Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
Programul european de certificare « fara gluten », Crossed Grain, lansat in Romania
Agrostandard | 17 May, 2019 | 0 comentarii | 454 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

GLPe 16 mai 2019, chiar de Ziua Mondiala a Bolii Celiace, Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten lanseaza oficial in Romania certificarea internationala adresata producatorilor locali de alimente fara gluten – Crossed Grain. Pentru 1 million de romani, aceasta inseamna acces mai usor la alimente sigure, produse local, cu preturi adaptate pietei locale. Alimentatia fara gluten reprezinta tratamentul pentru peste 1 milion de romani afectati de boala celiaca sau alte boli autoimune, tiroidite si afectiuni neurologice. Dintre acestia, persoanele cu boala celiaca primesc indicatia de dieta fara gluten de la medic, ca unic tratament pentru aceasta afectiune, pe viata.

Boala celiaca este o afectiune autoimuna, genetica si afecteaza, statistic, 1% din populatia lumii. Boala celiaca se poate declansa la orice varsta, fie in copilarie, fie in viata adulta sau chiar la varsta a treia, in cazul persoanelor cu predispozitie genetica.

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. De asemenea, glutenul poate fi prezent in multe alimente procesate, care pot fi contaminate de la aditivi alimentari sau in timpul proceselor de fabricatie. Identificarea produselor care pot fi consumate in siguranta este foarte importanta pentru persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten.

”Am adus Crossed Grain, standardul european pentru licentierea produselor fara gluten, in Romania, deoarece scopul nostru este sa sustinem productia in siguranta, pe plan local, a alimentelor fara gluten. Certificarea Crossed Grain se bucura de o recunoastere si incredere exceptionale in randul persoanelor cu boala celiaca si intoleranta la gluten. Este o certificare complexa, care verifica si auditeaza toate etapele din procesul de productie, ambalare si distributie a alimentelor fara gluten, si impune unul dintre standardele cele mai riguroase din domeniul alimentar. Pacientii cu boala celiaca si intoleranta la gluten vor avea de acum acces mai usor la alimente sigure pentru ei, produse local, certificate standardizat si cu un pret avantajos”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, presedinte si director executiv al Asociatiei Romane pentru Intoleranta la Gluten (ARIG).

Programul de certificare pentru produse fara gluten Crossed Grain este dezvoltat si operat de Asociatia Societatilor Europene de Celiachie (AOECS), o organizatie independenta, non-profit. Este asociatia europeana umbrela care reuneste in acest moment 37 de asociatii membre de pe teritoriul Europei. In Romania, Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten este singura asociatie nationala de pacienti cu boala celiaca din Romania acreditata de AOECS.

Programul de certificare Crossed Grain a fost creat pentru a asigura securitatea alimentelor destinate persoanelor cu boala celiaca, de la procesul de fabricatie si pana la etichetarea corecta a produselor si disponibilitatea acestora.

Produsele certificate Crossed Grain sunt strict auditate si analizate pentru a prezenta certitudinea ca au un continut maxim de gluten de 20 mg/kg sau parti pe milion (ppm). Analizele de laborator si auditarile de certificare privesc atat ingredientele, cat si procesele de productie, procesele de stocare, ambalare si distributie.

Studiile si sondajele realizate la nivel european de catre societatile de celiachie nationale arata ca 78% din consumatorii de produse fara gluten recunosc semnul Crossed Grain, stiu sa-l identifice corect pe produse si confera mai multa incredere produselor care au semnul « spicului taiat », fata de produsele care afiseaza doar o eticheta cu afirmatia « fara gluten »

Standardul AOECS pentru produse fara gluten, Crossed Grain Trademark (CGT), respecta criteriile prevazute in Codex Standard for Foods for Special Dietary Use for Persons Intolerant to Gluten – CODEX STAN 118-1979, revizuit in 2008 (Codex Alimentarius, FAO/WHO). l. Este reglementat in legislatia europeana in cadrul Commission Implementing Regulation (EU) No 828/2014.

Despre ARIG:
Asociatia Romana Pentru Intoleranta la Gluten (ARIG) este o asociatie non-profit, apolitica si independenta, care isi propune promovarea, sprijinirea si cresterea calitatii vietii persoanelor cu intoleranta la gluten. Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten este singura asociatie nationala de pacienti cu boala celiaca din Romania acreditata de Asociatia Societatilor Europene de Celiachie (AOECS).

Eforturile ARIG se concentreaza in patru directii: Legislativa (prin propunerea Legii Celiacului, aflata momentan in dezbatere la Camera Deputatilor); Educatie si informare (atat pentru medici, cat si pentru institutii, scoli si gradinite, in ceea ce priveste alimentatia fara gluten); Sustinerea comunitatii (prin evenimente sociale, materiale informationale, cursuri si workshopuri); Sustinerea mediului de business (prin organizarea Targului anual de produse fara gluten, dar si prin Certificarea produselor fara gluten fabricate in Romania).
www.arig.ro

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 113 vizualizari | 1 vot

PAINE_NEAMBALATA

Razboiul painii sau mai precis preferinta romanilor pentru un anumit fel de paine, fie ca vorbim de varianta ambalata sau neambalata trece intr-o noua faza! Recent, Universitatea din Bucuresti a facut public un studiu potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalata. Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 66 vizualizari | 1 vot

paine_COVID

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucuresti (UB), potrivit caruia painea neambalata ramane contaminata dupa contactul cu SARS-CoV-2 si ar putea constitui o sursa de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face urmatoarele precizari: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor […]

Autor: Agrostandard | 25 September, 2020 | 0 comentarii | 118 vizualizari | 1 vot

branzeturi

In sedinta Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptata Hotararea privind stabilirea valorii ajutorului financiar in avans pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi. Prin aceasta Hotarare se acorda un sprijin financiar pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi, pentru cererile depuse […]

Autor: Agrostandard | 25 September, 2020 | 0 comentarii | 634 vizualizari | 1 vot

tineri_terenuri

Guvernul a aprobat in sedinta din data de 24 septembrie 2020 Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.

Autor: Agrostandard | 24 September, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 1 vot

BF1

BucharestFoodSummit.ro – Cel mai mare si important eveniment international al toamnei din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa. Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 BucharestFoodSummit.ro continua in forta!

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard