Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Interviuri
Mozes Otvos, fermier Sfantu Gheorghe: Fermierii aşteaptă ajutoare suplimentare din partea Ministerului Agiculturii
Agrostandard | 29 March, 2014 | 0 comentarii | 1030 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

mozes_otvosProblemele din zootehnia românească nu există de ieri, de azi, ci de ani buni. Dacă Guvernul sau ministrul Agriculturii ar asculta vocea fermierilor cu totul altfel ar sta lucrurile, este de părere Mozes Otvos, un fermier din Sfântu Gheorghe. Acesta susţine că statul ar trebui să ajute mai mult zootehnia locală – doar aşa au procedat şi statele din Occident – dacă vrem să ajungem performanţi şi să avem asigurată hrana pentru populaţie. Altfel, n-o să avem mâncare nici pentru noi, darmite să mai exportăm.

Bălţata Românească este foarte căutată de chinezi. Ce părere aveţi despre programul de export anunţat de Guvern?

Cred că este un program bine conceput şi toţi fermierii care ţin această rasă trebuie să se gândească că ea are un viitor. Eu sunt de părere că Guvernul şi ministrul Daniel Constantin au avut intenţii bune, dar există o problemă, faptul că noi trebuie să asigurăm cele 500.000 de capete de Bălţată Românească.

Avem suficiente animale pentru export?

În momentul de faţă nu avem suficiente animale. În total, sunt în România 1,2 mil. de capete. În 2008, când s-a făcut înscrierea pentru subvenţii au fost 1,6 mil. de capete. Dacă China vrea 500.000, aceasta înseamnă aproape jumătate din efective. Aici trebuie să ne gândim şi să dezbatem ce trebuie făcut pentru ca toată lumea să ţină viţica, sunt necesari trei ani până ajunge gestantă. Dacă Guvernul dă o hotărâre ca această junincă să primească un ajutor de stat, atunci putem să realizăm programul. Dacă Guvernul nu se gândeşte că trebuie ajutaţi crescătorii de taurine, atunci nu se poate rezolva.

Subvenţia ajunge la timp?

Noi avem o fermă cu 60 de vaci din rasa Bălţata Românească. Din păcate, nu suntem ajutaţi aşa cum trebuie, iar subvenţia nu este acordată la timp. Poţi să faci cheltuieli, dar dacă nu poţi să-ţi programezi activitatea şi dacă nu primim subvenţia la datele stabilite, noi nu putem să asigurăm condiţiile necesare pentru creşterea animalelor şi nu putem să menţinem efectivele pe care le doresc cei din Guvern şi de la Ministerul Agriculturii. Noi suntem executorii. De noi depinde dacă statul poate să asigure sau nu animalele cerute de chinezi. Dacă statul nu dă un ajutor mult mai mare decât s-a acordat până în prezent, atunci programul nu se poate realiza. Programul este bun; ne interesează. Noi deja am fost la Semtest Târgu Mureş să ducem nişte sperme superioare care să asigure rase corespunzătoare, şi de lapte şi de carne, să nu se bată joc de nimeni. Cred că dacă Guvernul ne înţelege pe noi – şi ministrul Agriculturii are o colaborare strânsă cu toţi crescătorii de taurine din România -, atunci vom putea să rezolvăm această problemă. Noi deja am asigurat şi nişte rase de porci, am asigurat şi tineret ca să putem să îndeplinim condiţiile să avem rase corespunzătoare, aşa cum a prevăzut Guvernul nostru.

Cum vedeţi ajutorul de la Guvern?

Ajutor de stat. În 2012 a fost prevăzută suma de 95 mil. de euro, bani pe care nu i-am primit în totalitate. În 2013, au fost prevăzute 155 mil. de euro pentru rasa de carne, plus 30 milioane de euro pentru lapte. Dacă luăm în considerare aceste sume, banii nu sunt suficienţi pentru subvenţie şi oamenii nu sunt mulţumiţi. În primul rând, noi trebuie să fim mulţumiţi, crescătorii şi producătorii agricoli. Pentru 2014 sunt prevăzuţi 129 mil. de euro pentru rasa de carne şi 24, aproape 25 mil. de euro pentru rasa de lapte. Dacă pentru 2014 nu primim suma de 195 de milioane de euro,sumă care să fie împărţită şi pentru lapte şi pentru carne, atunci în 2020 aproape că nu o să mai primim nimic. Subvenţia este necesară pentru ca oamenii să aibă încredere în Guvern, în Ministerul Agriculturii, doar aşa crescătorii vor lupta să aibă cât mai multe animale.

Când pot începe exporturile în China cel mai devreme?

Şi acum mai sunt oameni care au de vânzare animale, noi trebuie să intrăm în fiecare judeţ să vedem ce efective avem. Asociaţiile judeţene împreună cu ceilalţi crescători şi asociaţiile locale trebuie să facă o estimare, să vedem cât avem noi şi cât rămâne, că degeaba vindem totul şi rămânem fără niciun animal. Aici, alta este problema, că China vine şi vrea să cumpere ferma. Concret, dacă o luăm aşa, că ei vor să cumpere, că noi vrem să vindem pământul, aşa nu se poate. Noi în România suntem destul de pregătiţi. Trebuie ajutaţi fermierii tineri, nu doar cei până la 40 de ani, ci până la 45 – 50 de ani, că atunci se dezvoltă creierul.

Aveţi un băiat care a decis să rămână la fermă. Acesta este motivul pentru care vreţi să vă extindeţi?

Până acum, el nu prea a zis că vrea să lucreze în agricultură, acum vede că viitorul este zootehnia şi agricultura. La agricultură dacă ai bani ai noroc, dacă n-ai bani n-ai noroc. Trebuie să lucrăm în colaborare cu statul, cu Guvernul, cu Ministerul Agriculturii.

Am discutat cu băiatul meu şi am ajuns la următoarea concluzie: merită să lucreze în zootehnie şi în agricultură – în momentul de faţă este greu să găseşti un loc de mună, nu prea sunt, în general -, agricultura şi zootehnia trebuie să se dezvolte. Este necesar să discutăm cu autorităţile dezvoltarea agriculturii, a zootehniei, cum să creem locuri de muncă. Nu trebuie să tot auzim de la ziarişti că unul a furat că altul nu ştiu ce a facut…Trebuie să ne unim, să colaborăm, că fără ajutor de la stat nu ne putem dezvolta. Şi ţările dezvoltate l-au folosit tot timpul…În Franţa, fermierii au primit între 400 şi 700 de euro la hectar, noi am început de la 80 de euro şi am ajuns la 132-152 de euro. Foarte puţin, cu aceşti bani nu poţi să faci ceva, dacă vrei să ajungi să obţii bani printr-un program european de finanţare, ţi se face părul alb pentru că este birocraţie mare.

Noi avem o colaborare bună şi cu SAPARD-ul (n.red-APDRP) şi cu prefectul judeţului şi cu toţi primarii din comune, cu toţi crescătorii şi preşedinţii de asociaţii locale. Avem înţelegeri şi cu direcţia şi cu inspectoratul sanitar. Anual ţinem cinci întâlniri la nivel de judeţ, unde participă toată conducerea judeţului şi toată lumea poate să ridice problemele care nu au fost rezolvate. Noi lucrăm efectiv în producţie şi ştim care sunt problemele. Aşa de exemplu, nu sunt suficiente animale, acestea nu sunt bine plătite, iar dacă vrem să vindem carne nu avem unde. Avem noroc că este un abator la Lemnia, singurul loc unde putem să dăm oficial producţia. Acum nu ştiu ce să zic, şi noi trebuie să facem ceva. O altă problemă, în momentul de faţă, este legată de faptul că dacă nu ai animalele în control, nu ai registru genealogic, nu poţi să vinzi nici in China, nici în altă parte…

Sunt puţine animale trecute în registru?

În ţară au fost zece judeţe anul trecut, acum toată lumea trebuie să intre. Aici trebuie să plăteşti 100 lei impozit, din ce primim subventie, 170 de lei pentru controlul laptelui şi înscrierea în registrul genealogic. Banii aceştia nu sunt daţi pentru registru şi pentru controlul laptelui, sunt pentru dezvoltarea zootehniei şi agriculturii din România. Premierul nu înţelege că aşa nu se poate dezvolta agricultura … Anul trecut, Guvernul a pus 40 de impozite noi. Se pun numai impozite şi nu avem dezvoltare, eu n-am nimic cu Ponta, cu Daniel Constantin, dar trebuie ca ei să înţeleagă că fără noi nu se poate dezvolta agricultura şi zootehnia.

