In Romania, o mare parte din fructele care se gasesc pe piata provin din import, dupa cum stie toata lumea, iar cauzele sunt multiple. Exista insa si producatori romani care au reusit sa intre in retelele de supermarketuri si se declara multumiti de relatia cu acestea. Mai mult, prefera chiar sa vanda doar la intern si nicidecum la export, pentru ca obtin preturi mai bune la noi acasa. Vorbim insa de suprafete mari, care pot asigura volumele cerute de lanturile internationale. Un astfel de exemplu este livada de la Hobaia din judetul Giurgiu, detinuta de omul de afaceri Dan Pasat, care se intinde pe circa 180 de hectare, dealtfel, una dintre cele mai mari din Romania. Circa 80% din productie este livrata catre retelele de retail prezente pe piata locala.
“Eu stau de vorba cu directorii de la mutinationale si sunt foarte bine primit, pentru ca nu au de unde sa ia marfa la capacitatile acestea….Eu nu ma rog de ei, se roaga ei de mine, pentru ca in Romania nu exista livezi de anvergura…De exemplu, astazi comada 5 tone de prune si maine 16 tone…ori cine poate sa le livreze asa ceva?”’, ne-a declarat omul de afaceri Dan Pasat, prezent la evenimentul Bucharest Food Summit.
Citeste si De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie
Livada clasica, cea mai buna varianta pentru Romania
Livada de la Hobaia este relizata in sistem clasic, modelul cel mai bun pentru Romania, sustine Dan Pasat, deoarece culesul se poate face mecanizat, ceea ce conteaza foarte mult, in conditiile in care forta de munca este o mare problema in tara noastra.
„Este o livada clasica, livezile intensive nu sunt bune in Romania, pentru ca nu ai cum sa le culegi mecanizat. Neavand forta de munca, ramai cu fructele in pom si nu poti sa le mai culegi…Eu lucrez cu 20 de muncitori, iar toate lucrarile sunt mecanizate”, ne-a declarat Pasat.
Citeste si Aurel Tanase, OIPA Legume-Fructe: 27 de bani/kg de mere este un pret ridicol. Eu nici nu le mai adun
Livada include 80 ha de pruni, 20 ha de par, 10 ha de cais si 10 ha de visin, urmand ca in perioada urmatoare sa fie infiintate si 4 ha de mar. O investitie de peste un milion de euro, realizata de-a lungul celor peste 10 de ani de activitate, care acum incepe sa-si arate roadele.
Mai multe informatii despre piata de fructe din Romania puteti afla din studiul EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”
La acest moment, parul este cel mai rentabil, pentru ca oferta pe plan intern este aproape inexistenta. La polul opus se afla marul, care are cel mai mic pret pe piata.
„Pomicultura este foarte rentabila, insa trebuie sa astepti cinci ani. Este un efort supraomenesc, mai ales in conditiile in care statul nu te ajuta cu nimic, asa cum se intampla in tarile de langa noi, cum ar fi Ungaria, de exemplu. Dupa cei cinci ani stai foarte bine, dar pana atunci…”, ne-a marturisit Pasat.
Si totusi, cu multa rabdare si perseverenta, mai ales, unii reusesc….
Citeste si STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 510 vizualizari | 1 vot

Adrian Pintea, seful Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat intr-un interviu exclusiv acordat FoodBiz.ro ca introducerea unor masuri noi de ajutor, in acest an, pentru fermierii afectati de criza COVID-19 depinde de evolutia pandemiei COVID-19, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va trebui sa tina cont de deciziile care se iau […]
Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 51 vizualizari | 1 vot

Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) acuza Ministerul Fondurilor Europene de ingradirea dreptului la accesarea fondurilor europene, dupa ce a nesocotit obligatia de a notifica Comisiei Europene modificarea Schemei de ajutor de stat instituite prin Legea nr. 220/2020 de aprobare a OUG nr 130/2020. Prin acest act normativ se finanteaza sectoare economice […]
Autor: Agrostandard | 22 January, 2021 | 0 comentarii | 92 vizualizari | 2 voturi

Producatorul de preparate din carne Sergiana din Brasov anunta planuri importante pentru 2021 in ceea ce priveste dezvoltarea retelei proprii de retail atât pe segmentul comertului traditional, cat si pe cel modern. Nu in ultimul rând, se are in vedere si consolidarea prezentei in comertul electronic, dupa inaugurarea Pravaliei Online, in noiembrie 2020. Prima directie, […]
Autor: Agrostandard | 22 January, 2021 | 0 comentarii | 73 vizualizari | 1 vot

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) prezinta in premiera pentru România prima campanie a unui produs incadrat intr-un sistem de calitate European, facând cunoscuta povestea Salamului de Sibiu publicului larg. Salamul de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata este primul produs romanesc din categoria carne procesata recunoscut in 2016 cu distinctia europeana a calitatii […]
Autor: Agrostandard | 20 January, 2021 | 0 comentarii | 1487 vizualizari | 3 voturi

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat sumele care vor ajunge la legumicultori pentru Campania 2020: 4880 euro/ha – sprijin cuplat vegetal (SCV) pentru legume cultivate in spatii protejate si 1800 euro/ha – SCV la tomate pentru industrializare. Programul Tomata se va extinde si se va imbunatati, dupa ce in patru ani a consumat 172 mil. […]