Oare Legea 150/2016 a Supermarketuriilor chiar n-are nicio sansa?

Oare Legea 150/2016 a Supermarketuriilor chiar n-are nicio sansa?

 

LEG2Dupa cum era de asteptat, Legea Supermarketurilor in forma actuala se pare ca nu are nicio sansa sa iasa. Se dovedeste inca o data ca lobby-ul multinationalelor este foarte puternic, in timp ce guvernantii romani isi arata neputinta. Si sa nu uitam, este vorba de o lege care nici macar norme de aplicare nu are, in conditiile in care termenul a fost de ceva vreme depasit… Si atunci de ce sa ne mai mire ca UE ne trage de urechi. Comisia Europeana a decis în data de 15 februarie sa trimita scrisori de punere în întarziere Romaniei și Ungariei, pentru ca normele lor nationale privind comercializarea cu amanuntul a produselor agricole și alimentare contravin legislatiei UE, informeaza delegatia Cmisiei Europene în Romania.

În tara noastra, marilor comercianti cu amanuntul li se cere sa achizitioneze cel putin 51% din produsele alimentare și agricole de la producatorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulatie a marfurilor, considera CE. Aceeaci lege prevede, de asemenea, obligatia comerciantilor cu amanuntul de a promova produsele de origine romana, limitandu-le astfel decizia de natura comerciala privind alegerea produselor pe care le ofera, ceea ce contravine libertatii de stabilire (articolul 49 din TFUE).

În conformitate cu dreptul UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai în cazul în care exista o nevoie justificata pentru a proteja un interes public major, precum sanatatea publica, iar masurile adoptate nu trebuie sa fie mai putin restrictive.

Si ungurii au probleme

În Ungaria, o noua lege prevede obligatia comerciantilor cu amanuntul de a aplica aceleași marje de profit pentru produsele agricole și alimentare interne și pentru cele importate, în ciuda faptului ca pretul produselor importate este conditionat de fluctuatii ale cursului de schimb valutar. Aceasta ar putea sa descurajeze vanzarile de produse agricole și alimentare importate fata de cele nationale. Comisia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul ca un astfel de obstacol ar încalca principiul liberei circulatii a marfurilor (articolul 34 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, TFUE).

Retailer: La ce bun sa facem norme, daca Legea Supermarketurilor va fi reluata

Nici Romania, nici Ungaria nu au furnizat dovada faptului ca masurile nationale sunt justificate și proportionale. Autoritatile ungare și romane au acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *