Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Rachiteni, patria usturoiului. Cel mai mare producator este proprietarul fabricii de mezeluri Marcel
Agrostandard | 8 July, 2017 | 0 comentarii | 803 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

marcel-carnati-cu-usturoi-de-rachiteniChiar daca la Rachiteni, in judetul Iasi, numarul celor care pun usturoi a scazut de la an la an, tot exista vreo 300 de persoane care se ocupa cu aceasta indeletnicire, intrata in traditia zonei si care le aduce de ani buni profituri frumusele. Cel mai mare cultivator din localitate este Marcel Iacob, proprietarul fabricii de mezeluri Marcel, care are cultivate circa 4 ha de usturoi. Tot el este si cel care cumpara o mare parte din productia celor din Rachiteni, si nu doar usturoi, ci si varza, care iau drumul exportului. Marcel este cel mai mare exportator de mici din Romania, insa livreaza la export pe langa semipreparate si usturoi sau muraturi, un business care se dovedeste deosebit de rentabil.

De ce a scazut asa de mult numarul celor care cultiva ustori la Rachiteni, spre deosebire de altadata cand nu era familie care sa nu aiba usturoi in camp? Pentru ca multi sunt plecati in afara, iar in plus, usturoiul este o cultura destul de pretentioasa, de aceea nici nu se incumeta multi la asa o treaba. De asemenea, este nevoie de pamant bun, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o parte din lucrari, inclusiv recoltatul, se fac manual, dupa cum povesteste Mihai Iacob, functionar la primaria din localitate, care si el la randul lui are vreo 30 de ari de usturoi. Unii si-au luat si masini de plantat, dar recoltatul tot manual se face, asa ca n-ai ce face…..

Pentru infiintarea unui hectar de usturoi sunt necesare peste 300 kg de samanta (cea romaneasca este preferata), pretul unui kilogram fiind de 20 lei. Intr-un an bun, productia la hectar poate ajunge si la 5 tone. Cat despre pretul de vanzare, acesta este undeva la 8 lei/kg, cum se vinde la acest moment.

Citeste si Magazinele proprii, strategia caștigatoare pentru producatorul de mezeluri Matis

Mihai Iacob cultiva usturoi de vara, care rezista si pana la un an, spre deosebire de cel de toamna care este mai dificil, pentru ca daca nu este vandut pana la Craciun exista riscul sa sece. Si inca ceva, pentru ca nu prea exista prea mult teren in zona, localnicii fac si cultura a doua, adica printre randurile de usturoi pun varza. Pana la urma nevoia te invata, recunoaste Mihai Iacob. (VP)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

5 − five =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 October, 2017 | 0 comentarii | 123 vizualizari | 1 vot

CocoRico la targul Anuga

CocoRico, brandul 100% romanesc al grupului Aaylex, prezent pe pietele din 10 tari europene, a participat la targul Anuga din Koln, cel mai mare si cel mai important eveniment mondial din domeniul industriei alimentare al anului 2017. Targul Anuga, desfasurat anul acesta sub genericul ”Gusta viitorul”, a gazduit 7.200 de companii din 108 de tari, […]

Autor: Agrostandard | 12 October, 2017 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 1 vot

pungi

Autoritațile din Romania au anunțat ca, incepand de anul viitor, folosirea de pungi din plastic va fi interzisa. Ca alternativa, raman sacosele depanza si pungile de hartie. Sacosele de panza, intotdeauna la moda. Sacosele de panza sunt usor de imprimat si, ca si pungi de hartie, reprezinta un produs prietenos cu mediul inconjurator. Studiile spun […]

Autor: Agrostandard | 10 October, 2017 | 0 comentarii | 423 vizualizari | 1 vot

popescu 1

Daca producatorii de cereale se plang ca 2017 nu este un an bun din cauza preturilor mici, nici brutarii nu au motive de bucurie, dupa cate se pare. Costurile tot mai mari cu salariile, energia electrica si carburantii i-au determinat pe producatorii de paine sa treaca la scumpiri, un proces care se face deja simtit […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 458 vizualizari | 1 vot

pitis

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, i-a acordat lui Bogdan-Ionut Tuchilus primul atestat pentru un produs traditional din judetul Vrancea – ”Painea lui Pitis” – in cadrul Festivalului Viei si Vinului Bachus 2017. ”Painea lui Pitis” poarta numele unui brutar din perioada interbelica, fiind astfel un produs local cu traditie indelungata. Painea impletita la […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 2674 vizualizari | 1 vot

saghi

Producatorii romani de carne de porc au viata grea. Importurile tot mai mari de carne din strainatate, fie ca vorbim de carne congelata sau refrigerata, dar si preturile mci oferite de abatoare sunt doar cateva din motivele care dau batai de cap crescatorilor romani de porci. Pentru multi, lantul integrat constituie solutia care ii mentine […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1397 vizualizari | 4 voturi
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1764 vizualizari | 4 voturi
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 2017 vizualizari | 2 voturi
»
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 5116 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3534 vizualizari | 2 voturi
»
22 Iul 2017 | 0 comentarii | 2942 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard