Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Rachiteni, patria usturoiului. Cel mai mare producator este proprietarul fabricii de mezeluri Marcel
Agrostandard | 8 July, 2017 | 1 comentarii | 1628 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

marcel-carnati-cu-usturoi-de-rachiteniChiar daca la Rachiteni, in judetul Iasi, numarul celor care pun usturoi a scazut de la an la an, tot exista vreo 300 de persoane care se ocupa cu aceasta indeletnicire, intrata in traditia zonei si care le aduce de ani buni profituri frumusele. Cel mai mare cultivator din localitate este Marcel Iacob, proprietarul fabricii de mezeluri Marcel, care are cultivate circa 4 ha de usturoi. Tot el este si cel care cumpara o mare parte din productia celor din Rachiteni, si nu doar usturoi, ci si varza, care iau drumul exportului. Marcel este cel mai mare exportator de mici din Romania, insa livreaza la export pe langa semipreparate si usturoi sau muraturi, un business care se dovedeste deosebit de rentabil.

De ce a scazut asa de mult numarul celor care cultiva ustori la Rachiteni, spre deosebire de altadata cand nu era familie care sa nu aiba usturoi in camp? Pentru ca multi sunt plecati in afara, iar in plus, usturoiul este o cultura destul de pretentioasa, de aceea nici nu se incumeta multi la asa o treaba. De asemenea, este nevoie de pamant bun, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o parte din lucrari, inclusiv recoltatul, se fac manual, dupa cum povesteste Mihai Iacob, functionar la primaria din localitate, care si el la randul lui are vreo 30 de ari de usturoi. Unii si-au luat si masini de plantat, dar recoltatul tot manual se face, asa ca n-ai ce face…..

Pentru infiintarea unui hectar de usturoi sunt necesare peste 300 kg de samanta (cea romaneasca este preferata), pretul unui kilogram fiind de 20 lei. Intr-un an bun, productia la hectar poate ajunge si la 5 tone. Cat despre pretul de vanzare, acesta este undeva la 8 lei/kg, cum se vinde la acest moment.

Citeste si Magazinele proprii, strategia caștigatoare pentru producatorul de mezeluri Matis

Mihai Iacob cultiva usturoi de vara, care rezista si pana la un an, spre deosebire de cel de toamna care este mai dificil, pentru ca daca nu este vandut pana la Craciun exista riscul sa sece. Si inca ceva, pentru ca nu prea exista prea mult teren in zona, localnicii fac si cultura a doua, adica printre randurile de usturoi pun varza. Pana la urma nevoia te invata, recunoaste Mihai Iacob. (VP)

One comment

  • February 22, 2019

    Am cumparat de la o femeie, un pic colorata, varza. Aceste muraturi sunt tari, inclusiv la sarmale, asa ca, nu va mai laudati cu produsele vo.astre din china sau Turcia. Cred ca produsele voastre nu mai au ce cauta pe piata Romanului

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

6 − one =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 23 May, 2019 | 0 comentarii | 242 vizualizari | 1 vot

rosii_frig

Programul “Rosia romaneasca” a tot prins avant, dar vremea capricioasa le-a dat peste cap planurile agricultorilor. Desi tomatele gustoase ar trebui sa fie deja pe tarabe, putini sunt cei care au reusit sa aduca marfa in fata clientilor. Avand in vedere temperaturile scazute, producatorii spun ca au investit mai mult in sere, asa ca pretul […]

Autor: Agrostandard | 23 May, 2019 | 0 comentarii | 65 vizualizari | 1 vot

kaufland_legume

Kaufland Romania deschide, in data de 23 mai 2019, doua noi magazine, in Focsani si Constanta si ajunge astfel la o retea de 124 de hipermarketuri la nivel national. Acestea fac parte din planurile de extindere accelerata ale retailerului pentru 2019. Prin deschiderea noilor magazine, Kaufland a creat 170 de noi locuri de munca si […]

Autor: Agrostandard | 22 May, 2019 | 0 comentarii | 294 vizualizari | 1 vot

legume eurostat

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin inspectorii din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene, se asigura in permanenta, dar cu o intensitate sporita in aceasta perioada datorata cresterii volumului de legume si fructe din productia autohtona, ca sunt respectate prevederile Legii nr. 145/2004 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul

Autor: Agrostandard | 20 May, 2019 | 0 comentarii | 141 vizualizari | 1 vot

albina_ziua mondiala

20 mai, Ziua Mondiala a albinelor! Disparitia unor polenizatori ar insemna pierderea unor alimente nutritive de care avem nevoie pentru o alimentatie sanatoasa! Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie trage un semnal de alarma cu privire la mortalitatea albinelor si cauzele care au dus la acest fenomen. In continuare aveti un material transmis de […]

Autor: Agrostandard | 20 May, 2019 | 0 comentarii | 85 vizualizari | 1 vot

Cris-Tim fara gluten

Incepand din luna aprilie a acestui an, Grupul Cris-Tim este primul producator de mezeluri din Romania care a fost certificat de catre Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten (ARIG) , asociatie membra cu drepturi depline al Asociatiei Societatilor Europene de Celiachie. Majoritatea produsele apartinand brandurilor Cris-Tim, Matache Macelaru’ si Obrajori au certificarea internationala “fara gluten” […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard