Viticultura
Pierderi de pana la 90% in viticultura din cauza temperaturilor scazute si a ninsorii din aprilie. Murfatlarul a scapat
Agrostandard | 3 May, 2017 | 1 comentarii | 260 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

viebVremea capricioasa de la finele lunii aprilie a produs pagube insemnate si in viticultura. Ingheturile tarzii au afectat lastarii principali si implicit productia, diferentiat in functie de amplasarea plantatiilor viticole si pornirea in vegetatie a soiurilor vinifera. In podgoriile din nordul Moldovei, unde au fost ninsori si temperaturi minime absolute in aer si sol (-1,4 0C) sub pragul de inghet al lastarilor, care au condus la pierderi mari de 70-90%, refacerea butucilor este posibila numai din mugurii dorminzi.

In zona centrala (Odobesti), temperaturile scazute au afectat lastarii principali mai ales la ses si la plantatiile tinere cu forme de conducere semiinalta si inalta. In partea de S si S-E a Moldovei (Dealu Bujorului), temperaturile de -3,4 grade Celsius au afectat lastarii principali si productia in proportie de 15 -90%.

In Dobrogea (Murfatlar) nu s-au inregistrat pierderi datorita dezmuguritului intarziat al majoritatii soiurilor. In podgoriile din Transilvania (Blaj) se estimeaza pierderi intre 20 – 80% in cazul amplasarii plantatiilor pe ses. In podgoria Dealu Mare, temperaturile de -1,2 0C au afectat partial productia (15 – 50%), iar in vestul tarii, pierderi mai mari se inregistreaza la ses si mai putin pe versanti si platouri. De asemenea, pe ses s-au inregistrat pagube la plantatiile de portaltoi unde au inghetat lastarii porniti in procent de 50%, ceea ce va determina o intarziere a vegetatiei cu aproximativ 2-3 saptamani, care se va repercuta asupra numarului de butasi maturati, intr-un procent de 15% pierdere.

O situatie aparte o prezinta plantatiile din centrele viticole Bujoru si Pietroasa, unde se estimeaza pierderi si in plantatiile viticole amplasate pe versanti, de pana la 60%.

“In concluzie, starea de vegetatie a plantatiilor viticole la acest moment este buna, cu exceptia plantatiilor viticole amplasate la ses si la baza pantei din majoritatea arealelor viticole, unde se estimeaza pierderi de productie cauzate de brume si ingheturi tarzii, cuprinse intre 15-100%. Gradul de afectare a rodirii plantatiilor de vie va putea fi stabilit mai precis ulterior, cand plantele intra in vegetatie normala”, se arata in comunicatul ASAS.

Specialistii ASAS recomanda refacerea vitelor afectate de brume tarzii de primavara in perioada dezmuguritului. Refacerea se bazeaza pe capacitatea de lastarire a ochilor secundari inca neporniti in vegetatie la survenirea brumei si a celor dorminzi de pe cordoane. Lastarii fara rod se ciupesc cand acestia ajung la 5 – 7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor purtatori de inflorescente. De asemenea, institutia propune refacerea butucilor afectati de brumele tarzii de primavara, dupa emiterea lastarilor.

In functie de momentul aparitiei brumelor si intensitatea acestora este necesara aplicarea urmatoarelor solutii de refacere: taieri de refacere a butucilor cu varfurile lastarilor afectati de brumele tarzii de primavara. Taierea consta in suprimarea portiunilor de lastari afectate ireversibil (vestejite), refacerea vegetatiei fiind asigurata de copilii care pornesc de la subsoara frunzelor in curs de formare, care prelungesc varfurile de crestere a lastarilor. Vegetatia se reface rapid, fara a fi afectata productia de struguri. ASAS indica taieri de refacere a butucilor afectati de brumele tarzii pe 1/3 – 2/3 din lungimea lastarilor. Se indeparteaza prin taiere portiunile de lastari cu frunze si inflorescente afectate.

Refacerea vegetatiei are loc pe baza copililor emisi. Inflorescentele ramase neafectate, plus cele noi care se formeaza pe copili, pot asigura realizarea partiala a productiei. Totodata, ASAS recomanda taieri de refacere a butucilor cu lastari afectati integral de brumele tarzii. Se suprima prin taiere lastarii afectati de bruma de la punctul de insertie pe lemnul anual.

Citeste si Noapte alba la Domeniul Coroanei Segarcea. 300 de oameni au aprins focuri pentru a salva 300 ha de vie

Refacerea vegetatiei se bazeaza pe pornirea in vegetatie a lastarilor din ochii dorminzi de pe lemnul multianual. Lastarii se ciupesc cand ajung la 5-7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor care sunt purtatori de inflorescente. Se asigura astfel elementele de rod pentru anul urmator si chiar realizarea unei mici productii in anul in curs.

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

nineteen − four =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 25 July, 2017 | 0 comentarii | 44 vizualizari | 0 voturi

budureasca

StarGift, unul dintre cele mai mari magazine online de cadouri personalizate din Romania, a lansat, in parteneriat cu renumitele crame Budureasca, un nou produs inedit – vinuri personalizate. Produsul completeaza perfect cadoul marca StarGift – cutia de vin personalizata prin gravura, iar primele 300 de sticle au fost vandute in mai putin de o luna […]

Autor: Agrostandard | 11 July, 2017 | 0 comentarii | 298 vizualizari | 1 vot

vie agrofest

Chemark Rom a organizat, marti, in comuna Tohani, satul Gura Vadului, judetul Prahova, cel de-al doilea eveniment marca AGRO FEST la cultura speciala de vita de vie, la domeniul Amfiteatru Vitis. Partenerii Chemark Rom in cadrul acestui eveniment au fost companiile Nufarm, Adama, Summit Agro Romania si Syngenta. Amfiteatru Vitis este un jucator nou pe […]

Autor: Agrostandard | 6 July, 2017 | 0 comentarii | 204 vizualizari | 0 voturi

vin

Pentru a veni in sprijinul solicitantilor din sectorul vie-vin si pentru a creste absorbtia fondurilor europene alocate masurilor notificate in Programul National de Sprijin al Romaniei 2014 – 2018, a fost elaborat un act normativ care, pe langa investitiile deja accesate de catre producatori, cuprinde si investitii in constructia de imobile noi destinate vinificatiei (crame), […]

Autor: Agrostandard | 2 July, 2017 | 0 comentarii | 322 vizualizari | 1 vot

la vinuri

Grupul Le Manoir a deschis recent La Vinuri, gastro wine bar cu specific romanesc, alaturandu-se restaurantelor SushiRoom si Le Bistrot Francais, magazinelor Comtesse du Barry si ciocolateriei frantuzesti Michel Cluizel. La Vinuri este amplasat langa Ateneul Roman, pe Strada Episcopiei nr. 2-4 si propune oaspetilor sau o experienta romaneasca autentica, in care preparate gastronomice specifice […]

Autor: Agrostandard | 23 June, 2017 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 1 vot

vie

Patronatul National al Viei si Vinului face un apel catre Parlamentul, Guvernul si Presedintele Romaniei sa incheie cat mai urgent disputele politice si sa se preocupe de progresul economiei nationale, motorul principal al societatii! Nu de alta, dar producatorii romani se confrunta cu o serie de probleme, pornind de la legislatie si pana la intarzierea […]

"Conferinta legume fructe"
"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 4864 vizualizari | 2 voturi
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6506 vizualizari | 2 voturi
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5294 vizualizari | 2 voturi
»
09 Iul 2017 | 2 comentarii | 9970 vizualizari | 1 vot
»
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6506 vizualizari | 2 voturi
»
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5294 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard