Producatorii de fructe si legume din Spania sau Franta, ca sa nu mai vorbim de Italia, trec prin momente grele, pentru ca nu are cine sa culeaga productia. Daca pentru producatorii din Vest sezonul se anunta foarte dificil, pentru ai nostri ar putea fi foarte bun! Nu de alta, dar dupa cate se pare, va fi loc destul pe piata, nu doar la intern, ci si la export. Culesul la capsune sau sparanghel a inceput deja in tarile din vestul Europei, in scurt timp urmand sa intre in productie si tomatele sau ciresele, alte motiv de ingrijorare. Dupa toate premisele, sezonul va fi compromis in mare parte, pentru ca occidentalii se bazau in principal pe muncitori din strainatate din tari precum Romania, Bulgaria, Polonia, Portugalia sau Africa de Nord. In Spania, situatia se complica de la o zi la alta, pentru ca inchiderea granitelor ii tine acasa pe romani, bulgari si marocani, cei pe care contau ibericii la cules.
Citeste si Plantatiile de afini din Romania s-au extins de patru ori in patru ani
La acest moment, de exemplu, doar undeva la 40% din muncitorii marocani s-au prezentat la treaba. Mai multe asociatii din sector cum ar fi Freshuelva, Interfresa, Asaja si Agro-Food Cooperatives au constituit un cabinet de criza pentru a vedea cum poate fi salvat sezonul pentru producatorii de fructe rosii din Huelva, principala zona de productie din Spania.
Ingrijorare mare este si in Franta, pentru ca a inceput sezonul culesului la capsune si sparanghel si nu exista forta de munca. In mai, urmeaza si ciresele la cules.
Citeste “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”
“Este o mare penurie de forta de munca, in conditiile in care la capsune si sparanghel sezonul a debutat deja”, spune Jérôme Volle, un producator din Ardèche, Franta.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 1 comentarii | 509 vizualizari | 1 vot

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 160 vizualizari | 1 vot

Damian Marian, fondatorul restaurantului The Grill alaturi de Dani Otil, vorbeste despre experienta traita in vremurile pandemiei. S-a trecut la terasa, dar au crescut si livrarile la domiciliu, care au ajuns sa aiba o pondere intre 25 si 30% din vanzarile totale, bonul mediu avand o valoare cuprinsa intre 100 si 120 RON. Referitor la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1685 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 91 vizualizari | 1 vot

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, promite impozit zero pe salariul minim, incepand cu 2022, in agricultura, un sector in care sunt salarii mici si evaziunea fiscala este foarte mare. Adica cu un an mai tarziu decat se astepta toata lumea… “Impozitul zero pe salariul minim este cea mai buna masura pe care o […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2021 | 0 comentarii | 110 vizualizari | 1 vot

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) considera reprobabila si in afara prevederilor legale implicarea numelui institutiei in girarea unor informatii eronate referitor la consumul de alimente neambalate. Nu este prima data cand in piata sunt promovate spoturi publicitare in care se spune ca produsele neambalate nu sunt sigure pentru consum. ANSVSA a […]