Sustine Agrostandard
starea vremii
Viticultura
Pierderi de pana la 90% in viticultura din cauza temperaturilor scazute si a ninsorii din aprilie. Murfatlarul a scapat
Agrostandard | 3 May, 2017 | 1 comentarii | 755 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

viebVremea capricioasa de la finele lunii aprilie a produs pagube insemnate si in viticultura. Ingheturile tarzii au afectat lastarii principali si implicit productia, diferentiat in functie de amplasarea plantatiilor viticole si pornirea in vegetatie a soiurilor vinifera. In podgoriile din nordul Moldovei, unde au fost ninsori si temperaturi minime absolute in aer si sol (-1,4 0C) sub pragul de inghet al lastarilor, care au condus la pierderi mari de 70-90%, refacerea butucilor este posibila numai din mugurii dorminzi.

In zona centrala (Odobesti), temperaturile scazute au afectat lastarii principali mai ales la ses si la plantatiile tinere cu forme de conducere semiinalta si inalta. In partea de S si S-E a Moldovei (Dealu Bujorului), temperaturile de -3,4 grade Celsius au afectat lastarii principali si productia in proportie de 15 -90%.

In Dobrogea (Murfatlar) nu s-au inregistrat pierderi datorita dezmuguritului intarziat al majoritatii soiurilor. In podgoriile din Transilvania (Blaj) se estimeaza pierderi intre 20 – 80% in cazul amplasarii plantatiilor pe ses. In podgoria Dealu Mare, temperaturile de -1,2 0C au afectat partial productia (15 – 50%), iar in vestul tarii, pierderi mai mari se inregistreaza la ses si mai putin pe versanti si platouri. De asemenea, pe ses s-au inregistrat pagube la plantatiile de portaltoi unde au inghetat lastarii porniti in procent de 50%, ceea ce va determina o intarziere a vegetatiei cu aproximativ 2-3 saptamani, care se va repercuta asupra numarului de butasi maturati, intr-un procent de 15% pierdere.

O situatie aparte o prezinta plantatiile din centrele viticole Bujoru si Pietroasa, unde se estimeaza pierderi si in plantatiile viticole amplasate pe versanti, de pana la 60%.

“In concluzie, starea de vegetatie a plantatiilor viticole la acest moment este buna, cu exceptia plantatiilor viticole amplasate la ses si la baza pantei din majoritatea arealelor viticole, unde se estimeaza pierderi de productie cauzate de brume si ingheturi tarzii, cuprinse intre 15-100%. Gradul de afectare a rodirii plantatiilor de vie va putea fi stabilit mai precis ulterior, cand plantele intra in vegetatie normala”, se arata in comunicatul ASAS.

Specialistii ASAS recomanda refacerea vitelor afectate de brume tarzii de primavara in perioada dezmuguritului. Refacerea se bazeaza pe capacitatea de lastarire a ochilor secundari inca neporniti in vegetatie la survenirea brumei si a celor dorminzi de pe cordoane. Lastarii fara rod se ciupesc cand acestia ajung la 5 – 7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor purtatori de inflorescente. De asemenea, institutia propune refacerea butucilor afectati de brumele tarzii de primavara, dupa emiterea lastarilor.

In functie de momentul aparitiei brumelor si intensitatea acestora este necesara aplicarea urmatoarelor solutii de refacere: taieri de refacere a butucilor cu varfurile lastarilor afectati de brumele tarzii de primavara. Taierea consta in suprimarea portiunilor de lastari afectate ireversibil (vestejite), refacerea vegetatiei fiind asigurata de copilii care pornesc de la subsoara frunzelor in curs de formare, care prelungesc varfurile de crestere a lastarilor. Vegetatia se reface rapid, fara a fi afectata productia de struguri. ASAS indica taieri de refacere a butucilor afectati de brumele tarzii pe 1/3 – 2/3 din lungimea lastarilor. Se indeparteaza prin taiere portiunile de lastari cu frunze si inflorescente afectate.

