Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Peste 80 de participanti la Ziua Cooperativelor de Cultura Mare din Romania, Editia a IV-a 2018. Romania a ajuns la un grad de cooperativizare de 5!
Agrostandard | 7 December, 2018 | 0 comentarii | 442 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

cf2Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., in parteneriat exclusiv cu Euralis Seminte, a organizat Ziua Cooperativelor de Cultura Mare, Editia a IV-a – 2018, in zilele de 4 si 5 decembrie 2018, la Hotel RAMADA, Bucuresti. Obiectivul principal al acestui eveniment a fost promovarea cooperativelor agricole ca model de reusita in structurarea unei mai bune guvernante a agriculturii romanesti, prin facilitarea unui dialog real si constructiv intre cooperativele agricole de cultura mare, functionale si autoritatile responsabile pentru a eficientiza activitatea cooperativelor si pentru a creste competitivitatea fermierilor romani pe piata unica europeana, se arata intr-un comunicat al UNCSV.

Citeste si Milan Kelo, Fermierul Nadlacan: 6 luni ne-am chinuit sa obtinem cofinantare, dupa ce am mers pe la vreo 12 banci

Aceasta editie s-a bucurat de prezenta a peste 80 de participanti, dintre care: reprezentantii a 25 de cooperative agricole din sectorul vegetal – cultura mare din Romania, membri si candidati in vederea aderarii la UNCSV, Umberto di PASQUO – Expert Politici, Legislatie si Guvernanta Cooperative – Confederatia Europeana a Cooperativelor Agricole din U.E. (COPA-COGECA), Senator Lucian TRUFIN, Secretar al Comisiei de Agricultura – SENAT, Deputat Alexandru STANESCU, Presedinte al Comisiei de Agricultura – CAMERA DEPUTATILOR, Subsecretar de Stat Floricel DIMA – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu TABARA Presedinte A.S.A.S., reprezentanti ai asociatiilor de profil agricol si din presa de specialitate.

In cadrul evenimentului au fost prezentate mecanisme concrete de functionare pentru cooperative agricole formate din fermieri mici, mijlocii si mari, noutati legislative si organizatorice privind cooperativele agricole la nivel european si in noua Politica Agricola Comuna 2021-2027, bune practici pentru cooperativele agricole de succes, rolul si importanta cooperativelor agricole in peisajul sectorului agroalimentar romanesc.

Vezi si Producator roman: Eu nu ma rog de multinationale sa-mi ia fructele. Se roaga ei de mine…

“Apreciem cu totii ca unul dintre factorii de progres cert in dezvoltarea durabila a agriculturii si a mediului rural este reprezentat de infiintarea si dezvoltarea de cooperative agricole performante si echitabile, actori absolut esentiali in constituirea de filiere integrate, previzibile si perene, creatoare de valoare adaugata in agricultura romaneasca”, se arata in comunicat.

Urmare a discutiilor interne in cadrul UNCSV, pentru asigurarea premizelor unei cooperative de succes, consideram ca trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:
intelegerea, asumarea si aplicarea principiilor cooperatiste;
educarea, informarea si perfectionarea continua a Presedintelui, membrilor consiliului de administratie, a angajatilor si a membrilor cooperatori;
reguli, proceduri si contracte corecte si transparente aplicate unitar de toti (minimum pe 5 ani) ;
reinvestirea profitului si distribuirea de dividende conform participarii fiecarui membru in cifra de afaceri a cooperativei;
gandire strategica pe termen lung;
rolul critic, de perspectiva, al cooperativelor agricole in constituirea lanturilor de valoare productie-procesare-consumator, in realizarea de parteneriate public-private in domeniul cercetarii si dezvoltarii agricole aplicate, precum si in folosirea sustenabila si rationala a fondului funciar, echilibrarea socio-economica a spatiului rural si in transferul de cunostinte si schimbul de generatii intre agricultorii cooperatori.

Sectorul agroalimentar romanesc are nevoie de asociere, care sa nu fie doar pe hartie, ci in cooperative agricole care sa isi indeplineasca menirea – aceea de a genera valoare adaugata din punct de vedere economic pentru membrii lor si care, in plus, sa aiba o activitate economica relevanta, sa reziste pe piata, sa se dezvolte, sa castige si mentina o cota de piata.

Nu in ultimul rand, prezenta publica permanenta a reprezentantilor COGECA alaturi de UNCSV, inca de la momentul infiintarii, si suportul acordat de acestia prin dialog sustinut si schimb de informatii constant cu Uniunea, demonstreaza conectarea europeana relevanta a organizatiei noastre in pragul preluarii Presedintiei rotative a UE de catre Romania.

Inscriem astfel Romania printre tarile europene in care cooperativizarea agriculturii conteaza, cu un grad de aproximativ 5% cooperativizare, in continua crestere in ultimii ani in aproape toate sectoarele relevante ale productiei primare vegetale si animale”, sustin reprezentantii UNCSV.

Romania are nevoie de cooperative agricole de succes!

“Ne propunem sa fim un exemplu de pragmatism, o echipa a faptelor, mai putin a vorbelor si sa fim impreuna pentru viitorul cooperativelor agricole competitive, functionale si corecte cu munca si rezultatele propriilor membri. Ne manifestam disponibilitatea de colaborare pe orice aspecte legislative – organizatorice – economice – legate de o mai buna functionare a cooperativelor agricole si asociere a fermierilor”, se arata in comunicatul UNCSV.

cf grup

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 September, 2020 | 0 comentarii | 620 vizualizari | 1 vot

mere

UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN isi exprima indignarea fata de modul in care Ministerul Agriculturii si ministrul Agriculturii Nechita Adrian Oros au inteles cum sa ajute intr-un mod echitabil agricultura si fermierii, contrar viziunii Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinul si subventiile acordate fermierilor. Reluam integral comunicatul remis de UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN:

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 249 vizualizari | 1 vot

fermeiri_dobrogea

Oare cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa ce au venit la Bucuresti sa discute cu oficialii din conducerea MADR?! Mai mult cu vorbe si promisiuni, decat cu ceva concret, am spune noi. Dar mai bine aflati singuri din comunicatul MADR: „Secretarul de stat George Scarlat a condus in data de 10 septembrie 2020, la […]

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 954 vizualizari | 1 vot

pb20

2020 a fost si este in continuare un an complicat cu o productie medie la porumb de 2.200 kg/ha la Orezu, in judetul Ialomita, de altfel, cea mai mica de cand se organizeaza Ziua Porumbului, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele APPR, la cea de-a XI-a editie a evenimentului anual al cultivatorilor de porumb. La Ziua […]

Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 291 vizualizari | 1 vot

ziua_porumbului2020

Ziua Porumbului va avea loc, in acest an, pe 10 septembrie la Orezu, judetul Ialomita, la ferma Elsit, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori. Numai ca de data aceasta, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul este organizat cu numar limitat de participanti din cadrul fermierilor – doar fermierii speakeri, reprezentantii companiilor partenere si […]

Autor: Agrostandard | 6 September, 2020 | 1 comentarii | 1215 vizualizari | 1 vot

4bd520e5b1fa85d680c5285ed7aae3eef26a404a15d9542b4a3890d6151947c7

Fabricile de conserve din Romania cauta cu disperare rosii pentru procesare, in conditiile in care oferta interna – doar 15.000 de tone, fata de un necesar de 350.000 de tone, nu conteaza practic. Pare incredibil, dar suprafata de rosii in camp s-a redus in ultimii ani pana la circa 700 ha, in lipsa unor ajutoare […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard