Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Rachiteni, patria usturoiului. Cel mai mare producator este proprietarul fabricii de mezeluri Marcel
Agrostandard | 8 July, 2017 | 0 comentarii | 1155 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

marcel-carnati-cu-usturoi-de-rachiteniChiar daca la Rachiteni, in judetul Iasi, numarul celor care pun usturoi a scazut de la an la an, tot exista vreo 300 de persoane care se ocupa cu aceasta indeletnicire, intrata in traditia zonei si care le aduce de ani buni profituri frumusele. Cel mai mare cultivator din localitate este Marcel Iacob, proprietarul fabricii de mezeluri Marcel, care are cultivate circa 4 ha de usturoi. Tot el este si cel care cumpara o mare parte din productia celor din Rachiteni, si nu doar usturoi, ci si varza, care iau drumul exportului. Marcel este cel mai mare exportator de mici din Romania, insa livreaza la export pe langa semipreparate si usturoi sau muraturi, un business care se dovedeste deosebit de rentabil.

De ce a scazut asa de mult numarul celor care cultiva ustori la Rachiteni, spre deosebire de altadata cand nu era familie care sa nu aiba usturoi in camp? Pentru ca multi sunt plecati in afara, iar in plus, usturoiul este o cultura destul de pretentioasa, de aceea nici nu se incumeta multi la asa o treaba. De asemenea, este nevoie de pamant bun, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o parte din lucrari, inclusiv recoltatul, se fac manual, dupa cum povesteste Mihai Iacob, functionar la primaria din localitate, care si el la randul lui are vreo 30 de ari de usturoi. Unii si-au luat si masini de plantat, dar recoltatul tot manual se face, asa ca n-ai ce face…..

Pentru infiintarea unui hectar de usturoi sunt necesare peste 300 kg de samanta (cea romaneasca este preferata), pretul unui kilogram fiind de 20 lei. Intr-un an bun, productia la hectar poate ajunge si la 5 tone. Cat despre pretul de vanzare, acesta este undeva la 8 lei/kg, cum se vinde la acest moment.

Citeste si Magazinele proprii, strategia caștigatoare pentru producatorul de mezeluri Matis

Mihai Iacob cultiva usturoi de vara, care rezista si pana la un an, spre deosebire de cel de toamna care este mai dificil, pentru ca daca nu este vandut pana la Craciun exista riscul sa sece. Si inca ceva, pentru ca nu prea exista prea mult teren in zona, localnicii fac si cultura a doua, adica printre randurile de usturoi pun varza. Pana la urma nevoia te invata, recunoaste Mihai Iacob. (VP)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

nineteen + seven =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 1140 vizualizari | 1 vot

porcine

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, sustine ca schema europeana de ajutor de criza nu poate fi accesata de fermierii romani afectati de pesta porcina africana pentru ca reprezinta o „masura de ultim resort”. „Desi inteleg situatia dificila a crescatorilor de porcine din zonele afectate direct de boala, este imperios ca, intai […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 61 vizualizari | 1 vot

penes-curcanul

Brandul Penes, detinut de producatorul de carne de curcan Galli Gallo, a fost achizitionat de Bravcod, intr-o tranzactie in valoare de 20 de milioane de euro. Tranzactia a fost finalizata de administratorul judiciar CITR in aceasta vara, conform planului de reorganizare aprobat de creditoriin procedura de insolventa a companiei. Galli Gallo s-a redresat printr-un plan […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 1319 vizualizari | 1 vot

rosie matca

Programul Tomata a adus sume importante (de ordinul milioanelor de euro!) in doua localitati renumite in Romania pentru rosiile produse aici. Este vorba de Matca (judetul Galati) si Izbiceni (Olt), unde numarul beneficiarilor – vorbim de Ciclul I – se apropie de 1200, respectiv 900, potrivit informatiilor din piata. De altfel, judetele Olt si Galati […]

Autor: Agrostandard | 15 August, 2018 | 0 comentarii | 794 vizualizari | 1 vot

albine

Vremea capricioasa din acest an i-a afectat nu doar pe agricultori, ci si pe apicultori, care se asteapta la o productie de 18.000-19.000 de tone de miere, ceea ce inseamna cu pana la 30% mai putin fata de un an normal. Chiar si asa, nu se asteapta cresteri de pret. O veste buna, este si […]

Autor: Agrostandard | 13 August, 2018 | 1 comentarii | 1399 vizualizari | 1 vot

serban

Pentru ca nu are depozite unde sa poata sa-si tina recolta, Marin Serban, un pomicultor de 36 de ani din localitatea Ganeasa din judetul Olt, prefera sa vanda toata productia de mere eco direct din livada. Aceasta se incarca la capul locului in tiruri si ajunge in Germania si Italia, mai nou si in Austria, […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard