De departe, cea mai mare problema cu care se confrunta crescatorii de porci din Romania este lipsa scoafelor, in conditiile in care in tara noastra in momentul de fata nu mai exista decat undeva la 20 de astfel de maternitati, iar acestea asigura in general ncesarul pentru unitatie proprii de ingrasare, potrivit datelor din piata. In lipsa ofertei interne, Romania a ajuns anul trecut sa importe circa 1,8 milioane de purcei, dupa cum sustine Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). Ori daca ne gandim la preturile actuale, aproximativ 80 de euro pe cap de purcel (presiunea pe piata internationala este tot mai mare), fata de o medie de 60 de euro, anul trecut, este clar cu ce costuri suplimentare s-au trezit pe cap crescatorii.
Nici macar cresterea pretului la carnea de porc, de aproximativ 30%, inregistrata de la inceputul anului pana in prezent, nu este de natura sa+i satisfaca pe crescatori, aceasta compensand practic costurile mai mari cu procurarea purceilor, ca sa nu mai vorbim de pierderile din anii trecuti. Ministrul Agriculturii Petre Daea a promis la conferinta LAPAR ca are in vedere acest sector si de ce nu, un sprijin financiar pentru infiintarea de ferme de reproductie. Sa vedem si daca se va tine de promisiune.
Cat despre „Programul carne de porc din fermele romanesti”, se pare ca el este blocat pe undeva. Gurile rele spun INSA despre el ca ar fi mai mult un cadou la adresa unora…
Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca Daea trebuie sa primeasca girul autoritatilor de la Bruxelles. Ajutorul ar urma sa se acorde, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, producatorilor de carne de porc, persoanelor juridice sau persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale, si se va implementa dupa primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.
Pentru a obtine acesti bani, producatorii trebuie sa livreze catre abatoare autorizate, in care se face clasificarea carcaselor de catre clasificatori autorizati, minimum 600 si maximum 100.000 de capete de porci grasi anual/beneficiar, indiferent de numarul exploatatiilor acestuia, potrivit Agroteca.ro.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 1 March, 2021 | 0 comentarii | 806 vizualizari | 1 vot

Fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, il acuza pe activistul de mediu Gabriel Paun, in prezent consilier onorific al premierului, ca prin pozitia pe care a avut-o astazi la Bruxelles de sustinere a interzicerii exportului de animale vii aduce grave deservicii agriculturii din Romania, crescatorilor de oi, in special. Mai mult, Gabriel […]
Autor: Agrostandard | 24 February, 2021 | 1 comentarii | 423 vizualizari | 1 vot

Pentru cei care mai spera ca vor primi vreodata despagubirile promise pentru culturile infiintate in primavara anului trecut si care au fost calamitate de seceta, cea mai buna dovada a pozitiei autoritatilor este discutia incredibila dintre premier si un reporter la briefingul de presa de dupa sedinta de Guvern din 24 februarie 2021. Ori nu […]
Autor: Agrostandard | 22 February, 2021 | 0 comentarii | 289 vizualizari | 1 vot

Infiintarea unei retele de depozite regionale strategice pentru alimente la nivel regional este una dintre temele cele mai dezbatute in ultima vreme, din pacate, insa, a ramasa doar la stadiul de discutii. Aurel Simion, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, spune ca se are in vedere infiintarea a 8 depozite, din care doua ar putea […]
Autor: Agrostandard | 21 February, 2021 | 0 comentarii | 331 vizualizari | 1 vot

Locuitorii dintr-un mic oras din Franta refuza sistemul Starlink de la Elon Musk, pe motiv ca satelitii care redau internet afecteaza laptele produs de vaci. Starlink este sistemul care ofera internet de mare viteza cu ajutorul satelitilor. Elon Musk a trimis mii de sateliti pe orbita ca sa ofere internet de mare viteza peste tot […]
Autor: Agrostandard | 21 February, 2021 | 0 comentarii | 140 vizualizari | 1 vot

Romania este dependenta de mancarea din import, iar acest lucru se vede tot mai mult de la an la an. Altadata granarul Europei, acum am ajuns sa importam de toate. Mai mult de jumatate din produsele de pe rafturi provin din alte tari, in special din Germania si Polonia. Iar produsele romanesti se gasesc cu […]