Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Analize
Nu se mai vând terenuri, ori s-au vândut deja?
Agrostandard | 11 May, 2013 | 0 comentarii | 1136 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

terenuri-agricole_strainiAgricultorii români își vând din ce în ce mai greu terenurile și la prețuri semnificativ mai mari decât cu un an, doi în urmă, susțin fermierii. O posibilă explicație ar putea fi așteptarea liberalizării complete a pieței ternurilor după 1 ianuarie 2014 în așteptarea unor prețuri mai bune sau faptul că femierii preferă să le arendeze și să obțină, astfel, un venit constant. Un lucru este sigur – sunt din ce în ce mai greu de găsit suprafețe compacte și teren de calitate de vânzare sau chiar pentru arendare. ”Deja s-a aflat că se va liberaliza piața, mulți țin de teren deocamdată. E și problema că nu au acte. Mai e și faptul că oamenii dau pământul în arendă. În ultima vreme s-au înființat asociații pe suprafețe foarte mari și oamenii preferă să țină terenul și să-l dea în arendă. Sunt suprafețe mici, fărâmițate, este foarte greu să comasezi la ora asta. Și legea de punere în posesie a fost destul de proastă. Nu ai documente, sunt foarte mulți bătrâni care nu vor să dea deocamdată terenul tinerilor. Trebuie gândită o măsură care să-i încurajeze pe acești bătrâni să lase terenul tinerilor”, este de părere Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri din județul Olt.

Dar, deși prețurile sunt în creștere, pământul încă se vinde ieftin în multe zone ale țării.

”Se vând încă terenuri. Nu se mai vând ca înainte, dar cine caută tot găsește. Un lucru e clar – prețurile încep să crească pentru că lumea mai trage cu urechea pe ici pe colo. Totuși, n-are valoare pământul aici la noi. Este cam 80-90 de milioane pe hectar, dar mai găsești și cu 30 de milioane. Se cumpăra și cu un milion acum 2-3 ani. În Belgia, de exemplu, este și 15.000 de euro hectarul. E un belgian aici care are 60 de hectare”, a declarat Cristian Vlaicu, care lucrează 400 de hectare de teren luat în arendă la Dârvari, în județul Mehedinți.

El spune că au apărut în ultima vreme adevărate comando-uri de agenți de vânzări, plătiți cu comision la hectar, care bat la picior casă cu casă ca să îi convingă pe localnici să vândă, sau, măcar, să arendeze.

”Au apărut tot felul de oameni care împrăștie afișe prin tot satul cu mesajul “cumpărăm pamânt”. Dar nu de acum. Este deja acesta situație de ceva timp”, a spus Rouța Trepăduș, un tânăr agricultor din județul Olt care lucrează câteva sute de hectare împreună cu familia.

Potrivit unor surse din piață, unul dintre cei mai agresivi cumpărători de terenuri în întreaga țară ar fi omul de afaceri Dan Voiculescu care încearcă să adune suprafețe compacte de la țărani, pe care să le vândă apoi unor fonduri de investiții.

În orice caz, răul se pare că a fost făcut deja iar cei care au venit să cumpere teren în România au făcut deja acest lucru.

Ei acuză guvernul că, prin lipsa reglementărilor cu privire la vânzarea terenurilor, așa cum se întâmplă în alte țări europene, se face vinovat de complicitate la înstrăinarea unor mari suprafețe din cel mai bun teren arabil.

”Sunt foarte mulți străini, italieni în zonă, în județul Olt, și au început să strângă suprafețe destul de mari, de mii de hectare. Au bani, investesc. Este foarte greu să le facem față. A fost o strategie. Le dai subvenții mici, le tai accesul la credite ca să poți să-i decapitalizezi, să le cumperi terenul. Au venit prin interpuși, așa cum am mai discutat, și, deja, sunt foarte mulți străini care dețin suprafețe foarte mari. Noi nu știm la ora asta cu certitudine care este suprafața reală, agricolă, a României. Sunt convins că cifra reală este mult mai mare de 10%. Numai la noi în Olt sunt foarte mulți străini care au mii de hactare – italieni, spanioli. Nu se știe cine este în spatele multora care zic că sunt români”, mai spune Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri din județul Olt.

Fermierii cred că încă nu s-a încheiat procesul de vânzare al terenurilor care îi afectează, în special, pe micii fermieri grav decapitalizați.

“Riscul ca agricultorii să vândă e mai mare de la an la an astfel încât, până la urmă, omul să fie forțat să-l vândă. Vin cei de afară cu susținere din partea statelor lor care le dau credite cu dobândă de 1%, fără dobândă sau chiar fonduri nerambursabile ca să cumpere terenuri în România. Fermierii mici, cei neorganizați, vor fi nevoiți să vândă pentru că nu au cu ce să facă agricultură” , susține Ion Ciulinaru, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Calarași.

Deși agricultorii sunt îngrijorați, ministrul Agriculturii se declară satisfăcut de faptul că străinii cumpără milioane de hectare de teren arabil și păduri în România.

”România este o țară atractivă și mă bucură acest lucru. (…) Prețurile sunt încă destul de jos. Dar oamenii și-au dat seama de valoarea pământului. Nu prea mai există oferte”, a declarat într-o conferință de presă ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Ministrul aruncă vina pe guvernele de până acum pe care le acuză de neinplicare în problema pieței funciare.

„(…) Vreau să vă reamintesc că această chestiune se știa încă din anul 2005, când s-a semnat tratatul de aderare, că la 1 ianuarie 2014 se va liberaliza piața funciară. Din păcate, până acum, nu s-a luat nicio măsură de către guvernele precedente. Nici o măsură… și subliniez asta. Eu am spus de anul trecut că suntem în căutarea de soluții și că în anul 2013 le vom identifica, astfel încât de la 1 ianuarie 2014 să le implementăm”, a opinat vizavi de subiect, Daniel Constantin.
Pe de altă parte, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR crede că răul a fost deja făcut.

„Nu mai are de ce să-mi fie teamă, atâta timp cât în ultimii 10 ani s-a cumpărat 10 la sută din suprafața agricolă a României. Vorbim de un lucru care s-a întâmplat deja și trebuie să ne gândim și la viitorul producătorilor din România. (…) Dacă lucrurile ar rămâne așa cum sunt acum (n.r. – din punct de vedere legislativ), există posibilitatea ca peste nu știu câți ani să avem proprietari de teren de oriunde altundeva, mai puțin din România. Atunci v-aș întreba cum se va mai numi România”, a mărturisit presei Laurențiu Baciu.

Președintele LAPAR insistă ca statul să asigure, în colaborare cu băncile, credite cu dobândă subvenționată și cu garanții minime pentru fermierii români care vor să achiziționeze terenuri. În plus, acesta vrea ca Agenția Domneiilor Statului(ADS) să aibă drept de preempțiune la cumpărarea de terenuri pe care să le dea apoi în arendă.

Implicarea statului și a băncilor în creditarea micilor fermieri ar fi, în opinia acestora, singura soluție pentru a putea cumpăra terenuri.

”Cu ce să cumpărăm pământ că suntem înglodați în împrumuturi peste împrumuturi. La noi prețurile terenurilor variză între 2 și 5 euro pe metrul pătrat. De unde să dau eu 50.000 de euro pentru un hectar și în cât timp mi-aș putea scoate investiția”, se întreabă Mircea Dumitru, un fermier tot din Brașov care lucrează 300 de hectare de teren arendat în Brașov unde cultivă mai ales porumb, grâu și sfeclă.

Fermierii vor două lucruri simple – dobânzi subevenționate și garanții minime, așa cum se întâmplă în Occident.

”Dacă s-ar gaja cu pământul românii ar cumpăra terenuri, dar deja este prea târziu. Noi nu putem lua credite cu 2% cum am auzit că sunt creditele în alte țări, sau chiar cu dobândă subvenționată. Dacă vine cu o măsură de-asta în 2013 când un olandez poate să dea câteva mii de euro pe un hectar pe loc, este aproape imposibil pentru un tânăr fermier să cumpere pământ. Este ceva de genul – operația reușită, pacientul mort. E foarte târziu, din păcate. Prețurile cresc și ne-a prins descoperiți. Nu avem capitalizare, nu avem bani ca să putem să începem o luptă reală cu investitorii de afară”, a continuat Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri din județul Olt.

Dacă în majoritatea zonelor țării prețurile terenurilor sunt cu un ordin de mărime mai mici decât în Occident, există zone în țară, precum județul Brașov, unde prețurile se apropie de cele din vest. Situație care, în mod evident, nu-i avantajează pe români.

”Nu se pune problema cumpărării de teren în zonă la prețurile vehiculate după ultimul boom imobiliar. Prețul mediu pe la noi a ajuns pe la 3 euro metrul pătrat. Mai ales pe DN3, de-a lungul drumurilor naționale în general, cererea este foarte mare și terenurile sunt luate pentru speculă. Acele terenuri și-au schimbat de câteva ori propritarii până acum”, susține Radu Taus, un fermieri care cultivă sfeclă pe 80 de hectare arendate în județul Brașov.

Fermierii vin și cu o soluție practică și imediată pentru remedierea acestei situații.

”Dacă chiar vor să facă agricultură în România, și nu speculă, străinii ar putea să arendeze terenuri, nu să fie proprietari. Arendarea terenurilor de către străini, fără posibilitatea acestora de a le cumpăra, nu ar contrazice directivele europene din moment ce fiecare stat are mecanisme de protecție internă – italienii contra germanilor, germanii contra francezilor, cu atât mai mult după criza din 2007 când statele au înțeles că trebuie să-și asigure siguranța alimentară”, afirmă Daniel Ciobanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Bacău.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 174 vizualizari | 1 vot

finantare

Importanta agribusiness-ului este legata de asigurarea securitatii și sigurantei alimentare a populatiei, de ponderea ridicata pe care acesta o are la formarea Produsului Intern Brut (in anul 2018, sectorul agroalimentar a contribuit cu 4,35%), dar și de ponderea ridicata a populatiei ocupate in acest sector in totalul populatiei ocupate (in anul 2018, populatia ocupata in […]

Autor: Agrostandard | 7 October, 2020 | 1 comentarii | 1974 vizualizari | 1 vot

d1

Deficitul agroalimentar al Romaniei este ingrijorator, fiind dat de importul cu produse cu valoare adaugata mai mare, sustine Prof. Univ. Dr. Toma Adrian Dinu, Decan – Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura și Dezvoltare Rurala, USAMV București. Exportam cu pret mediu de 446 $/t și importam cu 922 $/t fiind evidenta lipsa de competitivitate […]

Autor: Agrostandard | 13 July, 2020 | 0 comentarii | 564 vizualizari | 1 vot

floare

In acest an, Rusia ar urma sa aiba o recolta de floarea soarelui de aproximativ 15,5 milioane de tone, in timp ce in Ucraina este asteptata o productie de circa 16 milioane de tone, potrivit estimarilor analistilor. Astfel, in sezonul 2020/21, Rusia si Ucraina, in conditii meteorologice bune, vor recolta in total 32 de milioane […]

Autor: Agrostandard | 6 June, 2020 | 0 comentarii | 663 vizualizari | 1 vot

rapita2020

Suprafete tot mai mici la cultura de rapita, recolta la nivelul anului 2019! Productia din acest an este estimata la circa 700.000 de tone, nivel in crestere usoara fata de 2019, potrivit unui raport de piata publicat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Dupa cate se pare, productiile par sa fie mai mari decat estimarile initiale […]

Autor: Agrostandard | 2 June, 2020 | 0 comentarii | 798 vizualizari | 1 vot

grau

Productía de grau a Romaniei ar putea atinge 6,9 milioane de tone, in acest an, intr-un scenariu mediu optimist, in conditiile secetei prelungite din primavara, se arata intr-un raport de piata realizat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Nu doar Romania asteapta productii mai mici, ci si Rusia sau Ucraina, jucatori importanti in bazinul Marii Negre. […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
03 Mar 2021 | 0 comentarii | 2630 vizualizari | 5 voturi
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1799 vizualizari | 4 voturi
27 Feb 2021 | 0 comentarii | 296 vizualizari | 3 voturi
26 Feb 2021 | 0 comentarii | 666 vizualizari | 3 voturi
»
27 Ian 2021 | 0 comentarii | 5482 vizualizari | 3 voturi
»
03 Mar 2021 | 0 comentarii | 2630 vizualizari | 5 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 2202 vizualizari | 3 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1799 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2021 © Agrostandard