Reinvie cresterea bivolilor in Romania?

 

bivCresterea bivolilor ar putea sa reinvie in Romania! Daca in anii comunismului, probabil ca nu exista sat in care sa nu fie cel putin un gospodar care crestea bivoli (efectivele se apropiau de 300.000 de capete!), acum dacamai sunt undeva la 9.000 animale in toata tara. O specie pe cale de disparitie, nu doar la noi, ci si in Europa, unde doar sase tari mai cresc bivoli, iar Romania ar ocupa locul doi, dupa Italia, in clasament, potrivit datelor vehiculate in piata.

Specia ar putea fi salvata insa cu ajutorul banilor de la UE, care pune la dispozitia crescatorilor romani o suma de 30 de milioane de euro pentru conservarea rasei. Trebuie sa stiti ca sprijinul poate fi obtinut doar daca fermierii isi vor inscrie animalele in Registrul general al rasei.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

„Sprijinul financiar este destinat amenajarii de spatii, pentru cumpararea de animale de reproductie, pentru utilaje. S-a scos din proiectul initial specificatia «rasa pura» care ingradea, in prima faza, accesul la aceste fonduri. Expresia «rasa pura» a fost inlocuita cu animal de reproductie, adica tot ce exista bivol romanesc si indeplineste anumite standarde sa fie parte a acestui program de reproductie. De asemenea, daca bivolii puteau fi inscrisi initial intr-un termen de 60 de zile in registru, acum inscrierea se va putea face permenent. Sper ca legea, dupa comisie, sa fie votata in plen, sa ajunga la promulgare si sa fie promulgata pentru ca cei care cresc bubaline sa poata fi sprijiniti ca si crescatorii de basna si mangalita”, a declarat Ioan Sorin Roman (PSD Bihor), potrivit Bihon.ro.

In Comisia de Agricultura a avut loc recent o dezbatere privind proiectul de lege carevizeaza programul de sustinere a activitatii de reproductie in sectorul de crestere a bubalinelor.

La sedinta au participat, pe langa deputatii din Comisia de Agricultura si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, si trei crescatori de bivoli, doi din Bihor si unul din Cluj, invitati de parlamentarul bihorean.

Citeste si Ce subventii primesc crescatorii de vaci de carne, in acest an, si in ce conditii

In prezent, crescatorii de bivoli primesc o subventie de 700 de lei pe cap de animal, suma care este impartita intre asociatie si catre directiile sanitar-veterinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *