Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
Nicolae Istudor, ASE: De ce sa nu ne gandim la un program de reindustrializare a tarii?
Agrostandard | 30 July, 2020 | 0 comentarii | 308 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

istudorNicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti, este de parere ca a venit vremea sa ne gandim la un program de reindustrializare a tarii, adica sa producem noi ceea ce putem, pentru ca vedem cat de greu ne este sa importam in situatii de criza. Este momentul sa identificam toate sectoarele pentru care putem realiza productie in tara si sa sustinem investitiile in infiitarea si dezvoltarea acestora, prin aceste masuri urmarindu-se echilibrarea balantei comerciale externe.

Mai multe, insa, despre provocarile cu care se confrunta economia romaneasca la momentul actual si masurile pe care statul ar trebui sa le aiba in vedere pentru repornirea business-ului romanesc aflam dintr-un interviu acordat FoodBiz.ro

• Ce masuri ar trebui luate pentru repornirea economiei si business-ului romanesc?

Mai intai, trebuie spus ca economia noastra nu s-a oprit (din fericire) niciodata, ci a functionat si functioneaza, chiar daca la un nivel mai redus.

In al doilea rand, eu nu obisnuiesc sa dau solutii fara a efectua analize atente ale problemelor supuse dezbaterii. Totusi, sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le luam in seama, ca puncte de pornire in asigurarea conditiilor pentru revigorarea economiei nationale.

As pleca de la doua masuri generale care se iau in orice perioada de criza, si anume: alocarea de sume suplimentare pentru investitii (in infrastructura si sectoare de activitate potential competitive) si gestionarea eficienta a resurselor bugetare si rationalizarea cheltuielilor bugetare alocate pentru consum.

Cand vorbim de investitii, trebuie sa identificam domeniile prioritare ale economiei noastre, care pot deveni competitive pe piata UE si nu numai, care dupa parerea mea sunt: IT, turismul, agricultura si industria alimentara (ultimele doua sectoare cu un potential enorm, nevalorificat din diverse motive).

Citeste si Academia Romana sustine majorarea rezervei de stat la cereale, in anii cu productie de 3 mil. tone la grau!

Este nevoie, de asemenea, sa suştinem aceste sectoare cu riscul de a creste deficitul bugetar si, de ce nu, sa ne gandim si la un program de reindustrializare a tarii (adica sa producem noi ceea ce putem), mai ales ca vedem ce greu ne este sa importam in situatii de criza (stiut fiind faptul ca greul economiei il duce capitalul autohton in astfel de situatii).

Este momentul sa identificam toate sectoarele pentru care putem realiza productie, noi aici in tara, si sa sustinem investitiile in infiitarea si dezvoltarea acestora, prin aceste masuri urmarindu-se echilibrarea balantei comerciale externe.

Referitor la gestionarea eficienta a resurselor bugetare, este momentul sa eficientizam institutiile publice printr-o analiza foarte obiectiva a angajatilor din aceste institutii, mai ales ca informatizarea si digitalizarea acestor institutii ar fi trebuit sa duca la reducerea personalului si nu la cresterea numarului acestuia.

De asemenea, este nevoie de alocarea de resurse bugetare, suplimentare celor provenite din fondurile europene nerambursabile, pentru programele de atragere a tinerilor antreprenori pentru a ramane in tara si a dezvolta afaceri, respectiv pentru sustinerea IMM-urilor care sa asigure locuri de munca pentru cei disponibilizati in zilele acestea.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza: Costel Vinatoru nu vrea sa auda de rosia hranita cu “perfuzia” la radacina

O alta investitie care trebuie sa se intensifice este cea in capitalul uman (in sistemul de invatamant si in cercetare), mai exact in pregatirea tinerilor nostrii care, inca, mai sunt capabili si doritori de a invata in comparatie cu tinerii din alte state ale lumii (cu o sustinere financiara corespunzatore a copiilor din mediul rural).

Sunt si cateva masuri pe care decidentii politici NU trebuie sa le adopte, cum ar fi: sa nu creasca taxele si impozitele in scopul cresterii veniturilor bugetare; sa nu reduca salariile bugetarilor si nici salariul minim si sa acorde ajutoare sociale numai celor care au situatii deosebite si nu sunt apti de munca (mai ales in mediul rural). Cred ca a venit momentul sa invatam din greselile trecutului, cand aceste masuri nu au avut efectele scontate.

• Care este relatia cu mediul privat, cum se implica ASE in efectuarea de cercetari menite sa duca la recuperarea pierderilor din economie in contextul actual?

Credem, incadrandu-ne in limitele unei necesare modestii bine dozate, ca prima universitate economica a tarii este sursa cea mai potrivita de a oferi solutii fundamentate stiintific pentru problemele cu care se confrunta economia tarii noastre si nu numai.

Universitatea noastra a inceput, inca din anul 2016, un proiect amplu care vizeaza realizarea de cercetari in vederea identificarii solutiilor optime pentru sprijinirea mediului antreprenorial romanesc, prin transmiterea de adrese catre organizatiile publice si private reprezentative prin care solicitam propuneri de teme de cercetare pentru cadrele didactice si tinerii nostrii doctoranzi.

Anul trecut, din cele peste 400 de teme propuse, am reusit sa selectam 11 teme de cercetare pe care le-am repartizat facultatilor noastre pentru a efectua cercetari impreuna cu reprezentantii mediului de afaceri (am alocat, din venituri propria cate 100.000 lei pentru fiecare proiect). Temele au fost scoase la concurs intern, iar echipele castigatoare sunt in plina etapa de implementare, finalizarea proiectelor urmand a se realiza pana la 31 decembrie 2020.

De asemenea, multe din temele propuse au fost scoase la concurs pentru admiterea la doctorat, o parte dintre acestea au fost selectate de catre comisiile de admitere si alocate doctoranzilor spre cercetare (40% din numarul de teme bugetate au fost ocupate de doctoranzi care cerceteaza aceste teme).

La nivel de ASE a fost organizata o competitie interna pentru diagnosticarea economiei romanesti in context mondial, prima etapa a acestuia a fost finalizata la 31 decembrie 2019, iar rezultatele analizelor efectuate ne-au ajutat pentru cercetarile pe care le-am realizat pana acum si urmeaza sa le realizam in acest context nefavorabil in care ne aflam.

Cu alte cuvinte, noi cei din Academia de Studii Economice din Bucuresti consideram ca este de datoria noastra sa ne implicam in efectuarea de cercetari economice menite sa duca la recuperarea pierderilor ce au loc in cadrul economiei nationale in momentul de fata.

Concret, vorbim de demersuri deja lansate sau aflate in etape foarte avansate de demarare, atat la nivel institutional, cat si la nivelul unor echipe mai restranse de cadre didactice, cercetatori si doctoranzi din ASE. Faptul ca suntem intr-o aparenta izolare nu inseamna absolut deloc ca nu avem aceeasi efervescenta si implicare sociala sau ca specialistii nostri s-au retras din avangarda stiintifica a societatii.

• Ce ne puteti spune despre aceste proiecte?

Primul, si cel mai amplu proiect, pentru care am furnizat primele rezultate obtinute de echipa de cercetatori, este un proiect institutional care se numeste ”ReStart Economia. Masuri de combatere a efectului economic si social al COVID 19 in Romania”.

Acesta este implementat de o echipa interdisciplinara formata din cadre didactice, cercetatori si doctoranzi din toate facultatile din ASE, care realizeaza analize ce vizeaza doua paliere: sectoarele economiei nationale si o dimensiune transversala (care se refera la problematica digitalizarii, a economiei comportamentale, a politicii fiscale si altele). Pentru aceasta, asa cum am mai spus, plecam de la rezultatele cercetarilor realizate in cadrul proiectului implementat anul trecut.

De asemenea, am aprobat initierea, de catre echipe formate din colegii nostrii, a doua proiecte cu temele „Dinamica transmiterii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Romaniei” si „Tehnici avansate de management al epidemiei in comunitate”. Sa speram ca vor fi declarate castigatoare.

In acelasi timp, avem inca de la inceputul crizei un colectiv de specialisti, care acorda, pro-bono, consultanta in afaceri pentru mediul antreprenorial romanesc.

Sursa: FoodBiz

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 673 vizualizari | 1 vot

adrian_pintea

Adrian Pintea, seful Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat intr-un interviu exclusiv acordat FoodBiz.ro ca introducerea unor masuri noi de ajutor, in acest an, pentru fermierii afectati de criza COVID-19 depinde de evolutia pandemiei COVID-19, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va trebui sa tina cont de deciziile care se iau […]

Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 72 vizualizari | 1 vot

bunuri_larg_consum (1)

Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) acuza Ministerul Fondurilor Europene de ingradirea dreptului la accesarea fondurilor europene, dupa ce a nesocotit obligatia de a notifica Comisiei Europene modificarea Schemei de ajutor de stat instituite prin Legea nr. 220/2020 de aprobare a OUG nr 130/2020. Prin acest act normativ se finanteaza sectoare economice […]

Autor: Agrostandard | 22 January, 2021 | 0 comentarii | 97 vizualizari | 2 voturi

sergiana

Producatorul de preparate din carne Sergiana din Brasov anunta planuri importante pentru 2021 in ceea ce priveste dezvoltarea retelei proprii de retail atât pe segmentul comertului traditional, cat si pe cel modern. Nu in ultimul rând, se are in vedere si consolidarea prezentei in comertul electronic, dupa inaugurarea Pravaliei Online, in noiembrie 2020. Prima directie, […]

Autor: Agrostandard | 22 January, 2021 | 0 comentarii | 75 vizualizari | 1 vot

Salam Sibiu IGP_campanie

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) prezinta in premiera pentru România prima campanie a unui produs incadrat intr-un sistem de calitate European, facând cunoscuta povestea Salamului de Sibiu publicului larg. Salamul de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata este primul produs romanesc din categoria carne procesata recunoscut in 2016 cu distinctia europeana a calitatii […]

Autor: Agrostandard | 20 January, 2021 | 0 comentarii | 1528 vizualizari | 4 voturi

oros

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat sumele care vor ajunge la legumicultori pentru Campania 2020: 4880 euro/ha – sprijin cuplat vegetal (SCV) pentru legume cultivate in spatii protejate si 1800 euro/ha – SCV la tomate pentru industrializare. Programul Tomata se va extinde si se va imbunatati, dupa ce in patru ani a consumat 172 mil. […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1665 vizualizari | 4 voturi
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1873 vizualizari | 3 voturi
22 Ian 2021 | 0 comentarii | 97 vizualizari | 2 voturi
19 Ian 2021 | 0 comentarii | 142 vizualizari | 2 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1873 vizualizari | 3 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1778 vizualizari | 2 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1665 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2021 © Agrostandard