Dupa sarbatorile de sfarsit de an, piata carnii de porc incepe sa se echilibreze din punct de vedere al cererii și ofertei. Analiștii sunt optimiști in ceea ce privește evoluția cursului la carnea de porc in acest an, asteptandu-se la un pret mediu de circa 1,20 €/kg, ceea ce n-ar fi char asa de rau. Sa nu uitam, sectorul carnii de porc vine dupa o perioada deosebit de grea, urmare a preturilor mici din 2016, care au lasat urmari in randul crescatorilor, mai ales pe plan intern.
Cum arata insa piata europeana la acest moment ?
– Spania este cel mai mare producator european de carne de porc, in timp ce Germania sacrifica cel mai mare numar de animale
– Prețul la purcei este foarte mare peste tot in Europa, iar oferta scazuta nu poate acoperi cererea
– In nordul Europei (Danemarca, Olanda, Belgia, Germania) s-au redus efectivele, ceea ce face ca prețul oferit de abatoare sa fie mai mare
– Spaniolii exporta porci vii pentru sacrificare in Italia, iar fluxul se mentine constant
– Si exporturile catre tarile terte merg bine, mai ales ca Japoia si China inregistreaza cresteri importante
– Pretul este mai mare cu 19 centime/kg in viu in prezent, fata de perioada similara din 2016
– Pretul la carnea de porc este in crestere de aproape cinci saptamani
– Spania are cel mai mic pret dintre toti producatorii europeni
-Nu se intrevad schimbari dramatice pe piata materiilor prime in acest an.
Citeste si Liber la livrarile de porci vii pe piața UE, prima data dupa 2007
Nu mai ramane decat sa speram ca si producatorii romani vor beneficia de aceasta conjunctura favorabila, care vine dupa o perioada destul de proasta…..
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 27 January, 2021 | 0 comentarii | 2443 vizualizari | 2 voturi

O firma din localitatea Chisineu-Cris, judetul Arad, a reusit sa-si faca o ferma de ovine pe bani europeni, si inca una dintre cele mai moderne din Romania. Mai mult, s-a trecut si la pasul urmator, fiind obtinute fonduri pentru abatorizare, procesare si chiar un magazin propriu unde sa poata sa-si vanda produsele. Este vorba de […]
Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 770 vizualizari | 1 vot

Adrian Pintea, seful Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat intr-un interviu exclusiv acordat FoodBiz.ro ca introducerea unor masuri noi de ajutor, in acest an, pentru fermierii afectati de criza COVID-19 depinde de evolutia pandemiei COVID-19, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va trebui sa tina cont de deciziile care se iau […]
Autor: Agrostandard | 22 January, 2021 | 0 comentarii | 102 vizualizari | 2 voturi

Producatorul de preparate din carne Sergiana din Brasov anunta planuri importante pentru 2021 in ceea ce priveste dezvoltarea retelei proprii de retail atât pe segmentul comertului traditional, cat si pe cel modern. Nu in ultimul rând, se are in vedere si consolidarea prezentei in comertul electronic, dupa inaugurarea Pravaliei Online, in noiembrie 2020. Prima directie, […]
Autor: Agrostandard | 17 January, 2021 | 0 comentarii | 358 vizualizari | 1 vot

2020 a fost un an greu pentru fermieri din mai multe puncte de vedere, dar chiar si asa pare greu chiar si sa ne imaginam ca la unele culturi recoltele au fost cu mult sub productiile medii din 1986, cu toata dezvoltarea tehnologica actuala, sustine Nicu Vasile, seful LAPAR. Nu se sfieste sa spuna nici […]
Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 1 comentarii | 760 vizualizari | 1 vot

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]