Pragul minim de 1 miliard de euro pentru absorbtia fondurilor alocate prin PNDR in anul 2019, ceea ce va conduce la o rata de absorbtie de 53%, fata de 44%, in prezent, este principalul obiectiv al AFIR pentru acest an. Tinta de absorbtie a fost stabilita avand in vedere previziunile de plata trimestriale de la nivelul Centrelor regionale ale AFIR, respectiv 554 milioane de euro pentru
proiectele de investitii, precum si suma de aproximativ 498,5 milioane de euro pentru platile compensatorii, anunta MADR.
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA, a avut in cursul zilei de 9 ianuarie 2019 prima intalnire de lucru cu factorii decizionali ai Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in vederea analizei activitatii Agentiei si stabilirii tintei de absorbtie pentru anul 2019. Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU, a participat la intalnirea de lucru impreuna cu directorii generali adjuncti de la nivel central si de la cele 8 regiuni de dezvoltare, precum si directorii din cadrul aparatului central si ai oficiilor judetene.
In cadrul discutiilor au fost analizate problemele intampinate in accesarea si implementarea proiectelor de investitii finantate de catre AFIR, stadiul implementarii PnDR 2014 – 2020 la finalul anului trecut, precum si calendarul sesiunilor de primire a proiectelor din acest an.
Planificarea platilor pe centre regionale (PNDR 2014-2020)
Din totalul platilor pentru proiectele de investitii pe care AFIR le va efectua in cursul acestui an, la nivelul Centrului regional 1 nord-est, Iasi au fost prevazute plati in valoare de 88,8 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 2 sud-est, Constanta, plati de 101,08 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 3 sud, Targoviste, plati de 46,6 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 4 sud-vest, Craiova plati in valoare de 65,56 milioane de euro.
De asemenea, la nivelul Centrului regional 5 vest, Timisoara, au fost previzionate plati de 58,21 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 6 nord-vest, Satu Mare, plati de 109,42 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 7 centru, Alba Iulia, plati de 60,99 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 8, Bucuresti plati in valoare de 23,66 milioane de euro.
„Este inceput de an si consider ca trebuie sa avem rezultate cel putin la fel de bune ca anul trecut, rezultate pentru care va felicit. Este important sa nu pierdem nicio zi si sa stabilim obiectivele pentru anul 2019, astfel incat sa aducem in tara toti banii disponibili de la Uniunea Europeana.
Prin proceduri corecte, prin respectarea metodologiei de lucru, prin exercitiul muncii dumneavoastra si cu implicarea tuturor, stim cu totii ca daca nu finalizam un proiect, pierdem bani. Pentru a evita acest lucru, este nevoie sa urmarim cu foarte mare atentie derularea fiecarui proiect in parte si sa monitorizam fiecare situatie ce poate aparea. Sunt convins ca putem obtine rezultate bune, dovada fiind rezultatele avute in ultimii doi ani”, a precizat Petre DAEA, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.
„Le multumesc si eu tuturor colegilor din echipa AFIR pentru rezultatele obtinute anul trecut. Totodata, 2019 este un an crucial in care avem de asigurat implementarea PNDR 2020, dar si pilotarea noului program. Trebuie sa depunem un efort mai mare in acest an pentru a putea asigura implementarea cu succes a viitorului exercitiu financiar. Este o situatie unica in care putem construi un Plan National Strategic adaptat exact la nevoile imediate ale mediului rural si ale agriculturii din Romania”, a declarat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.
AFIR a primit solicitari de fonduri in valoare de peste 8,4 miliarde de euro, a incheiat contracte in valoare de 4,35 miliarde de euro si a platit beneficiarilor Programului 4,12 miliarde de euro. Gradul de absorbtie a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020 este de aproximativ 44%, pana in prezent.
In ultimii doi ani, AFIR a atins tintele de absorbtie stabilite de 1,4 miliarde de euro pentru anul 2017, respectiv 1,2 miliarde pentru 2018.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 27 January, 2021 | 0 comentarii | 2832 vizualizari | 2 voturi

O firma din localitatea Chisineu-Cris, judetul Arad, a reusit sa-si faca o ferma de ovine pe bani europeni, si inca una dintre cele mai moderne din Romania. Mai mult, s-a trecut si la pasul urmator, fiind obtinute fonduri pentru abatorizare, procesare si chiar un magazin propriu unde sa poata sa-si vanda produsele. Este vorba de […]
Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 93 vizualizari | 1 vot

Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) acuza Ministerul Fondurilor Europene de ingradirea dreptului la accesarea fondurilor europene, dupa ce a nesocotit obligatia de a notifica Comisiei Europene modificarea Schemei de ajutor de stat instituite prin Legea nr. 220/2020 de aprobare a OUG nr 130/2020. Prin acest act normativ se finanteaza sectoare economice […]
Autor: Agrostandard | 24 January, 2021 | 0 comentarii | 377 vizualizari | 1 vot

APIA a autorizat la plata peste 93% din fermierii eligibili care au solicitat sprijin pentru Campania 2020, iar pana la acest moment a fost identificat un numar de circa 10.000 de agricultori care nu sunt eligibili, a declarat pentru FoodBiz directorul general al APIA Adrian Pintea. El mai spune ca platile sunt in grafic, urmand […]
Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 118 vizualizari | 1 vot

Importanta agribusiness-ului este legata de asigurarea securitatii și sigurantei alimentare a populatiei, de ponderea ridicata pe care acesta o are la formarea Produsului Intern Brut (in anul 2018, sectorul agroalimentar a contribuit cu 4,35%), dar și de ponderea ridicata a populatiei ocupate in acest sector in totalul populatiei ocupate (in anul 2018, populatia ocupata in […]
Autor: Agrostandard | 14 January, 2021 | 0 comentarii | 225 vizualizari | 1 vot

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) continua autorizarea platii regulare pentru Campania 2020, pana la acest moment fiind autorizati la plata un numar de 760.465 fermieri, reprezentand un procent de 92,64% din numarul total al fermierilor eligibili care au depus Cerere unica de plata in Campania 2020. Suma totala autorizata la plata este […]