Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
Rachiteni, patria usturoiului. Cel mai mare producator este proprietarul fabricii de mezeluri Marcel
Agrostandard | 8 July, 2017 | 2 comentarii | 2568 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

marcel-carnati-cu-usturoi-de-rachiteniChiar daca la Rachiteni, in judetul Iasi, numarul celor care pun usturoi a scazut de la an la an, tot exista vreo 300 de persoane care se ocupa cu aceasta indeletnicire, intrata in traditia zonei si care le aduce de ani buni profituri frumusele. Cel mai mare cultivator din localitate este Marcel Iacob, proprietarul fabricii de mezeluri Marcel, care are cultivate circa 4 ha de usturoi. Tot el este si cel care cumpara o mare parte din productia celor din Rachiteni, si nu doar usturoi, ci si varza, care iau drumul exportului. Marcel este cel mai mare exportator de mici din Romania, insa livreaza la export pe langa semipreparate si usturoi sau muraturi, un business care se dovedeste deosebit de rentabil.

De ce a scazut asa de mult numarul celor care cultiva ustori la Rachiteni, spre deosebire de altadata cand nu era familie care sa nu aiba usturoi in camp? Pentru ca multi sunt plecati in afara, iar in plus, usturoiul este o cultura destul de pretentioasa, de aceea nici nu se incumeta multi la asa o treaba. De asemenea, este nevoie de pamant bun, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o parte din lucrari, inclusiv recoltatul, se fac manual, dupa cum povesteste Mihai Iacob, functionar la primaria din localitate, care si el la randul lui are vreo 30 de ari de usturoi. Unii si-au luat si masini de plantat, dar recoltatul tot manual se face, asa ca n-ai ce face…..

Pentru infiintarea unui hectar de usturoi sunt necesare peste 300 kg de samanta (cea romaneasca este preferata), pretul unui kilogram fiind de 20 lei. Intr-un an bun, productia la hectar poate ajunge si la 5 tone. Cat despre pretul de vanzare, acesta este undeva la 8 lei/kg, cum se vinde la acest moment.

Citeste si Magazinele proprii, strategia caștigatoare pentru producatorul de mezeluri Matis

Mihai Iacob cultiva usturoi de vara, care rezista si pana la un an, spre deosebire de cel de toamna care este mai dificil, pentru ca daca nu este vandut pana la Craciun exista riscul sa sece. Si inca ceva, pentru ca nu prea exista prea mult teren in zona, localnicii fac si cultura a doua, adica printre randurile de usturoi pun varza. Pana la urma nevoia te invata, recunoaste Mihai Iacob. (VP)

2 Comments

  • February 22, 2019

    Am cumparat de la o femeie, un pic colorata, varza. Aceste muraturi sunt tari, inclusiv la sarmale, asa ca, nu va mai laudati cu produsele vo.astre din china sau Turcia. Cred ca produsele voastre nu mai au ce cauta pe piata Romanului

  • February 14, 2020

    Si noi cultivam usturoi, insa productiile sunt ceva mai mari de 5 tone/ha. Poate samanta soiurilor romanesti plantate la Rachiteni nu mai are calitatea genetica necesara

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 30 October, 2020 | 0 comentarii | 73 vizualizari | 1 vot

auchan_toader

Mihai Toader, Coordonator Achizitii Produse, Grup Auchan, a declarat la BucharestFoodSummit.ro – Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 ca magazinele de proximitate sunt in plin avant, acest lucru fiind o tendinta in ultima perioada.„Magazinele de proximitate sunt in plin avant, acest lucru nu este un secret, este o tendinta. De la 1 […]

Autor: Agrostandard | 30 October, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 1 vot

p2

BucharestFoodSummit.ro a continuat joi, 29 octombrie, la USAMV Bucuresti cu un eveniment de exceptie, mai ales ca si tema a fost foarte generoasa: Dezvoltarea marilor retele de comert si a lanturilor de magazine apartinand fermierilor integratori. Rectorul Sorin Cimpeanu si Prorectorul Razvan Teodorescu fac o descriere foarte interesanta a capacitatilor de exceptie pe care le […]

Autor: Agrostandard | 22 October, 2020 | 0 comentarii | 140 vizualizari | 1 vot

berari

Valoarea garantiei pentru ambalaje ar putea fi de 50 de bani, decizia urmand a fi luata de Ministerul Mediului, iar consumatorii ar putea primi contravaloarea in numerar, a afirmat Julia Leferman, director general Asociatia Berarii Romaniei la conferinta anuala a asociatiei. “Valoarea garantiei va fi reglementata prin hotarare de Guvern. Exista un studiu pe care […]

Autor: Agrostandard | 22 October, 2020 | 0 comentarii | 139 vizualizari | 1 vot

badea1

In viitorul Plan National Strategic, afacerile in sistem integrat din agricultura vor beneficia de o atentie sporita, iar prin urmare si fondurile alocate vor fi importante. O adevarata sansa pentru fermierii romani care trebuie sa profite la maximum de aceasta oportunitate daca vor sa devina rentabili. Altfel spus, a cam sosit momentul sa nu mai […]

Autor: Agrostandard | 20 October, 2020 | 0 comentarii | 383 vizualizari | 1 vot

Calin-Musca

Calin Musca, antreprenor PorkProd, a declarat la BucharestFoodSummit ca nu doar ca se importa foarte mult, dar de multe ori se aduce carne de la abatoare din vestul Europei cu termene de valabilitate la limita expirarii, ceea ce constituie o grava amenintare la adresa sanatatii consumatorilor romani. Romania este de ani buni un importator net […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
09 Oct 2020 | 0 comentarii | 1847 vizualizari | 1 vot
»
20 Aug 2020 | 0 comentarii | 1777 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard