Temperaturile inregistrate in aceasta perioada favorizeaza dezvoltarea organismelor daunatoare specifice culturii de legume in spatii protejate. Autoritatea Nationala Fitosanitara recomanda fermierilor monitorizarea atenta a culturii in scopul aplicarii la timp a tratamentelor fitosanitare. Masura se recomanda pentru a creste randamentul productiilor preconizate a fi obtinute, mai cu seama ca producatorii de tomate in spatii protejate, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis prevazuta in Programul de Guvernare, trebuie sa obtina o productie de minimum 2 kg de tomate/mp, informeaza MADR.
Astfel, la depistarea moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta), musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum), omidei fructelor (Helicoverpa armigera) sau a musculitei miniere (Liriomyza trifolii) pot fi efectuate tratamente cu urmatoarele produse de protectie a plantelor omologate:
– VOLIAM TARGO – 0,8 l/ha,
– ALVERDE – 1,0 l/ha,
– NUPRID AL 200 SC – 1,0 l/ha
– AFFIRM – 1,5 kg/ha,
– ACTARA 25 WG – 0,2 kg/ha
Toate tratamentele fitosanitare se inregistreaza in registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, cu respectarea timpului de pauza de la ultimul tratament pana la recoltare.
Citeste si Romanii, codasi la consumul de fructe si legume
Pauza este necesara intrucat la analiza probelor de tomate pentru determinarea reziduurilor de pesticide, rezultatele acestora sa fie conforme cu normele de siguranta alimentara care sa nu puna in pericol sanatatea consumatorului.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
Timp de pauza recomandat:
VOLIAM TARGO – 3 zile
ALVERDE – 3 zile
NUPRID 200 SC – 3 zile
AFFIRM – 3 zile
ACTARA 25 WG – 3 zile
Pentru orice aparitie suspecta de organisme daunatoare producatorii agricoli sunt rugati sa se adreseze inspectorilor fitosanitari din judetele in care au amplasata cultura.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1643 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 1 January, 2021 | 0 comentarii | 565 vizualizari | 1 vot

Agentia de Plati și Interventie pentru Agricultura (APIA) reamintește ca, la data de 22 decembrie 2020, a dat startul platilor pentru cererile depuse de fermieri in cadrul Masurii 21 din Programul National de Dezvoltare Rurala PNDR 2014-2020 – Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de […]
Autor: Agrostandard | 1 January, 2021 | 0 comentarii | 252 vizualizari | 1 vot

Romanii vor fi obligati sa colecteze separat deseurile biodegradabile, precum fructele si legumele alterate, de exemplu, asa cum se intampla acum cu hartia si plasticul, potrivit Legii Compostului, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2021. Cei care nu respcta regulile vor fi amendati cu pana la 20 de mii de lei. Reprezentantii […]
Autor: Agrostandard | 24 December, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 1 vot

MADR anunta lansarea sesiunii de depunere proiecte din cadrul Masurii 6 – Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor, sub-masura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – diaspora, care se va desfasura in perioada 04 ianuarie 2021, ora 9.00 – 04 mai 2021, ora 16.00. Alocarea financiara pentru sesiunea continua anuala de depunere proiecte pentru tinerii fermieri […]
Autor: Agrostandard | 21 December, 2020 | 0 comentarii | 494 vizualizari | 1 vot

Italienii sunt cei mai mari consumatori de ciuperci salbatice proaspete din Romania, sustine Ile Stelian, un antreprenor care a reusit sa faca din valorificarea ciupercilor si fructelor de padure culese din flora spontana un business de familie rentabil. In sezon, adica incepand cu perioada aprilie mai si terminand undeva spre sfarsitul lunii noiembrie, ciupercile naturale […]