Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Culturi vegetale
O familie de agricultori ieseni si-a gasit nisa profitabila: abatorizarea puilor in sistem Kosher si Halal
Agrostandard | 26 July, 2018 | 5 comentarii | 4895 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

porumb agrimarvasIn Romania, afacerile in sistem integrat sunt ceva obisnuit, spre deosebire de alte state din Europa, unde se merge mai mult pe specializare. Poate tine si de specificul local, pentru ca multi antreprenori au debutat in urma cu ceva timp cu o activitate, dupa care s-au tot extins in functie de oportunitati sau de nevoi, ajungand sa inchida lantul la un moment dat, in cautarea profitului. Cam asa s-a intamplat si in cazul Agrimarvas, o afacere infiintata in urma cu 18 de ani de Mariana si Gheorghe Ibanescu, o familie de agronomi din Iasi care au decis sa se dedice agriculturii.

Au inceput cu distributia de inputuri pentru agricultura, iar la scurt timp si-au dat seama ca ar trebui sa intre si pe cultura mare avand in vedere posibilitatile de integrare si implicit crestere a profitabilitatii ca doar puteau obtine un discount ‘’bun’’ la ingrasaminte… Asa au ajuns sa adune parcela cu parcela, terenurile fiind foarte fragmentate in zona Iasiului, ca de altfel peste tot in tara la acea data, si sa stranga cu timpul o suprafata de circa 1.160 de hectare (60 ha in proprietate), cat au acum, in mai multe localitati din jurul capitalei moldovene.

Nu s-au oprit insa aici, iar pentru ca marjele in sectorul distributiei de inputuri deveneau tot mai mici, au devenit constienti ca ar fi bine sa-si extinda business-ul si pe alte segmente de piata, poate chiar nise care sa le asigure siguranta zilei de maine. In 2015, are loc o miscare importanta: preluarea FNC Iasi (cu cea mai mare pondere in business la acest moment), in fapt este vorba de fabrica de nutreturi combinate, precum si de o unitate de depozitare a cerealelor cu o capacitate de 15.500 de tone. Doi ani mai tarziu, la mijlocul anului 2017, este achizitionat abatorul de la Rachiti, din judetul Botosani, specializat in sacrificarea pasarilor, iar in decembrie este cumparata ferma de pui. De ce pui si nu porc sau vita?

Citeste si Vacarii romani au trecut la o noua etapa: Isi fac fabrici de lapte

Pentru ca piata de desfacere a puiului este mult mai stabila fata de celelalte segmente si asigura o viteza de rotatie a banilor buna pentru realitatea actuala economica, sustine Ciprian Teleman, directorul economic al societatii.

Pasul urmator: extinderea retelei de magazine proprii, acum sunt doar cateva, si, de ce nu, in viitorul apropriat, chiar o unitatate de productie semi-preparate din carne de pasare la Rachiti. Practic, lantul se inchide astfel, iar productia vegetala capata plus valoare odata cu obtinerea produselor finite. Un obiectiv vizat de tot mai multi antreprenori romani…

Investitii de peste 26 mil. de lei, in ultimii ani. FNC, abator, ferma…

In ultimii ani, Agrimarvas a derulat un program important de investitii, in valoare de peste 26 milioane de lei, in urma caruia si-a extins semnificativ activitatea, ajungand anul trecut la o cifra de afaceri de aproximativ 10 mil. de euro si 203 angajati. Pentru realizarea lui, compania a trebuit sa apeleze la credite de la banci. Una dintre cele mai importante miscari a fost preluarea abatorului de la Rachiti (o tranzactie in valoare de 5,1 mil.lei), care de altfel, este si cel mai profitabil activ din potofoliu la acest moment.

Citeste si Bogdan Alexandrescu, Patria Bank: 30% din creditele noastre merg catre agricultori. Pe cultura mare, avem o cota de 10%

Cat de usor a fost insa un astfel de demers, in conditiile in care se stie bine cat de greu este sa-i convingi pe bancheri sa crediteze agricultura? Ca sa nu mai vorbim ca in cazul de fata era vorba de un abator care nu mai functionase de 8 ani, iar bancile erau sceptice cu privire la puterea Agrimarvas de a asigura securizarea productiei, dar si personalul de munca calificat, mai ales ca era vorba de sacrificarea puilor in sistem Kosher si Halal.

Ei bine, in cazul Patria Bank, lucrurile au mers destul de repede, iar in trei saptamani s-au si primit banii pentru achizitia abatorului. “A fost chiar mai repede decat ne asteptam, mai ales ca eram la prima colaborare cu Patria Bank. Am avut o discutie foarte transparenta cu o echipa de la banca, iar cand s-au ridicat de la masa mi-au zis ca vom primi banii. In doua saptamani s-a dat ok-ul, iar in a treia am avut banii. A fost un raport optim pentru ceea ce inseamna risc-oportunitate pentru finantare”, dupa cum ne-a povestit Ciprian Teleman.

Odata abatorul cumparat, a mai trebuit sa fie realizate si alte investitii, ce-i drept nu foarte mari, astfel incat activitatea de la Rachiti sa poata sa se ridice la pretentiile partenerilor straini: in principal, s-au achizitionat echipamente de ambalare in vid si temperatura controlata, dar si echipamentete de imbunatatire a capacitatilor de congelare.

Citeste si Fermier din sudul tarii: Este dezastru la rapita. Productiile sunt mai mici cu pana la 35%, iar pretul cu 10-15%

In scurt timp, s-a trecut la treaba, iar astazi, la aproape un an de la demararea activitatii, vanzarile de pui sacrificati in sistem kosher, de exemplu, au atins 1,8 mil. euro. Si nu doar atat, unitatea nu poate produce cata cerere este pe piata….

Sistemul Kosher si Halal, o nisa de viitor

Preluarea abatorului de la Rachiti a constituit un moment de cotitura in activitatea Agrimarvas. Practic, asa sunt mult mai bine puse in valoare activitatile celelalte, de la cultura cerealelor, FNC, pana la cresterea puilor, iar rezultatele dovedesc ca efortul finnciar a meritat: in scurt timp, abatorul a devenit cea mai profitabila afacere din grup. Pana la urma, nici nu este de mirare, daca tinem cont ca unitatea este specializata in sacrificarea puilor in sistem Kosher si Halal, ceea ce nu prea fac multe abatoare nu doar la noi, ci si in Europa.

Vezi si Top 600 Cele mai Mari Exploatatii Agricole din Romania

Ce presupune abatorizarea puilor in sistem Kosher, de exemplu, dincolo de ritualurile evreiesti? In primul rand, abatoare de dimensiuni mici si medii, care sa se specializeze pe aceasta nisa si sa poate sa aloce 2-3 ore pentru pregatirea unui pui, ceea ce o unitate mare nu-si permite. Pe de alta parte, dupa cum recunoaste managerul de la Agrimarvas, ar fi fost foarte dific il pentru producatorul iesean sa se bata cu marii jucatori prezenti pe segmentul carnii de pasare pe piata locala. Pe cand in cazul unei nise cu totul altfel stau lucrurile.

Ca avem de-a face cu o nisa de viitor o dovedesc si datele economice: livrarile de pui sacrificati in sistem Kosher au atins 1,8 milioane de euro, in aproape un an de la inceperea activitatii, ceea ce este mai mult decat promitator. Tocmai de aceea, pe viitor, se are in vedere si marirea productiei pentru a putea acoperi cererea. In prezent, circa 90% din productia abatorului este livrata la extern, un procent ce se vrea mentínut si in viitor.

Ferma proprie de pui

Majorarea productiei la abator presupune si mai multa materie prima. Ce inseamna aceasta? In primul rand, efective mai mari de pui peste 300.000 capete pe serie de crestere , ceea ce si justifica preluarea de catre Agrimarvas a fermei de la Deleni, pentru a reduce riscul de neperformare a contractelor existente si a asigura premisele continuarii cresterii activitatii.

In prezent, puii abatorizati la Rachiti provin de la mai multe ferme locale, cu care Agrimarvas colaboreaza, in sensul ca le asigura furajele obtinute in FNC-ul propriu, dar si din ferma proprie. De altfel, aici urmeaza sa fie finalizate mai multe hale in scurt timp, astfel incat la finalul anului efectivele furnizate pentru abator sa ajunga undeva la 235.000 de capete. Intentia Agrimarvas este ca in timp sa poata sa acopere circa 75% din necesarul de pui din resurse proprii pentru a-si securiza productia.

Agrimarvas asigura furaje nu doar pentru ferma proprie de pui, ci si pentru terti – ferme de pasari si de porci. De asemenea, ele sunt vandute si prin intermediul retelei proprii de magazine sau prin distribuitori la nivel national. O mare parte din materia prima (40%) pentru fabrica de nutreturi combinate este asigurata de productia obtinuta pe cele 1.163 ha de culturi agricole – pondere mare o au cerealelor utilizate in productia furajelor: 500 ha cultivate cu grau, 307 ha cu porumb, urmate de alte culturi necesare optimizarii randamentelor si pentru rotatia culturilor cum ar fi 200 ha de floarea soarelui, 50 ha rapita, in timp ce 105 ha reprezinta masa verde – lucerna, soia si pajiste. Restul de materie prima este achizitionata de la agricultorii din zona.

Citeste si Pretul graului, in crestere pe piata internationala. Pe MATIF, a trecut de 200 euro/to, nivelul din 2007

Chiar daca ponderea avuta de cultura mare in business-ul Agrimarvas in ultimii ani nu esta asa de mare precum partea de FNC si abator, si acest segment a beneficiat de investitii importante in ultimii ani, care au permis obtinerea unor productii bune. Ca sa va faceti o idee, cam odata la doi ani apare cel putin un utilaj foarte performant in flota de masini agricole a societatii, si nici nu-i de mirare daca ne gandim ca cei care vor duce mai departe afacerea vor fi Bogdan Ibanescu, fiul fondatorilor Agrimarvis, absolvent de informatica si Arcadie Cazacu, ginerele asociatilor, de specialitate inginer agronom. De altfel, cam asa se fac investitiile in liga mare, daca vrei sa tii pasul cu ceea ce inseamna concurenta si sa te mentii pe piata….

5 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 20 January, 2021 | 0 comentarii | 271 vizualizari | 1 vot

grau

Ministrul Agriculturii Adrian Oros sustine ca deocamdata nu este cazul ca Romania sa introduca restrictii la exportul de grau, rezervele existente in tara fiind suficiente pana la noua recolta. Si chiar daca anul trecut, productia nu a fost, din cauza secetei, la nivelul cu care ne obisnuisem in ultimii ani, a existat totusi un volum […]

Autor: Agrostandard | 19 January, 2021 | 0 comentarii | 206 vizualizari | 1 vot

inma1

Pe vremuri producea masini agricole, astazi vorbim de roboti si drone, senzori sau echipamente de ultima generatie, conform solicitarilor venite din partea pietei. O transformare incredibila a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA Bucuresti, cu o traditie de aproape 100 de ani, la care putini s-ar […]

Autor: Agrostandard | 18 January, 2021 | 0 comentarii | 140 vizualizari | 1 vot

TEREN_ADS

Agentia Domeniilor Statului a demarat in data de 18 ianuarie 2021, a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinatie agricola aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), in suprafata de pana la 50 ha, catre tinerii cu varsta de maxim 40 de ani. Perioada de depunere a solicitarilor de catre tinerii fermieri este 18.01.2021 […]

Autor: Agrostandard | 17 January, 2021 | 0 comentarii | 340 vizualizari | 1 vot

nicuvasile (1)

2020 a fost un an greu pentru fermieri din mai multe puncte de vedere, dar chiar si asa pare greu chiar si sa ne imaginam ca la unele culturi recoltele au fost cu mult sub productiile medii din 1986, cu toata dezvoltarea tehnologica actuala, sustine Nicu Vasile, seful LAPAR. Nu se sfieste sa spuna nici […]

Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 179 vizualizari | 1 vot

grau_boabe

Rusia va fi cel mai mare exportator global de grau in sezonul in curs, in pofida introducerii unei taxe la exporturile de grau, precum şi a unei cote la exporturile de cereale, conform unei estimari realizate de Departamentul American al Agriculturii (USDA). Americanii se asteapta ca Rusia sa devina leader in sezonul 2020 – 2021, […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1661 vizualizari | 4 voturi
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1833 vizualizari | 3 voturi
22 Ian 2021 | 0 comentarii | 74 vizualizari | 2 voturi
19 Ian 2021 | 0 comentarii | 125 vizualizari | 2 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1833 vizualizari | 3 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1771 vizualizari | 2 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1661 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2021 © Agrostandard