Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Punctele Gastronomice Locale vor incepe sa functioneze de anul viitor
Agrostandard | 24 October, 2017 | 0 comentarii | 773 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

deltaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va desfasura, in perioada 25.10 — 30.11.2017, o campanie de informare la nivel national privind Punctele Gastronomice Locale. Aceasta campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunostinta publicului larg detalii despre aceste unitati de alimentatie publica de tip familial si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local, informeaza DSVSA Prahova. Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande in tara noastra de organizare a unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.

Pentru punerea in practica a acestui proiect, o prima etapa constand in identificarea si informarea potentialilor aplicanti a fost demarata la sfarsitul lunii august a acestui an si se va incheia pe data de 31 decembrie.

Urmeaza ca, dupa finalizarea procesului de evaluare si inregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANSVSA nr.111/2008), Punctele Gastronomice Locale sa inceapa sa functioneze de la inceputul anului viitor.

Aceasta campanie de informare va fi coordonata de catre Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA si se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali, responsabili de zona.

Echipele respective vor organiza intalniri, in care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor si conditiilor de igiena care trebuie respectate, dar vor si raspunde intrebarilor invitatilor.

Aceleasi materiale informative vor fi postate si pe site-ul ANSVSA intr-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: ‘Campanie de informare — Puncte Gastronomice Locale’, pentru a putea fi consultate on-line de catre cei interesati.

Important de precizat:
—Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
—Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei in care isi desfasoara activitatea.
Va fi obligatoriu preparat si oferit pentru consum in decursul aceleiasi zile.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena in momentul prepararii.

Cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul: Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala.

Prima conditie, avand in vedere aceste tipuri de activitati depasesc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008.

Cererea tip poate fi accesata si de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, sectiunea informatii
generale/inregistrare/autorizareunitati/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc.((http://www.ansvsa.ro/download/formulare-modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc ) sau de la sediul DSVSA-urilor judetene.

Dosarul depus pentru obtinerea inregistrarii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor trebuie sa contina si:
—schita locului de producere a alimentelor.
—copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului comertului.
—copie dupa actul de identitate.

Dupa aceasta etapa, inspectorii din cadrul DSVSA judetene vor efectua o vizita la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unitatii, daca aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate in anexa II, Cap. III din Reg.CE 852/2004. In caz contrar se vor notifica proprietarului deficientele constatate, precum si termenele de remediere.

O alta conditie, pe care trebuie sa o indeplineasca un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic.

Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea.

Citeste si Mierea în trei culori face senzatie pe piata

Infiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontala a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de munca, prin contributia locuitorilor din zona la asigurarea, din productia proprie, a materiilor prime necesare desfasurarii activitatii acestor Puncte si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national.

Sursa foto: Ziarul Delta

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

4 × five =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 991 vizualizari | 1 vot

porcine

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, sustine ca schema europeana de ajutor de criza nu poate fi accesata de fermierii romani afectati de pesta porcina africana pentru ca reprezinta o „masura de ultim resort”. „Desi inteleg situatia dificila a crescatorilor de porcine din zonele afectate direct de boala, este imperios ca, intai […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 52 vizualizari | 1 vot

penes-curcanul

Brandul Penes, detinut de producatorul de carne de curcan Galli Gallo, a fost achizitionat de Bravcod, intr-o tranzactie in valoare de 20 de milioane de euro. Tranzactia a fost finalizata de administratorul judiciar CITR in aceasta vara, conform planului de reorganizare aprobat de creditoriin procedura de insolventa a companiei. Galli Gallo s-a redresat printr-un plan […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 1009 vizualizari | 1 vot

rosie matca

Programul Tomata a adus sume importante (de ordinul milioanelor de euro!) in doua localitati renumite in Romania pentru rosiile produse aici. Este vorba de Matca (judetul Galati) si Izbiceni (Olt), unde numarul beneficiarilor – vorbim de Ciclul I – se apropie de 1200, respectiv 900, potrivit informatiilor din piata. De altfel, judetele Olt si Galati […]

Autor: Agrostandard | 15 August, 2018 | 0 comentarii | 767 vizualizari | 1 vot

albine

Vremea capricioasa din acest an i-a afectat nu doar pe agricultori, ci si pe apicultori, care se asteapta la o productie de 18.000-19.000 de tone de miere, ceea ce inseamna cu pana la 30% mai putin fata de un an normal. Chiar si asa, nu se asteapta cresteri de pret. O veste buna, este si […]

Autor: Agrostandard | 13 August, 2018 | 1 comentarii | 1395 vizualizari | 1 vot

serban

Pentru ca nu are depozite unde sa poata sa-si tina recolta, Marin Serban, un pomicultor de 36 de ani din localitatea Ganeasa din judetul Olt, prefera sa vanda toata productia de mere eco direct din livada. Aceasta se incarca la capul locului in tiruri si ajunge in Germania si Italia, mai nou si in Austria, […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard