Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Culturi vegetale
Paul Popescu, Clariant: Reteaua de furnizori va include 250 de fermieri din Oltenia, dar si din alte regiuni
Agrostandard | 24 August, 2020 | 1 comentarii | 978 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

11Paul Popescu, manager de achizitii materii prime si logistica Clariant Romania, afirma ca in momentul in care fabrica de la Podari va deveni operationala, reteaua de furnizori va include 250 de fermieri locali. Primele acorduri au fost semnate in anul 2018, in judetul Dolj, iar acum reteaua se extinde in judetele Olt, Mehedinti si Teleorman, dar si in alte regiuni in care exista suficienta materie prima. Un partener recent foarte important este Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola din Caracal, care cultiva peste 1.000 de hectare de cereale. Unitatea de productie de la Podari are nevoie de 250.000 de tone de paie de cereale pe an pentru a putea sa realizeze o productie de 50.000 de tone de etanol celulozic.

Care este necesarul de materie prima anual pentru fabrica de la Podari? Reusiti sa-l asigurati de la fermierii din zona in totalitate sau veti incheia contracte si cu agricultori din alte zone?

Fabrica pe care o construim in comuna Podari va utiliza in jur de 250.000 de tone de paie de cereale pe an, din care vor rezulta 50.000 de tone de etanol celulozic.

Desi vorbim de un volum important de reziduuri agricole, acesta este deja in mare parte acoperit de contractele multianuale incheiate cu fermierii locali. Primele acorduri au fost semnate in anul 2018, in judetul Dolj, iar acum ne extindem reteaua de parteneri in judetele Olt, Mehedinti si Teleorman, dar si in alte regiuni in care exista suficienta materie prima. Estimam ca, la momentul in care fabrica va deveni operationala, reteaua de furnizori Clariant va include 250 de fermieri locali.

Este vorba doar de paie sau si alte resturi vegetale?

Tehnologia sunliquid® are posibilitatea de a folosi o varietate larga de resturi vegetale. La Podari, ne vom concentra pe folosirea paielor de cereale si, in special, a paielor de grau. Dupa recoltare, acestea sunt balotate si transportate in depozitele Clariant.

Citeste si Bani din paie pentru fermierii olteni! Investitie Clariant de peste 100 mil. euro la Craiova intr-o fabrica de etanol celulozic

In acest an ati achizitionat paie? In ce masura seceta v-a afectat campania de achizitii? Cum veti reusi sa va asigurati si de unde materia prima in anii dificili cand productia locala este compromisa in mare parte?

Lucram in permanenta la consolidarea lantului de aprovizionare, astfel ca achizitiile de paie au continuat si anul acesta. Un partener recent, dar foarte important, este Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola din Caracal, subunitate a Universitatii din Craiova. Statiunea dispune de peste 1.000 de hectare pe care se cultiva grau de samanta, iar paiele rezultate in urma recoltarii vor fi preluate de catre noi.

Avem un avantaj strategic datorita contractelor multianuale, care ne dau siguranta aprovizionarii. Cu toate acestea, ne dorim sa atragem alaturi de noi cat mai multi fermieri, astfel incat activitatea de productie sa poata continua la parametri optimi, chiar si in perioadele cu recolte mai slabe.

Aveti incheiate deja contracte cu fermierii romani? Ce suprafete detin acestia si ce cantitati de materie prima va pot furniza? Ce cantitate de paie ati reusit sa stocati deja? Aveti capacitati de stocare mari?

La ora actuala avem deja o retea solida de aprovizionare, bazata pe contracte incheiate pe termen lung. Campania noastra s-a bucurat de un real interes in randul fermierilor, principalul motiv fiind flexibilitatea – fiecare dintre dumnealor isi poate alege gradul de implicare in lantul de aprovizionare Clariant, in functie de propriile interese si posibilitati.

In principiu, putem vorbi despre doua categorii de parteneri: cei care ne furnizeaza strict paiele de cereale si cei care aleg sa se implice in intregul lant, furnizand si serviciile conexe, de balotare, transport si depozitare. Capacitatile de stocare sunt de 250.000 – 300.000 de tone de paie de grau, atat cat are nevoie fabrica, care va functiona in 3 schimburi.

Ce avantaje au fermierii care va dau paiele? Vi le cedeaza contra cost (puteti sa ne dati cateva detalii financiare, de ce ar merita sa faca acest lucru etc.) sau le oferiti anumite beneficii? Practic, cum se deruleaza colectarea paielor?

Avantajele sunt multiple. Pana de curand, paiele ramase pe camp reprezentau o adevarata problema pentru fermieri – nu aveau o utilitate reala, asa ca erau arse, sau tocate si incorporate in sol. Prin parteneriatul cu Clariant, ele devin o sursa de venit suplimentara, ce poate fi reinvestita pentru dezvoltarea fermei. In plus, terenurile sunt eliberate in doar cateva zile de la recoltare, asa ca lucrarile de pregatire pot incepe mai rapid, cu costuri mai mici. Acestea ar fi beneficiile de natura financiara.

Mediul inconjurator are de asemenea de castigat, pentru ca arderea paielor genera o cantitate importanta de noxe, ceea ce acum nu se mai intampla. Mai mult, indepartarea paielor reduce raspandirea agentilor patogeni si usureaza munca fermierilor.

Fluxul este unul bine pus la punct – paiele rezultate in urma recoltarii sunt balotate, apoi transportate catre unul din depozitele Clariant, fie chiar de catre fermier, fie de catre alti colaboratori din lantul de aprovizionare, in functie de tipul de colaborare pentru care se opteaza.

33

Alaturi de Clariant, fermierii au oportunitatea de a avea un partener fiabil pe termen lung, care le va asigura venituri pentru generatiile viitoare.

Poate fi o buna oportunitate pentru agricultori parteneriatul cu Clariant? In ce sens? Cui va adresati, in general, fermierilor mari sau si celor cu exploatatii mijlocii sau mici?

Parteneriatul cu Clariant reprezinta, intr-adevar, o oportunitate pentru agricultori, pentru ca pot transforma reziduurile agricole, care in trecut nu le-au adus niciun beneficiu, intr-o sursa suplimentara de venit. Ii invitam pe toti fermierii din regiune, indiferent de suprafata pe care o cultiva, sa faca parte din lantul de aprovizionare cu materii prime al fabricii Clariant.

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 23 September, 2020 | 0 comentarii | 172 vizualizari | 1 vot

secetapb

Comerciantii de Produse Agricole nu vor sa auda de starea de calamitate in agricultura! Asociatia Romana a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA) sustine ca declararea starii de calamitate, in contextul publicarii de catre Ministerul Agriculturii a unui astfel de proiect, va pune in pericol productia urmatorilor ani agricoli si solicita retragerea de urgenta din circuitul […]

Autor: Agrostandard | 23 September, 2020 | 0 comentarii | 190 vizualizari | 1 vot

APIA-SECETA

Agentia de Plati si interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza beneficiarii ca a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri in perioada 03 – 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica. Astfel, in urma verificarilor efectuate au fost […]

Autor: Agrostandard | 22 September, 2020 | 0 comentarii | 288 vizualizari | 1 vot

Tiberiu Stan

Seceta a creat probleme grave fermierilor din zona Moldovei, in acest an, productiile fiind, in general, sub o tona la hectar sau chiar zero, de exemplu, pe Valea Prutului. Situatia este cu atat mai grea, cu cat porumbul este cultura care ocupa cele mai mari suprafete, undeva la 70% din total suprafete cultivate, iar fara […]

Autor: Agrostandard | 22 September, 2020 | 0 comentarii | 122 vizualizari | 1 vot

p1

2020 este un an greu si pentru fermierii din zona Moldovei, din cauza secetei. Recoltatul la porumb a inceput deja, iar productiile obtinute variaza, in general, intre 1 si 3 tone/ha. Pe platforma de la cea de-a treia editie a Zilei Porumbului de la Targu Frumos, lucrurile au stat ceva mai bine, pentru ca a […]

Autor: Agrostandard | 16 September, 2020 | 0 comentarii | 260 vizualizari | 1 vot

porumb2020

Productia de porumb din acest an este puternic afectata de seceta care a redus recolta la mai putin de jumatate fata de anul trecut, sustine Nicu Vasile, seful LAPAR. In 2019, Romania a avut o productie de porumb de circa 17 milioane de tone, din care o mare parte a mers la export. Cele mai […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard