Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
Nicolae Istudor, ASE: Criza a aratat cat de periculos este sa depinzi de importuri
Agrostandard | 22 June, 2020 | 0 comentarii | 203 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

istudorCriza actuala a aratat adevarata fata a economiei romanesti si, mai ales, vulnerabilitatile unor sectoare precum turismul si industria ospitalitatii, este de parere Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti. In acelasi timp, multe tipuri de servicii, precum si de IMM-uri vor avea nevoie de sprijin financiar pentru a-si putea continua businessul in urmatorii ani, altfel se vor inchide. “Cred ca este nevoie de o viziune de ansamblu care sa urmareasca salvarea si sustinerea antreprenorilor romani, inclusiv a fermierilor nostri, intrucat criza a aratat, printre altele, cat de periculos este sa depinzi de bunurile din import pentru a satisface nevoile de baza ale populatiei tarii noastre”, sustine intr-un interviu acordat FoodBiz Nicolae Istudor, rectorul ASE Bucuresti.

Cum credeti ca va arata “noul normal” in societate si economie la iesirea din starea de urgenta si alerta?

Incepem sa traim deja “noul normal” din societate si economie care, pentru binele nostru, nu ar trebui sa difere prea mult fata de ”normalul anterior crizei”. Sper ca revenirea economiei la nivelul indicatorilor macroeconomici de la finalul anului 2019 (cand stateam destul de bine) sa se realizeze in doi sau trei ani, asa cum s-a intamplat la precedenta criza din 2007-2008. Starea de alerta a dat mai multa libertate cetatenilor de a decide singuri, fara constrangeri din exterior, cat de dispusi sunt sa aiba grija de propria sanatate, dar si de cea a celor din jur si a natiunii, in ansamblul ei.

Tranzitia de la regimul de izolare la cel de relaxare este un examen de maturitate personala in fata societatii. Diversitatea noastra se reflecta si in modul de raportare la ceea ce ni se intampla. Oamenii aleg selectiv informatiile la care au acces si cad prada numeroaselor fake-news, care deruteaza opinia publica. In aceste conditii, spiritul de fronda intra in contradictie cu spiritul civic.

Personal contez pe faptul ca mass-media si exemplele publice pozitive vor influenta comportamentul populatiei in directia diminuarii crizei sanitare si nu a extinderii acesteia.

Vor exista schimbari fundamentale in Romania din cauza acestei crize?
Cred ca la iesirea din starea acuta a crizei populatia va fi mai prudenta in comportamentul ei din punct de vedere financiar, decat era inaintea pandemiei. Spectrul somajului tehnic si incertitudinea locului de munca constituie deja o realitate, pentru care multi se pregatesc facand economii. Probabil, la nivel social, aceasta va fi principala modificare care va avea loc in comportamentul nostru de consumatori.

Schimbari de comportament vom intalni si din punct de vedere al griji oamenilor fata de sanatatea lor si a celor dragi, cu respectarea mai stricta a regulilor de igiena pe care le-am invatat in aceste aproape trei luni de criza. La fel de adevarat este ca noi, oamenii, uitam foarte repede de ce ni se intampla, bine sau rau, considerand, pe buna dreptate, ca viata merge inainte, nu se opreste in loc.

Poate Romania sa isi asigure hrana in situatie de pandemie?

Cu siguranta ca DA, Romania isi poate asigura securitatea si siguranta alimentara si in caz de pandemie sau in situatia aparitiei unui alt factor major de risc. Am calculat la un moment dat ca, daca ar fi cultivat cu grau terenul nelucrat (de aproape doua milioane de hectare, cat aparea la ultimul recensamant agricol) am putea hrani (cu paine) aproximativ 80 de milioane de oameni. Principalul argument este potentialul de care dispune tara noastra, principalul factor de productie fiind terenul fertil, Romania detinand peste 14 miloane hectare de teren agricol, cu conditii prielnice pentru dezvoltarea sectorului vegetal si zootehnic.

De asemenea, Romania detine importante capacitati de procesare a produselor agricole (neutilizate la un grad optim), inclusiv pentru depozitarea acestora, in aproape toate judetele tarii, regasite sub forma de silozuri, depozite refrigerate, magazii care ofera conditiile necesare mentinerii integritatii produselor. Principala problema nu este legata de posibilitatea de a asigura hrana, ci este determinata de puterea de cumparare a populatiei care este intr-un trend normal de reducere determinat, pe de parte, de efectele financiare negative ale pandemiei, iar, pe de alta parte, de seceta prelungita care nu s-a mai intalnit de ani buni in tara noastra.

Care sunt sectoarele cele mai vulnerabile la acest moment?

Daca ne referim la sectorul cel mai vulnerabil la acest moment, ca urmare a actualei crize sanitare, economice si sociale generate de raspandirea noului coronavirus Covid 19, turismul si industria ospitalitatii devin unele dintre cele mai afectate activitati la nivel mondial. Desi turismul detine o mica pondere in cadrul PIB, in tara noastra circa 2,8%, acesta are efect multiplicator prin faptul ca antreneaza consumul si in cadrul altor activitati economice si genereaza un numar ridicat de locuri de munca.

Trebuie spus, totusi, ca turismul si industria opspitalitatii au o capacitate de revenire rapida din punct de vedere financiar, luand in calcul si acumularile realizate in acest sector in perioadele anterioare aparitiei crizei sanitare.

Exista multe tipuri de servicii, precum si de IMM-uri care vor avea nevoie de sprijin financiar pentru a-si putea continua businessul in urmatorii ani, altfel se vor inchide. Cred ca este nevoie de o viziune de ansamblu care sa urmareasca salvarea si sustinerea antreprenorilor romani, inclusiv a fermierilor nostrii, intrucat criza a aratat, printre altele, cat de periculos este sa depinzi de bunurile din import pentru a satisface nevoile de baza ale populatiei tarii noastre.

Cu siguranta ca exista si oportunitati in aceasta perioada de criza pe care o traversam, respectiv in cea de postcriza, pe care antreprenorii versati le vor identifica si le vor utiliza cu rezultate financiare maxime.

Sursa: FoodBiz

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 120 vizualizari | 1 vot

AFIR_9.1a

AFIR anunța ca se prelungește sesiunea de primire a cererilor de finantare pentru grupurile de producatori din sectorul pomicol, pana in data de 13 noiembrie 2020 (Sm 9.1a)! Submasura 9.1a are ca scop sprijinirea infiintarii grupurilor de producatori in sectorul pomicol si, in consecinta, o mai mare coordonare a productiei pentru a face fata unei […]

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 102 vizualizari | 1 vot

aurel_simion

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) are in lucru un numar de cinci scheme de calitate, din care trei au fost comunicate deja la Bruxelles, a anuntat Aurel Simion, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, in cadrul evenimentului bucharestFoodSummit.ro desfasurat la USAMV Bucuresti. „Ministerul Agriculturii are deja din luna ianuarie cinci scheme de calitate pe […]

Autor: Agrostandard | 29 September, 2020 | 0 comentarii | 81 vizualizari | 1 vot

risipa_alimentara

Fiecare roman arunca, in medie, 129 de kilograme de mancare pe an, iar tinta Guvernului este sa reduca aceasta cantitate (mancare gatita, fructe, legume, produse de panificatie, lactate, carne) la jumatate pana in 2030, a declarat, marti, Cornel Hanganu, consilier in cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei din cadrul Guvernului Romaniei. in cadrul conferintei […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 210 vizualizari | 1 vot

PAINE_NEAMBALATA

Razboiul painii sau mai precis preferinta romanilor pentru un anumit fel de paine, fie ca vorbim de varianta ambalata sau neambalata trece intr-o noua faza! Recent, Universitatea din Bucuresti a facut public un studiu potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalata. Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 100 vizualizari | 1 vot

paine_COVID

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucuresti (UB), potrivit caruia painea neambalata ramane contaminata dupa contactul cu SARS-CoV-2 si ar putea constitui o sursa de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face urmatoarele precizari: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard