Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Punctele Gastronomice Locale vor incepe sa functioneze de anul viitor
Agrostandard | 24 October, 2017 | 0 comentarii | 893 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

deltaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va desfasura, in perioada 25.10 — 30.11.2017, o campanie de informare la nivel national privind Punctele Gastronomice Locale. Aceasta campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunostinta publicului larg detalii despre aceste unitati de alimentatie publica de tip familial si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local, informeaza DSVSA Prahova. Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande in tara noastra de organizare a unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.

Pentru punerea in practica a acestui proiect, o prima etapa constand in identificarea si informarea potentialilor aplicanti a fost demarata la sfarsitul lunii august a acestui an si se va incheia pe data de 31 decembrie.

Urmeaza ca, dupa finalizarea procesului de evaluare si inregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANSVSA nr.111/2008), Punctele Gastronomice Locale sa inceapa sa functioneze de la inceputul anului viitor.

Aceasta campanie de informare va fi coordonata de catre Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA si se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali, responsabili de zona.

Echipele respective vor organiza intalniri, in care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor si conditiilor de igiena care trebuie respectate, dar vor si raspunde intrebarilor invitatilor.

Aceleasi materiale informative vor fi postate si pe site-ul ANSVSA intr-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: ‘Campanie de informare — Puncte Gastronomice Locale’, pentru a putea fi consultate on-line de catre cei interesati.

Important de precizat:
—Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
—Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei in care isi desfasoara activitatea.
Va fi obligatoriu preparat si oferit pentru consum in decursul aceleiasi zile.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena in momentul prepararii.

Cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul: Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala.

Prima conditie, avand in vedere aceste tipuri de activitati depasesc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008.

Cererea tip poate fi accesata si de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, sectiunea informatii
generale/inregistrare/autorizareunitati/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc.((http://www.ansvsa.ro/download/formulare-modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc ) sau de la sediul DSVSA-urilor judetene.

Dosarul depus pentru obtinerea inregistrarii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor trebuie sa contina si:
—schita locului de producere a alimentelor.
—copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului comertului.
—copie dupa actul de identitate.

Dupa aceasta etapa, inspectorii din cadrul DSVSA judetene vor efectua o vizita la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unitatii, daca aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate in anexa II, Cap. III din Reg.CE 852/2004. In caz contrar se vor notifica proprietarului deficientele constatate, precum si termenele de remediere.

O alta conditie, pe care trebuie sa o indeplineasca un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic.

Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea.

Citeste si Mierea în trei culori face senzatie pe piata

Infiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontala a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de munca, prin contributia locuitorilor din zona la asigurarea, din productia proprie, a materiilor prime necesare desfasurarii activitatii acestor Puncte si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national.

Sursa foto: Ziarul Delta

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

15 − 10 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 17 February, 2019 | 0 comentarii | 524 vizualizari | 1 vot

EXPORT_OI

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost deschisa piata de export pentru ovine cu Republica Iran! Astfel, in ianuarie 2019 a fost agreat modelul de certificat de export intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania (ANSVSA) si Organizatia Veterinara a Iranului, fiind deblocate exporturile de carne de oaie si

Autor: Agrostandard | 16 February, 2019 | 0 comentarii | 67 vizualizari | 1 vot

MADR

Echipe mixte formate din inspectori cu atributii de control din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor continua seria controalelor initiate in data de 21 ianuarie 2019, ce au ca scop verificarea conformitatii produselor de la patiserii, cofetarii, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, […]

Autor: Agrostandard | 16 February, 2019 | 0 comentarii | 866 vizualizari | 0 voturi

mierea_gr

Apicultorii din Hunedoara au ramas cu mierea nevanduta dupa productia buna de anul trecut, din cauza livrarilor mici la export, in contextul in care mierea ieftina din Ucraina si China a invadat Europa. Asa se face ca acum tone de miere stau nevandute in magaziile apicultorilor din judetul Hunedoara din cauza pretului prea mic la […]

Autor: Agrostandard | 15 February, 2019 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 1 vot

POMICULTURA

AFIR a deschis astazi (n.red – 15 feb.) sesiunea de primire a proiectelor de investitii aferente submasurii 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). „Deschidem ultima sesiune de depunere a proiectelor pentru submasura 4.1a destinata exploatatiilor pomicole, pentru care am obtinut o majorare a fondurilor […]

Autor: Agrostandard | 13 February, 2019 | 0 comentarii | 1923 vizualizari | 1 vot

pk2

Cresterea porcului in Romania trece printr-unul din cele mai grele momente de dupa Revolutie, din cauza pestei porcine africane. In doar sapte luni, productia interna s-a redus cu circa 20%, ajungand la acest moment sa asigure undeva la 30% din consum, in timp ce pretul carnii de porc la poarta fermei s-a prabusit la 3-3,5 […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
04 Ian 2019 | 0 comentarii | 272 vizualizari | 4 voturi
18 Dec 2018 | 0 comentarii | 282 vizualizari | 3 voturi
11 Feb 2019 | 0 comentarii | 507 vizualizari | 2 voturi
09 Feb 2019 | 0 comentarii | 205 vizualizari | 2 voturi
»
25 Ian 2019 | 0 comentarii | 2522 vizualizari | 1 vot
»
26 Ian 2019 | 0 comentarii | 1865 vizualizari | 1 vot
»
07 Feb 2019 | 0 comentarii | 1674 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2019 © Agrostandard