Dincolo de problemele cu care s-au confruntat agricultorii romani, in acest an, au existat si reusite, cum este cazul la porumb, cultura pentru care 2018 s-a dovedit a fi un an bun pana la urma….Ba mai mult, pentru prima data, s-au depasit 20 tone de porumb/ha la irigat, dupa cum anunta Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPRP). Numele fermierului care a realizat aceasta performanta il vom afla, insa, in ianuarie 2019, cand acesta va primi premiul “Porumbul de Aur” din partea asociatiei.
Membrii asociatiei s-au reunit in data de 12 decembrie 2018 in cadrul sedintei de consiliu largit, care a fost consacrata trecerii in revista a principalelor activitati ale asociatiei de pe parcursul anului care se incheie, dar si proiectelor din prima perioada a lui 2019, inclusiv organizarea, in data de 30 ianuarie, a conferintei anuale a APPR si decernarii premiului “Porumbul de Aur”.
La eveniment si-au anuntat participarea reprezentanti ai Comisiei Europene/ DG Agri, ai Copa-Cogeca, ai Departamentului pentru Agricultura al SUA, ai unor banci comerciale si asociatii de industrie, ai Institutului ARVALIS din Franta si ai institutelor locale de cercetari.
Un alt punct de pe agenda l-a constituit definitivarea documentului de pozitie al APPR pe tema ambitioaselor modificari prevazute pentru Politica Agricola Comuna la orizontul anului 2021. Membrii APPR prezenti si-au exprimat opinia ca, in urmatoare perioada de programare, sprijinul primit de la Uniunea Europeana ar trebui sa ajute exploatatiile sa faca trecerea la un mod de productie sustenabil si sa poata remunera fermierii pentru bunurile publice produse, inclusiv practici benefice pentru mediu si clima, si nu sa-si propuna sa favorizeze artificial fermele pe criterii de marime.
„Schimbarile anuntate sunt profunde”, a comentat Arnaud Perrein, presedintele APPR. Consiliul director a solicitat echipei executive o analiza detaliata, pentru ca este vorba de propuneri care pot schimba radical modul de implementare al masurilor de politici publice. Foarte important este si faptul ca o mare parte din responsabilitate se muta de la Bruxelles la Bucuresti si, in acest context, speram ca autoritatile nationale sa inceapa cat de curand dialogul cu toate partile implicate in legatura cu planurile nationale strategice”, a concluzionat acesta.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
APPR (Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania) este o asociatie profesionala formata din producatori agricoli care detin suprafete de lucru cuprinse intre 50 si 50.000 ha, dar si reprezentanti ai lantului profesional de porumb din Romania. APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiza tehnica, comunicare economica si profesionala pentru membrii si organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania”.