Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Punctele Gastronomice Locale vor incepe sa functioneze de anul viitor
Agrostandard | 24 October, 2017 | 0 comentarii | 840 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

deltaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va desfasura, in perioada 25.10 — 30.11.2017, o campanie de informare la nivel national privind Punctele Gastronomice Locale. Aceasta campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunostinta publicului larg detalii despre aceste unitati de alimentatie publica de tip familial si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local, informeaza DSVSA Prahova. Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande in tara noastra de organizare a unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.

Pentru punerea in practica a acestui proiect, o prima etapa constand in identificarea si informarea potentialilor aplicanti a fost demarata la sfarsitul lunii august a acestui an si se va incheia pe data de 31 decembrie.

Urmeaza ca, dupa finalizarea procesului de evaluare si inregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANSVSA nr.111/2008), Punctele Gastronomice Locale sa inceapa sa functioneze de la inceputul anului viitor.

Aceasta campanie de informare va fi coordonata de catre Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA si se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali, responsabili de zona.

Echipele respective vor organiza intalniri, in care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor si conditiilor de igiena care trebuie respectate, dar vor si raspunde intrebarilor invitatilor.

Aceleasi materiale informative vor fi postate si pe site-ul ANSVSA intr-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: ‘Campanie de informare — Puncte Gastronomice Locale’, pentru a putea fi consultate on-line de catre cei interesati.

Important de precizat:
—Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
—Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei in care isi desfasoara activitatea.
Va fi obligatoriu preparat si oferit pentru consum in decursul aceleiasi zile.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena in momentul prepararii.

Cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul: Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala.

Prima conditie, avand in vedere aceste tipuri de activitati depasesc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008.

Cererea tip poate fi accesata si de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, sectiunea informatii
generale/inregistrare/autorizareunitati/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc.((http://www.ansvsa.ro/download/formulare-modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc ) sau de la sediul DSVSA-urilor judetene.

Dosarul depus pentru obtinerea inregistrarii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor trebuie sa contina si:
—schita locului de producere a alimentelor.
—copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului comertului.
—copie dupa actul de identitate.

Dupa aceasta etapa, inspectorii din cadrul DSVSA judetene vor efectua o vizita la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unitatii, daca aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate in anexa II, Cap. III din Reg.CE 852/2004. In caz contrar se vor notifica proprietarului deficientele constatate, precum si termenele de remediere.

O alta conditie, pe care trebuie sa o indeplineasca un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic.

Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea.

Citeste si Mierea în trei culori face senzatie pe piata

Infiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontala a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de munca, prin contributia locuitorilor din zona la asigurarea, din productia proprie, a materiilor prime necesare desfasurarii activitatii acestor Puncte si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national.

Sursa foto: Ziarul Delta

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

seven − three =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 18 November, 2018 | 0 comentarii | 95 vizualizari | 1 vot

graulnaturevo

Productia agricola totala a UE a atins 432,6 miliarde de euro, in 2017, cu 6,2% mai mult, fata de 2016, potrivit datelor Eurostat. Avansul s-a datorat in principal productiei animale, care a consemnat o crestere de 10,3%, comparativ cu 3,6% la productia vegetala si 2,3% la servicii. Cea mai mare crestere a productiei agricole a […]

Autor: Agrostandard | 16 November, 2018 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot

baniafir

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale reaminteste tuturor celor interesati ca in aceasta perioada sunt fonduri disponibile pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole prin intermediul submasurii 4.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Din alocarea de 203 milioane de euro, stabilita pentru sesiunea din acest an, au fost depuse cereri de […]

Autor: Agrostandard | 15 November, 2018 | 0 comentarii | 165 vizualizari | 1 vot

minea

Explozia focarelor de pesta porcina africana a incins spiritele in societatea romaneasca, oricum si asa destul de divizata. Multi se feresc sa spuna lucrurilor pe nume, altii improsca cu noroi in stanga si in dreapta, iar virusul se propaga in continuare. Un lucru este clar, insa, autoritatile trebuie sa se hotarasca daca Romania vrea sa […]

Autor: Agrostandard | 15 November, 2018 | 0 comentarii | 67 vizualizari | 1 vot

foodr

BusinessMark a organizat in data de 9 noiembrie cea de-a VI-a editie a conferintei ‘Romanian Food & Agribusiness Conference’ la Hotel Radisson Blu, Bucuresti. La eveniment au fost prezenti specialisti din business-urile domeniului agricol, care au dezbatut subiecte de actualitate cu care se confrunta jucatorii din acest sector. In deschidere am discutat cu Camelia Iliescu […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2018 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 1 vot

rompan

Romanii nu sunt mari amatori de paste fainoase, ocupand chiar ultimul loc in UE, la mare distanta de italieni sau albanezi, de exemplu, care se lauda cu un consum de peste 30 kg /cap de locuitor pe an, ceea ce ii claseaza pe primele pozitii la nivel mondial. La noi, media pe cap de locuitor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
28 Aug 2018 | 2 comentarii | 12292 vizualizari | 1 vot
»
25 Sep 2018 | 1 comentarii | 3813 vizualizari | 2 voturi
»
28 Aug 2018 | 0 comentarii | 2618 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard