Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Punctele Gastronomice Locale vor incepe sa functioneze de anul viitor
Agrostandard | 24 October, 2017 | 0 comentarii | 734 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

deltaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va desfasura, in perioada 25.10 — 30.11.2017, o campanie de informare la nivel national privind Punctele Gastronomice Locale. Aceasta campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunostinta publicului larg detalii despre aceste unitati de alimentatie publica de tip familial si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local, informeaza DSVSA Prahova. Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande in tara noastra de organizare a unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.

Pentru punerea in practica a acestui proiect, o prima etapa constand in identificarea si informarea potentialilor aplicanti a fost demarata la sfarsitul lunii august a acestui an si se va incheia pe data de 31 decembrie.

Urmeaza ca, dupa finalizarea procesului de evaluare si inregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANSVSA nr.111/2008), Punctele Gastronomice Locale sa inceapa sa functioneze de la inceputul anului viitor.

Aceasta campanie de informare va fi coordonata de catre Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA si se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali, responsabili de zona.

Echipele respective vor organiza intalniri, in care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor si conditiilor de igiena care trebuie respectate, dar vor si raspunde intrebarilor invitatilor.

Aceleasi materiale informative vor fi postate si pe site-ul ANSVSA intr-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: ‘Campanie de informare — Puncte Gastronomice Locale’, pentru a putea fi consultate on-line de catre cei interesati.

Important de precizat:
—Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
—Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei in care isi desfasoara activitatea.
Va fi obligatoriu preparat si oferit pentru consum in decursul aceleiasi zile.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena in momentul prepararii.

Cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul: Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala.

Prima conditie, avand in vedere aceste tipuri de activitati depasesc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008.

Cererea tip poate fi accesata si de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, sectiunea informatii
generale/inregistrare/autorizareunitati/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc.((http://www.ansvsa.ro/download/formulare-modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc ) sau de la sediul DSVSA-urilor judetene.

Dosarul depus pentru obtinerea inregistrarii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor trebuie sa contina si:
—schita locului de producere a alimentelor.
—copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului comertului.
—copie dupa actul de identitate.

Dupa aceasta etapa, inspectorii din cadrul DSVSA judetene vor efectua o vizita la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unitatii, daca aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate in anexa II, Cap. III din Reg.CE 852/2004. In caz contrar se vor notifica proprietarului deficientele constatate, precum si termenele de remediere.

O alta conditie, pe care trebuie sa o indeplineasca un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic.

Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea.

Citeste si Mierea în trei culori face senzatie pe piata

Infiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontala a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de munca, prin contributia locuitorilor din zona la asigurarea, din productia proprie, a materiilor prime necesare desfasurarii activitatii acestor Puncte si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national.

Sursa foto: Ziarul Delta

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

thirteen + six =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 20 May, 2018 | 0 comentarii | 736 vizualizari | 1 vot

albina

Ziua mondiala a albinelor se sarbatoreste in fiecare an la 20 mai pentru a atrage atentia asupra importantei lor pentru umanitate, asupra necesitatii conservarii albinelor, dar si a altor polenizatoare. Aceasta zi a fost instituita de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in anul 2017, pentru a reaminti oamenilor importanta albinelor, pentru a invita […]

Autor: Agrostandard | 18 May, 2018 | 0 comentarii | 60 vizualizari | 1 vot

lapte

Ministerul Agriculturii informeaza ca urmare a modificarii legislatiei europene (Regulamente noi), programele anterioare de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli, respectiv de distribuire a laptelui in scoli se unifica in Programul pentru scoli, sub aceleasi reguli si principii de implementare, incepand cu anul scolar 2017-2018. Dezbaterile pentru unificarea celor doua programe la […]

Autor: Agrostandard | 16 May, 2018 | 0 comentarii | 235 vizualizari | 1 vot

apa calipso

Apa Calipso, unul dintre principalii producatori de apa de izvor din Romania, a raportat o crestere a vanzarilor de 25% in primele trei luni ale lui 2018, fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Rezultatele sunt in linie cu obiectivele stabilite la inceputul anului. Pe primele trei luni am vandut peste 50 de milioane litri […]

Autor: Agrostandard | 14 May, 2018 | 0 comentarii | 1612 vizualizari | 1 vot

rosii

Primele tomate ale producatorilor agricoli autohtoni inscrisi in programul de sprijin guvernamental au aparut in pietele agroalimentare din municipiul Bucuresti. Consumatorii se pot aproviziona cu tomate romanesti preferate pentru calitatile lor gustative, obtinute pe sol prin metode conventionale, fertilizate cu ingrasamant natural si, bineinteles, proaspete. Sunt expuse deja spre vanzare de producatorii agricoli in pietele: […]

Autor: Agrostandard | 13 May, 2018 | 0 comentarii | 1294 vizualizari | 1 vot

albine

In Sedinta de Guvern din 10 mai 2018 s-a aprobat modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 443/2017 privind Programul National Apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum si pentru stabilirea unor masuri de aplicare a acesteia. Astfel, termenul limita de depunere pana la data de 15 august se inlocuieste […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
26 Apr 2018 | 0 comentarii | 1199 vizualizari | 2 voturi
11 Apr 2018 | 2 comentarii | 15227 vizualizari | 2 voturi
15 Mar 2018 | 1 comentarii | 2147 vizualizari | 2 voturi
»
11 Apr 2018 | 2 comentarii | 15227 vizualizari | 2 voturi
»
24 Feb 2018 | 7 comentarii | 5978 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Stupul inteligent | SIMbee



bad politics

2018 © Agrostandard