Temperaturile scazute din ultima vreme au dat de furca viticultorilor si in acest an, cum s-a mai intamplat si in anii trecuti, cand productia de struguri a fost compromisa in mare parte in cazul multor producatori. Pentru ca noapte de vineri spre duminica se anunta deosebit de friguroasa, la Segarcea s-a dat alarma printre oamenii lui Mihai Anghel. La lumina farurilor de tractoare, prin fumigatii, realizate cu ajutorul focurilor de resturi vegetale, 300 de oameni s-au luptat cu frigul pentru a preveni instalarea inghetului, fenomen fatal pentru vita de vie. Cuvantul de ordine: nu trebuie scazuta temperatura aerului sub minus 0,1 – minus 0,2 grade Celsius. Pana dupa miezul noptii, statiile meteo, dar si termometrele portabile au aratat pe cadranele lor cifre optimiste, datatoare de sperante. Odata stabilizat frontul atmosferic – mai trebuia asteptat, totusi, pana la ora 6, cand dupa aparitia soarelui, poate chiar concomitent, riscul ca roua sa fie transformata in gheata, era maxim. S-a razbit in cele din urma, in fata unui fenomen meteo devastator.
Un accident climatic care a lovit teribil toate podgoriile consacrate din Oltenia (Dragasani, Corcova, Oprisor), fusese evitat. Nu atat prin neodihna, cat printr-o strategie inspirata. Povestea noptii de vineri spre sambata o puteti afla din Cuvantul Libertatii.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 7 January, 2021 | 0 comentarii | 214 vizualizari | 1 vot

FoodIntelForum 2021 debuteaza cu o reuniune a vinurilor romanesti de colectie, vinuri reprezentative pentru doua podgorii faimoase: Dealu Mare si Tarnave. O seara de gala si invitati de varf intr-o confruntare a vinurilor de buna calitate de la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietrosa-Istrita (USAMV Bucuresti) si Jidvei, cel mai mare […]
Autor: Agrostandard | 3 January, 2021 | 0 comentarii | 277 vizualizari | 1 vot

Casa Neacsu din Vrancea este producatorul autohton de vinuri care detine cele mai multe soiuri romanesti de vita de vie, nu mai putin de 16, de aproape trei ori mai mult fata de urmatorul competitor. Compania administreaza o suprafata de 850 ha de vie, din care 250 de hectare de vie bio, in mai multe […]
Autor: Agrostandard | 27 October, 2020 | 0 comentarii | 329 vizualizari | 1 vot

Pe dealurile din judetul Buzau a fost infiintata, in 1893, prima statiune de cercetare viticola din Romania. Inca functioneaza si continua sa pregateasca generatii de producatori de vin. Statiunea Pietroasa se afla in mijlocul podgoriei Dealu Mare. Cele mai bune vinuri facute aici sunt pastrate la 6 metri sub pamant, potrivit Digi24.ro. Vinoteca Statiunii Pietroasa […]
Autor: Agrostandard | 23 October, 2020 | 0 comentarii | 381 vizualizari | 1 vot

Pandemia de COVID-19 a pus la mare incercare cramele mici: exporturile catre China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului incearca sa acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online. Cramele mici din Romania trec printr-o situatie dificila. Veniturile s-au redus considerabil pentru ca o mare parte din […]
Autor: Agrostandard | 22 October, 2020 | 0 comentarii | 217 vizualizari | 1 vot

Sectorul vinului si cel al distributiei traditionale de bunuri de larg consum, care detin o cifra de afaceri de peste 5 miliarde de euro, au devenit eligibile pentru finantare din fonduri europene, odata cu aprobarea prin Lege a Ordonantei 130/2020 de catre Parlament, a anuntat Asociatia Companiilor de distributie de Bunuri din Romania.
2 Comments