Romania produce peste 3,5 milioane de tone de legume pe an, cantitate in scadere, obtinuta de pe cele 239.000 hectare cultivate. Daca in sezonul cald, producatorii interni pot sa asigure in cea mai mare parte necesarul intern, iarna sunt probleme, in conditiile in care suprafetele protejate (sere si solarii) sunt foarte mici, adica undeva la 7.500 ha, conform datelor din piata. Spre comparatie, in Europa, suprafetele se ridica la circa 750.000 hectare. In tara noastra, randamentul la hectar este de circa 14 tone, spre deosebire de Olanda, de exemplu, unde se atinge 50 tone. Specialistii apreciaza ca pentru Romania, cea mai buna solutie este marirea suprafetelor cu spatii protejate. La nivelul anului 2015 existau doar 280 ha de sera, comparativ cu 2.460 ha spatii incalzite, in 1989, dupa cum sustine doctor inginer Victor Lacatus.
Mai multe informatii despre situatia sectorului legumicol puteti afla din Studiul de Piata „Producatori si Bazine Legumicole din Romania”, lansat de publicatiile AGROSTANDARD si MODERN BUYER, impreuna cu agentia de comunicare TMT PR.
Disponibil in format electronic (pdf), materialul este realizat sub forma unei baze de date in care sunt prezentati peste 300 de producatori de legume din intreaga tara, grupati pe judete. Impreuna, acestia realizeaza o productie anuala de 3.6 mil. tone de legume.
Studiul extensiv, unic pe piata romaneasca, isi propune sa fie un instrument de lucru util atat achizitorilor din retailul modern sau din horeca, cat si producatorilor de conserve de legume care doresc sa identifice potentiali parteneri din randul producatorilor din diverse zone ale tarii.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 95 vizualizari | 1 vot

Importanta agribusiness-ului este legata de asigurarea securitatii și sigurantei alimentare a populatiei, de ponderea ridicata pe care acesta o are la formarea Produsului Intern Brut (in anul 2018, sectorul agroalimentar a contribuit cu 4,35%), dar și de ponderea ridicata a populatiei ocupate in acest sector in totalul populatiei ocupate (in anul 2018, populatia ocupata in […]
Autor: Agrostandard | 7 October, 2020 | 1 comentarii | 1877 vizualizari | 1 vot

Deficitul agroalimentar al Romaniei este ingrijorator, fiind dat de importul cu produse cu valoare adaugata mai mare, sustine Prof. Univ. Dr. Toma Adrian Dinu, Decan – Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura și Dezvoltare Rurala, USAMV București. Exportam cu pret mediu de 446 $/t și importam cu 922 $/t fiind evidenta lipsa de competitivitate […]
Autor: Agrostandard | 13 July, 2020 | 0 comentarii | 456 vizualizari | 1 vot

In acest an, Rusia ar urma sa aiba o recolta de floarea soarelui de aproximativ 15,5 milioane de tone, in timp ce in Ucraina este asteptata o productie de circa 16 milioane de tone, potrivit estimarilor analistilor. Astfel, in sezonul 2020/21, Rusia si Ucraina, in conditii meteorologice bune, vor recolta in total 32 de milioane […]
Autor: Agrostandard | 6 June, 2020 | 0 comentarii | 637 vizualizari | 1 vot

Suprafete tot mai mici la cultura de rapita, recolta la nivelul anului 2019! Productia din acest an este estimata la circa 700.000 de tone, nivel in crestere usoara fata de 2019, potrivit unui raport de piata publicat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Dupa cate se pare, productiile par sa fie mai mari decat estimarile initiale […]
Autor: Agrostandard | 2 June, 2020 | 0 comentarii | 763 vizualizari | 1 vot

Productía de grau a Romaniei ar putea atinge 6,9 milioane de tone, in acest an, intr-un scenariu mediu optimist, in conditiile secetei prelungite din primavara, se arata intr-un raport de piata realizat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Nu doar Romania asteapta productii mai mici, ci si Rusia sau Ucraina, jucatori importanti in bazinul Marii Negre. […]
One comment