Dupa un debut promitator la inceputul anului 2000, agricutura ecologica pare sa fi intrat intr-un con de umbra in Romania, in ultimii ani. O dovedesc statisticile oficiale, dar si evolutia jucatorilor din piata. In doar trei ani, Romania a pierdut circa 5.000 de companii inregistrate in sistemul de productie ecologic, dar si circa 75.000 ha. […]

Autor: Agrostandard | 19 November, 2018 | 0 comentarii | 174 vizualizari | 1 vot

fructe

Consumul de sucuri din fructe si nectar in Romania a atins 64 milioane de litri, in 2017, comparativ cu 61 miioane de litri, in 2016, incadrandu-se pe un trend ascendent in ultimii ani. Fata de 2013, de exemplu, avansul este de circa 10 milioane de litri, ceea ce inseamna o crestere de circa 19%, potrivit […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2018 | 0 comentarii | 167 vizualizari | 1 vot

rompan

Romanii nu sunt mari amatori de paste fainoase, ocupand chiar ultimul loc in UE, la mare distanta de italieni sau albanezi, de exemplu, care se lauda cu un consum de peste 30 kg /cap de locuitor pe an, ceea ce ii claseaza pe primele pozitii la nivel mondial. La noi, media pe cap de locuitor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
04 Ian 2019 | 0 comentarii | 166 vizualizari | 4 voturi
18 Dec 2018 | 0 comentarii | 214 vizualizari | 3 voturi
24 Oct 2018 | 2 comentarii | 916 vizualizari | 3 voturi
»
21 Oct 2018 | 0 comentarii | 2025 vizualizari | 1 vot
»
18 Oct 2018 | 0 comentarii | 1599 vizualizari | 1 vot
»
27 Oct 2018 | 0 comentarii | 1196 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2019 © Agrostandard