Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Rachiteni, patria usturoiului. Cel mai mare producator este proprietarul fabricii de mezeluri Marcel
Agrostandard | 8 July, 2017 | 1 comentarii | 1722 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

marcel-carnati-cu-usturoi-de-rachiteniChiar daca la Rachiteni, in judetul Iasi, numarul celor care pun usturoi a scazut de la an la an, tot exista vreo 300 de persoane care se ocupa cu aceasta indeletnicire, intrata in traditia zonei si care le aduce de ani buni profituri frumusele. Cel mai mare cultivator din localitate este Marcel Iacob, proprietarul fabricii de mezeluri Marcel, care are cultivate circa 4 ha de usturoi. Tot el este si cel care cumpara o mare parte din productia celor din Rachiteni, si nu doar usturoi, ci si varza, care iau drumul exportului. Marcel este cel mai mare exportator de mici din Romania, insa livreaza la export pe langa semipreparate si usturoi sau muraturi, un business care se dovedeste deosebit de rentabil.

De ce a scazut asa de mult numarul celor care cultiva ustori la Rachiteni, spre deosebire de altadata cand nu era familie care sa nu aiba usturoi in camp? Pentru ca multi sunt plecati in afara, iar in plus, usturoiul este o cultura destul de pretentioasa, de aceea nici nu se incumeta multi la asa o treaba. De asemenea, este nevoie de pamant bun, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o parte din lucrari, inclusiv recoltatul, se fac manual, dupa cum povesteste Mihai Iacob, functionar la primaria din localitate, care si el la randul lui are vreo 30 de ari de usturoi. Unii si-au luat si masini de plantat, dar recoltatul tot manual se face, asa ca n-ai ce face…..

Pentru infiintarea unui hectar de usturoi sunt necesare peste 300 kg de samanta (cea romaneasca este preferata), pretul unui kilogram fiind de 20 lei. Intr-un an bun, productia la hectar poate ajunge si la 5 tone. Cat despre pretul de vanzare, acesta este undeva la 8 lei/kg, cum se vinde la acest moment.

Citeste si Magazinele proprii, strategia caștigatoare pentru producatorul de mezeluri Matis

Mihai Iacob cultiva usturoi de vara, care rezista si pana la un an, spre deosebire de cel de toamna care este mai dificil, pentru ca daca nu este vandut pana la Craciun exista riscul sa sece. Si inca ceva, pentru ca nu prea exista prea mult teren in zona, localnicii fac si cultura a doua, adica printre randurile de usturoi pun varza. Pana la urma nevoia te invata, recunoaste Mihai Iacob. (VP)

One comment

  • February 22, 2019

    Am cumparat de la o femeie, un pic colorata, varza. Aceste muraturi sunt tari, inclusiv la sarmale, asa ca, nu va mai laudati cu produsele vo.astre din china sau Turcia. Cred ca produsele voastre nu mai au ce cauta pe piata Romanului

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

eighteen + 13 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 18 July, 2019 | 0 comentarii | 47 vizualizari | 1 vot

mega1

Peste 140 de producatori locali fac parte in prezent din program si cultiva sase legume de sezon pe o suprafata totala de peste 86 de hectare in zona de sud-est a tarii! Implicarea Mega Image este unica pe piata de retail din Romania: fiecare etapa a culturii, de la samanta pana la recolta, este verificata […]

Autor: Agrostandard | 10 July, 2019 | 0 comentarii | 81 vizualizari | 1 vot

vrac

Oferta de pe piata s-a diversificat atat de mult in zilele noastre ca devine tot mai greu sa alegi produsele. In ultima vreme, trebuie sa remarcam ca tot mai multi producatori sunt dispusi sa vanda produsele vrac, din grija pentru mediu, dupa cate se pare, prin eliminarea ambalajelor, dar si pentru consumator, care beneficiaza de […]

Autor: Agrostandard | 7 July, 2019 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot

sa-intelegem-alim-2019-46_www-1-696x461 poza comunicat (1)

Campania de informare, educare si corectare a percepției consumatorului „Sa ințelegem mai bine alimentele”, organizata in premiera naționala de RO.aliment, faciliteaza intalnirea dintre experții in calitate/testare si consumatorii romani in gradina Mall Palas Iasi, pe 19 si 20 iulie. Cu aceasta ocazie, revista RO.aliment invita locuitorii Iasiului, jurnalistii ce acopera aceasta zona sau domeniul sanatații, […]

Autor: Agrostandard | 7 July, 2019 | 0 comentarii | 449 vizualizari | 1 vot

viorel marin

De-a lungul timpului ne-am tot obisnuit ca lumea sa se planga de accesul greoi la fondurile europene nerambursabile. Birocratia a constituit o tema intens discutata, care si astazi ramane de actualitate. Va vine sa credeti sau nu, exista un program de finantare adresat fermierilor care nu se inscrie in tiparele impamantenite pana acum si la […]

Autor: Agrostandard | 3 July, 2019 | 0 comentarii | 112 vizualizari | 1 vot

valvis

Romania este o forta in domeniul apelor minerale, nu doar pe plan european, ci si mondial. Din pacate, insa, desi tara noastra detine 60% din rezervele potentiale de ape minerale ale Europei, prezenta pe piata internationala este mai mult decat modesta. O dovedesc si cifrele: o productie interna de 1,8 miliarde de litri si o […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
01 Mai 2019 | 0 comentarii | 2775 vizualizari | 5 voturi
28 Iun 2019 | 1 comentarii | 1611 vizualizari | 3 voturi
11 Iul 2019 | 0 comentarii | 65 vizualizari | 2 voturi
26 Iun 2019 | 0 comentarii | 81 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard