PRO AGRO si-a stabilit obiectivele pentru 2019

PRO AGRO si-a stabilit obiectivele pentru 2019

 

PRO AGROUltimul Consiliu Director al Federatiei Nationale PRO AGRO din acest an a avut loc in data de 17.18.2018 la Brasov. Cu aceasta ocazie au fost abordate doua teme centrale, care au vizat subiectele actuale din sectorul agricol si cercetarea in domeniul agricol, proiecte in curs, proiecte viitoare in relatia cu mediul academic de profil din Romania. In prima parte a lucrarilor Consiliului Director a fost dezbatut inten de catre membrii Consiliului Director proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind masurile de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole, se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Un alt punct pe ordinea de zi, dezbatut de catre membrii Consiliul Director, l-a reprezentat discutiile ce fac referire la pozitia Federatiei Nationale PRO AGRO privind noua Politica Agricola Comuna referitor la platile acordate fermierilor din bani europeni, a subventiilor agricole si a finantarilor pe proiecte de investitii.

Citeste si Milan Kelo, Fermierul Nadlacan: 6 luni ne-am chinuit sa obtinem cofinantare, dupa ce am mers pe la vreo 12 banci

Totodata, in incheierea primei parti a lucrarilor Consiliului Director au fost puse in discutie si obiectivele pe care Federatia Nationala PRO AGRO le va avea in anul 2019.

In partea a doua a lucrarilor Consiliului Director, alaturi de Echipa proiectului ENHANCE (Building an Excellency Network for Heightening Agricultural ecoNomic researCh and Education in Romania) finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului – cadru HORIZON 2020 si coordonat de catre Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, a fost abordata ca tema centrala a discutiilor cercetarea in domeniul agricol, proiecte in curs, proiecte viitoare in relatia cu mediul academic de profil din Romania.

Obiectivul proiectului ENHANCE il reprezinta dezvoltarea potentialul stiintific in domeniul agroeconomiei, in special in ceea ce priveste metodele cantitative, cum ar fi modelarea, simularea, econometria, precum si a metodelor mixte de cercetare, cum ar fi economia institutionala. Formarea specialistilor agroeconomisti privind utilizarea unor metodologii solide de analiza a problemelor sectoriale a fost considerata de Federatia Nationala PRO AGRO ca o investitie pe termen lung in scopul promovarii cu fermitate a dezvoltarii agriculturii si a mediului rural in Romania.

Citeste si Bancherii se plang de metehnele fermierilor romani, pentru ca din cauza lor nu pot sa urmareasca circulatia banilor

De altfel, nu este prima intalnire de acest fel, reprezentantii asociatiilor profesionale membre ale Federatiei Nationale PRO AGRO au fost alaturi de membrii echipei ENHANCE inca de la initierea acestui proiect. S-au identificat o serie de subiecte care mai apoi au facut subiectul unor stagii de cercetare pentru tinerii doctoranzi si cercetatori ai Facultatii de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala, la prestigioase centre de cercetare din Austria, Germania si Elvetia.

Noile cunostinte si experienta dobandite de catre tinerii cercetatori vor permite abordarea problemelor sectoriale cu care se confrunta agricultorii, in cadrul unor proiecte comune viitoare. In egala masura, utilizarea unor date stiintifice relevante reprezinta un fundament puternic in cadrul proceselor de negociere si decizie, atat la nivel national cat si european, consolidand vocea fermierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *