Industria alimentara
Rachiteni, patria usturoiului. Cel mai mare producator este proprietarul fabricii de mezeluri Marcel
Agrostandard | 8 July, 2017 | 0 comentarii | 722 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

marcel-carnati-cu-usturoi-de-rachiteniChiar daca la Rachiteni, in judetul Iasi, numarul celor care pun usturoi a scazut de la an la an, tot exista vreo 300 de persoane care se ocupa cu aceasta indeletnicire, intrata in traditia zonei si care le aduce de ani buni profituri frumusele. Cel mai mare cultivator din localitate este Marcel Iacob, proprietarul fabricii de mezeluri Marcel, care are cultivate circa 4 ha de usturoi. Tot el este si cel care cumpara o mare parte din productia celor din Rachiteni, si nu doar usturoi, ci si varza, care iau drumul exportului. Marcel este cel mai mare exportator de mici din Romania, insa livreaza la export pe langa semipreparate si usturoi sau muraturi, un business care se dovedeste deosebit de rentabil.

De ce a scazut asa de mult numarul celor care cultiva ustori la Rachiteni, spre deosebire de altadata cand nu era familie care sa nu aiba usturoi in camp? Pentru ca multi sunt plecati in afara, iar in plus, usturoiul este o cultura destul de pretentioasa, de aceea nici nu se incumeta multi la asa o treaba. De asemenea, este nevoie de pamant bun, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o parte din lucrari, inclusiv recoltatul, se fac manual, dupa cum povesteste Mihai Iacob, functionar la primaria din localitate, care si el la randul lui are vreo 30 de ari de usturoi. Unii si-au luat si masini de plantat, dar recoltatul tot manual se face, asa ca n-ai ce face…..

Pentru infiintarea unui hectar de usturoi sunt necesare peste 300 kg de samanta (cea romaneasca este preferata), pretul unui kilogram fiind de 20 lei. Intr-un an bun, productia la hectar poate ajunge si la 5 tone. Cat despre pretul de vanzare, acesta este undeva la 8 lei/kg, cum se vinde la acest moment.

Citeste si Magazinele proprii, strategia caștigatoare pentru producatorul de mezeluri Matis

Mihai Iacob cultiva usturoi de vara, care rezista si pana la un an, spre deosebire de cel de toamna care este mai dificil, pentru ca daca nu este vandut pana la Craciun exista riscul sa sece. Si inca ceva, pentru ca nu prea exista prea mult teren in zona, localnicii fac si cultura a doua, adica printre randurile de usturoi pun varza. Pana la urma nevoia te invata, recunoaste Mihai Iacob. (VP)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

4 × three =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 23 July, 2017 | 0 comentarii | 601 vizualizari | 1 vot

infocons

InfoCons – Asociatie pentru Protectia Consumatorilor a organizat un studiu cu privire la existenta standardului dublu de calitate intre produsele comercializate in Romania si aceleasi produse comercializate in alte tari. In urma studiului au fost identificate doua produse cu diferente in lista de ingrediente si valori nutritionale, respectiv Fanta Portocale – Bautura racoritoare carbogazoasa cu […]

Autor: Agrostandard | 20 July, 2017 | 0 comentarii | 316 vizualizari | 1 vot

carne pui trans

94% dintre romani prefera sa cumpere carne proaspata refrigerata in detrimentul celei congelate pentru care a optat un procent de doar 27%, format in special din tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, potrivit unui studiu de piata realizat de Transavia, cel mai mare producator de carne de pui din Romania si […]

Autor: Agrostandard | 12 July, 2017 | 0 comentarii | 496 vizualizari | 1 vot

carne-de-porc

Consumul de carne de porc in Germania, cel mai mare producator și consumator de carne de porc din Europa, a atins in 2016 cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, fiind al treilea an consecutiv in care are loc o diminuare a cererii de șunca și cârnati, produse pentru care nemtii au un adevarat […]

Autor: Agrostandard | 4 July, 2017 | 0 comentarii | 98 vizualizari | 0 voturi

emil_dumitru

Federatia Nationala PRO AGRO, ROMALIMENTA, ROFISH, ANCMMR, PATROMAT și APDCR iși manifesta ingrijorarea referitor la modul in care autoritatile statului implicate aleg sa implementeze normele comunitare in România. Organizatiile mentionate atrag atentia ca masurile din OUG nr 48/2007 pentru modificarea și completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu adoptate in regim de urgenta nu […]

Autor: Agrostandard | 4 July, 2017 | 0 comentarii | 174 vizualizari | 0 voturi

DULCEATA

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide prima sesiune din anul 2017 de depunere a proiectelor de investitii pentru submasurile 4.2 si 4.2a – Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole/ pomicole. Sesiunea se va desfașura in perioada 10 iulie ora 900 – 30 septembrie 2017 ora 1600 și are o alocare totala de […]

"Conferinta legume fructe"
"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 4876 vizualizari | 2 voturi
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6512 vizualizari | 2 voturi
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5300 vizualizari | 2 voturi
»
09 Iul 2017 | 2 comentarii | 9979 vizualizari | 1 vot
»
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6512 vizualizari | 2 voturi
»
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5300 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard