Cresterea porcului in Romania trece printr-un moment dramatic, din cauza exploziei focarelor de pesta porcina africana, mai ales ca este vara. O evolutie exploziva care nu poate fi controlata in niciun fel de autoritati. Curios este faptul ca focarele au tot aparut si apar mereu, mai ales in zonele unde sunt ferme romanesti…. In aceste conditii, tot mai multa lume se intreaba oare ce viitor mai are acest sector in Romania? Daca industria este aproape pusa pe butuci, nici ceea ce se intampla in gospodariile populatiei nu este de natura sa ne bucure. Asa ca sa nu ne miram daca in curand porcul va deveni o rarite in batatura in gospodariile de la tara.
Cu atat mai mult cu cat si specialistii sustin tot mai raspicat ca romanii ar trebui sa renunte la cresterea traditionala a porcilor daca vor sa scape de PPA. Si vizavi de trichineloza se pozitia este aceeasi.
Specialistii veterinari, reuniti in cadrul Conferintei Internationale de Trichineloza, care se desfasoara la Cluj-Napoca, considera ca ar trebui sa se renunte la cresterea traditionala a porcilor, pentru a putea fi eradicata trichineloza.
Citeste si Sarpe la raft printre rosii la Kaufland Sfantu Gheorghe! Venea tocmai din Turcia
“Trichineloza este o boala parazitara majora, transmisibila de la animale la om, care ridica multe probleme in multe tari din lume, Romania fiind in top trei mondial in care aceasta inregistreaza valori crescute de prevalenta la porc si numeroase cazuri de imbolnaviri umane. In Romania se inregistreaza focare de trichineloza mai ales in preajma sarbatorilor de iarna, care implica de la cateva persoane la cateva zeci, in functie de cate au consumat din carnea de porc neverificata. Trichineloza a fost, este si ramane o importanta boala parazitara care duce la cheltuirea unor sume importante, atat in tara noastra, cat si in alte tari. Pentru a nu risca sa se imbolnaveasca, oamenii trebuie sa evite consumul de carne de porc necontrolata si neverificata, iar pentru eradicarea trichinelozei singura solutie este ca Romania sa desfiinteze cresterea traditionala a porcilor in cotet”, a declarant pentru Agerpres, Calin Gherman, presedintele comitetului de organizare a Conferintei Internationale de Trichineloza, care se desfasoara in aceste zile la Cluj-Napoca.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca, in perioada 1986-2009, in lume au fost inregistrate peste 65.000 imbolnaviri umane de trichineloza, cu 40 de decese, dintre care peste 28.000 in Romania.
Tinand cont ca toata lumea se pregateste de alegeri, cel mai probabil, nu se va intampla nimic…