Se aude că vin chinezii să cumpere ferme şi îşi aduc muncitorii lor. Cum vi se pare pentru dezvoltarea zootehniei în România?

Noi, care suntem destui în România, mergem să lucrăm în străinătate. Când nu avem loc de muncă, oamenii noştri trebuie să plece în străinătate. Este bine să îi aducem pe alţii să cumpere pământul, fermele noastre? Dacă n-ai pământ, n-ai mâncare. Dacă vindem pământul, ce mâncare o să dăm la ţara aceasta? Să rămânem slugi la alţii?.Banii se duc, dar după aceia ce facem? Eu personal nu pot să fiu de acord, pentru că vreau să trăiesc aici în Sfântu Gheorghe şi urmaşii noştri tot aici trebuie să fie. Noi nu facem diferenţă între oameni, toţi suntem cetăţeni români, trebuie să ne ajutăm unul pe altul. Dacă Guvernul şi ministerul tot aşa o să gândeasă, dacă o să ne asculte pe noi, atunci vom ajunge la respect şi la rezultate bune cu China.

Sursa: Lumea Satului

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 September, 2020 | 1 comentarii | 214 vizualizari | 1 vot

Petre-Roman

In interviul acordat in exclusivitate Food Biz, Petre Roman, fost prim-ministru al Romaniei, vorbeste despre criza alimentara si consecintele grave pe care schimbarile climatice le au asupra securitatii alimentare. In anumite regiuni, inclusiv in Romania, exista deja zone grav afectate iar productiile agricole sunt compromise. Criza alimentara este serioasa si se poate agrava si mai […]

Autor: Agrostandard | 10 January, 2020 | 0 comentarii | 505 vizualizari | 1 vot

biris

Gabriel Biris, partener fondator Casa de Avocatura Biris-Goran, vorbeste – intr-un interviu acordat FoodBiz – despre asteptarile pe care ar trebui sa le avem pentru 2020, un an in care vor fi organizate atat alegeri locale, cat si parlamentare, ceea ce va aduce limitari politicilor guvernamentale in sensul cresterii de impozite, dar si al celor […]

Autor: Agrostandard | 3 January, 2020 | 0 comentarii | 389 vizualizari | 1 vot

ile

Industria hoteliera romaneasca constituie o optiune viabila pentru orice investitor, datorita unor avantaje cum ar fi contextul regional favorabil, potentialul imens de crestere, faptul ca Romania are una dintre cele mai prietenoase fiscalitati din Europa pentru turism, forta de munca pregatita sau resursele turistice importante, sustine Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). […]

Autor: Agrostandard | 20 October, 2019 | 0 comentarii | 868 vizualizari | 1 vot

borbely

Colectarea selectiva de deseurilor a devenit obligatorie de curand si in Romania. Desi exista cateva instrumente legislative care functioneaza „mai bine sau mai putin bine, din pacate, din cauza unor motive obiective si subiective, sistemul de management integrat privind colectarea deseurilor nu functioneaza optim in acest moment in Romania”, considera consilierul de stat si coordonatorul […]

Autor: Agrostandard | 10 October, 2019 | 0 comentarii | 647 vizualizari | 1 vot

STEIN

„Sa vii in Romania in perioada tulbure cu care se confrunta tara in anii ‘90 nu a fost circumstanta ideala pentru un strain. Cu toate acestea, m-a entuziasmat ocazia de a infiinta aici “SOS Satele Copiilor Romania”, doua sate pentru copiii din Bucuresti si Cisnadie/Sibiu. Dupa finalizarea cu succes a proiectului, prin care am ajutat […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1636 vizualizari | 4 voturi
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1690 vizualizari | 3 voturi
29 Dec 2020 | 0 comentarii | 296 vizualizari | 2 voturi
09 Dec 2020 | 0 comentarii | 237 vizualizari | 2 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1758 vizualizari | 2 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1690 vizualizari | 3 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1636 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2021 © Agrostandard