Sustine Agrostandard
starea vremii
Legume-Fructe
Producator rosii: Soiurile romanesti sunt depasite cu mult de cele aduse din import
Agrostandard | 1 May, 2017 | 1 comentarii | 1877 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

rosiibProducatorii romani de legume recunosc ca exista diferente mari intre soiurile romanesti de rosii si cele aduse din afara, incepand de la aspect, gust si bineinteles volumul productiei. Este adevarat, insa, si faptul ca in lipsa ofertei autohtone, aproape toata lumea se aprovizioneaza cu seminte procurate din strainatate. Nici macar procentul obligatoriu de 5% seminte romanesti – “o nebunie”, dupa cum a declarat recent Aurel Tanase, presedintele OIPA Legume Fructe, atat timp cat nu exista oferta interna – pentru producatori nu pare sa fi imbunatatit situatia. In prezent, oferta interna acopera undeva la 1% din necesarul pietei. “Soiurile romanesti au fost depasite cu mult de cele aduse din import. Rosia de afara rezista mai mult si nu se inmoaie”, a declarat Mihai Dragoi, legumicultor, la o emisiune la Agro Tv.

Pe de alta parte, nu putem face abstractie nici de faptul ca romanii, ca de altfel, toți locuitorii din Balcani, au gusturi diferite în ceea ce privește tomatele. La noi, preferințele se îndreaptă spre roșiile mai acrișoare, spre deosebire de occidentali, unde tendințele sunt cu totul altele.

““În Balcani există o anumită preferință în ceea ce privește gustul tomatei: sa fie suficient de dulce ca să simți că este acrișoară, în timp ce în Occident partea cu acrișorul este lăsată mai moale. Aceasta pentru că aici s-au făcut unele corelații între incidența unor boli digestive și aciditatea legumelor, care au dus la crearea unor hibrizi al căror conținut de zahăr este ceva mai ridicat. Raportul zahăr-aciditate este principalul parametru. pe care noi îl putem măsura cu ușurință, caracterizează gustul principal“, afirma Dr. Victor Lăcătuș, fost director științific la ICDLF Vidra.

Cercetarea, incotro?

Chiar daca situatia actuala nu este una dintre cele mai fericite, exista insa si legumicultori care sunt gata oricand sa parieze pe soiurile romanesti create la Statiunea de Cercetare de la Buzau. Un astfel de exemplu este Vlad Gheorghe, presedintele CATAR si un sustinator infocat al semintelor romanesti, care afirma ca soiurile autohtone sunt mai bune pentru culturile in camp.

Citeste si Victor Lacatus: 99% din hibrizii de legume cultivati in Romania provin din strainatate

Cat despre cercetarea romaneasca, el spune ca de vina pentru starea dificila in care se afla aceasta este si faptul ca au fost favorizati producatorii de seminte din afara, in detrimentul celor romani.

“A fost creata o plaja pentru a favoriza anumite soiuri aduse de firmele din afara”, a afirmat recent Vlad la Agro TV.

Presedintele CATAR este si initiatorul legii care prevede obligativitatea legumicultorilor ca 5% dintre semintele folosite sa fie romanesti.

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

two × 5 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 13 August, 2018 | 1 comentarii | 1336 vizualizari | 1 vot

serban

Pentru ca nu are depozite unde sa poata sa-si tina recolta, Marin Serban, un pomicultor de 36 de ani din localitatea Ganeasa din judetul Olt, prefera sa vanda toata productia de mere eco direct din livada. Aceasta se incarca la capul locului in tiruri si ajunge in Germania si Italia, mai nou si in Austria, […]

Autor: Agrostandard | 8 August, 2018 | 0 comentarii | 400 vizualizari | 1 vot

legume criza

Conditiile meteo extreme din acest an au afectat serios productia de legume din mai multe state europene. Specialistii vorbesc de cel mai prost sezon din ultimii 40 ani, ceea ce creaza toate premisele unei crize pe piata. Vizate sunt in special, leguminoasele, dar si alte culturi precum ceapa sau spanacul. De altfel, in unele tari, […]

Autor: Agrostandard | 3 August, 2018 | 0 comentarii | 824 vizualizari | 1 vot

cartofi

Ploile care par ca nu se mai termina au distrus deja o parte din culturile de cartofi din Harghita. In „”patria cartofilor” tuberculii putrezesc in pamant inainte de recoltare. Daca și luna aceasta va fi la fel de ploioasa, agricultorii se gandesc cu groaza chiar la faliment. Unii dintre ei nu vor putea recupera nimic […]

Autor: Agrostandard | 28 July, 2018 | 0 comentarii | 470 vizualizari | 1 vot

legume si fructe

Cerealele au avut cea mai mare pondere, in 2017, in structura valorii productiei vegetale, mai mult de o treime (34,8%), urmate de legume si pepeni (17,9%) si plante uleioase, potrivit datelor Institutului National de Statistica. De remarcat faptul ca structura valorii productiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificari semnificative in anul […]

Autor: Agrostandard | 27 July, 2018 | 0 comentarii | 939 vizualizari | 1 vot

servicii agricole

Valoarea productiei agricole s-a marit, in 2017, cu 12,5% comparativ cu anul precedent, ceea ce nu se va mai intampla, mai mult ca sigur in acest an. Ponderea productiei vegetale a fost de 67,8%, cea a productiei animale de 31,0%, in timp ce serviciile agricole au reprezentat doar 1,2%, potrivit datelor INS. Cea mai mare […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard