Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
ProdCom Legume-Fructe: Romania produce doar 100 de tone de pasta de tomate
Agrostandard | 9 September, 2020 | 0 comentarii | 318 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

tomate_procesareRomania produce doar 100 de tone de pasta de tomate, in conditiile in care consumul anual se ridica la peste 45.000 tone, ceea ce inseamna extrapoland peste 360.000 tone de rosii, cantitate ce se poate obtine prin cultivarea a circa 5.000 ha, daca luam in calcul o medie de 70 to/ha, potrivit unei analize realizate de Aurel Tanase, presedintele ProdCom Legume-Fructe. In prezent, suprafata de rosii care se cultiva in Romania este de circa 700 ha, deci ar insemna o crestere anuala a suprafetei pentru o perioada de 4 ani cu circa 1.000 ha pe an, potrivit datelor ProdCom Legume-Fructe.

Efortul bugetar, reprezentand importurile, in conditiile in care productia autohtona anuala este de doar aproximativ 100 tone, este de peste 45 milioane de euro, valoare deosebit de mare avand in vedere ca in Romania, avem toate conditiile de a cultiva rosii destinate industrializarii – pasta de tomate. Zona de Sud-Sud Est, de Vest, Nord Vest ofera conditii deosebit de favorabile, dupa cum ne-o demonstreaza si experienta trecutului.

Cultura de rosii pentru industrializare este o cultura pretabila la mecanizare completa, iar ea se infiinteaza prin rasad provenit din hibrizi performanti ca productie, cu esalonare inclusiv la infiintarea culturii, asa incat incepand cu 15 august al fiecarui an sa se inceapa recoltatul mecanic. Se impune o marime minima a fermei, sau fermelor, astfel incat sa se poata justifica cumpararea utilajelor specifice (masina de plantat, combina de recoltat, logistica de incarcare in mijlocul auto de transport).

Costurile pentru un ha de tomate industriale este de cca 5000 euro /ha, un cost destul de ridicat, justificat printr-o productie de peste 70 to/ha. Analiza ultimilor ani dovedeste ca se pot organiza ferme specializate, avand dotarile mecanice, incinta cu posibilitate de irigare prin picurare.

Productia recoltata trebuie sa ajunga la procesare, unde sucul de rosii realizat – pasta de tomate – trebuie concentrat prin evaporare sub vid, in asa zise vacuume, concentratoare, care in functie de materia prima pot realiza de la 1,5 la 5 to/ora, deci programul presupune o integrare a fabricilor in ferme, o corelare a capacitatilor de productie materie prima, de procesare in unitati specializate

Pornind de la poductia de rasaduri, la infiintarea de culturi intretinere, culturi recoltare, transport, concentrare, dozare in recipienti din sticla sau metal, activitatea presupune un numar mare de locuri de munca, lucru benefic pentru tara, fermieri, operatori.
Cele expuse pot fi transpuse in fapte in conditiile in care se ia act de efortul bugetar foarte mare, anual, prin importul de pasta, de dorinta de a se crea un insemnat numar de locuri de munca, de consumul unui produs de inalta calitate.

Autoritatea, respectiv Ministerul Agriculturii, impreuna cu organizatia interprofesionala trebuie sa ia act de programul de reducere a importurilor, in analiza tehnica si economica sa rezulte justificarea acestuia si bineinteles o gama de masuri pentru sustinere, investitii cu bani europeni si bineinteles o stimulare a fermierilor producatori pentru performanta, continuitate.

Am avut candva, cand fostele IPILFURI, 12 ca numar, actionau integrat, dispunand si de terenuri agricole peste 20 mii ha, ele realizau o gama mare de materii prime destinate industrializarii, printre care si rosii si se acoperea consumul intern integral de pasta de tomate, iar peste 70% din aceste cantitati plecau la export, arata Tanase.

„Consideram ca este un prilej de reflexie pe proiectul propus si a sosit momentul sa facem productie proprie. Avem modele de succes de ferme ce produc tomate destinate industrializarii, avem fabrici cu dotari si sigur care ar vrea dotari sau chiar capacitati noi. Ramanem increzatori in programul Pasta de tomate – AUTOHTONA”, se mentioneaza in analiza ProdCom.

Sursa: FoodBiz

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 117 vizualizari | 1 vot

PAINE_NEAMBALATA

Razboiul painii sau mai precis preferinta romanilor pentru un anumit fel de paine, fie ca vorbim de varianta ambalata sau neambalata trece intr-o noua faza! Recent, Universitatea din Bucuresti a facut public un studiu potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalata. Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 68 vizualizari | 1 vot

paine_COVID

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucuresti (UB), potrivit caruia painea neambalata ramane contaminata dupa contactul cu SARS-CoV-2 si ar putea constitui o sursa de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face urmatoarele precizari: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor […]

Autor: Agrostandard | 25 September, 2020 | 0 comentarii | 121 vizualizari | 1 vot

branzeturi

In sedinta Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptata Hotararea privind stabilirea valorii ajutorului financiar in avans pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi. Prin aceasta Hotarare se acorda un sprijin financiar pentru depozitarea privata a untului, laptelui praf degresat si a anumitor branzeturi, pentru cererile depuse […]

Autor: Agrostandard | 25 September, 2020 | 0 comentarii | 657 vizualizari | 1 vot

tineri_terenuri

Guvernul a aprobat in sedinta din data de 24 septembrie 2020 Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.

Autor: Agrostandard | 24 September, 2020 | 0 comentarii | 131 vizualizari | 1 vot

BF1

BucharestFoodSummit.ro – Cel mai mare si important eveniment international al toamnei din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa. Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 BucharestFoodSummit.ro continua in forta!

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard