Desi productia de mere este mai mica cu pana la 40% in acest an, fata de 2018, potrivit estimarilor Prodcom, producatorii romani n-au deloc motive sa se bucure. Nu doar ca nu reusesc sa vanda productia la un pret decent, ci nici macar nu au oferta de pret la industrializare! O situatie dramatica, care, cel mai probabil, ii va conduce la faliment pe multi dintre ei! Situatia ne-a fost semnalata de reprezentantii fermei ELIAS Dirvari (judetul Mehedinti) care trec prin momente dificile, pentru ca nu reusesc sa-si vanda productia.
Din pacate, in lipsa unui depozit frigorific care ar permite vanzarea merelor esalonat (o investitie care nu ar fi rentabila la cele 8 ha de livada de mar!), pentru cei de la ferma ELIAS singura varianta o constituie vanzarea merelor in stare proaspata. Si cum in retail este greu de intrat, raman in calcul livrarea pe piata in stare proaspata sau catre industrie. Ori, din pacate, amandoua merg foarte greu, ca sa nu mai spunem ca nici macar n-au primit oferta de pret la industrializare! Probabil, toata lumea asteapta sa vada ce se va intampla pe piata in perioada imediat urmatoare! Mai simplu spus, ce oferta va fi la nivel international, la polonezi in primul rand…
Iata si scrisoarea trimisa pe adresa redactiei de catre producatorii de mere de la ferma ELIAS Dirvari (Mehedinti):
„Cu o vechime de peste 100 de ani, Ferma ELIAS Dirvari – judetul Mehedinti este una din cele 4 ferme (Ferma Elias Dirvari, Ferma Elias Bondrea, Ferma Elias Podu’ Valeni, Ferma Elias Sascut), care apartin Fundatiei Familiei Menachem H. Elias, infiintata in 1925 si aflata sub egida Academiei Romane.
Din suprafata de 414 ha care este in administrarea Fermei Elias Dirvari, pe 8 ha a fost infiintata o livada de mar din soiurile: Rozela, Florina, Red Topaz, Golden, Luna, Orion, Generos, Idared, care a intrat pe rod in urma cu 4 ani. In anii 2017 si 2018 pomii au ajuns la maturitatea deplina a productiei, astfel ca in anul 2018 s-a obtinut cea mai mare productie de la infiintare, respectiv 290 de tone de fructe.
Citeste si Productie de mere mai mica cu pana la 40%, in 2019
Cu toate acestea, abundenta de fructe inregistrata in anul 2018, coroborata cu importul masiv din tari precum Polonia si Ungaria, care pana acum cativa ani exportau productia lor in Rusia, au determinat o scadere drastica a pretului merelor pe piata libera. Suprafata relativ mica, de 8 ha, pe care ferma o cultiva, face imposibila constructia unui depozit frigorific care sa permita vanzarea merelor eșalonat in timp.
Rezultatul direct este faptul ca ferma este obligata sa vanda imediat dupa recoltatul fructelor, atunci cand preturile sunt cele mai mici, iar peste jumatate din cantitatea de mere obtinuta, sa fie vanduta la industrializare, unde pretul este de 5-6 ori mai mic. De cele mai multe ori, pretul obtinut la merele vandute pentru industrializare, nu acopera nici macar costul cu recoltarea merelor, cu mult sub cel de productie.
Un alt dezavantaj, legat de valorificarea merelor, consta in faptul ca nu s-a reusit patrunderea pe piata marilor retaileri, intrucat cerintele acestora de marketing (etichetare, prezentare, ambalare) depasesc posibilitatile actuale ale fermei si ale majoritatii producatorilor romani.
Anul 2019 a debutat, inca din primele faze de vegetatie ale merilor, cu probleme cauzate de conditiile meteo atipice, astfel ca, temperaturile scazute au afectat cultura inca din perioada de inflorire, inregistrandu-se o rata mai mica de legare, precum si o dezvoltare anormala a fructelor formate. De asemenea, precipitatiile cazute in prima perioada a anului, au redus efectul curativ al tratamentelor asupra bolilor si daunatorilor.
Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe Romania”
Pentru a nu fi afectata calitatea merelor, s-a impus efectuarea de tratamente suplimentare, care se rasfrang asupra costului de productie. Totul a culminat cu seceta si temperaturile ridicate din lunile iulie, august si septembrie, care si-au lasat si ele amprenta asupra productiei, defavorizand culoarea si gustul fructelor. Cantitatea si calitatea fructelor din acest an, este mai slaba decat cea din anii precedenti.
Salariatii fermei se implica in promovarea si desfacerea merelor pe pietele din Dr. Tr. Severin, Craiova, Calafat, precum si in localitatile limitrofe. Dar si pe aceste piete ne-am lovit de abundenta fructelor importate, care se mai gasesc inca pe mesele comerciantilor si in preferintele consumatorilor.
Speram totuși, sa obtinem un pret mai ridicat la merele destinate industrializarii, deși, pana la aceasta data, singurul partener de acest gen, nu ne-a facut inca o oferta de pret. Aceasta, impreuna cu valorificarea intr-o proportie mai mare a merelor pentru consum in stare proaspata, ne-ar permite acumularea resurselor financiare care sa ne permita reluarea ciclului agricol”.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 2 December, 2019 | 0 comentarii | 138 vizualizari | 1 vot

Intr-o perioada in care toata lumea se plange de falsurile din piata, Alina Donici, managing partner Artesana, nu se sfieste sa vorbeasca despre sezonalitatea produselor din lapte de capra in Romania. Pentru ca din toamna si pana in primavara nu exista materie prima, unitatea de productíe din Tecuci este nevoita sa retraga de pe piata […]
Autor: Agrostandard | 2 December, 2019 | 0 comentarii | 102 vizualizari | 1 vot

„Va exista presiune pe piata muncii pentru a automatiza anumite tipuri de job-uri”, considera Nicolae Badea, CEO Computerland. In perioada ultimelor doua decenii, numarul robotilor utilizati in industrie s-a multiplicat de trei ori, la nivel global. Daca, pana nu de mult, ne obisnuisem sa intalnim procese de automatizare si robotizare doar in anumite domenii, cum […]
Autor: Agrostandard | 26 November, 2019 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 1 vot

BusinessMark a organizat, in data de 15 noiembrie 2019, a VII-a editie a „Romanian Food & Agribusiness Conference”, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. In cadrul evenimentului, invitatii au vorbit despre starea agriculturii romanesti, Planul National Strategic (PNS), dublul standard, produsele traditionale romanesti si fluctuatia preturilor produselor. Mai mult, cei mai importanti jucatori din industrie […]
Autor: Agrostandard | 21 November, 2019 | 0 comentarii | 114 vizualizari | 1 vot

Bucharest Food Summit s-a dovedit a fi si in 2019 cel mai important eveniment al anului dedicat tehnologiilor si industriei agroalimentare. Manifestarea, desfasurata in perioada 12-14 noiembrie 2019 la ASE Bucuresti si Hotel Sheraton, a atras cei mai importanti oameni de afaceri din agricultura, industria alimentara si HoReCa, precum si factori de decizie din structurile […]
Autor: Agrostandard | 18 November, 2019 | 0 comentarii | 176 vizualizari | 1 vot

Colectarea selectiva a deseurilor menajere si, mai ales, reciclarea lor sunt subiecte mai degraba tabu in Romania, nu doar pentru primarii, ci si pentru cetateni. Lipsa unei infrastructuri adecvate, a investitiilor in sector, dar si a educatiei in randul romanilor sunt doar cateva din problemele cu care se confrunta operatorii implicati in domeniu. Din pacate, […]