Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Punctele Gastronomice Locale vor incepe sa functioneze de anul viitor
Agrostandard | 24 October, 2017 | 0 comentarii | 661 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

deltaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va desfasura, in perioada 25.10 — 30.11.2017, o campanie de informare la nivel national privind Punctele Gastronomice Locale. Aceasta campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunostinta publicului larg detalii despre aceste unitati de alimentatie publica de tip familial si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local, informeaza DSVSA Prahova. Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande in tara noastra de organizare a unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.

Pentru punerea in practica a acestui proiect, o prima etapa constand in identificarea si informarea potentialilor aplicanti a fost demarata la sfarsitul lunii august a acestui an si se va incheia pe data de 31 decembrie.

Urmeaza ca, dupa finalizarea procesului de evaluare si inregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANSVSA nr.111/2008), Punctele Gastronomice Locale sa inceapa sa functioneze de la inceputul anului viitor.

Aceasta campanie de informare va fi coordonata de catre Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA si se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali, responsabili de zona.

Echipele respective vor organiza intalniri, in care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor si conditiilor de igiena care trebuie respectate, dar vor si raspunde intrebarilor invitatilor.

Aceleasi materiale informative vor fi postate si pe site-ul ANSVSA intr-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: ‘Campanie de informare — Puncte Gastronomice Locale’, pentru a putea fi consultate on-line de catre cei interesati.

Important de precizat:
—Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
—Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei in care isi desfasoara activitatea.
Va fi obligatoriu preparat si oferit pentru consum in decursul aceleiasi zile.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena in momentul prepararii.

Cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul: Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala.

Prima conditie, avand in vedere aceste tipuri de activitati depasesc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008.

Cererea tip poate fi accesata si de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, sectiunea informatii
generale/inregistrare/autorizareunitati/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc.((http://www.ansvsa.ro/download/formulare-modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc ) sau de la sediul DSVSA-urilor judetene.

Dosarul depus pentru obtinerea inregistrarii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor trebuie sa contina si:
—schita locului de producere a alimentelor.
—copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului comertului.
—copie dupa actul de identitate.

Dupa aceasta etapa, inspectorii din cadrul DSVSA judetene vor efectua o vizita la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unitatii, daca aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate in anexa II, Cap. III din Reg.CE 852/2004. In caz contrar se vor notifica proprietarului deficientele constatate, precum si termenele de remediere.

O alta conditie, pe care trebuie sa o indeplineasca un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic.

Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea.

Citeste si Mierea în trei culori face senzatie pe piata

Infiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontala a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de munca, prin contributia locuitorilor din zona la asigurarea, din productia proprie, a materiilor prime necesare desfasurarii activitatii acestor Puncte si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national.

Sursa foto: Ziarul Delta

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

sixteen − 5 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 18 November, 2017 | 0 comentarii | 358 vizualizari | 1 vot

carne-de-porc-1

Scumpirile inregistrate in ultimele luni, la oua pretul s-a dublat chiar, provoaca ingrijorare la Ministerul Agriculturii care a facut o sesizare in acest sens Consiliului Concurentei. Este de neinteles cum s-au marit preturile la mai multe produse, in ciuda faptului ca materia prima s-a ieftinit chiar in unele cazuri, spune ministrul Petre Daea, care ii […]

Autor: Agrostandard | 15 November, 2017 | 0 comentarii | 188 vizualizari | 1 vot

carmela

Autor: Viorela Pitulice Are un nume predestinat pentru industria dulciurilor: Carmela. Aceasta nu inseamna insa ca nu a muncit din greu ca sa obtina tot ceea ce are astazi: un business de succes in Prahova, dar si trei medalii de aur la Olimpiada de la Erfurt si Cupa Mondiala de la Bruxelles, competitii care au […]

Autor: Agrostandard | 11 November, 2017 | 0 comentarii | 1622 vizualizari | 1 vot

oua

In octombrie, preturile la alimente au crescut semnificativ, iar in topul scumpirilor s-au aflat ouale. Asa se face ca un ou a ajuns sa se vanda in prezent cu un leu/bucata in magazine, aproape dublu fata de normal. In acelasi timp, preturile la lapte si produse lactate s-au majorat cu 1%. Branza a costat mai […]

Autor: Agrostandard | 29 October, 2017 | 0 comentarii | 1241 vizualizari | 1 vot

INDAGRA OAIA

Vedeta editiei din acest an a targului Indagra a fost oaia lui Daea si drept urmare cam totul s-a invartit in jurul ei. Ca niciodata au sfarait gratarele aproape peste tot, in orice parte te uitai vedeai fum si romani asezati la mese, ca doar o data pe an ajung la targ…Mesele s-au intins si […]

Autor: Agrostandard | 25 October, 2017 | 0 comentarii | 790 vizualizari | 1 vot

branzeturi

Romanii mananca tot mai mult din import. Carne, branzeturi, legume si fructe, ba chiar si paine, ceea ce atarna tot mai greu in balanta comerciala a tarii. La porc, statisticile arata ca undeva la 40% din consumul de carne – daca nu cumva procentul este cu mult mai mare – este asigurat din import, in […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1525 vizualizari | 6 voturi
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1787 vizualizari | 4 voturi
09 Noi 2017 | 0 comentarii | 773 vizualizari | 2 voturi
24 Oct 2017 | 0 comentarii | 3330 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3631 vizualizari | 2 voturi
»
24 Oct 2017 | 0 comentarii | 3330 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2017 © Agrostandard