Refacerea vegetatiei are loc pe baza copililor emisi. Inflorescentele ramase neafectate, plus cele noi care se formeaza pe copili, pot asigura realizarea partiala a productiei. Totodata, ASAS recomanda taieri de refacere a butucilor cu lastari afectati integral de brumele tarzii. Se suprima prin taiere lastarii afectati de bruma de la punctul de insertie pe lemnul anual.

Citeste si Noapte alba la Domeniul Coroanei Segarcea. 300 de oameni au aprins focuri pentru a salva 300 ha de vie

Refacerea vegetatiei se bazeaza pe pornirea in vegetatie a lastarilor din ochii dorminzi de pe lemnul multianual. Lastarii se ciupesc cand ajung la 5-7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor care sunt purtatori de inflorescente. Se asigura astfel elementele de rod pentru anul urmator si chiar realizarea unei mici productii in anul in curs.

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

four − 1 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 23 March, 2020 | 0 comentarii | 122 vizualizari | 1 vot

vaca

Cum se desfasoara activitatea fermierilor in aceasta perioada! Activitatea fermierilor din sectoarele vegetal, zootehnic, apicol, industrie alimentara trebuie continuata in contextul masurilor prevazute de Ordonanta Militara a ministrului Afacerilor Interne privind masurile de prevenire a COVID-19, publicata in Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Astfel, Ministerul Agriculturii […]

Autor: Agrostandard | 12 March, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 1 vot

feteasca

Producatorii romani ar trebui sa acorde o atentie mai mare soiurilor autohtone de vita de vie, daca vor ca vinurile lor sa aiba succes pe piata mondiala. Pana la urma, o Feteasca Neagra nu este cu nimic mai prejos decat un Merlot, sustine Gabriel Radulescu, managerul Domeniile Urlati, o plantatie situata in renumita podgorie Dealu […]

Autor: Agrostandard | 7 March, 2020 | 0 comentarii | 280 vizualizari | 1 vot

purcari

Compania Paval Holding SRL, detinuta de fratii Paval, fondatorii Dedeman, a preluat 5% din producatorul de vinuri Purcari Wineries (Wine), tranzactie derulata pe BVB pentru un pret de circa 5 milioane de euro. Potrivit raportului publicat de producatorul de vinuri pe bursa, in data de 3 martie 2020 compania Paval a ajuns sa detina un […]

Autor: Agrostandard | 19 February, 2020 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 1 vot

pelin

A facut aproape de toate in viata, s-a lasat dus de val sau mai bine zis de provocari carora le-a facut cu brio fata, ba mai mult, l-au ambitionat sa mearga mai departe. Dupa 35 de ani de munca in agricultura, recunoaste ca inca nu poate sa se dea deoparte, chiar daca cei doi baieti […]

Autor: Agrostandard | 24 September, 2019 | 0 comentarii | 386 vizualizari | 1 vot

albu1

Chiar daca productia de struguri din acest an de la Crama Viisoara (judetul Constanta) este mai mica fata de cea din 2018, calitatea foarte buna ii multumeste pe oamenii de aici. Gheorghe Albu, un fermier cunoscut din judet care administreaza circa 6.000 ha de teren agricol si lucreaza 245 ha de vie, spune ca 2019 […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
24 Ian 2020 | 0 comentarii | 1138 vizualizari | 3 voturi
02 Ian 2020 | 0 comentarii | 2068 vizualizari | 3 voturi
24 Mar 2020 | 0 comentarii | 168 vizualizari | 2 voturi
30 Dec 2019 | 0 comentarii | 1336 vizualizari | 2 voturi
»
16 Ian 2020 | 0 comentarii | 2206 vizualizari | 1 vot
»
02 Ian 2020 | 0 comentarii | 2068 vizualizari | 3 voturi
»
20 Mar 2020 | 0 comentarii | 1366 vizualizari | 1 vot
»
30 Dec 2019 | 0 comentarii | 1336 vizualizari | 2 voturi
»
24 Ian 2020 | 0 comentarii | 1138 vizualizari | 3 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2020 © Agrostandard