Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Preturi mai mici la producatori, nu si in magazine. Comerciantii, suspectati de intelegeri…
Agrostandard | 18 November, 2017 | 0 comentarii | 515 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

carne-de-porc-1Scumpirile inregistrate in ultimele luni, la oua pretul s-a dublat chiar, provoaca ingrijorare la Ministerul Agriculturii care a facut o sesizare in acest sens Consiliului Concurentei. Este de neinteles cum s-au marit preturile la mai multe produse, in ciuda faptului ca materia prima s-a ieftinit chiar in unele cazuri, spune ministrul Petre Daea, care ii suspecteaza de intelegeri pe comerciantii din piata. El sustine ca analizele efectuate de oficialii de la Agricultura arata ca majorarile de preturi nu sunt deloc justificate. Cat despre crizele invocate de multa lume, chiar nu constituie motive pentru scumpirea alimentelor de baza, sustine Daea. “Am sesizat Consiliul Concurentei pentru a analiza situatia pe care am gasit-o in piata in aceasta perioada, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la oua, lapte, produse din lapte — si aici vorbim in special de unt, intrucat din analizele pe care le-am facut am constatat ca nu sunt motive obiective care sa determine cresterea de preturi. Cerem sprijinul Consiliului Concurentei pentru a vedea daca nu cumva sunt elemente care vizeaza o intelegere intre comercianti, pentru ca altfel nu se explica. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresa oficiala catre Consiliul Concurentei in care solicita institutiei sa analizeze scumpirea alimentelor”, a declarat Petre Daea.

La producatori, preturile sunt mai mici…

Pentru a putea intelege si analiza mai clar acest fenomen, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) a facut urmatoarele precizari:

—In ultimele 60 de zile pretul carnii de porc a scazut cu circa 30% la poarta fermei! Astazi fermierii vand cu 4,9 lei/kg la poarta fermei — cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scaderi de pre?!
—Pretul la carnea de pasare a scazut la poarta fermei cu aproximativ 20% in timp ce pretul la carnea de vita se mentine stabil si cu tendinte de scadere.
—Pentru sectorul de productie oua, cererea este foarte mare — dar preturile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%.
—Laptele si produsele lactate au pretul nemodificat la producator.

ACEBOP atrage atentia ca aceste jocuri, pe care marile lanturi de magazine le fac astazi, vor duce la scaderea consumului si la cresterea problemelor fermierilor, se arata intr-un cimunicat al ACEBOP, care sustine ca pretul pentru kg de carne stabilit de producator este mai scazut decat cel din aceeasi perioada a anului 2016.

Citeste si Realitate romaneasca! 40% din carnea de porc si peste 50% din branzeturile de pe rafturi sunt din import

„Solicitam autoritatilor responsabile sa intervina de urgenta si sa faca lumina in aceasta situatie, care pentru noi, fermierii, este de neinteles. Produsele obtinute in Romania se vand mai ieftin decat in urma cu cateva saptamani si totusi mai departe, acestea ajung la consumator cu preturi foarte mari. Astazi noi, fermierii, vindem sub pretul de productie!”, declara Mary-Eugenia Pana, Presedinte ACEBOP.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

eight − 6 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 December, 2017 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 1 vot

sosuri baneasa

Marca Baneasa, unul din cele mai cunoscute brand-uri din domeniul moraritului si productiei de paste fainoase din Romania, isi extinde portofoliul cu un nou produs – Gama de sosuri pentru paste Baneasa, care ofera consumatorilor posibilitatea de a prepara retetele preferate cu un sos pentru paste Arrabiatta, Bolognese sau cu un sos cu Masline si […]

Autor: Agrostandard | 12 December, 2017 | 0 comentarii | 197 vizualizari | 1 vot

magazin

Piata romaneasca de retail este estimata, in prezent, la 40 miliarde euro, 85% din produsele vandute in lantul de comert fiind de origine mixta, iar 15% sunt produse locale, conform unui studiu de realizat de Euler Hermes. In 2016, piata de retail din Romania a inregistrat o crestere de 12% pe fondul majorarii salariului minim […]

Autor: Agrostandard | 10 December, 2017 | 0 comentarii | 460 vizualizari | 1 vot

CARNE

In preajma sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, ANSVSA recomanda cetatenilor sa achiziționeze produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. In cadrul acestor unitați autorizate atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si […]

Autor: Agrostandard | 10 December, 2017 | 0 comentarii | 475 vizualizari | 1 vot

oua

Opt din zece romani consuma oua saptamanal, iar cei mai multi dintre ei (39%) consuma intre trei si sase oua pe saptamana, potrivit unui comunicat realizat de Agricola Bacau, in noiembrie. 14% dintre cei chestionati consuma oua zilnic si doar unu din zece romani declara ca mananca mai putin de un ou pe saptamana sau […]

Autor: Agrostandard | 5 December, 2017 | 0 comentarii | 273 vizualizari | 1 vot

caramizaru

FrieslandCampina, unul din principalii jucatori pe piata interna a lactatelor, a investit in acest an, in ciuda contextului dificil de piata, circa 1,3 milioane de euro intr-o linie de productie a telemelei la fabrica din Cluj. Acesta este de altfel si nivelul investitiilor realizate de companie, care trece de cativa ani printr-un amplu proces de […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1615 vizualizari | 6 voturi
05 Dec 2017 | 0 comentarii | 2300 vizualizari | 2 voturi
05 Dec 2017 | 0 comentarii | 1011 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3736 vizualizari | 2 voturi
»
24 Oct 2017 | 0 comentarii | 3404 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2017 © Agrostandard