Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Analize
Romania este pe locul 38 in lume intr-un clasament privind securitatea alimentara
Agrostandard | 30 October, 2018 | 0 comentarii | 569 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

cortevaCorteva AgriscienceTM, Divizia de Agricultura a DowDuPont, si Economist Intelligence Unit (EIU) au publicat rezultatele Global Food Security Index 2018 – GFSI (Indicele Global al Securitatii Alimentare, editia 2018). Acest raport, sponsorizat de Corteva Agriscience, ofera un cadru comun pentru intelegerea cauzelor lipsei sigurantei alimentare pe plan global. Romania se situeaza pe pozitia a 38-a in acest clasament cu un scor total de 68,9 puncte – o imbunatatire cu un punct fata de anul 2017. Tara noastra a obtinut cel mai bun punctaj pentru Calitatea si siguranta alimentelor (locul 32 in lume), urmat de Disponibilitatea hranei (pozitia 35) si Accesibilitatea acesteia (locul 43). Romania a avut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un numar mare de categorii analizate de acest indice.

Astfel, a fost remarcata existenta unui mediu favorabil pentru siguranta alimentara, dar si o varietate mare de surse de finantare pentru fermieri. La aceasta se adauga un risc scazut ca rata de urbanizare sa afecteze productia agricola.

Citeste si Copa-Cogeca: Productia de cereale este mai mica cu 12,2%, in acest an in UE. Romania, scadere de 3 mil. tone la grau

Raportul mentioneaza dedicarea autoritatilor romane pentru cresterea standardelor alimentare, existenta unui ghid pentru o dieta echilibrata si bogata in nutrienti, prezenta unei strategii de imbunatatire a alimentatiei si colectarea de date privind deficientele populatiei cauzate de nutritie.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Siguranta alimentara din Romania este sustinuta de existenta unei capacitati suficiente de stocare a mancarii, potrivit indicelui. De asemenea, romanii au acces foarte bun la surse de apa potabila, precum si o retea bine dezvoltata de magazine alimentare. In acelasi timp, tara a inregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achizitionarea hranei, infrastructura din domeniul agricol si volatilitatea productiei agricole, deoarece Romania a raportat diferente mari intre productiile agricole inregistrate anual in ultimele doua decenii. Datele GFSI in detaliu pot fi gasite aici – http://foodsecurityindex.eiu.com/.

Pentru prima data in istoria indicelui GFSI, Singapore ocupa prima pozitie in GFSI 2018. Singapore este aici partial datorita cresterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor in intervalul 2012-2018, precum si ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodarie pentru achizitia mancarii – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicata. Dincolo de cresterea PIB-ului, Singapore, dintre toate tarile analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole.

Criteriile de notare a tarilor din GFSI sunt stabilite in urma analizei dinamicii sistemelor alimentare si efectelor globale ale schimbarilor de mediu. GFSI este primul instrument de examinare a sigurantei alimentare din perspectiva accesibilitatii, disponibilitatii si calitatii hranei din 113 tari. In mare parte dintre aceste tari este activa si compania Corteva Agriscience.

Vezi si STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Rezultatele acestei cercetari arata ca tarile cu un nivel mediu sau mic al veniturilor au inregistrat in 2018 cele mai mari cresteri, semnaland o orientare spre adoptarea unor masuri de securitate alimentara mai eficiente. Dezvoltarea infrastructurii agricole si cresterea capacitatii de productie utila pentru a hrani o populatie aflata in crestere sunt considerate principalele motive ale imbunatatirilor consemnate de raport.

Efectele schimbarilor de mediu

In 2017, GFSI a inclus o categorie noua dedicata mediului, subliniind nevoia de conservare a resurselor, de adaptare la schimbarile climatice si de adoptare a unor practici sustenabile in agricultura. Folosind informatii despre schimbarea temperaturii, despadurirea terenurilor si epuizarea resurselor de apa, categoria „Resurse Naturale si Capacitate de adaptare” a fost utilizata pentru masurarea efectelor viitoare aduse de schimbarea mediului asupra tarilor din GFSI. Faptul ca indicele a luat in calcul si date din categoria „Resurse Naturale si Capacitate de adaptare” a facut ca scorul mediu al tarilor cu venituri ridicate sa scada mai mult decat cel al celor din alte grupe de venit. Oricum, fiecare tara va trebui sa se pregateasca pentru a face fata acestor riscuri.

„Includerea categoriei „Resurse si Capacitate de adaptare” ofera liderilor globali un nou instrument de masurare a securitatii alimentare si ne ajuta sa vedem consecintele pe care le au actiunile noastre pe termen lung in materie de schimbari climatice”, declara Jerry Flint, Global Initiatives & Sustainability Leader in cadrul Corteva Agriscience. „Posibilitatea de a vedea riscurile la care suntem expusi, ofera liderilor din domeniul agricol sansa unei mai bune pozitionari pentru a raspunde acestor provocari. Sa stim cum se intrepatrund aceste riscuri si ce inseamna fiecare dintre ele luat individual, ofera sansa de a diminua o parte din pericole si de a ne adapta mai bine pentru viitor”.

GFSI a ajuns la concluzia ca schimbarile climatice globale induc un grad de nesiguranta in producerea si distribuirea hranei si creeaza probleme noi, fara precedent. Anticiparea este mai dificila pe terenuri necunoscute, iar capacitatea de adaptare a sistemelor alimentare devine foarte importanta.

Modificari in procedeul de evaluare

In ciuda imbunatatirilor evidentiate de GFSI 2018 la capitolele disponibilitate si accesibilitate a alimentelor, in general a scazut calitatea mancarii si nivelul sigurantei alimentare, in parte datorita unei diete slab diversificate si a unei calitati slabe a proteinelor. Au fost consemnate imbunatatiri in adoptarea unor directii si strategii nutritionale nationale, precum si in lanturile de retail alimentar. Cu toate acestea, indicele arata ca tarile ar trebui sa faca mai mult pentru siguranta si calitatea alimentelor, mai ales pentru combaterea riscului de contaminare pe lantul de aprovizionare.

Pentru al doilea an consecutiv s-a inregistrat o scadere a pozitiei Statelor Unite in GFSI. SUA au ocupat in intervalul 2012 si 2016 prima pozitie, dar anul acesta sunt pe pozitia a treia, la egalitate cu Regatul Unit. Scaderea reflecta o rata lenta de implementare a unor imbunatatiri comparativ cu alte tari, fara a se inregistra o diminuare a punctajului general al tarii (85 de puncte in 2018, fata de 84,6 in 2017).

Din anul 2016 SUA a inregistrat un scor mai mic la capitolul stabilitate politica, fapt care a impiedicat evolutia securitatii alimentare in intervalul 2016 si 2018. Amenintarea venita cu impunerea unor bariere comerciale poate determina o crestere a pretului alimentelor, ceea ce va afecta in continuare punctajul SUA.

Despre Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultura a DowDuPont

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultura a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmeaza sa devina companie independenta, listata la bursa, asa cum s-a anuntat anterior, proces care va fi finalizat in luna iunie 2019. Divizia combina capacitatile DuPont Pioneer, DuPont Protectia Plantelor si Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ ofera fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzand unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminte, precum si alte produse premiate de protectia culturilor – si aduce constant noi produse in piata prin intermediul unei echipe de cercetare puternice in domeniul chimic si tehnologic. Mai multe informatii gasiti pe www.corteva.com.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 169 vizualizari | 1 vot

finantare

Importanta agribusiness-ului este legata de asigurarea securitatii și sigurantei alimentare a populatiei, de ponderea ridicata pe care acesta o are la formarea Produsului Intern Brut (in anul 2018, sectorul agroalimentar a contribuit cu 4,35%), dar și de ponderea ridicata a populatiei ocupate in acest sector in totalul populatiei ocupate (in anul 2018, populatia ocupata in […]

Autor: Agrostandard | 7 October, 2020 | 1 comentarii | 1969 vizualizari | 1 vot

d1

Deficitul agroalimentar al Romaniei este ingrijorator, fiind dat de importul cu produse cu valoare adaugata mai mare, sustine Prof. Univ. Dr. Toma Adrian Dinu, Decan – Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura și Dezvoltare Rurala, USAMV București. Exportam cu pret mediu de 446 $/t și importam cu 922 $/t fiind evidenta lipsa de competitivitate […]

Autor: Agrostandard | 13 July, 2020 | 0 comentarii | 559 vizualizari | 1 vot

floare

In acest an, Rusia ar urma sa aiba o recolta de floarea soarelui de aproximativ 15,5 milioane de tone, in timp ce in Ucraina este asteptata o productie de circa 16 milioane de tone, potrivit estimarilor analistilor. Astfel, in sezonul 2020/21, Rusia si Ucraina, in conditii meteorologice bune, vor recolta in total 32 de milioane […]

Autor: Agrostandard | 6 June, 2020 | 0 comentarii | 661 vizualizari | 1 vot

rapita2020

Suprafete tot mai mici la cultura de rapita, recolta la nivelul anului 2019! Productia din acest an este estimata la circa 700.000 de tone, nivel in crestere usoara fata de 2019, potrivit unui raport de piata publicat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Dupa cate se pare, productiile par sa fie mai mari decat estimarile initiale […]

Autor: Agrostandard | 2 June, 2020 | 0 comentarii | 795 vizualizari | 1 vot

grau

Productía de grau a Romaniei ar putea atinge 6,9 milioane de tone, in acest an, intr-un scenariu mediu optimist, in conditiile secetei prelungite din primavara, se arata intr-un raport de piata realizat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Nu doar Romania asteapta productii mai mici, ci si Rusia sau Ucraina, jucatori importanti in bazinul Marii Negre. […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1786 vizualizari | 4 voturi
27 Feb 2021 | 0 comentarii | 284 vizualizari | 3 voturi
26 Feb 2021 | 0 comentarii | 639 vizualizari | 3 voturi
19 Feb 2021 | 0 comentarii | 363 vizualizari | 3 voturi
»
27 Ian 2021 | 0 comentarii | 5472 vizualizari | 3 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 2125 vizualizari | 3 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1909 vizualizari | 2 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1786 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2021 © Agrostandard